Glasfiber däck

co090324_01

Efter finslipningen av däcket och en tunn epoxigrund lade jag ett lager glasfiberväv på däcket. Jag brukar försöka få till en heltäckande väv över hela kajaken för att på så vis bygga in nedsänkningen av luckor och sittbrunn ordentligt. Sen kan man lägga förstärkningar på insidan där det behövs. Man kan också spara de sista epoxilagren till sist men när man ändå har grejerna framme..
Och när man sätter dit sarg och linfästen har man en slät yta att stämma av att det blir jämnt & rakt mot. Dessutom tycker jag det är skönt att ha de stora strykningarna avklarade och det är ju trevligare att jobba med rena ytor.

co090324_02
Glasfiber och första lagret epoxi

co090324_03
Sittbrunnen

När jag har lagt ut väven brukar jag börja med epoxin runt sittbrunnen för att ta de svåraste först. Det kräver lite tålamod att få väven att ligga rätt runt kanterna och in i alla hörn – var noga med hur du drar penseln. Nedsänkningarna för luckorna är inte fullt lika jobbiga och själva för- och akterdäcket är lätt fixat.
Se bara till att pressa ut väven ordentligt så du slipper de små mickrobubblorna som annars kan hoppa fram vid sista strykningen. Jag kör med en tunnare roller som man kan trycka ordentligt med, och sen efterslätar med billig pensel. Även gummispackel funkar men då är risken att man drar väven större.

co090324_04
Slipa

När första lagret är torrt så skär jag rent runt alla kanter och slipar ner ytan. Det går att köra rätt grovt, typ 40-papper i början, för att inte sätta igen på en gång. Eventuella stora repor brukar försvinna vid nästa strykning men ta gärna ett varv med 80-papper ändå. Efter andra strykningen kör jag bara 80-papper för att få ner ytan så mycket att tredje lagret blir i princip helt slätt. Kör man med skumroller och drar ut det ordentligt ska det inte gå åt mer än dryga decilitern till varje lager.

co090324_05
Slipa vidare..

co090324_06
Sista strykningen, akterdäcket..

När sista lagret är klart ser det nästan lackat ut, på lite håll i alla fall. Jag såg några ojämnheter på akterdäcket där jag tror att träet har rört på sig – får se hur mycket det syns sen när det börjar bli klart och om jag måste slipa ner det lite till..

co090324_07
..fikaluckan..

co090324_08
..fördäcket..

co090324_09
..och framifrån

Annars verkar det rulla på bra – formen ser trevlig ut nu när man får en yta på allt. Och nu är det bara insidan kvar av de stor jobben och sen återstår ju mest finlir med sits & sarg. Eller hur det nu var..

/ Ulf

8 kommentarer till “Glasfiber däck

 1. Ulf

  Jo det kan nog göras bättre, frågan är väl mer om j a g kan det.. 😉 Men redan nu känns det som man ligger på gränsen till vad som är rimligt egentligen. Byggandet blir som ett knark och man tappar lätt helheten – står där och filar i all oändlighet på nån fjånig liten list. Och pendlar mellan lycka & tillfredsställelse och total misär när man hittar ett gigantiskt mikrofel..
  Inte riktigt friskt antagligen, och för lite paddling gör det nog inte bättre..
  / Ulf

 2. Erik B

  Det är mycket bättre för samhället att du ”övervintrar” i snickarverkstan än att du har annat hyss för dig. Malmö behöver lite positiva saker i media. Och så länge du inte börjar injecera epoxyn så är det…
  … fast det kanske kommer i nästa bygge? Allt för att spara vikt.

 3. Lennart Nilsson

  Ser mycket bra ut det du gör, skulle vilja komma riktigt nära för att se hur längdskarvarna ser ut i hela sin längd.
  Blir nog tvungen att komma till dig för att ge ett ordentligt ulåtande.Det ser ut som om du hade ett underbart grundmaterial att utgå från, jag sågar listerna själv och smygar varje list längs hela dom 5.45 långa sträckningen 5mm tjocka 18mmbreda.
  Jag har gjort en speciell hyvel i vilken jag drar listerna upprepadegånger tills de passar in i fasningen och det blir tätt på utsidan /Lennart .

 4. Ulf

  På några ställen har jag missat att klämma ihop listerna ordentligt men i det stora hela ser längdskarvarna rätt ok ut. Virket kommer från Wirsén och håller hög klass som vanligt. Kör med 4 mm vilket ger lite mindre slipmån i böjarna och kräver tätare spant, typ 15-19 st, för att inte riskera muttertendenser på knepiga ställen.
  Och det ska ju naturligtvis helst bli hyggligt tätt även på insidan.. 😉
  / Ulf

 5. Lennart Nilsson

  Hej Ulf!
  Jo det måste ju vara tät även på insidan. Nästan i varjefall, annars blir det springor när man slipar ner till avsedd rundning på däck och skrov. Kajaken jag håller på med är 5,30 lång och har 17 spant tillkommer då även för och akter.
  Var ska du få tag på virke till nästa projekt nu när Wirsén har time out. Hur mycket kostar det? När man gör listerna själv
  räknar jag med ca 400 kr för garanterat helt kvistfri fur, men det är ganska styvt jobb. Använder planhyvlad furu och börjar med att såga en list av varje kant så att säga sen hyvlar jag kanterna med elhyvel så att de blir släta, listen som jag sågat av hyvlar jag inte mer utan har den sågade sidan utåt när den läggs på spanten sedan hyvlar jag listerna med en riktigt vass putshyvel det går avsevärt mycket snabbare än att slipa med långbräda. Jag vet inte om du kommer ihåg de korten som jag skickade dig, där jag använder skruv i varje spant för att sedan spänna med kilar mot det blir helt täta skarvar längs med hela sträckningen, på så sätt behöver man inte ha några klammer heller, så det enda hål som finns i kajaken är sittbrunnshålet. Om man bara hade haft större plats. Ha det fortsatt bra, jag följer med spänning vidare arbete på din kajak
  Mvh
  Lennart

 6. Ulf

  Jag har för mig att jag gav strax över 3.500 för virket och då var det lite extra längd (för alla infällningar mm) sågat, hyvlat, fräst och hemkört till dörren. Bra pris för bra grejer, särskilt som jag inte har några möjligheter att fixa det själv och hellre lägger tiden på själva byggandet..
  Fast själva träarbete känns faktiskt inte så viktigt för mig, det är bara en del i helheten – det ska givetvis vara bra men det ska ju även plastdetaljerna vara. Jag bygger inte i första hand för att få en träkajak utan för att få en (i mina ögon..) bättre kajak som inte går att köpa. Och då råkar gran vara ett av de lämpligaste materialet, eftersom jag inte riktigt tror på divinycell och inte kan (eller vill..) att gjuta i polyester.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *