Veckotur i Bohuslän

bohuslan050716-24_01.jpg

Bohuslän 050716-24 Malmö Kanotklubbs veckotur. Eftersom årets tur lockade hela 18 deltagare så beslöt vi att dela upp oss i två grupper – de med lite större paddlingsambition, Kustjägarna – och vi med något mer bristande karaktär, den sk Normalgruppen..

bohuslan050716-24_02.jpg
Alla på väg – utanför Valö

bohuslan050716-24_03.jpg
Leif på norrsidan av Hamburgerö

Vi sjösatte i Bovallstrand på lördag eftermiddag, tanken var att vi skulle övernatta första kvällen tillsammans på någon ö norr om Hamburgerö. Vi snurrade runt Gåsön, Trinsla och bort mot Kalvön men det verkade fullt överallt, så i det ökande regnet beslöt vi att dela på oss. Vår grupp, Leif, Carin, Poul, Sören, Håkan, Magnus, Charlotte, Kjell, Roland och jag, paddlade in mot Fjällbacka och på norrsidan av Porsholmen hittade vi en tältplats där vi kunde tränga oss in. Regnet hade nu slutat så vi fick ändå en fin första kväll.
På söndagmorgonen passade jag på att kolla in en brännmanet under morgondoppet – inte helt skönt.. Vi kom i alla fall i båtarna runt halv elva (moralen hade redan börjat chansera – något som skulle hålla i sig hela veckan..) och paddlade nordväst förbi Lökholmen, runt Musön och in mot Grebbestad, där det blev lunch med glass och besök i kajakbutik. Nöjda o belåtna fortsatte vi vidare norrut mot Tjurpannan och nattläger på Ulsholmen – en gammal favorit från förr.

bohuslan050716-24_04.jpg
Diskussioner i solnedgången | Magnus eldar, Ulsholmen

bohuslan050716-24_05.jpg
Kan en måndagmorgon börja bättre? – Ulsholmen mitt emot Tjurpannan

Måndagen fortsatte vi i strålande sol norrut runt utsidan av Långeskär, ett snabbt bad på sydspetsen av Kalvön och lunch & bad på Stora Svängen innan hoppet över till Koster. Med sikte på Ramsö gick vi över fjorden och upp mellan Ramsökalven, ännu mer bad, snirklade runt bland Tjälleskären och ut till Burholmen där vi slog upp tälten.

bohuslan050716-24_06.jpg
Ulshomen – andra hållet

bohuslan050716-24_07.jpg
Man orkar ju inte paddla hela tiden.. Kalvön

bohuslan050716-24_08.jpg
På utsidan av Kalvön

bohuslan050716-24_09.jpg
Kjell vid klipporna utanför sydspetsen på Ramsö

bohuslan050716-24_10.jpg
Normalläger på Burholmen

Tisdag morgon började med gråväder och värre var utlovat. Men det var fortfarande lugnt så vi gick upp mot Arholmen, ett snabbt provianterings-stopp i Kostersundet och så vidare norrut utmed västsidan av Nord-Koster. Där beslöt vi att paddla ut till Stora Drammen, några små skär som utgör Sveriges västligaste punkt, och titta på sälarna – vi såg säkert hundratals! Nu började dock ovädret så sakta krypa närmare och vi gick över mot fastlandet igen, in i sundet mellan Södra och Norra Långön, och upp mot Tjurholmen. Då kom regnet. Leif, Kjell och jag tänkte att det håller nog upp om ett tag så vi fortsatte att paddla runt bland öarna. En timma senare fick vi också sätta upp tälten i hällregn.. Under kvällen kom så vinden tillslut.

bohuslan050716-24_11.jpg
Det är ju inte så mycket mygg i alla fall..

Klockan halv fem på onsdagmorgonen väcker Carin mig med ”Vakna! Tre av kajakerna har slitit sig!” Vem f-n har inte orkat dra upp sin kanot ordentligt tänkte jag, medans jag kravlade mig ut ur tältet och såg att min kajak var borta! Dessutom hade den tydligen gett sig iväg först!! Under nattens storm hade vattnet stigit så mycket att även i vår skyddade vik slog vågorna in. Som tur var hade Charlotte vaknat och var nu på väg tillsammans med Sören ut på fjärden för att rädda kajakerna innan dom slogs mot klipporna. Jag fick snabbt låna Magnus Skim och satte iväg efter. Två hittade men var var den tredje? Efter en stund såg jag dock min båt ligga och guppa lugnt o stilla i en vik på baksidan av Bleksundsholmen – några grader mer sydlig vind och vi hade fått hämta dom i Svinesund.. Nåväl, resten av veckan drog vi upp alla kajaker väldigt långt!

bohuslan050716-24_12.jpg
Lite mer ordning på kajakerna..

bohuslan050716-24_13.jpg
Roland borstar tänderna | Charlotte borstar tänderna, tömmer luftmadrassen, packar tältet.. Tjurholmen

bohuslan050716-24_14.jpg
Rast o vila på Styrsö innan överfärd till Koster igen

bohuslan050716-24_15.jpg
Nio gråsparvar.. Koster

På onsdagen var det dags att vända söder ut igen – redan halvtid.. Vi paddlade ner runt Södra Långön, en snabbpaus på Norra Öddö och lunch på Styrsö innan vi korsade Kosterfjorden för tredje gången. Glasspaus i hamnen på Syd-Koster innan vi for vidare mot Ramsöholmen där vi skulle träffa den andra gruppen för första gången under veckan. När vi kom fram mötte vi Lisa och Ingemar som också var ute paddlade, och blev serverade mousserande vitt och små snittar! Bäst vi låg där och lögade oss kom så lag Nord inpaddlande – kvällen spenderades sen tjatande om vem som hade haft det värsta vädret, jobbigaste motvinden och framför allt paddlat längst.. Innan vi gick o la oss stack Leif, Kjell och jag ut en sväng runt Tjälleskären. Alldeles stilla och beckmörkt med bara en blek fullmåne över horisonten..

bohuslan050716-24_16.jpg
På väg över Kosterfjorden för fjärde gången

bohuslan050716-24_17.jpg
Årets kepsmode med obligatoriska glada miner över hela linjen.. Kjell, Poul, Carin, Magnus och Jim

Torsdag och dags att dela på sig igen. Över Kosterfjorden mot Kofferholmarna, ner mot Bissen där vi skulle träffa Jim S från Göteborg. Alla hade nu sett fram mot gräddbullar till lunch (efter att Jim en gång hade med sig en hel låda ut i kajaken..) men tyvärr var fabriken stängd – Jim hade dock kompenserat med ett nyttigare vegetariskt alternativ! Efter matpaus på Resö, fortsatt söderut via Havstenssund. Nu började det bli dags att hitta lägerplats för kvällen men det visade sig svårt, förbi Käften och runt Krossholmen, fullt överallt. I kvällssolen fortsatte vi så ner till Stora Måkholmen där vi slog upp tälten under övervakning av några trutar – dom hade varit med förr och visste när det vankades mat..

bohuslan050716-24_18.jpg
Sen kvällsmåltid på Stora Måkholmen

bohuslan050716-24_19.jpg
Sören och Charlotte på Norra Dyngön packar ihop innan regnet

Sören och jag gick upp en timma tidigare på fredagmorgonen och tog en snabb tur in till systemet i Grebbestad för lite kompletteringar. På vägen tillbaka hämtade vi upp Magnus och Charlotte, och sen vidare söderut. Mot Norra Dyngön, lunch och bad bland dom rosa klipporna på utsidan, och sen ner genom Gluppö-lagunen. Planen var att vi skulle möta upp resten av lag Syd någonstans runt Hamburgerö, och rätt som det var fick vi syn på dom. När vi sen låg där och väntade runt hörnet visade det sig att det bara var ryggtavlorna vi hade sett – dom hade inte märkt något och fortsatte i godan ro! Efter lite cirklande och några mobilsamtal sammanträffade vi i alla fall i sundet mellan Kiddö och Lilla Hamburgerö. En fin och skyddad tältplats på klipporna, som tyvärr också visade sig populär hos båtfolket..
Lördag morgon – sista paddeldagen.. Eftersom vi var ganska nära slutdestinationen beslöt vi att gå upp en sväng runt Hamburgerö och ner igenom Hamburgersund. Glass o fikapaus (nygräddade kanelbullar..) på cafe vid färjan, fortsatt söderut för lunch på Dannemark där vi träffade lag Nord igen. Sitsa biten ner mot gemensamt läger på Söö paddlade vi runt bland ytterskären utanför Valö.

bohuslan050716-24_20.jpg
Magnus vid Tocken utanför Bovallstrand

bohuslan050716-24_21.jpg
Sista natten med gänget.. | Utsikten från Söö ut mot Väderöarna

När man satt på toppen av Söö och bara tittade ut över Sotefjorden behövde man inte tänka på civilisationen inåt land. Förutom vissa då som hade passat på och paddlat över till campingen och tagit en bastu! Efter middagen slutade duggregnet och vi fick en sista melankolisk solnedgång den här veckan.

bohuslan050716-24_22.jpg
Kvällsdisk | Morgonläger Söö

Söndag morgon – bryta läger och paddla in till Bovallstrand för att lasta bilarna. En kanonvecka med fin paddling, många bad och mycket snack sena kvällar i gott sällskap, var över. Drygt 20 mil i omväxlande väder – både stiltje och storm, men ändå mest sol och medvind va..

/ Ulf

En kommentar till “Veckotur i Bohuslän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.