Slubbersholmen

Tjörn 101008-10 MKKs sena hösttur är alltid lite osäker och svårt att planera, både vad gäller deltagarantal och plats. Oktober kan ju bjuda på rejält busväder som begränsar valmöjligheterna var och hur man kan paddla, och det är inte alla som uppskattar regn och halv storm som vi hade i Blekinge förra året. Men nu såg det riktigt bra ut och alla prognoserna var eniga, äntligen lite finväder på gång! Vi beslöt att satsa på Västkusten den här gången..
Planen var att utgå i från Skärhamn och paddla utanför Tjörn. Jag hade rekat lite innan och kommit fram till att det antagligen var smidigast att tälta direkt nere vid stranden strax söder om akvarellmuseet, så det var ingen direkt brådska upp på fredagskvällen och vi kom fram ganska sent. Vi hade i o f s antagligen kunnat paddla ut till Toftö i mörkret också men det kändes något omständigt att packa ihop allt för bara knappa 15 min paddling, och jag var dessutom osäker på tältplatserna.


Akvarellmuseet fredag kväll

Som tur var gick det att köra nästan ända fram till stranden och det var bara en kort bit att bära grejerna. Det är lite pyssel att få upp tälten i kolmörker men efter ett tag var alla klara och vi kunde ta några mackor innan läggdags. Helt stilla och stjärnklar natt, några lokala fredagskvällsmopedister som hejade glatt varje gång de körde förbi..


Lördag morgon


Innanför Varholmarna

På lördagsmorgonen var det fortfarande helt stilla och något disigt i början, men mer sol och lite vind var utlovat. Jag hade sagt något om 10 i båtarna men som vanligt på mina turer så är klockan inte riktigt synkad med verkligheten. Runt halv elva kom vi i alla fall i väg och paddlade norrut.
Först norrut förbi Toftö för att kolla tältplatser, alltid bra att se hur det ser ut i dagsljus och så vet man när man kommer förbi nån annan gång. Vidare ut på Kråke fjord med lite kylig ostvind i sidan. Upp genom Kyrkesund och sen västerut Kaurö. Ganska mycket båtar ute, antagligen det fina vädret och hummerfiske..


Kyrkesund


Räbben
stor bild

Fin paddling över Kråke fjord upp mot Mollön, nu hade vinden mojnat något och solen värmde skönt. In mellan stenarna på västsidan och runt till viken på norrsidan av Slubbersholmen. Här finns en fantastisk sandstrand, fin tältäng och utedass med skärgårdspoesi!
Egentligen hade jag lite funderingar på att fortsätta men vi bestämde oss för att stanna för kvällen och bar iland all packning. Gårdagsnatten hade vi haft mycket dagg, alla tälten var fuktiga och behövde torkas, och ön är ju så vacker..


Framme Slubbersholmen
stor bild


Lunch i solen
stor bild


Dags att paddla igen
stor bild


Söskär
stor bild

Göran och Janina var kvar och slappade lite efter lunchen, medan vi andra ville paddla mer. Västerut mot Söskär, där jag ville kolla fler tältplatser. Alltid svårt att se från kajaken, man måste hoppa iland och springa runt en sväng. Många gånger har man missat verkliga kanonställen. En trevlig ö, kanske ännu mindre skydd och något sumpiga tältplatser nu på hösten, men samma fina horisontutsikt..


Koppholmen
stor bild


Kråksundsgap
stor bild

Vidare norrut mot Koppholmen och runt Sälsö, mycket fågelskydd härute så man får passa på nu när det är öppet och vädret tillåter. Österut genom Kråkesund och fikapaus på norrsidan av Bråtö. Här har vi tältat förut, väldigt skyddat och fina gräsplättar men lite väl nära civilisationen med Edshultshall tvärs över viken.
Eftersom jag har lite spring i benen passade jag på att klättra upp på berget och kolla utsikten. Bra träning och väl värt mödan!


Bråtö


Kråkesund
stor bild


Fika kolerakyrkogården


Lilla Bockholmen

Tillbaks via Lilla Bockholmen, Skeppholmen och Lilla Mollön. Jätteskön paddling, tyst och stilla, nästan helt bleke och i ett varmt höstsolljus. Egentligen vill man inte riktigt sluta paddla, bara vara kvar här ute och glida runt bland öarna, en fantastisk kväll!


Skeppholmen
stor bild


Mollön
stor bild


Dagmar & Heidi
stor bild

Framme vi Slubbersholmen var det dags för ett snabbt sanitetsdopp, det var ju ändå lördagkväll, innan solnedgången på västsidan. Vi hann precis fram och slå upp en kopp kaffe när solen dök ner i havet. Heidi och jag låg kvar en stund på klipporna efteråt, innan kylan från berget och hunger drev oss tillbaks till människobyn igen.
Matlagning, snack, mareld vid stranden och en liten brasa höll oss uppe till strax innan tio nånting. Sena sjövädret avlyssnades dock i sovsäcken..


Vandring mot solen


Solnedgång
stor bild


Måseskär
stor bild


Söndag morgon
stor bild

Heidi och jag vaknade ganska tidigt och låg i tältet och tittade på soluppgången. Men SMHI hade utlovat mer moln och vind vridande mot nord i dag, och när vi gick upp var det gråare på himlen.
Mjukstart på morgonen, en snabb övandring och sen frukost. Inte direkt kallt men mer höstkänsla i dag. Några i gruppen var sugna på att paddla iväg på en gång medan Henrik, Heidi, Göran och jag behövde mer betänketid och ville inte stressa. Så vi tog ett extra varv runt ön, lite noggrannare den här gången, innan lunch och ihopapackning.


Nypon


Öpromenad


Kråke fjord

Men tillslut kom även vi iväg. Söderut över Kråke fjord och runt Kaurö, till Räbben där vi skulle möta de andra. De hade redan fikat och de flesta ville tillbaks till bilarna igen, så nu var det helt plötsligt bara Heidi och jag kvar. Ingen av oss hade bråttom hem, och har man möjlighet vill man ju passa på och verkligen utnyttja tiden här ute.
Räbben är en rätt fräck ö med helt ok tältplats, massor av roliga berg att klättra i och fyr & kummel att titta på. Fin utsikt från toppen också.
Lite mellankolisk fika i gräset, som det alltid blir efter en fin helg, innan vi drog oss hemåt. Rakt söderut, runt Härön, över Krossefjorden och söder om Toftö, innan vi kom fram till Skärhamn. Regnet hängde i luften men lagom till vi packade bilarna dök solen fram igen.


Räbbehuvud
stor bild


Kolla kummel
stor bild


Krossefjorden
stor bild


Skärhamn

En helt fantastisk helg! Jätteskönt sensommarväder under lördagen, gråare på söndagen. Svag vind, dagg men inget regn, lite kyligt på nätterna men behagligt på dagarna, särskilt i solen! Trevligt sällskap och en del paddlat. Förhoppningsvis inte sista gången i år..

22+12 km.

Några fler bilder av Pär-Anders finns på MKKs blogg.

/ Ulf

9 kommentarer till “Slubbersholmen

 1. Ulf

  Det har varit rätt mycket jobb de senaste turerna i höst så det var skönt med en riktig glidarhelg för en gångs skull. Klart vanebildande, man blir sugen på mer..
  / Ulf

 2. Pingback: hittat på nätet – 15 October 2010 | kajaknördar

 3. Ulf

  Hi Arne & Axel, and thanks for your comments!
  I can really recommend paddling in Sweden, and not just during the summer months! I like spring and early summer best i think. You get the long days & evenings and short summer nights, but it’s not as crowded as during the summer. Maybe a bit cold in the water though.. Fall is also nice, beautiful colours, a bit darker but still warm, both in the air and the water..

  / Ulf

 4. Axel

  Hej Ulf
  YES paddling in sweden is nice and relaxing. The only obstacles are the long trip by car and the age of the kids – but they are paddling as you can see on my page.
  So we will come back with the boats soon.
  Axel

 5. Ulf

  Hej Patrik! Lite avundsjuk på sådana hemmavatten – själv har vi en kanal runt Malmö, som antagligen kommer att ligga frusen till mars nästa år.. Men kanske det går att klämma in en Bohustur innan dess..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *