Sittbrunn

co090311_01

Så var årsmötet över och det mesta papperspysslet avklarat. Även om det egentligen inte är så stor arbetsbelastning har det varit svårare att fokusera sig på byggandet. Hittills har ju det mesta gått på rutin men nu när jag närmar mig sittbrunnen och utformningen av fördäcket krävs det lite koncentration igen.

co090311_02
Början

Kör med samma upplägg som på de senaste byggena förutom att jag är lite noggrannare med passningen, om det nu skulle bli träfärgat däck. Alltså fasar jag alla kanterna så inget ändträ ligger synligt, och försöker hålla rena linjer i skarvarna. Tapethyveln är ovärderlig här..

När allt är klart så slipar jag lutningen innan jag fortsätter – lämna dock själva kanten till sist.

co090311_03
Stödlister

Efter de första lutande bitarna är det dags för delen där sargen ska stå. Här har man möjlighet att styra upp det ganska ordentligt så man får precis den lutning man vill ha. Jag har en svag s-böj även här, för att harmonisera med relingen. Man kan även göra det svagt rundat tvärledes, för att det inte ska kännas överdrivet platt.

Sen är det bara att limma lister igen, enkelt i början, knepigare närmare kanten. Förböj med värmepistolen så går det lättare att passa in utan alltför mycket våld. Försök också att hitta lister som turar bra så blir ytan jämnare och det blir enklare att slipa inne i hörnorna utan att repa de lutande bitarna sen.

co090311_04
Halvvägs

co090311_05
Stående sarg

När allt är klart mäter jag ut själva sittbrunnshålet, sågar ut och fasar kanten så att sargen får rätt vinkel. Svag lutning där fram, mer i bakkant och rakare mellan..

Brukar även dubblera tjockleken fram & bak för att kunna runda kanten mera och öka styrkan – man lyfter ju ofta kajaken här. Mer bilder och tips på de föregående byggena..

co090311_06
Dubblera

co090311_07
Nästa steg

Tillslut är det bara att såga ner sargen till lämplig höjd – ca 20 mm bak och upp mot 25-30 där fram. Själva sarg & fläns i kolfiber gör jag inte förrän däcket är helt klart och har glas på båda sidor.

Har skissat på infällningarna i fördäcket men inte känt mig helt nöjd, så i måndags gjorde jag en ny variant som är lite större och tangerar sittbrunnen. Jag vet att man ska vara försiktig med nya idéer under byggets gång men det här kändes rätt bra. Så efter några koppar kaffe och ett par timmars funderingar satte jag sågen i träet.

Har satt tillbaka de utsågade spanten och börjat med de första listerna och det ska nog kunna se ok ut ändå..

Uppdatering torsdag förmiddag.. I går kväll limmade jag dit de sista listerna i fördäcket och efter den obligatoriska kaffepausen hann jag med en snabb avslipning också.

co090312_01
Början

Jag sparade en bit av ursprungsdäcket för att hålla formen och ha en bra böj att börja på. Mer pyssel innan första biten är på plats eftersom den måste hyvlas längsmed också, men sen går det lättare. Mät noga, jobba med hyveln lite i taget och prova på plats ofta. Blir den för kort så spar till nästa steg. Och fuska inte här, fördäcket ligger ju mitt i blickfånget för all framtida paddling..

co090312_02
Halvvägs

co090312_03
Kläm ordentligt

Enklaste sättet att sätta press på en skarv är tejp och en bit list – snabbt och bra punktpress. Och en hygglig maskeringstejp räcker gott – tillräckligt stum och stark, lämnar inga limrester och är lätt att riva av. Silvertejp är för tungjobbat och river sönder träet. Glöm klämmor eller spännremmar..

co090312_04
Klart..

co090312_05
..och grovslipat

 Jag var lite osäker först om det verkligen skulle bli bra eller om det skulle se lite krystat ut att ha urskärningen så nära sittbrunnen. Men slutresultatet känns helt ok. Det börjar osynligt vid sittbrunnen, för att bli två veck frampå fördäcket och sen tona ut ner mot relingen igen. Tyvärr är det svårt att plåta det matta skrovet, kameran hittar inte fokus, men sen när epoxin kommer på så syns det nog bättre.

Nästa steg är nedsänkningarna för luckorna, innan det blir glasfiber över alltihopa..

Uppdatering fredag kväll.. Så här kan det se ut om man kikar lite närmare. Ungefär samma ställe som närbilden ovan, efter grovslipningen.

co090313_01
Ganska ok va..?

/ Ulf

18 kommentarer till “Sittbrunn

 1. jims

  Så fint att avluta lunchen på jobbet med att öppna sådana fina bilder och sådant fint snickeri!
  Symmetri i ådring och allt. Snyggt hantverk.
  Hälsningar
  Jim S

 2. Erik B

  Ja visst ser det jättefint ut – och där har jag nog lösningen på mina problem med fotsvett. En klar konkurrent till Thomasson/Nordic Kayaks Surfskihybrid 😉

 3. Ulf

  Det är inte helt komfortabelt att sätta sågen i träet och ta bort halva fördäcket men som tur var går det att rätta till -ventilationen är borta nu..
  / Ulf

 4. Erik B

  … synd för fötterna men jättebra för ögat! Tycker att det verkar bli jättebra för hand och paddel.

  Ser också att du är klar med stävdekorationen (på arbetsbänken på sista bilden)…

 5. Erik A

  Jag måste bara fråga hur du får till de jämna snitten. Är det handsågat med japansåg? Ifall du får till det med sticksåg är jag djupt imponerad. Näh, jag är bråddjupt impad oavsett bearbetningsmetod.

  Kan du inte lägga ut bilder med större upplösning så att några missar syns?

 6. patric

  Också, som vanligt, bråddjupt impad!

  Men också lite småimpad av att du lyckats samla nästan hur många Erik som helst i din fanclub, och då saknar vi väl minst en? 🙂

 7. Leif Karlsson

  Jag följer med spänning ditt senaste bygge. Resultatet i varje byggmoment blir av yppersta klass och jag är ganska övertygad att det inte beror på tur! Kanske fixar du till bilderna Photoshop för att dölja eventuella misstag =0)
  Bilderna och beskrivningarna är bra och kortfattade och jag är liksom alla andra mycket imponerad av vad du visar upp på din hemsida! Bra jobbat!

  Jag håller som bäst på att bygga en Njord (mitt andra bygge). Jag har tillverkat luckförsänkningar med hjälp av instruktioner från din hemsida. Att sedan passa in dessa i däcket var väldigt knepigt. Sågade ett för litet hål som jag utvidgade eftersom. Till slut blev väl passningen OK, men det kändes lite vanskligt att få till det. Har du något knep eller tips hur man gör detta jobb på bästa sätt?

  Här ett par Kajak-bilder: http://www.lk-panorama.com/35mm/gallery4.htm

  / Leif Karlsson

 8. Ulf

  För det mesta använder jag japansågen och gör ett grovsnitt och sen putsar kanten i rätt vinkel med rasp och sandpapper. Köper slippapper till bandslip som är lite stadigare att slipa med – man kan köra för hand utan kloss för jämna böjar – först 40 och sen 80-papper. Brukar bli rätt ok skarvar, åtminstone på utsidan – insidan är inte riktigt i samma klass.. Det är lite svårt att få till bättre bilder för kameran vill inte fokusera på den matta ytan, men jag ska se till om jag inte kan fixa nåt sen när epoxin ligger på..
  Men det vart ovanligt mycket gnetande den här gången – vanligtvis är jag bara normalpsykopatpetig..

  Men när det gäller såga hålen till luckförsänkningarna så har jag tyvärr ingen bra patentare. Första gången gjorde jag en ungefärlig pappmall som funkade sådär, fick peta in en hel del skarvbitar.. Andra gången körde jag mer på känn och sågade upp ett mindre hål, varpå jag fick såga och raspa/slipa i flera omgångar. Tog mer tid men vart bättre. Båda första gångerna målade jag däcket så det var egentligen inte så kinkigt men det känns lite värre nu..
  Annars är största problemet att kolfibern smutsar ner träet runtomkring och man måste vara mycket noga med att göra rent efter slipningen, gärna tryckluft eller dammsugare.

  Sen när det gäller Erik så vill jag bara påpeka att det faktiskt är ett ovanligt bra namn, heter det själv som andranamn t ex..

  / Ulf (Erik)

 9. Erik B

  … Erik är tydligen Sveriges vanligaste förnamn även om alla inte har det som tilltalsnamn. Trodde ett tag att det skulle räcka med ”Erik B” för att skilja mig från andra Erik:ar på hemsidor och forum men har sett på flera ställen att andra ”Erik B” har skrivit saker som jag inte vill stå för 😉

  Men att många tillhör Ulfs Fanclub är ju förståeligt!

 10. Ulf

  Dessutom är ju Johansson det vanligaste efternamnet.. Fördelen är väl att man slipper bokstavera i telefonluren och får det (för det mesta) rättstavat på breven. Och att det är lagom anonymt om man skulle göra något dumt..

  Erik A; Fick fram en närbild..

  / Ulf

 11. Robert R

  Ulf, riiiiiiiiiiiktigt snyggt!!
  Det må se enkelt ut, men jag vet…

  På tal om Ulfs ”Erik-fanclub” så är även jag med där… i andra namn!

  /Rob

 12. Ulf

  Tack Alla! Det är egentligen inte s å jättesvårt – övning ger färdighet och det handlar mest om att lägga ner lite tid. Och tid är ju tyvärr en bristvara nuförtiden.
  Men om ni vill se något riktigt fult och slarvigt kan jag lägga upp lite bilder på städningen av min lägenhet t ex..
  / Ulf

 13. Björn Thomasson

  Ulf, om du känner en obetvinglig lust att tillmötesgå Eriks fromma förhoppningar kan du få låna några bilder av mina quick-and-dirty-byggen – under förutsättning att du inte berättar vems de är!

  Det är rätt krävande att paddla tillsammans med Ulf – jag måste alltid tänka på att min kajak ligger minst tre kajaklängder bort för att inte drabbas alltför hårt av direkta jämförelser (på vattnet brukar det förstås aldrig vara några problem – där uppstår de där båtlängderna av någon anledning automatiskt 😉

 14. Ulf

  Hmm.. kanske kan vara ett mer barnvänligt alternativ. Bilder från min lägenhetsstädning blir nog en väl stark upplevelse, typ NSFW.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.