Roderlucka

bygg060501_01.jpg

Är egentligen inte så förtjust i roder men efter att ha kört Dalsland maraton+ och försökt ligga på våg i dryga sex timmar i en rätt tung skäddakajak har jag insett att det nog kan ha sina fördelar..
Jag är inte så van att att varken rita eller paddla roderkajaker men tanken är att den i första hand ska vara konstruerad för skädda – men med möjlighet att montera ett litet underliggande roder för träning och tävling. Antagligen inte helt optimalt men vi får väl se hur det går..

I bakkant av skäddaboxen tänkte jag ha ett rör där man ska kunna sätta roderaxeln och sen skruva på en liten trissa under en lucka. Alla linor ska vara fördragna och man ska bara behöva montera ett enkelt pedalsystem i sittbrunnen.
Jag har inte löst själva styrningen ännu utan det får komma när jag kan prova ut ett bra system. Jag sitter vanligtvis med ganska vinklade fötter men med roder måste jag nog ha fotstödet närmare mig – Siven hade lite bra tips på en surfski-variant av pedaler.

bygg060501_02.jpg
Hål och plugg

bygg060501_03.jpg

Efter att ha sågat upp hålet gör jag en plugg av den rosa formplasten och därefter tejpar jag ihop alla delar så att dom behåller exakt position när man vänder på däcket.

bygg060501_04.jpg
Dags för plastning

På undersidan gör jag ett urtag i fram och bakkant för att ha som stöd och ge plats för fästskruvarna. Sen lägger jag ett lager hushållsplast som släppmedel – det är inte så kinkigt att det blir helt slätt för den ska slipas in i nivå med däcket sen.

bygg060501_05.jpg
Plastat och klart

6-7 lager glas- och kolfiber som får torka under natten.

bygg060501_06.jpg
Så här någonting kommer det att bli – med ett hål i mitten för roderaxeln

Dagen efter sågar jag till den och gör en grovslipning, sen när jag sätter ihop däck och skrov ska jag fixa till kanterna så att det blir helt jämnt.
Tanken är att det ska bli helt tätt med bara ett rör som går rakt igenom och två smala slangar för roderlinorna till sittbrunnen. Själva luckan kommer att sitta med försänkta skruvar.

/ Ulf

4 kommentarer till “Roderlucka

 1. Ulf

  Ja, jo – just nu är det lite rörigt, men jag hoppas det ska klarna längre fram..
  Jag vill helst ha allt klart innan jag monterar ihop skrov och däck, men sen behöver jag nog ungefär 1 vecka till efterarbetet och ytterligare 2 till lack & färg. Viket alltså skulle betyda att att jag måste få ihop den nu i veckan..
  / Ulf

 2. Erik A

  Jodå, jag tror jag förstår vad du gör. Lösningen är vanlig på surfskis och du får en helt tät rodergenomföring.

  Kanske värt att även prova ett K-2 roder för paddling på havet. Surfskis brukar ha lite större roder för att fungera bra i havssjö.

  Med en bra roderlösning finns risk att du fastnar för roder på kanoten. Det gäller bara att ha i bakhuvudet att man har ett roder när man fräser på i okänt vatten.
  Hittills har jag bara kört av ett roder då jag körde genom våris.

 3. Ulf

  Jo det är snott rakt av från en surfski och det kommer nog bli ett K-2 roder..
  Siven trodde absolut att det behövs eftersom skrovformen egentligen inte är optimal för roder (fören bör dras ut mer och kölsprånget är i största laget) och visar det sig att det är för stort så är det ju lättare att fila ner en bit.
  Det kommer fler bilder i morgon som visar bättre tror jag – nu när det närmar sig slutmontering är det lite kaotiskt..

  Ja är man dessutom van vid ställbar skädda som alltid fäller in sig själv är nog risken stor att det ryker ett par roder..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.