Nytäppet

Nytäppetträffen 100513-16 Kanske inte en helt lyckad kombination; sen vår, tidig Kristi himmelsfärd och en väderprognos som lovade mer eller mindre regn alla dagar. Inte undra på att det var glesare än vanligt på anmälningslistan. Utsikten att bara sitta och häcka i tält alternativt vispa runt i Hällaryds skärgård, tre dagar i rad kändes aningens trist. Läge för att paddla lite längre i stället alltså.
Peter, Mikkel, Heidi, Karl-Johan och jag snackade lite efter långfärdsmötet på onsdagskvällen och beslöt att sticka upp till Nytäppet dagen efter, men sen paddla bort mot Listerby i stället. Jacob, som egentligen skulle ut och fiska, tyckte det lät roligare och beslöt försöka övertala sin kompis Petteri att hänga på.


Packning Nytäppet

När vi kom upp på torsdagskvällen såg vi redan ett gäng bilar parkerade vid badplatsen. Riktigt så ensamma som vi kanske befarat skulle vi i alla fall inte bli. Jacob hade lånat ihop kajak och grejer till Petteri, som visserligen hade paddlat mycket canadensare, men nu för första gången provade kajak. En snabblektion hur det fungerar innan vi paddlade ut mot Bockö. Som tur var fortfarande hyggligt ljust och nästan helt spegelblankt.
Prognosen hade i sista stund mildrats en aningen, nu mest regn nattetid, men det var fortfarande lite kyligt i luften, och framförallt i vattnet. Upp med tälten, byta om och sen fick Petteri snabbt ihop en liten eld till maten. I sovsäcken strax efter tolv. Näktergalen underhöll hela natten..


Torsdag kväll


Morgonvädret

Fredag morgon började grått och fortfarande vindstilla, men utan regn och mildare i luften. Efter en långsam frukost tog vi en sväng upp på berget för att kolla utsikten och hälsa på fåren.
Vi var lite osäkra på hur Petteri som relativ nybörjare skulle klara de dryga 2,5 milen till Listerby, men eftersom sjörapporten lovade fortsatt svaga vindar beslöt vi att prova. Blev det för jobbigt kunde vi ju alltid vända om eller försöka hitta någon tältplats innan Ronneby.


Öpromenad Bockö


Jacob
stor bild

Strax innan tolv kom vi iväg. Det var kav lugnt så vi kunde gå rakt västerut, söder om Mjöö, mot Spjutsö. Runt Frostenskär, Vitaskär, och sen Stora Färjan. Vi var lite sugna på fikapaus nu men det är ju fågelskydd överallt här, så vi fortsatte mot Salttärna. Steniga stränder på utsidan mot havet men i viken på ostsidan kom vi iland.


Lunch Saltärna


Gäss
stor bild

Vädret var fortfarande helt ok – några få stänk ibland men ingen vind – och Petteri klagade inte, så vi fortsatte österut. Fantastisk paddling över ett spegelblankt hav med en vacker blandning av olika milda gråtoner. Söder om Stora Ekön, förbi Skaftö och sen direkt mot Gö udde.
Här hade vi egentligen tänkt ta en rast till men det är svårt att hitta hyggliga landningsplatser utan alltför mycket sten, och nu började vi dessutom närma oss målet. Så en liten bit till, runt Lindö och sen framme vid Ljungskär vid halv sex.


Paddelpaus
stor bild


Karl-Johan, Petteri, Heidi & Mikkel
stor bild


Petteri


Singoallapaus Ljungskär

För en gångs skull valde vi den västra tältplatsen, den är lite mysigare och har solnedgångsutsikt men är mer utsatt för sydvästliga vindar. Inga problem den här gången dock, varken med vind eller direkt sol i ögonen..


Heidi
stor bild


Baddags


Jacob fiskar
stor bild

Den vanliga rutinen, snabbt upp med tälten och sen ett bad – inte helt jättevarmt i vattnet. Jacob och Petteri passade även på att fiska lite innan matlagningen. Stor variation, från Jacobs hemlagade italienska korvar, Peters 800 g ravioli, Karl-Johans lökstroganoff och min påsmat. Heidi bjöd på kanderade fikon och jägermeister till efterrätt.


Torka strumpor


Promenad

Efter maten var vi tvungna att röra på oss och gick ett varv runt ön, innan det blev mörkt och vi samlades runt Petteris eld. Skön kväll, inget regn nu heller bara ett lätt duggande som torkade direkt framför brasan. Vi satt uppe och snackade till efter midnatt som vanligt.
Sena sjörapporten hade varnat för ökande vind under lördagen, 8-12 m/s nordost vridande mot syd efterhand. Så vi beslöt att försöka komma iväg lite tidigare på förmiddagen för att kunna passera Gö innan sjön började bygga upp för mycket. Några skurar under natten.


Fredag kväll

När vi vaknade hade vinden ökat uppemot 6-8 nånting, men den låg fortfarande från nordost. Ingen direkt brådska på morgonen men vi lämnade Ljungskär runt 10 och paddlade västerut.
Första biten ner mot Lindö med lätt surf i ryggen, sen i lä bakom Gö och så in i viken vid Gökalv för lunch.


Fika Danziger gatt

Färdigfikade passerade vi inloppet till Ronneby och hade lite krabb sjö in från sidan. Det lugnade sig något efter Kloven och Slätön, där vi höll ganska nära land för att mer lä. Innanför Saltärna den här gången och eftermiddagsfika precis därefter.


Fika Saltärna


Mellan Västra Funnen och Vångsö

Vinden hade långsamt börja vrida upp mot nord men inte ökat nämnvärt i styrka. Vi fortsatte västerut och försökte hitta så mycket lä som möjligt.
Framme vid Gyön beslöt vi oss för att försöka hoppa direkt över mot Allböle. Första kilometern ganska lugn men sen byggde sjön upp, dels vinden norrifrån och sen vågorna från öster. Det brukar alltid vara lite extra stökigt runt udden och vi hade nog strax under metern ganska krabb brytande sjö.


Petteri & Heidi efter Alböle

Framme vid Östra Bokö vid halv fem, ganska tomt så det gick fort att hälsa på alla. Upp med tälten i MKK-hörnan och så det obligatoriska badet. Fortfarande påtagligt svalt i vattnet.
Innan maten garderade vi med att sätta upp en rejäl presenning vilket gjorde att regnet höll sig borta. Lite lägre nivå på matlagningskonsten och mer typ konservbuffé den är gången. Vi gick dock och la oss föredömligt sent..


Bad Östra Bokö
stor bild


Söndag morgon

Söndagen började grått igen och det låg uppbrott i luften – de flesta började dra sig hemåt direkt efter frukosten. Vi sölade i vanlig ordning och tog en sväng upp på ön innan packningen.
Petteri hade ju fixat paddlingen helt galant hela helgen så för att fortsätta utbildningen övertalade vi honom att prova lite rankare kajak. Och det gick ju bra det också. Snabbkurs – från noll till över sex mil paddling och fixar 50 cm rundbottnat på tre dagar..


Marja borstar tänderna


Utsikt Boköfjärden


Petteri & Jacob
stor bild

Tillbaka till Nytäppet var det bara att packa ur kajakerna och in i bilarna, dock fegade vi på badandet den här gången. Matpaus på väg hem i Pukavik..

Trots den tråkiga väderprognosen blev det en kanonhelg! Nästan inget regn, skön paddling, trevligt sällskap och kul att komma förbi både Bockö och Ljungskär.

Själva träffens såg vi tyvärr inte så mycket av men Björn har lite på sin hemsida.

3+27+29+2 km paddlat.

/ Ulf

2 kommentarer till “Nytäppet

 1. Marja

  Så fina bilder! Och så mycket som ni hann uppleva på några få dagar!
  Synd bara att du inte tog några bilder på Petteri och andra när ni passerade Allböle. ; )
  Han verkar ha fått en intrduktion så som ”introkurserna” var förr…och det funkar ju! Nu är han säkert redan ohjälpligt beroende!

 2. Ulf

  Känns nästan som man upplever lite mer när man paddlar iväg någonstans, då man har ett tydligt mål att komma fram till. Nån slags expedition i miniatyr liksom. Och kanske det är så att när omständigheterna är busigare blir också upplevelsen starkare. Sen är det ju inte dumt att ligga basläger och bara sola och slappa också, men det var inte r i i ktigt väder till det den här gången.. Men vi fick i a f höra näktergalen på Bockö första natten!

  Oläge att fotografera utanför Allböle i smal rundbottnad kajak och vingpaddel.. Men jag tror absolut att Petteri kommer tillbaka, särskilt om han slipper vara den som har trögast kajak & sämst paddelkläder..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *