Nedsänkningar luckor

co090317_01

Har haft samma variant av nedsänkningar och luckor på mina två senaste byggen och tycker det funkar bra. Relativt enkelt att göra och gummiluckorna är smidiga att använda och 100% täta – träluckor är betydligt pyssligare att få till, ömtåligare och har en benägenhet att släppa in vatten. Lätt val alltså.

Den här gången tänkte jag ha tre luckor; 24 cm där bak som vanligt, en liten 15 cm fikalucka och 20 cm på fördäcket. Lite trångt kan tyckas men efter att ha varit van vid, och kört veckoturer med, bara 15 fram kommer det att kännas grymt lyxigt..

co090317_02
Rita upp formarna

Gjutformarna gör jag som vanligt i rosa byggplast med plastfolie som släppmedel, en mer detaljerad beskrivning finns sen förut på sidan. Två lager kol och tre glasfiber räcker eftersom det kommer mer när de sitter på plats.

co090317_03
Mäta ut, noga, och såga upp

Den här gången var jag dock lite fegare när jag mätte ut hålen och fick slipa en hel del. Dessutom är det lite pyssel att få de på rätt höjd i förhållande till däcket. På aktern vill jag att de ska sticka upp en aningens för att inte pottorna ska bli för stora och för att harmoniera med linor och cord som kommer att ligga ovanpå däcket. Men på fördäcket, som är mer välvt, kan man gå ner i jämnhöjd.

co090317_04
Aktre luckan på plats

co090317_05
Främre

co090317_06
Fika

co090317_07
Rätt nivå

Det tar en stunds slipande att justera in alla pottorna med mycket provande mellan varven, limma fast med lite snabbepoxi och sen jämna till kanterna. Finslipningen av det sista smutsar tyvärr ner en hel del så var noga med att efterslipa även träet runt om.
Totalvikten för alla luckorna ligger väl runt kilot – paketet vägde 1200 g inklusive förpackningen, när jag hämtade ut det på posten. Helt ok.

co090317_08
Däcket klart..

Nu ska bara däcket gås över med lite 80 och 120 papper, grunda med epoxi och sen på med glasfibern. Brukar vänta med det till sist för att få på en obruten väv över hela däcket.
Återstår bara insidan innan alla stora delarna är färdiga..

/ Ulf

8 kommentarer till “Nedsänkningar luckor

 1. Magnus J

  Följer med stort intresse även det här bygget, Fascineras av din kreativitet och det fantastiska detalj arbetet.

  Måste passa på att fråga vilken färg du använder på dina byggen. Har ett minne av att jag läst att det är International Perfection? Om det stämmer, hur är den färgen att jobba med? Målar du flera lager? Grundfärg?

  Mvh
  Magnus

 2. Erik A

  Är du inte lite sugen att lämna trästrukturen på däcket synligt? Du håller ju Struer kajak klass om inte bättre.

 3. Ulf

  Magnus; Har alltid använt Internationals 2-compgrejer – förutom förra gången då jag provade Hempel, vilket jag inte tyckte funkade alls lika bra.
  Internationalen är en dröm att jobba med, flyter ut bra (behövs sällan förtunnas) och torkar fort. Kör med skumroller och efterslätar med pensel, ca 40-50 cm åt gången. Jobba i lagom tempo och gå aldrig tillbaka för att rätta till misstag. Och se till att temperaturen i lokalen ligger runt 17-19°. Fernissan kräver 4 strykningar och färgen 2. Har aldrig använt grundfärg men oftast kört med pigmenterad epoxi glasfibern (som på skrovet här ovan).

  Erik; Jo lite fundersam är jag.. La på en epoxigrund i går kväll och då hoppade träfärgen fram lite mer – kändes aningens randigt men vi får se hur det ser ut i em. Annars gör jag den nog träfärgad så länge och i värsta fall kan man bara måla över fernissan i slutet..

  / Ulf

 4. Pelle

  Hej!
  Snyggt bygge. Tips! Behåll gummiförslutningen, (kanten) på luckorna och gör själva locket av trä/epoxi!
  Har ej testat själv! Borde bli supernice! Mer trä, mindre (plast).

  Med vänlig hälsning
  Pelle

 5. Ulf

  Njaaeeii, kanske inte.. Tycker att gummiluckorna är ganska snygga som de är (bra funktion är nästan alltid snyggt..) och bryter tillsammans med kolfibern av mot det mer klassiska träet. Är ingen utstuderad trätaliban utan tycker att varje material har sina fördelar, och sådana här kajaker ser jag egentligen inte som riktiga träbåtar (på samma sätt som Struer t ex) utan mer som kompositbyggen, med trä som bärande distansmaterial.
  Tror dessutom inte det skulle vara helt enkelt att fästa gummikanten på trä. Men prova gärna själv och återkom med resultatet..
  / Ulf

 6. Axel

  Hej Ulf – congratiolations to you newest Desgin! Looks great. How many hours do you spent on building this boat?
  Regards,
  Axel

 7. Ulf

  Hi Axel! Sorry for not replying to your comment earlier but I’ve been too busy lately and I must’ve missed it.
  I stopped counting hours after my first boat (which took about 300 hours by the way..) but a rough estimate I think would be about 400, give or take 100 more or (probably not) less..
  I know it’s a lot of time but for me there is no other way – I wouldn’t be comfortable doing a sloppier job..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *