NIL Instruktör Hällaryd

Blekinge Nytäppet 100917-19 I mitten av september var det examinering av instruktörer i Hällaryds skärgård i västra Blekinge. Väderprognosen veckan innan var rätt bister med både regn och duktigt med vind, men det lugnade sig som tur var något under helgen. Kulingen höll visserligen i sig men regnet föll mest när vi skulle sätta upp tälten på fredag kväll..
Examinatörer och kandidater samlades fredag kväll på Nytäppet och paddlade ut mot Östra Bokö precis innan solen gick ner. Eftersom jag var lite sen så var det mörkt när jag kom iväg och dessutom började det regna ganska rejält. Framme samlades vi i Martins tält för information och en första genomgång. När vi sen var klara höll det upp och jag kunde slå upp mitt tält någorlunda torrt. Hygglig tajming.. Till sist lite kvällsmat medan månen kikade fram då och då mellan de framrusande molnen.


Mats, Martin, Gunnar, Mari och Ulrika


Blåsigt Boköfjärden

Lördagsmorgonen började dock betydligt bättre. Fortfarande kuling och lite dragigt ute på öppet vatten, men mer växlande molntäcke och riktigt skönt när solen värmde. Vi paddlade in och hämtade upp resten av deltagarna från Malmö Kanotklubb, som skulle agera elever, inne på Nytäppet. Uppdelning i två grupper och sen körde vi igång.
Först hade vi planerat att tälta på Bockö andra natten men det kändes inte riktigt realistiskt under rådande förhållanden. Så vi beslöt om gemensam lunch och tältläger på södra viken av Östra Bokö, som omväxling..


Uppvärmning


Träna kantning


Motvind


Kontring/akterligt styrtag


Låga stöd

Den kraftiga vinden gjorde ju att det inte riktigt var läge för någon längre paddling utan dagen ägnades i huvudsak åt instruktionspass. Det övades på kantning, svep och motvindspaddling på förmiddagen och sen vidare med stöd, kontring och akterroder på eftermiddagen. Då grupperna var förhållandevis små kunde instruktionerna bli mer personliga och ingående.


Lite lä


Lördag kväll
stor bild

Några små stänk under dagen men mestadels uppehåll. Fram mot kvällen mojnade vinden något och vi hittade hyggligt lä för tälten invid berget. Först hade examinatörer och kandidater en genomgång av hur dagen hade gått, vad som hade funkat bra, eventuella svårigheter och tips & tankar om morgondagen.
Några av oss lyxade därefter till med ett uppfriskande dopp, det var ju ändå lördag.. Sen mat och gemensam uppesittarkväll. Diskussionen vandrade från ganska kajakrelaterade ämnen, utrustning, säkerhet, allemansrätt till nästan allt möjligt.
Eftersom alla var ganska möra efter dagen så det blev läggdags redan strax efter tio nån gång..


Söndag morgon


Mats instruerar

Söndagen bjöd på ännu bättre väder, fortfarande en del vind men mer sol. Förmiddagen ägnades först åt en snabb repetition av gårdagens övningar, och sen medsjöpaddling tillbaks till Nytäppet. Lunch i solen vid badplatsen och därefter lite blöta övningar i viken bakom. Höga stöd, sculling och roll, och som avslutning kajakkull..


Samling ute på fjärden


Träna sculling


Mats, Ulrika & Martin

Då några av oss hade lång väg hem beslöt vi att avsluta redan kl tre. Det tar ju dessutom några timmar till för packning, gemensam genomgång & utvärdering och avtackning..

Även om omständigheterna var ganska tuffa med ovanligt hårt väder lyckades kandidaterna göra det bästa av situationen och få till en riktigt lyckad helg för alla deltagare. Välkomnar Gunnar, Mats, Martin, Mari och Ulrika, nya instruktörer i NIL! Dessutom stort tack till Andi och Arvid, samt Malmö Kanotklubb.

Examineringarna brukar bli väldigt intensiva helger, mycket snack, men otroligt intressanta och givande. Vill du lära dig mer om människor i allmänhet och paddling i synnerhet, bör du pröva på att instruera andra. Det känns som man utvecklas och får ut minst lika mycket som eleverna..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *