Misterhult

misterhult090618-21_12

Misterhult Klintemåla 090618-21 I år var det över tjugo anmälda till MKKs midsommartur i Misterhults skärgård. En tredagarstur som vanligtvis bli ännu längre eftersom de flesta brukar kunna ta ledigt även torsdagen. Så kan vi vi köra upp under eftermiddagen och sen paddla ut mot nattlägret på Lilla Bergö innan det blir allt för mörkt.
Dagmar och jag var dock tvungna att jobba hela dagen så vi var inte uppe i Klintemåla förrän strax efter ett på natten. Men det är egentligen inte så stor skillnad – det blir ju inte riktigt mörkt så här års och när vi sedan sjösatte hade det redan börjat ljusna så smått. En tunn månskära visade vägen förbi Vinö och in i sundet mellan Älö och Husholmen och sen vidare mot Stora Vippholmen där Leif och Marja tältade. Upp med tälten på sydspetsen, i lä med utsikt över Strupdjupet, och några mackor innan vi sen gick och la oss runt halv fyra.

misterhult090618-21_02
Stora Vippholmen fredag morgon

Jag vaknade tidigt av att solen stekte tältet och när jag sen hörde Leif pyssla borta hos sig var det dags att stiga upp. Efter några koppar kaffe dök även Dagmar och Marja ut ur tälten.
Vi var alla rätt sega efter gårdagens resa upp kombinerat med aningens för lite sömn så det blev en lugn förmiddag. Mycket fika, nån promenad, lite snack i solen och många bad innan vi packade ihop och kom i kajakerna strax efter lunch.

misterhult090618-21_03
Morgonfika
stor bild

misterhult090618-21_04
Marja och Dagmar, norr om Strupö

Prognosen för helgen var ganska ostadigt väder men eftersom den rådande vinden var västlig kom det mesta regnet antagligen in över landet och det blev bara några kortare skurar över till oss.
Vi paddlade först rakt västerut mot Kålsö, där vi såg två havsörnar, runt in mellan Strupö och de små öarna på norrsidan, där vi hittade vad som måste varit en hel hägerkoloni. Det var säkert 20-30 stycken inom ett ganska begränsat område, både flygandes och stillastående iakttagande oss när vi gled förbi. Även gott om nyfikna får som höll ögonen på oss..

misterhult090618-21_05
Leif badar, Svinskär

Kort stopp på norra sidan av Svinskär för mer fika och bad. Dagmar började undra vad det var för maniskt renligt sällskap hon hade råkat hamna i.. När vi sedan fortsatte innanför Örö hade solen försvunnit och molnen började dra ihop sig ordentligt. Det såg ut som riktigt oväder in över land men vi fick bara några små stänkt innan vi kom fram till Brändö och resten av gänget.
Midsommaraftonen spenderades sen i lä på öns ostsida, traditionsenligt några lätta skurar under middagen men annars helt ok väder. Gick och la mig tidigt för att sova ikapp..

misterhult090618-21_06
Regn på väg, innanför Örö
stor bild

misterhult090618-21_07
Lördag morgon

På lördagsmorgonen var det åter dags att stiga upp tidigt när solen körde på. Skönt att bara kunna rulla ur tältet och sen ligga på klippan och lyssna på P1 och ta några koppar kaffe innan dagen rullar igång på allvar.
Framåt förmiddagen började större delen av gänget komma i kajakerna medan några av oss hade lite fika & bad kvar. Men runt lunch kom även vi iväg, först norrut en sväng sen ner till Örö igen. Vi hann nästan fram innan regnet kom..

misterhult090618-21_24
Ena gruppen..

misterhult090618-21_08
..å andra – samling ute på fjärden

misterhult090618-21_09
Ännu en skur..

misterhult090618-21_10
Födelsedagskalas

Vad jag inte visste var att Marja, Leif, Dagmar, Jesper, Anders och Charlotte hade ordnat med ett överraskningskalas i förväg. Inte förrän Elisabeth och Owe insisterade på att få bjuda på något att äta i bersån och jag såg det uppdukade bordet började det gå upp ett svagt ljus..
Det blev först ålapannkaka, lax o nypotatis och sen kaffe & jordgubbstårta till efterrätt, rimstuga i gästboken (fråga inte, läs själv nästa gång ni kikar förbi..) och som fortsättning en rejäl långsittning i bastun ute på bryggan. Med öl & rosa champagne..!

misterhult090618-21_11
Slappande i solen

Örös bastu är lite svår att beskriva (bör upplevas på plats..) men tänk er en ganska liten bod med stor vedspis, sittplatser i tre våningar, lucka i golvet rätt ner i havet, ute på en brygga i havsbandet i en av Sveriges vackraste skärgårdar. Lägg till ett gäng trevliga kompisar så är det tveksamt om det kan bli bättre..!
Efter nån timma med omväxlande bastu, bad och paus i solen på bryggan var vi alla rätt möra och då avslutade Dagmar & Marja med att ge mig en ordentlig ryggmassage. Stort tack till alla som var med – en verklig kanonfödelsedag! Och nej, jag märkte inget innan utan blev rejält lurad..

misterhult090618-21_22
Kolla sumpen

misterhult090618-21_13
Molnen spricker upp
stor bild

Till slut lyckades vi i alla fall pallra oss tillbaka till kajakerna och började paddla hemmåt igen. Nu hade himlen spruckit upp och vi rundade Örö i ett fantastiskt kvällsljus innan vi vände västerut, nästan vindstilla och med solen i ögonen..

misterhult090618-21_14
Örö

misterhult090618-21_15
Jesper, Anders och Marja
stor bild

misterhult090618-21_01
På väg tillbaka
misterhult090618-21_23
Framme på Brändö

Väl framme var det dags att äta igen.. Fastän vi var helt proppmätta var det svårt att motstå när Leif, Dagmar & Marja trollade fram först en smörgåstårta, ännu en jordgubbstårta och mer champagne! Jag fattar inte att de kunde smuggla med alla grejer utan att jag märkte något..
Jättefin kväll och även om jag var rätt trött efter dagen så orkade jag i alla fall vara uppe till strax efter elva. Tror jag..

misterhult090618-21_16
Tårtkalas

misterhult090618-21_17
Lördag kväll
stor bild

Även söndagen började med kanonväder och det blev en loj förmiddag i solen innan den stora gruppen packade ihop för hempaddlingen. Vi kom iväg en aningens sent så för vår del blev det raka spåret söderut. Molnen låg kvar över land och vi klämde in ett snabbstopp i solen på Kålsö innan sista hoppet in mot Klintemåla. Så snabbt att vi faktiskt inte hann med något bad mellan Ballerinakexen den här gången..

misterhult090618-21_19
Fika söndag
stor bild

misterhult090618-21_20
På väg hem..
stor bild

misterhult090618-21_21
Mer mat..

Dock missade vi naturligtvis inte våfflorna vid fiket nere i hamnen när allt var färdigpackat för hemresan till Malmö..

Det var lite stressigt dagarna innan men som vanligt blir det toppen bara man kommer iväg. Fastän vi var en ganska stor grupp den här gången funkade det bra när Annika, Janina och Teresia höll i turledandet – tror alla var jättenöjda! Och även om vi fick en del skurar så var det övervägande soligt, åtminstone om man dömde efter folks ansiktsfärg..

Något paddlat blev det faktiskt också: 4+10+10+11km.

Viktoria har lagt ut lite fler bilder på MKKs blogg.

/ Ulf

5 kommentarer till “Misterhult

 1. Ulf

  Jo det börjar väl bli dags att damma av käppen, stödhjulen till cykeln och pontonerna till kajaken nu..
  / Ulf

 2. Ulf

  Behövs egentligen inga pontoner, lösningen är redan på gång. Mina tidigare byggen började på 54 cm, sen 53, 50 ner till 46 cm bredd, men nu senast i vintras vände det och jag ökade tillbaka till 50 igen. Så prognosen om 10 år borde ligga på strax under metern tvärs sittbrunnen..
  / Ulf

 3. Erik Barkefors

  Variabler brukar ofta svänga in sig närmare och närmare slutmålet. En grov gissning borde då bli att du landar på runt 48-49 cm bredd till slut 😉

  Titta på dom ”breda” surfski som ligger på den bredden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.