Stockenträffen

Orust 100826-29 Vi brukar vara ett gäng från MKK som sticker upp redan på torsdagen för att få lite ledigt innan träffen börjar, men i år var det bara Heidi och jag som kom loss i tid. Förutom en hel del närgångna mygg & knott var det ganska tomt på campingen när vi sjösatte runt halv nio, precis innan solen gick ned.
Just när vi paddlade ut från Stocken mötte vi Mats som hade jour på sjöräddningen under helgen. Eftersom väderprognosen var lite sådär passade jag på att fråga om han hade någon färsk rapport att dela med sig. Fick ett ganska avslappnat ”De blir va de blir..” som svar. Och det var precis vad det blev..


På väg ut från Stocken
stor bild


Fullmåne torsdag kväll

Vi snirklade oss fram utefter Härmanös södra kant ut till viken vid Härmanö huvud. Samtidigt som solen försvann steg en fullmåne sakta upp över horisonten. Det hade blåst rätt ordentligt innan i veckan och ute på öppet vatten låg det kvar lite dyning när vi drog oss söderut mot Vallerö. Skön kvällspaddling. Upp med tält, bad och lite mat innan läggdags. Vi trodde nog vi skulle hitta fler tält men det verkade som vi var helt ensamma på ön. Fantastiskt månsken gav slagskuggor i natten, dock ingen mareld i år..


Morgondopp fredag
stor bild


Bergsko


Förbi Fågelskär, på väg mot Måseskär
stor bild

På morgonen rullade en del tunga moln in och vi fick en kort skur strax efter frukosten. Det mesta av dagen gick sen åt lite slappande, öpromenad, hälsa på korna och lunch innan det blev dags för eftermiddagspaddling.
Först tog vi en sväng norrut mot Härmanö huvud för att se om vi kunde hitta fler paddlare. Träffade Erik & Pia och Ralf, och bytte några ord innan vi begav oss söderut igen. Runt utsidan av Vallerö, Tornö och Vedholmen till Måseskär. Upp i den gamla Heidenstamfyren som är öppen för besökare – det hänger en nyckel i boden bredvid.


Sol hos oss, mörkt inåt land..


Två fyrar
stor bild


Mot Kärringön

Nu började de dyka upp fler kanotister och på vägen tillbaka mötte vi Leif och Anders som håller i tävlingen Orust Runt. Vi hann precis in i affären på Kärringön innan de stängde, kort glasspaus på bryggan innan vi paddlade tillbaka.
När vi kom fram till Vallerö träffade vi även Dagmar och Viktoria som också hade kommit upp under gårdagskvällen, och nu var tillbaka efter en sväng ner till Mollösund. Bad, mat och bergspromenad till solnedgången som vanligt. Och vacker måne även denna natt..


Anders, Leif & Heidi, glasspaus


Tillbaka Vallerösund
stor bild


Solnedgång fredag kväll
stor bild


Buskkor

På lördagsmorgonen lovade SMHI risk för skurar och ökande vind från väster under eftermiddagen. Men än så länge var det fortfarande sol och sommar. Lagom till frukosten kom korna och hälsade på, först uppe på berget, sen ner bland tälten och runt kajakerna. De ville väl visa vems ö det egentligen va..
Under dagen dök det så upp fler och fler paddlare bl a Henke, Carl-Johan och Nicke från MKK, ett helt gäng från Åbo lett av Benjamin från NIL Finland, samt lite annat löst folk..


Frukostkor


Kajakkor


Glass & banan Kärringön

Dagmar och Viktoria drog runt Härmanö men det tyckte Heidi och jag lät lite väl jobbigt. Så i stället skickade vi iväg Henke, Karl-Johan och Nicke i förväg till Måseskär medan vi packade våra grejer, och bestämde sen möte för lunch på Kärringön. Jag stod lite i valet o kvalet om jag skulle hänga med in till Stocken så jag lät tältet stå kvar med all packning i. Kul att komma in och träffa folk men en camping har svårt att tävla mot ö med horisontutsikt..


Nyfiken katt


Nicke matar trut


Kajakparkering Kärringön

En sväng runt Vallerö där vi träffade Andreas, Aase och några till från GKF. In vid Tornö och ner till Kärringön igen. Först glass o bananpaus, lite snack med en ganska slö katt, o sen lunch nere vid kajakerna där Nicke matade alla fåglarna.
Vinden hade ökat under eftermiddagen och när vi paddlade ut genom Vallerö sund hade vi lite rolig sidosjö, innan vi smet in vid Härmanö huvud igen. Följde med gänget in till Stocken och sprang runt o snackade en stund innan jag drog mig ut mot Vallerö igen. Skön kvällspaddling med solen i ögonen..


Heidi, Nicke, Karl-Johan & Henke på väg in mot Stocken


Tillbaka på Vallerö
stor bild

Väl framme hann jag med ett snabbt dopp innan jag hängde med Leif & Anders för att samla drivved på utsidan. Man hittar tyvärr även rätt mycket plast och annat skräp bland klipporna.. Det tog ett tag så vi missade precis solnedgången uppe på berget, men vi satt kvar o snackade en stund ändå.
Nere vid tälten fixade Anders en fin brasa som vi satt uppe runt rätt länge till. Lite dramatik under kvällen när sjöräddningen letade efter två försvunna fiskare med både båt och helikopter. Benjamin följde förloppet via sin VHF och kunde efter ett tag meddela att här gången var det ingen fara, de hade fått bensinstopp och var välbehållna..


Lördag kväll
stor bild


Leif
stor bild


Vallerö sund söndag morgon

På söndagsmorgon var det fortfarande vågor kvar och finnarna skyndade sig ut i sundet igen. Mest sol men några stänk under förmiddagen.
Vi hade lite provpaddling under förmiddagen och jag fick testa Leifs Fusion. Rank men inte helt omöjlig, och med tanke på tiden runt Orust rätt snabb också. Dock inte helt lättpackad..


Provpaddling


Nicke & Heidi
stor bild

Lagom till lunch dök så Heidi och Nicke upp. Resten av MKK:arna skulle köra söderut redan vid tresnåret men vi ville gärna stanna kvar så länge som möjligt. Lång snackepaus i gräset innan jag började packa ihop mina grejer. Till sist sprang jag upp ännu en runda på berget, för att kolla utsikten och få känna solvarma klippor under fötterna, troligtvis sista gången i år..
Vi drog oss långsamt in mot Stocken igen. Först ut på öppet hav en sväng och sen in via Härmanö huvud. Bland klipporna och sunden innanför övade vi styrtag en stund, ingen av oss ville väl egentligen hem..


Lunch
stor bild


Vallerösund
stor bild


En sista glimt av havet..
stor bild


Heidi & Nicke
stor bild


Lag 17.30, minus Peter ”diabasen” Weywadt

Augusti hade bjudit på lite sämre väder än vanligt och utsikterna inför helgen var inte så lovande. Men det blev som vanligt bra, egentligen mycket bättre än vi hade vågat hoppas på. Missade det mesta av själva Stockenträffen men kan meddela att Valleröträffen var kanon. Välkomna ut nästa år!

Något paddlat, i mestadels sol och lagom vind: 6+12+15+6 km.
Mer om Stockenträffen finns hos Erik & Pia och MKKs blog t ex.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

3 kommentarer till “Stockenträffen

  1. Pingback: Stockenträffen 2010 | kajaknördar

  2. Pingback: hittat på nätet – 17 September 2010 | kajaknördar

  3. Mikael och Rosie

    Hej, allesammans.
    Vad skönt att se att ni inte fastnade i gräsmattan på Stocken. Det verkar som ni funnit er roll som kajakpaddlare och klarar av att vara utan sociala murmeldjur på land. Det är ju trots allt skönare med en fri horizont.

    Som vanligt härliga bilder med både linjetänk och vackra kontraster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *