NIL Hjälpinstruktör Orust

nilorust090529-31_01

Orust 090529-31 NIL, Nordisk Instruktörslicens för havspaddling, är en ideell organisation som verkar för utbildning och säkerhet vid havspaddling och nu i helgen var det examinering av hjäpinstruktörer ute vid Stocken på Orust. Första natten tillbringades på Stockens camping medan andra natten sov vi ute på Vallerö.

nilorust090529-31_02
Fredag kväll

Själva examineringen börjar redan på fredagkvällen med att man gemensamt går igenom de i förväg utskickade novellfrågorna och planeringsövningarna. Alla får redogöra för varsin uppgift och sen följer en gemensam diskussion – inte i första hand alltid för att avgöra vad som är rätt och fel utan mer ge olika perspektiv på hur man kan agera, och vad som har hänt i verkliga fall. Syftet är, förutom de konkreta frågeställningarna, också att få till en mjukstart och ge gruppen en chans att lära känna varandra lite mer, både personligen och paddlingserfarenhet.
Vi höll väl på till runt 22 och sen lite kvällspyssel med utrustningen innan vi kröp ner i sovsäckarna.

nilorust090529-31_03
Frukost lördag morgon

nilorust090529-31_04
Lågvatten

Efter frukosten rev vi tälten och packade ihop våra grejer, sjösättning kl 9.00. Eller sjö och sjö, det var ovanligt lågt vatten så vi fick börja med en gyttjepromenad.. Strålande sol och svag nordostlig vind.

nilorust090529-31_05
Navigera

Lördagen ägnas åt paddelteknik, manövrering, navigation och räddningstekniker. Så hela förmiddagen gick vi igenom framåtpaddling, kantning, sidoförflyttning, kontring, olika stöd på vår väg ut mot Härmanö. In i varenda vik och runt alla grynnor, minst ett par varv. Dels uppvisning av de olika teknikerna men även en hel del träning när det inte satt helt hundra. Lågvattnet gjorde att det inte gick att komma in i viken vid Härmanö huvud från insidan utan vi fick gå runt en sväng utomskärs.

nilorust090529-31_06
Lunch Härmanö

Lunch på en av de små gräsplättarna som ligger inklämda mellan klipporna. Lite snack om hur det hade gått på förmiddagen och vad som skulle hända härnäst.

nilorust090529-31_07
Trångt

nilorust090529-31_10
Genomgång på vattnet

Eftermiddagen var vikt åt olika räddningsövningar som roll, kamraträddning, bogsering mm. Tyvärr var det kanske lite väl lugnt ute på havet men sjöbrisen gav i alla fall lite sjö inne bland stenarna. Mycket badande, klättrande i kajakerna och många skratt..
Efter en lång eftermiddag paddlade vi ner mot Vallerö för att slå läger för natten.

nilorust090529-31_08
Räddningsövningar

nilorust090529-31_09
Vända upp medvetslös

nilorust090529-31_11
Framme Vallerö

nilorust090529-31_12
Lördag kväll
stor bild

Numera så gör man en utvärdering redan efter lördagen vilket ger möjlighet att på söndagen träna gemensamt på de kontrollerade teknikerna. Antingen som ett led i nästa steg till instruktör, eller om det gick mindre bra, det du behöver öva mer på för att gå upp igen.
Men den här gången var det ingen tvekan, alla var riktigt duktiga och kunde godkännas direkt. Efter middagen vart det mer snack och först gick vi igenom våra reparationskit och första-hjälpenlådor, och utbytte erfarenheter. Därefter en mer generell genomgång av dagen och hur alla hade upplevt det, och som vanligt utmynnade det i alla möjliga diskussioner, inte alltid helt paddelrelaterat..

nilorust090529-31_13
Kor

nilorust090529-31_14
Utsikt mot Härmanö huvud
stor bild

Senare på kvällen tog jag en promenad över berget för solnedgången över havet. Äntligen tillbaks i Bohuslän och en fantastisk kväll..

nilorust090529-31_15
Solnedgång
stor bild

nilorust090529-31_16
Bad söndag morgon

Vaknade tidigt av att solen stekte tältet och då var det ju synd att ligga kvar. Skönt också med en långsam start innan dagen kör igång på riktigt. Frukost, bad och sen packa ihop igen.

nilorust090529-31_17
Sitta i kajaken

Vi började söndagen med olika metoder att instruera, både nybörjare och mer erfarna paddlare. Först redan på stranden med hur man stiger i och ur kajaken, till fler styrtag, stöd mm ute på vattnet sen. Vi turades om att förevisa hur vi brukar göra sen tränade vi gemensamt. Efteråt utvärderade vi de olika metoderna och kom med nya tips, som i sin tur ofta ledde vidare till nästa ämne..

nilorust090529-31_18
Gunnar, Hasse R, Magnus och Daniel

nilorust090529-31_19
Peter, Paula och Hasse W

nilorust090529-31_20
Lunch Vallerö

nilorust090529-31_21
Diskussioner

Avbrott för lunch på en klippa på utsidan av Vallerö innan vi fortsatte under eftermiddagen. Runt treblecket drog vi oss långsamt hemåt, fortfarande tränande styrtag, bogsering och användande av drivankare. Det gick inte så fort framåt..
Tillbaka på Stocken strax efter fyra, ganska möra i kroppen efter en fullmatad helg. En stunds eftersnack och Peter bjöd på köpebullar till fikat, innan det var dags att packa ihop för hemresan.

nilorust090529-31_22
Låga stöd

nilorust090529-31_23
På väg hem

nilorust090529-31_24
Debriefing..

Jag var lite osäker när Stefan Jönsson ringde i våras och frågade om jag var intresserad av att ställa upp som examinatör för NIL. Då mitt eget möte med föreningen har betytt mycket för mig, dels i min utveckling som paddlare, men kanske framförallt som inspiration genom att träffa andra som håller på med samma sak och få nya idéer och inryck. Och eftersom jag tycker om det NIL håller på med och känner att jag kan stå för det, vore det ju synd att missa chansen att själv få hjälpa till sprida det till flera. Även om jag måste erkänna att jag inte är helt tillfreds med känslan att bedöma andra människor, särskilt om man måste underkänna någon..

Jag hade väl en ganska hygglig bild av hur helgen skulle förlöpa, dels har jag ju själv examinerats just på Stocken två gånger, dels hade både Stefan och Hasse förberett mig rätt ordentligt. Men att första gången själv stå där framme och snacka är lite mer ändå..

Men jag tycker det gick bra, bättre än jag egentligen hade vågat hoppas på. Framför allt tror jag det berodde på att kandidaterna var så kunniga och väl förberedda – visserligen lite spänt i början men sen så kändes det som vi snabbt kom in i ett fint gäng som funkade väldigt bra ihop. Mycket viktigt när man ska vistas rätt tajt ihop en hel helg och dessutom har en del ganska krävande uppgifter att utföra. Så även om jag hade en mindre roll som förstagångs-examinatör upplevde jag att det flöt på helt ok mesta tiden- och även jag fick lära mig en hel massa nya saker under helgen..

Får passa på och önska de nya hjälpinstruktörerna lycka till och hoppas vi ses snart igen, om inte annat när de går upp som instruktörer! Nu har Magnus också lagt ut lite bilder på sin hemsida.

Är du intresserad av att veta mer om NIL och hur det hela fungerar förslår jag att du tar en titt på deras hemsida, eller varför inte passa på och fråga nån av oss nästa gång vi syns på vattnet..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

5 kommentarer till “NIL Hjälpinstruktör Orust

 1. Viktoria

  Åh – vilka fina bilder! Ser fantastiskt ut. Blir mycket sugen på Orust, Tjörn, Väderöarna..
  Jag helt övertygad att du är exellent som examinatör. Bra val NIL!
  /v

 2. eriksjos

  Ser fint ut. Men attans vad snålt med vågor! Och vad extremt lågt vatten!
  Nu när det du NILar in dig lite mer kan du väl göra en insats på NIL’s hemsida oxå?!

 3. Ulf

  Jo det var ganska bra tajming med vädret, men det är väl det som kännetecknar bra turledarskap..?
  Sen när det gäller NILs hemsida så är jag inte riktigt säker på vem som håller i det men jag misstänker att det är Carin.. Och hon har ju rätt bra koll på Horisontens web..
  / Ulf

 4. carin

  Yepp, det är jag som är ansvarig så det är definitivt jag som ska bära hundhuvudet. När dygnet får mer än 24 timmar blir det nog ordning på NILs hemsida oxå.

 5. eriksjos

  nämen, så länge kan vi ju inte vänta! Tar ju bara fem minuter att göra en WP-installation och sen nåra minuter för att trixa över materialet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.