Däck insida

co090331_01

Insidan av däcket är det sista stora trä & epoxiarbetet och när den är klar är alla stora delarna färdiga. Det är en del uppsnyggning runt sittbrunnen men annars är slipningen ganska enkel – se bara till att inte få alltför stora ojämnheter som kan ge luftfickor under väven.

co090331_02
Väv

co090331_03
Förstärkning akterdäck

Skarven vid utskärningarna på fördäcket såg rätt ok ut på insidan men jag lade på några tunna 80-gramsremsor som extra säkerhet.. Sen spacklar jag hålkärl runt sittbrunn och lucknedsänkningar innan jag lägger på den stora glasfiberväven – börjar i mitten och jobbar mig utåt. 160 grams på mittpartiet och den tunnare 80 i ändskeppen.
Därefter lägger jag extra förstärkninsgbitar runt sittbrunn och luckor. Särskilt sittbrunnen är viktig eftersom det ligger så många skarvar runt nedsänkningen här och området är utsatt för en hel del belastning. Förutom vid själva paddlingen så när jag är ute ensam brukar jag lyfta upp kajaken på land genom att stå grensle över sittbrunnen och ta tag i sargen bakom knästöden. För att slippa dra upp den på klippor och stenar..
Avslutar med några remsor riktad kolfiber för att staga det ganska platta akterdäcket.

co090331_07
Förstärkning sittbrunn, 2:a lagret

Lite grovslipning runt sittbrunnen och en snabb avrivning av resten, innan andra strykningen epoxi. Mer info som vanligt från fjolårets modell..

co090331_05
Främre luckan

co090331_06
Insida klar

Arbetet har flutit på ganska ok så här långt. Ligger väl lite efter om man jämför med förra bygget men den här gången har jag enklare grejer kvar. Sarg och sits blir detsamma men roder, roderlucka och styrsystem byts mot min gamla skäddalösning. Lite linfästen och annat småplock innan hoplimningen också.
Hoppas på 4-5 veckor innan sjösättning..

/ Ulf

13 kommentarer till “Däck insida

 1. jims

  Ulf, lika fint som vanligt.
  en fråga, var kommer din knän i konkaktmed däcket, är det i sarjens fördjupning eller ligger dessa punkter för om sarjen, i däcket?
  Hälsn
  Jim

 2. Lennart Nilsson

  Man skulle kunna tro att du alltid hade byggt kajaker,ser mycket bra ut bilderna från däckets insida
  Det finns att köpa från USA frässtål som har båda profilerna på samma stål kostar c:a 300 – 350 kr
  Med tanke på framtiden så kunde jag kanske fixa lister åt några intressenter
  Hälsning Lennart

 3. Erik B

  Jag har pratat med några båtbyggare och snickare. Hyvling, sågning och fräsning är inget problem. Det som är besvärligt är att få fram bra virke. Kräver många timmars plockande på en välsorterad brädgård för att få fram råmaterialet.

 4. Ulf

  Hej Jim! Tror inte knäna kommer i direkt kontakt med kajaken utan trycket hamnar på låret, strax ovanför knäet nånstans, och mot den platta delen av nedsänkningen. När kajaken är nästan färdig så brukar jag lägga ner den på golvet och sätta mig i den 20-30 minuter med en kopp kaffe. Dels får man chans att känna in sittställningen ordentligt, dels kan jag klippa och tejpa ihop ett par provisoriska knästöd av kartong, som jag sen plastar fast i sargen. Jag tycker det är skönt att slippa trycket mot knäna som är lite känsligare mot skav och i stället ha det mot låret. Gör att jag inte behöver någon stoppning i sittbrunnen, varken sits, lårstöd eller fotplatta, t ex.

  Lennart & Erik; Nu blir det troligtvis inget mer bygge på ett tag, har rätt mycket paddling att ta igen.. Hoppas den här kommer uppfylla mina förväntningar på en snabb och smidig långfärdskajak – och om, o m det någonsin skulle hända igen så måste jag ju nästan bygga en ny/bättre/annorlunda båt. Och det kräver ju att jag blir en ny/bättre/annorlunda paddlare först..

  Men skulle jag i framtiden få akut behov av ungefär 400 m 18 x 4 mm granlist så hör jag av mig.. 🙂
  / Ulf

 5. Ulf

  Det är inte snällt att erbjuda sig att langa till en som försöker bli drogfri..
  / Håller på att försöka gå vidare i AKs (Anonyma kajakbyggares) program, steg 1: ”Hej jag heter Ulf, jag bygger kajaker..”

 6. Erik Barkefors

  Jag tror han gjorde slag i saken och uppsökte AK – och första steget borde väl vara att försöka göra ett uppehåll. Att tvärsluta kan ge för svåra abstinensbesvär. Under ett uppehåll kan det räcka med att lukta på overallen i hallen vid lindriga symptom. Blir det värre så är nästa steg att gå ner och slipa lite eller blanda en mugg epoxy…

  Snyggt bygge Ulf – låt inte publiken hetsa dig till något oinspirerat 😉

 7. Ulf

  Tyvärr inget uppehåll i verkstan, bara skämsigt dåligt med uppdateringarna. Det blir väl så när man börjar försöka dölja sitt missbruk för omgivningen..
  Har haft för mycket jobb för att riktigt hinna med allt och då har datorn fått vila lite. Men bygget går bra – sarg, sits och skädda är på plats och jag håller på med det sista delarna – skott, linfästen mm innan ihopalimningen.
  Ska se om jag inte hinner lägga upp några till bilder innan allt är klart..
  / Ulf

 8. Björn Thafvelin

  Ja, jag är igång och hyvlar lister du kan få ner till 4 mm på gran det är Inget problem då blir det ett lätt bygge när du slipat av några tiondelar. Jag kommmer att göra mest ca 5 lister.
  Vi har precis lyft av en mini kanot wee lassie i cederträ knappt 175 m vikt 5 (30 gram/m t 6,3 mm) det blir lätt. Vikt före epoxi. Målvikt under 9-10 kg det blir snålt med fyllnadslagren på insidan.

  Jag har gran från värmland snitt längder 3,3 m en del är uppe på 5 m. Jag
  räknar grovt 10 gr / mm / m gran list. Så har man inte räknat ut sig i vikter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *