Kolfibersarg

co090422_01

Har faktiskt jobbat på ganska flitigt i verkstan den senaste tiden men kanske fuskat en aningens mer när det gäller uppdateringarna på hemsidan. Så nu får man väl göra en snabbresumé innan det är klart för sjösättning..

co090422_02
Form

Kör med samma variant av kolfibersarg som jag har haft på mina senaste kajaker, lätt och mycket stark. Det bästa med den här metoden tycker jag är att man kan jobba så bra med själva formen och styra lutningen av den stående sargen, själva flänsen samt höjd och bredd, och få det harmoniera väl med nedsänkningen och resten av däcket. Dessutom blir resultatet så starkt att du utan vidare kan lyfta kajken i sargen. Se bara till att fästa sargen ordentligt i däcket sen när allt är klart, dubbla remsor glasfiber både på in- och utsidan. Brukar också avsluta med ett extra lager kolfiber som jag tar i samband med knästöd och sits på slutet.

co090422_03
Finjustera formen

co090422_04
Plasta in

co090422_05
Plasta..

co090422_06
Något senare..

Håller på med det sista inför ihoplimningen senare i veckan men jag ska försöka slänga upp lite bilder till så fort jag hinner..

Uppdatering torsdag.. Tejpade ihop halvorna och provsatt i går kväll, samt passade på att plocka ut henne i dagsljus för första gången.. Ska försöka hinna limningen i kväll och kanske få till lite bättre bilder under helgen.
Hursom, jag satt bra och det känns som det nog kan bli lite halvsnyggt tillslut ändå..

co090423_01
Sista kvällsljuset

co090423_02
Relingsböjen

co090423_03
Sidoprofil

/ Ulf

9 kommentarer till “Kolfibersarg

 1. Robert R

  Superläckert som vanligt!!

  Jag blir byggsugen igen, det är ett gift!

  Fast en vart annat år är ganska lagom för mig, får bli till vintern

  /Rob

 2. Ola

  Nice
  Ett litet tips är att det går att laminera ena sidan av markisoleringen/formen.
  Sedan sågar du ut långa remsor. Då kommer dom gå att böja runt sargen (glasfibern ska vara utåt, inte inåt för då går det av direkt… Tänk på att det bara kan böjas åt ena hållet annars går dom av.

 3. Ola

  Hmm, det ser ut som om du placerat skottet bakom fikaluckan, ska du ha en tygpåse som ”fikaskott” eller hur har du tänkt ?
  Eller ska du ha kraftigt tyg för att skilja sittbrunnen från det skottet längre bak. (*trött*)

 4. Ulf

  Robert; Vartannat år kanske är modellen, så man hinner lite hälsosam och stärkande paddling emellanåt också..

  Ola; Tveksamt om man kan böja isolering så tvärt, dessutom så fasar jag innerkanten för att få en bra anläggning mot den stående träsargen. Skottet som syns på bild är bara ett av MDF-spanten som håller däck & skrov på ungefärlig plats. Jag kommer inte ha något skott vid fikaluckan utan bara en lös ”nätkasse” som hålls på plats av en cord, och sen fungerar sitsen som skott mot sittbrunnen. Det blir nog enklare att förstå senare när jag förhoppningsvis har lagt ut lite fler bilder..

  / Ulf

 5. Ulf

  Jo den är klar och sjösatt, var dessutom uppe och paddlade lite i stockelom i helgen.. Ska försöka ta mig samman och få ihopa lite bilder..
  / Ulf

 6. Gunnar G

  Idag var jag och köpte och tjötade hos Petrus. Han tipsade om ditt sätt att bygga sarg, så nu har jag studerat och memorerat. Tack för bilderna som visar ytterligare en variant att bygga. Det blir nog på detta sättet.
  Mvh Gunnar

 7. Ulf Post author

  Hej Gunnar! Jag kollade också runt rätt mycket när jag byggde min första men sen har nog kört på ungefär samma sätt varje gång. Glöm inte ett sista snobblager med kolfiber till bara, när sargen är ordentligt slipad, formen stämmer och allt sitter på plats.
  Antagligen inte den snabbaste varianten men jag tycker resultatet uppväger jobbet..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *