Wilderness First Aid-kurs

norrgava090515-17_01

Värmdö Norråva 090515-17 Förra helgen var jag uppe i Stockholm för andra gången i rad, den här gången ute hos Carin & Lars på Horisontkajak och deltog i en Wilderness First Aid-kurs för paddlare med Crosssing Latitudes.
Jag bilade upp ganska sent på torsdagskvällen och var inte uppe vid Norråva förrän strax efter 2 på natten. Men som tur var stod två stora kåtor uppställda så jag behövde inte börja fippla med tältet utan det var bara att krypa ner i sovsäcken direkt.

norrgava090515-17_02
Kajaknära tältplats

Sara och Peter från Escape var lite sena upp från Göteborg så vi fick lite mjukstart första morgonen, men sen körde det i gång i högt tempo. Vi höll på hela dagarna och en bra bit in på kvällarna, fram till söndag eftermiddag. Tre dagar med allt från HLR, patientundersökning, ryggradsskador, skallskador, chock, sårskötsel, muskel- och skelettskador, hypotermi, förändrad medvetandegrad, allergiska reaktioner till bukskador och första hjälpenutrustning. Riktigt fullpackat med andra ord..

norrgava090515-17_03
Rast o vila innan HLR

Upplägget var att först gick Lena och Howie igenom ett ämne och därefter fick vi praktisera kunskaperna på varandra i olika scenarier. Vi turades om att vara vårdare respektive patienter, ofta väldigt realistiskt sminkade och med olika anvisningar hur vi skulle agera. Som bonus la de dessutom ofta in några extra ”skador” som vi skulle ta upp först som nästa ämne. Så dels fick man en naturlig övergång, dels så var man aldrig riktigt säker på vad man skulle möta i situationen – precis som i verkligheten alltså.

norrgava090515-17_04
Martin & Peter hjälper Carin i | och utanför kajak

norrgava090515-17_05
Lars & Bengt ger P-O första hjälpen på land.. | ..och Lars & jag hjälper Bengt på bryggan

norrgava090515-17_06
Carin har stukat foten | Martin får benet spjälat av Carin & P-O

norrgava090515-17_07
Manne har fått ett blåmärke | P-O plåstrar om

norrgava090515-17_08
Howie har skurit sig, fått ett skrubbsår och en pinne i ryggen, bl a.. | Sara iförd hajmössa får benet spjälat

norrgava090515-17_09
Bengt + silvertejp | Carin får armen spjälad

norrgava090515-17_10
Vi ”beamar” upp Howie som tog sig ett dopp i kajaken | Howie får nya kläder..

norrgava090515-17_11
På väg hem från Stora Sandön på söndagen

norrgava090515-17_12
Sara badade med min kajak..

Jag tycker att kursen var otroligt intressant och lärorik, och jag var imponerad av hur Lena och Howie hade lagt upp det och hur de agerade under helgen – väldigt proffsiga men utan att på något sätt bli opersonliga. Det gjorde väl sitt till att resten av deltagarna var så trevliga också – har ju träffat Carin & Lars förut men det var kul att träffa resten av gänget bakom Horisontkajak också.

En riktig kanonhelg som jag klart kan rekommendera alla, även de som av någon anledning inte tycker om att vistas ute i naturen då och då..

Alla småbilderna är tagna av Lena och Howie, Crossing Latitudes.

/ Ulf

3 kommentarer till “Wilderness First Aid-kurs

 1. Lennart Nilsson

  Hej Ulf!
  Tack för fina bilder på din nya kajak och på trevlig kurshelg. Känner mig nästan lite matt av att du hinner med så mycket.
  Synd bara att inte livet varar längre, mitt bygge tänkte jag prova till midsommar visserligen inte hel klar då men det börjar bli lite spännande nu efter snart 2 års planering och byggande. Och inte minst damm, damm överallt men mitt barnbarn har lovat hjälpa mig med städningen nu när inomhusjobbet är klart. Sänder några bilder till dig när sjösättningen är klar. Jag tycker själv att den har smäckra former och känner mig nöjd med resultatet. Ha det bra med den nya, så hörs vi igen. Ge den gärna ett svenskt namn vårt språk är vackert som det är utan en massa utländska. Min ska heta
  ellenn tror jag.
  Må väl hälsar
  Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *