Veckotur i Bohuslän – västerut

Norra Bohuslän 100717-25 Fredagsmorgonen började med grå himmel och en nordostan som blåste rätt in i viken. Det låg visserligen en blå strimma längs norra horisonten men den verkade inte ha någon brådska hit. Inget jättesug att packa och paddla direkt, och vi hade ju dessutom haft en ganska krävande paddling upp dan innan och kände att vi kunde förtjäna lite återhämtning..
Lugn förmiddag alltså och sen dags för övandring, vilket på Nord Hällsö är lika med toppbestigning. Mitten av ön är väldigt lummig med en helt oigenomtränglig löv och barrskog, så ända sättet att komma fram är via bergstopparna. Eftersom vi redan hade varit uppe på fyrsidan tog vi sikte på innersidan den här gången. I början nästan rakt upp på berget men sen lite lättare klättring hela vägen runt. Fantastisk utsikt på toppen över halva norra Bohuslän.


Fyra följer spår..
stor bild


Tältplatser Nord Hällsö

Framemot eftermiddagen mojnade vinden och även molnen verkade spricka upp en aning. Efter att ha både lunchat och eftermiddagsfikat packade vi i alla fall ihop och kom i kajakerna, i god tid innan 17.30. Planen var Norge och sedan söderut en bit.


Mot Norge


Leta jättegrytor Herföl

Först paddlade vi rakt norrut och rundade Tjurholmen. Också en mycket trevlig tältö, om än med något mindre vindlä. Eftersom de andra inte varit här förut tyckte jag man kunde passa på att passera och visa upp sevärdheter och lämpliga rast & tältplatser under veckan.
Därefter nordväst mot Norge och runt Herföl. Vi hade av GKF:arna fått höra att det skulle finnas stora jättegrytor vid Svanetangen på Herföls sydvästspets och var ju tvungna att inspektera. Efter en stunds promenad längs strandkanten hittade vi dem tillslut alldeles nere vid vattnet. Tillbaka till kajakerna en snabb fika innan vi drog oss hemåt igen.


Jättegrytor Herföl..


Tillbaks till Sverige..
stor bild


Tältplats Syd Hällsö

Från Herför sydost mot först Nord Hällsö och sen vidare till Syd Hällsö. Det ligger en ganska stor tältplats längst ner på sydspetsen, lite öppen och opersonlig kanske men just nu funkade den perfekt. Tältresning, mikrodopp i manetviken, middag och sedvanlig kvällspromenad. Något senare än vanligt den här gången..
På lördagsmorgonen var sommaren tillbaka igen. Några små molnslöjor i början men sen strålande sol och svag vind. Läge att paddla västerut igen alltså..


Kosterfjorden igen


Parkering Stora Drammen

Först kurs sydväst mot Svartskären och därefter rakt västerut till Stora Drammen. På grund av det fina vädret var det mer båtar ute men en liten grupp är enkel att hålla koll på. Skön paddling i dryga timman innan vi var framme lagom till lunch.
Härute är det alltid massor av säl, och de mötte upp oss i vattnet när vi närmade oss. Som vanligt inte helt enkla att fotografera dock..


Heidi fotograferar, väntar på Nicke ska bli klar..


Väldigt västlig fika
stor bild

Efter en ganska loj lunch i solskenet, obligatorisk träning och en mycket kort öpromenad runt Sveriges västligaste punkt, packade vi ihop igen.
Söderut mot Små Drammarna, där vi såg ännu fler sälar, och sen vidare mot sydvästspetsen på Nord-Koster.


Smalt sund Stora Drammen
stor bild


Svårt att fotografera sälar, Små Drammarna..


..inte helt enkelt med gäss heller..


Salt utrustning.. Jutholmen

Vid Jutholmen var det dags för eftermiddagsfika och vi lyckade klämma in oss i en liten vik precis vid utedasset. Lördag och fint väder är lika med mycket båtar överallt i hela Sydkoster..
Nu var det dags att börja kika runt efter lämplig tältplats för kvällen. Sydost ner mot Runnholmen och in i en smal vik. Ganska ok men lite sumpig och dåligt med kvällssol. Vidare österut till Lådderskären där det finns en hel del fräcka bergsformationer vid sunden på ostsidan. För mycket båtar och ganska knöligt underlag. Fortsatt österut ner mot Tjälleskären där den lilla platsen i sundet naturligtvis var upptagen men i sydvästra viken fick vi napp. Från vattnet ser det ganska trist ut men går man iland finns här en fin äng med gott om plats, bra lä, morgon och kvällssol och finfina klätterberg!


Mer diabas, Runnholmen


Bad Tjälleskär


Lördagskväll
stor bild

Så upp med tälten, bad och mat. Eftersom vi var ovanligt tidiga i schemat den här gången kunde vi ta en längre bergsklättring runt sydspetsen innan solnedgången och sena sjövädret. Fantastisk utsikt från toppen ut över hela Sydkoster.
Hela dagen hade varit helt super med skön paddling och högsommarväder, och kvällen fortsatte i samma tema. Verkligen perfekt sista kväll på veckoturen! Lite melankoliskt kanske, men så ska det väl vara efter en kanonvecka..


Utsikt Ursholmen
stor bild


Fira toppbestigning med bilar
stor bild


Sista solnedgången
stor bild


Tillbaks igen..

Söndagen började grått, snålblåst och tunga moln jagade bort den blå himmeln ut över havet. Inte mycket kvar förutom att packa ihop kajakerna en sista gång och dra oss hemåt.
Först söderut dock, för att kolla möjlig tältplats på Store Bror. Fin utsikt men den var lite för liten, och chinsstången höll inte heller måttet..
Förbi Ramsholmen, upp mot Vedskär och därefter österut över Kosterfjorden, fjärde gången. Kändes inte helt rätt att paddla österut rakt mot molnbanken men det var väl egentligen en bra avslutning. Hade det varit strålande sol hade det varit betydligt svårare att paddla hem..
Halvvägs över kom så regnet, först lätt i början men sen alltmer ihållande. Vi drog upp kajakerna på land och in under några tallar för att kunna packa upp i någorlunda skydd. Sven som skulle hämta upp oss var lite sen så vi fördrev tiden med ett sista rejält träningspass, med chins den här gången..


Lag ”inte senare än 17.30 i kajaken”

Varje gång man kommer hem från veckoturen brukar man känna att det här var bästa gången – bättre än så här kan det bara inte bli! Så ska det nog vara, minnen bleknar och de senaste är starkast.
Men det var en ovanligt bra vecka. En perfekt grupp med bra kamratskap, där vi alla kompletterade varandra och kunde slappna av och verkligen vara oss själva. Inget stress, mycket snack, massor med fin paddling och väldigt mycket bergsklättring. Omväxlande väder, mest sol men en hel del vind och lite regn. Och norra Bohuslän är vackert, det går nästan inte att misslyckas här uppe..

Paddlat under veckan; 21+21+11+32+7+23+15+22+9 = ungefär 16 mil.

Björn har skrivit om sin grupp här.

Marja har skrivit om sin grupp på MKKs blogg här.

Bilder på flickr.

/ Ulf

En kommentar till “Veckotur i Bohuslän – västerut

  1. marie rehnberg

    Av olika anledningar kan jag inte själv paddla, men vill ändå försöka säga dig Ulf hur mycket man kan njuta av dina fantastiska bilder och berättelser som är återgivna med så mycket kunskap – och hjärta. Tack!
    hälsningar Marie Rehnberg
    Ps. och så var det ju detta med kvistar i träet, inte veck i pannan, men det kan vi ta en annan gång ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.