Tjäröfestivalen

Tjärö Blekinge 100910-12 Andra helgen i september var det premiär för Tjäröfestivalen, en ny form av paddelträff som arrangerades av tidningarna Paddling och Outside. Ett brett urval av kurser, turer, prova-på-paddlingar, föreläsningar, grillkväll och barhäng i lada, ute på Tjärö i västra Blekinge.

Prognosen för helgen var lite småtrist med mestadels gråväder och på vägen upp från Malmö kom en del regn. Helgen innan hade det varit kanonväder på klubbens Immelntur men nu kändes det som hösten var på gång. Men väl framme i Järnavik lättade det upp och det var ju fortfarande riktigt varmt i luften.
När jag kom ner till hamnen var det stor aktivitet, massor med folk som lastade av kajaker från biltak och släp, för att sen packa och paddla ut mot Tjärö. Det var dessutom en hel del extra kajaker och andra grejer som skulle med, antingen bogseras ut eller med turbåten.


På väg ut


Kajaker..

Runt lunch började det samlas en hel del kajaker på klippan vid Korpaberget, fullt med folk som bar prylar och checkade in uppe vid ladan. De flesta skulle dyka upp senare under kvällen men redan nu höll det på att växa upp en tältby på ängen. De gröna inåt skogen och de röda närmast vattnet..
Jag höll en kurs i manövrering under eftermiddagen i den västra viken vid Inre Svajan. Skyddat och lä så det gick bra att hålla ihop gruppen och skapa en hyggligt intim stämning, men ändå plats att utföra alla övningarna på.


Middag


Fredag kväll

Tillbaks på land fick man snygga till sig lite med ett snabbt dopp innan middagen. Senare på kvällen blev det nattpaddling bort till naturreservatet Eriksberg för en grupp, samtidigt som Svante Lysén höll ett föredrag uppe i ladan om sitt år på östra Grönland. Svårt att välja ibland, men Svante är ju alltid kul att lyssna på och hjortarna finns väl kvar tills nästa gång..


Lördag morgon


Fortfarande grönt


Dags att paddla

Lördagen började med kanonfrukost uppe på vandrarhemmet, för oss som hade helpension.. Sen var det dags för dagens program med alla kurser, turer och prova-på-grejer. Det var bara att skriva upp sig på listorna som satt upphängda.
Själv körde jag en kamraträddning & säkerhetskurs på förmiddagen och sen en omgång till av manövreringen efter lunch. Eftermiddagskursen blev så populär så vi fick ta hjälp av Lars från Lysekil som kunde ta hand om hälften. Då hade vi ändå nästan 20 deltagare var..


Fotokurs med Björn Olin


Anders Gustafsson håller föredrag

På lördagskvällen var det först mat som vanligt och sen höll Anders Gustafsson föredrag, där han berättade om sitt VM-guld och vägen dit. Spännande och inspirerande att höra! Senare på kvällen höll Wirséns Blues Garage låda i ladan. Kul med lite gemensamt häng i stället för att alla sitter i tälten som vanligt..
Några stänk i början av kvällen men sen uppehåll igen.


Johan Wirsén håller låda


Söndag morgon

På söndagen bjöds det åter på jättefrukost innan det var dags ännu en säkerhetskurs. Sen bara lunch och ihopapackningen kvar.
Nu var sommaren tillbaks igen på riktigt och det var inte helt enkelt att dra sig hemåt framåt eftermiddagen..


Räddningsövningar


Hem igen..


Lite ledsen Carerra


Jonas & Leif

Det har hållits liknande arrangemang förut, bl a Hangöträffen i Finland, men det här var ju, mig veterligen, första gången för den här typen av kajakträff i Sverige. Jag misstänker att Jonas & Co var aningens nervösa innan hur det hela skulle funka och tas emot.. Men det gick kanon, det mesta verkade flyta bra och alla jag mötte hade jättekul!
Tycker själv det var en bra blandning av nya och erfarna paddlare, olika kurser, turer och föredrag, samt olika discipliner. Platt, grönlands och vingpaddlar i en salig röra..

Tyvärr hade jag fullt upp mest hela tiden så det blev inte så mycket bilder som vanligt, men lite mer finns på Paddlings hemsida och KFÖs blog t ex.

Planeringen för nästa års festival lär redan ha börjat. Och jag kommer hänga på..

/ Ulf

6 kommentarer till “Tjäröfestivalen

 1. PaddlingsJonas

  Snygga bilder!

  Och nu kommer 10 000-kronorsfrågan: vem sitter INTE i den gula Nelo surfskin på sista bilden?

  🙂

 2. Ulf

  Hmm.. en kuggfråga – det var väl bara Leif och jag som bogserade på vägen tillbaka. O ändå ligger Leif strax före va..

  Tyvärr hann jag inte springa runt så mycket med kameran men nästa år kanske man får tigga till sig lite mer ledigt.. Fast både på KFÖs och Paddlings blogg finns en hel del schysta bilder. Gillar särskilt den när jag står strax bakom Anders Gustafsson på byggan. Kisar man lite kan man nästa tro att vi ska ut och paddla tillsammans..
  🙂

  / Ulf

 3. Anne-Grethe Holt

  Härligt!
  Schyst att du nämner KFÖ! Det tackar vi för!
  23 november kommer Svante Lysén till oss för att prata om Grönland och Svalbard. Biljetter hos Kajakevent
  eller hos mig. 125 kr för medl i KFÖ, 150 för övriga.
  Sprid gärna detta! Jag kommer med affischer så småningom och hoppas få sätta upp på MKK.

  Vänliga hälsningar Anne-Grethe i KFÖ.

 4. Ulf

  Hej Anne-Grethe, tack för senast! Fastän klubbarna ligger bara några hundra meter från varandra så träffas vi allt för sällan..
  Men fixa en affisch så sätter jag upp den på klubben och gör ett ett inlägg på vår blogg också. Svante är väl värd att lyssna på en gång till..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.