NIL Instruktör Norråva

norrava090904-06_01

Värmdö Norråva 090904-06 Förra helgen var det dags för examineringen av nya instruktörer uppe vid Värmdö utanför Stockholm. Redan på fredagseftermiddagen samlades 5 examinatorer & 5 kandidater uppe vid Horisontkajak, och efter uppdelning i två grupper paddlade vi ut en kort sväng för övernattning på Stora Sandön. Upp med tält, snabbt dopp, i med mat, och sen hade vi en kort genomgång om hur vi skulle lägga upp helgen.
Som vanligt flyter snacket ut i mer eller mindre långsökt kajakrelaterade ämnen men eftersom vi skulle upp redan sex på lördagsmorgonen så det blev ganska tidigt i sovsäcken..

norrava090904-06_02
På väg in till Norråva

norrava090904-06_03
Packa många kajaker..

Hade klockan på 5.50 för att hinna höra första sjörapporten innan jag kravlade ut ur sovsäcken. Klarblå himmel och vindstilla, och efter en stund började solen sega sig upp bakom ryggen. Strax efter åtta paddlade vi tillbaka till Norråva för att möta upp med Friluftsfrämjandet Norrviken som skulle ställa upp som ”grupp” för kandidaterna den här gången. En stunds halvkontrollerat kaos när 25 kajaker, våra 10, plus några extra från uthyrningen, skulle packas och sjösättas samtidigt vid stranden..
Efterhand började det i alla fall klarna något och vårt gäng samlades för ett kort intro innan vi gav oss iväg. Paula och Peter hade som uppgift under helgen att instruera och turleda en grupp med 10 Norrvikare, med Arvid, Mats och mig som observatörer i bakgrunden.
Stefan och Carin tog hand om Elin, Magnus och Göran.

norrava090904-06_04
Paula visar paddelteknik

norrava090904-06_05
Peter visar paddelteknik

norrava090904-06_06
Mera instruktioner

Under förmiddagen rundade vi Stora Sandön igen, över leden, bakom Trollholmarna och sen mot lunch precis innan Gälnöport på Västerholmen. Varvat paddling och korta instruktioner, både på land och på vattnet. Efter maten en kort utvärdering och sen fortsatte vi norrut upp mot Karlöfladen. En sväng in på Kolfatet innan vi smög in bakom Björkholmen och mellan Stora och Lilla Krokholmen. Hopp över till Stora Hästnacken till viken på norrsidan där vi skulle tälta över natten.

norrava090904-06_07
Bakom Gälnöporten

norrava090904-06_08
Andra gruppen

norrava090904-06_09
Säkerhetsutrustning

Det mörknar ju ganska tidigt nu på kvällarna så snabb resning av tälten och packa ur kajakerna, och sen några sista gemensamma aktiviteter innan maten. Först gick Peter & Paula igenom sin egen säkerhetsutrustning uppe på land och därefter visade de olika sätt att ta sig upp i kajaken efter kapsejsning, ute på vattnet. Alltifrån flottör, flera typer av kamraträddningar och rollar. En lyckad förevisning som engagerade både kandidater och grupp och som innehöll mycket diskuterande fram och tillbaka, utifrån allas olika erfarenheter.
Senare på kvällen hade examinatörer och kandidater en genomgång av hur dagen hade gått, vad som hade funkat bra, eventuella svårigheter och tips & tankar om morgondagen. Och som avslutning var det bara examinatörerna som i mörkret satt och utvärderade dagen. Mycket snack blir det..

norrava090904-06_10
Kamraträddning, flottöruppgång och roll

norrava090904-06_11
Morgonsamling

Söndagen började molnigt men efterhand klarnade det upp lite mer. Gemensam samling på land, där Arvid höll en kajakuppvärmning och Stefan berättade om NIL, innan de två grupperna kom i kajakerna igen. Ungefär samma tema som gårdagen men nu betydligt mer uppstrukturerat. Det brukar vara lite trevande första dagen men nu hade kandidaterna blivit lite varmare i kläderna och alla i gruppen började också närma sig varandra mera.

norrava090904-06_12
Mot Trångholmen

norrava090904-06_13
Ännu mer snack..

Vi paddlade ungefär samma väg tillbaka men efter Trångholmen vek vi in och följde Karklös västsida. Hopp över farleden, snabbt stopp på Stegön sen in mot Käringstensfladen. Innan Lillströmmen passade Peter & Paula på att köra lite fler aktiveteter och uppdelade på två mindre grupper tränade vi kantning och svep. Bra upplägg med stegvisa övningar som alla kunde delta i.
Därefter genom det smala sundet, ut på Örsöfjärden, runt Askholmen och lunch i viken på Storöns västsida.

norrava090904-06_14
Innan Lillströmmen

norrava090904-06_15
Lunch Storön

norrava090904-06_16
Korsande trafik Grindafjärden

Efter en stunds slappande i solen var det bara sista biten kvar. Runt Grindas sydspets, ganska mycket trafik över fjärden, sen passera Trollholmarna igen, innan hoppet över till Lilla Sandön. Precis när vi var nästan framme och alla började slappna av drog Peter & Paula fram ett sista ess.. Plötsligt fick Peter kramp, gick runt och lyckades till och med få ett stort hål i botten på kajaken. Stor dramatik.. Men Paula dirigerade vant ihop alla i en flotte, fick upp Peter ur vattnet och dessutom fixat en provisorisk lagning med silvertejp. Snyggt tajmad och genomförd övning där alla var helt oförberedda och egentligen mentalt redan hemma, men som tillslut blev mycket lyckad.
Tillbaka vid Norråva började kaoset igen när alla skulle packa upp sina kajaker, måånga blåa Ikeakassar överallt..

norrava090904-06_17
Rädda Peter och tejpa kajak..

Efter att ha kommit i ordning med det mesta, fått på lite torra kläder och några koppar kaffe, tog examinatörerna en snabb samling, och därefter en gemensam utvärdering tillsammans med kandidaterna. Peter & Paula hade en inte helt enkel uppgift under helgen men gjorde en mycket bra insats. Även Elin och Magnus blev godkända instruktörer. Stort tack också till Friluftsfrämjandet Norrviken som ställde upp med medlemmar, kul att träffa nya paddlare och få en inblick i andra organisationer och deras sätt att sköta verksamheten.

Magnus har mer om helgen på sin hemsida.

Som sagt, mycket snack blir det, men det är otroligt intressant och givande. Det känns som man utvecklas och lär sig minst lika mycket som de som ska examineras. Ända nackdelen är väl egentligen att man ofta blir helt tömd inombords efter en så intensiv helg, och behöver några dagars återhämtning. Kan i o f s bara ha varit vanlig trötthet – pizza i Gustavsberg och hemma i Malmö runt fyrablecket på morgonen..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

2 kommentarer till “NIL Instruktör Norråva

  1. Ulf

    Jag tycker det är lite kul att spara bilder & text från turerna, som en slags dagbok – glömmer annars alldeles för fort. Det gäller särskilt vid sådana här tillfällen när man är så fokuserad och oftast är helt tom i bollen efteråt..
    Blekinge var betydligt lugnare tempo..
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.