Östra Blekinge

ljungskar091106-08_04

Karlskrona skärgård 091106-08 Dagmar hade bokat alla stugorna ute på Flakskär och råddat ihop lite folk och bilar, alltså läge för ännu en helgtur i Blekinge. Även om de flesta kunde komma loss redan på eftermiddagen så mörknar det så tidigt nu på hösten att det skulle bli nattpaddling ut på fredagen. Men vi börjar ju få en viss vana på det nu för tiden..
Inte lika kass prognos som förra gången, mindre vind, inget regn, inte mycket sol, men hyggligt varmt. Och eftersom jag tyckte att jag behövde lite mer paddling i kropp & knopp bad jag Dagmar svänga av vid Listerby och släppa mig nere i hamnen i Slättanäs. Medan de andra for vidare förbi Karlskrona och ut på Hästholmen.

ljungskar091106-08_02
Varm choklad efter maten

I början kändes det lite ensamt när jag packade kajaken och sjösatte vid den lilla gräsmattan precis bredvid hamnen. Fast så fort man kommer ut på vattnet så släpper alla tankar.. Första biten söderut var det nästan vindstilla och ganska upplyst men så fort jag passerat under bron mot Torkö så blev det riktigt svart. Ville helst slippa tända lampan så jag siktade mellan fyren Rönneskär och Arpö, vars siluett man kunde ana bakom Karlskronas ljus. Efterhand mötte jag lite stökig gammal sjö och jag kunde höra brotten vid Store & Lilleklimp när jag paddlade förbi, innan Ljungskär dök upp i mörkret framför mig. Det var ovanligt lågt vatten så jag bankade på några stenar innan jag kom i land i viken.
Upp med tältet, byta om och sen värma vatten till maten. Tyvärr ingen måne den här gången så det blev ganska tidigt i sovsäcken, tror jag lyckades hålla mig uppe till halv nio nånting. Alltid lika skönt att gå och lägga sig och bara höra vågornas brus i bakgrunden..

ljungskar091106-08_03
Nypon & Arpö
Stor bild

Vaknade som vanligt tidigt, innan klockan ringde. Det kändes ganska varmt i luften och med klar himmel så var det var inga problem att hoppa ur sovsäcken och på med kläderna. En snabb promenad bort för att kolla den fantastiska soluppgången och sen en kopp kaffe innan frukost. Sådana morgnar lever man länge på..

ljungskar091106-08_22
Soluppgång över Hasslö
Stor bild

ljungskar091106-08_05
Sten

Efter ett tag kom molnen tillbaka och efter maten tog jag en längre sväng runt ön innan det var dags att packa ihop. Ljungskär är en jättetrevlig ö och fastän den inte är så stor tröttnar jag inte på att promenera runt bland stenar och klippor, titta på havet på utsidan och försöka hitta tillbaka genom den ganska snåriga vegetationen. Tyvärr sällan får nu för tiden men väldigt mycket fågel på vår och försommar.

ljungskar091106-08_06
Rönnbär
Stor bild

ljungskar091106-08_07
Lågvatten

Färdigpackad i kajaken runt halv elva paddlade jag österut utanför Arpö. Sjörapporten hade lovat 6-10 m/s sydost, vridande mot ost så jag valde att gå innanför Hasslö för att få mer lä. Lite trög motvind över Hästholmsfjärden men efter att ha passerat igenom den smala kanalen vid Västra Hästholmen lättade det. Ut på Västra fjärden och ett hopp över mot Aspö. Man kunde ana havet genom Bollösund men Karlskrona låg dolt i diset.

ljungskar091106-08_08
Söderut, Bollösund

ljungskar091106-08_09
Norrut, Karlskrona

ljungskar091106-08_10
Österut, Aspö

Efter Aspö svängde jag söderut mot Kungsholmen vid Tjurkö. Lunch på strandkanten mittemot ett spöklikt Godmorgon. Vinden hade mojnat något så jag funderat ett tag på att gena runt utsidan mot havet, direkt till Flaksskär. Men den vägen är ganska trist med få ställen att gå iland på och inte mycket att titta på. Och vem har egentligen bråttom..

ljungskar091106-08_11
Lunch Kungsholmen

ljungskar091106-08_12
Får på Sturkö

Så vidare norr om Tjurkö och över till Sturkö. Vid Kyrkfjärden tvärs Bredavik såg jag några får nere vid strandkanten och passade på att få lite sällskap till eftermiddagsfikat. Dom var dock inte så pratsamma och ville inte låta sig mutas med några Ballerinakex..
Vidare österut genom Skällösund och sen söderut förbi Kölvingsö och Ornö. Ut på Gåsefjärden kunde man ana den låga konturen av Flakskär vid horisonten, kom fram precis när det började mörkna. En jätteskön höstpaddling i grådiset.

ljungskar091106-08_13
Fika Bredavik
Stor bild

ljungskar091106-08_14
Skällösund

ljungskar091106-08_15
Gåsefjärden mot Flakskär

ljungskar091106-08_16
After paddle på Flakskär

Upp med packningen och in med allt i en av stugorna. Efter att ha fått ordning på grejerna tog jag ett snabbt fuskdopp för att sanera mig, och sen var det allmänt slappande innan maten. Diverse godis, kakor, öl & vin och en liten genomgång vad vi hade varit med om sen sist, var och en på sitt håll..
Runt sju klämde vi in oss alla nio (i fyramannastugan..) och började på den gemensamma fisksoppan. Jättetrevlig kväll..!

ljungskar091106-08_17
Fisksoppa

ljungskar091106-08_18
Solhälsning söndag morgon

Söndagsmorgonen började tyvärr något gråare så vi låg kvar rätt länge i sovsäckarna. Lite tvistande om vem som egentligen hade somnat först och snarkat mest innan det till slut var dags att stiga upp.
Efter frukosten tog vi en promenad runt den västra delen av ön och försökte locka fram solen igen. Ingen större succé dock..

ljungskar091106-08_19
Tji sol..

ljungskar091106-08_20
Får på Flakskär

Ganska trist väder och en ökande ostvind gjorde att vi beslöt oss för att stanna kvar på Flakskär till lunch och sen paddla direkt tillbaka till bilarna på Hästholmen. Efter att ha städat stugorna och packat kajakerna paddlade vi långsamt norrut mellan Torumskär och Äspeskär, upp till badviken mittemot Ornö.

ljungskar091106-08_21
Challan, Jesper, Viktoria, Heidi och Dagmar på väg hem

En jätteskön helg! Nu var det ju dessutom så varmt att det var riktigt skönt att tälta den första natten och sen var det en ren lyx att kunna krypa in i en varm stuga och torka upp alla blöta grejer kvällen därpå. Och att kunna tillbringa några dagar i trevligt sällskap på en öde ö längst ute i havsbandet, så här års..

5+30+3 km paddlat. Mer om Flakskär och dess historia.

/ Ulf

8 kommentarer till “Östra Blekinge

 1. Tommy Hautop

  Ni måste ha haft en helt underbar helg. Fina sköna bilder, va själv vid Furuboda strand stuga o surfade i fina vågor med in kompis, på söndagen härligt kul. Mvh Tommy

 2. Ulf

  Ibland glömmer man att ens egen motvind kan vara surfvind för någon annan.. 😉 Men helgen var verkligen toppen, även om det nog hade gått att stå ut med aningens mer sol..
  / Ulf

 3. Christer Lauren

  Do you want more sun! You are welcome down here and paddle, that will save you putting on copper plates on your kayak and turn it into a human icebreaker.
  Weather report for the next year; sunny, 27 degrees in the sea, occasional cyclone on monsoon rain depression but over all fine.
  Have over the last year now and again visited this website and I think it’s just great. So thanks for sharing your adventures in a graphically and aesthetically attractive way!
  Take Care Christer

 4. Ulf

  Hej Christer! Trodde kopparplåten främst var mot skeppsmasken och då ligger man kanske något i riskzonen i o med träkajak.. Fast i Östersjön är det väl egentligen fritt från just den ohyran? På västkusten däremot har jag hört att man kan man råka riktigt illa ut, och där finns dessutom rätt räliga brännmaneter..
  Dock är det rätt glest mellan både cykloner och monsunregn här uppe (även om det ibland faktiskt kan upplevas som nåt åt det hållet) och 27° grader i vattnet är också påtagligt sällsynt. Men frånvaron av sol gör oss bara vackert genomskinligt ljusbleka i hyn hela året.
  Fast skulle nu isen lägga sig kan det bli aningens trögpaddlat nån månad. Vilket antagligen bara är karaktärsdanande, men sliter lite på humöret..
  Hälsa alla!

  Hi Axel! I visit your site occasionally and I reckon I have the same problem understanding as you have – sorry for not being able to offer a better translation..
  😉

  / Ulf

 5. jims

  Ulf,
  God Jul på sig, hoppas helgerna blir fina. Kanske att lite vintersport kan locka.
  Här i Göteborgstrakten började sjöarna lägga sig som odansade golv med tjock, svart kärnis som bara lockade till snabba skär. Men precis när det bar kom det nu 10cm snö. Visst är det kul med skidor men skridskor är allt strået vassare. Som skillnaden mellan kajak och canadensare, kanske.
  Hur som helst, god jul
  Jim S

 6. Ulf

  Tack Jim! Jo julen var helt ok, vi lyckades tajma in 1 dm snö precis lagom veckan innan jul. Men nu är det tillbaks till den vanliga skånevinter igen, grått och regn på tvären. Som tur var låg isen bara i kanalen så vi lyckades släpa kajakerna ut till öppet vatten.
  Med mer traditionellt vintersportandet har det däremot varit väldigt glest sen jag flyttade ner från Sthlm för ca 20 år sen. Och att nu ta på sig ett par skidor igen hade definitivt inte varit någon vacker syn, det hade nog snarare raskt resulterat i ett par nya gipspaket runt benen..
  / Ulf

 7. jims

  Ni har tydligen en vintersektion också ser jag via länken. Sommarens svarta oc mörka kajaker ligger i ide medans de vita kajakerna kommer fram på vintern (om det skulle börja snöa…)
  Ett par skidstavar på fördäck går at nyttja om isarna varken bär eller brister. Då kan kman alltid staka sig fram i den fastare isen när paddeln inte går ner i sörjan.
  Jim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.