Ulsholmen

Havstenssund Bohuslän 101105-07 Heidi och jag bestämde oss i sista stund att försöka hinna med ännu en tälthelg innan säsongen var över. Det hade varit höstrusk dagarna före men nu löd prognosen plötsligt sol & fint precis under lördag söndag, för att sen återgå till tråkigt väder igen i veckan efter. Bra läge alltså. Och eftersom det såg bäst ut längs Bohuskusten drog vi norrut igen..
Skurar och västlig kuling gjorde att det kändes lite tveksamt när vi lämnade Malmö runt sju på fredagskvällen. Men vinden skulle mojna under natten och när vi kom fram till Havstenssund runt midnatt var det bara en svag bris kvar och helt stjärnklart. Minusgrader under resan upp men här ute värmde vattnet fortfarande något och det höll sig över nollan.


Havstenssund fredag kväll

Det ligger en badplats strax söder om Havsten som vi hittade i kolmörkret och satte upp tälten precis nere vid stranden. Kanske inte helt ok på sommaren men nu störde vi nog ingen. Innan läggdags en kort promenad utefter spången längs med fastlandssidan av sundet, bort till hamnen. Ganska tyst i byn jämfört med när vi passerade under veckoturen. Träffade i alla fall på Roger, bofast sen flera generationer, som bjöd på en trevlig pratstund. Vi tackade nej till erbjudandet om en kvällspilsner men gick med på att skriva på protestlistan mot rivning av ett gammalt hamnmagasin.


Bergsklättring

När vi vaknade på lördagsmorgonen var det frost på insidan av tältet och eftersom tunn molnfront i söder skymde solen låg vi kvar en stund extra. Framåt tioblecket masade vi oss upp och efter frukost blev det en ny sväng runt byn och sen toppbestigning, innan vi packade ihop.


Lördag förmiddag
stor bild


Utanför Gluppan
stor bild

Vi tog först norrut genom Havstenssund innan vi paddlade västerut mot Märrepannan. SMHI hade lovat 4-8 m/s nordlig så det var aningens kyligt i vinden, men solen värmde ännu skönt i ansiktet. Svag dyning akterifrån när vi vände söderut mot Lilla och stora Gluppan, längs med Långeskär för att kolla tältplatsen på ostsidan. En jättefin ö men kanske lite skuggig nu när solen knappt orkar över horisonten.
Fortsatt ner till Ulsholmen och in i stora viken. Jag har varit förbi här för några år sen men bara tältat nere på sydspetsen. Här ligger en jättefin sandstrand, en stor äng i mitten och fina klätterberg i alla fyra väderstrecken. Antagligen fullt med båtar under högsäsong men nu kunde vi välja plats fritt.


Framme Ulsholmen


Sätta upp tält
stor bild

Vi satte upp tältet nära den norra klippan, mesta möjliga morgonsol och ändå lite lä från nordan. Ett väldigt snabbt sanitetsdopp, påtagligt friskt, innan vi klättrade upp på det södra berget för att kolla solnedgången. Sen en promenad ner till sydspetsen och titta till tältplatsen där. Glömde mina tältpinnar här nån gång runt 2003 nånting men de låg inte kvar. Konstigt.
Tillbaks längs med strandkanten och sen middag. Lite mareld i södra delen av viken, troligtvis säsongens sista. Vi lyckades nog hålla oss uppe till nästan halv nio innan det vart läggdags. Heidi med vintersovsäck medan jag hade garderat med dubbla sommarsäckar. Ingen måne tyvärr men fantastisk stjärnhimmel.


Solnedgång
stor bild


Utsikt mot Koster
stor bild


Sista ljuset
stor bild


Första stjärnan

En av fördelarna med att tälta så här års är man kan se solnedgången, hinna med middag, kvällssnack och rediga 10-11 timmars sömn innan solen går upp igen strax före åtta. Ingen brådska alltså och man blir rejält utvilad. Möjligtvis blir paddlingsdistansen något lidande men det får man väl ta igen under sommarhalvåret.


Soluppgång

Det var fortfarande rätt mörkt när jag gick upp och satte på kaffevattnet. Svalt men ingen frost och helt stilla. Morgonfikat togs uppe på norra toppen, med utsikt mot Tjurpannan i öster och Väcker i söder.
Helt fantastiskt ljus när solen klättrade upp över horisonten och färgade klipporna röda med långa släpande skuggor.


Morgonfika på berget
stor bild


Skuggspel
stor bild


Seg frukosthåning

Vi hittade en klippskreva nere vid tältet som låg helt i lä och fixade frukost där. Skönt att ligga o småslumra i solen. Efter ett tag var det dags för nästa topp och ett varv runt östra udden. Här finns också en liten tältplats men inte riktigt lika fin och ingen sandstrand.


Tältplatsen
stor bild


Nypon & slånbär


Lunchlur i solen

Vi hade först tänkt paddla en lite längre tur norrut på lördagen men det blev inte riktigt så. Då sköt vi på det och riktade in oss på en sväng söderut under söndagen. Nu blev det inte så heller utan vi fastnade på klippan i solskenet. Efter lunchen bestämde vi oss i stället för att bestiga den sista toppen också, så att vi verkligen kollat av hela ön ordentligt.
Hela Ulsholmen består av ganska skrovliga, bulliga berg avbrutna av flacka partier och stenblocksfält. Men på den västra delen är klipporna mycket slätare och det ligger långa fina hällar ner mot vattnet. Med vackra enbuskar och ljung insprängda i mellan. Jättefin utsikt mot fyrarna på Ursholmen i norr till Fjällbacka och Väderöarna i söder.


Släta hällar
stor bild


Skåreskär
stor bild


Dags att paddla hemåt igen
stor bild

Tillslut var vi dock tvungna att packa ihop om vi skulle hinna tillbaka innan mörkret. Precis när vi skulle ge oss av dök det upp ännu en paddlare från Edsvik strax söder om Tjurpannan. Han var här för att kolla städningen, tydligen pågår någon slags festival här under ett par sommardagar varje år. Lätt surrealistiskt pratstund som pendlade mellan berlinsk elektromusik, bygga kajak och paddling runt om i norden..


Dyning
stor bild


Kvällsljus
stor bild


Ulsholms Kalv
stor bild

Vi tog en sväng runt Ulsholmen för att känna på lite havssjö, innan vi vände norrut igen. Loj dyning på utsidan, in i sundet mellan Kalven där vi mötte några sälar. Avtagande vind, ett fantastiskt kvällljus och vetskapen om att det troligtvis var sista turen för i år gjorde det svårt att paddla hemåt.
Då solen gått ner sjönk temperaturen igen och det var frost på bilen när vi packade kajakerna.


Ulsholmen
stor bild


Havstenssund
stor bild


Tillbaka igen


Kallt

Vi var lite i valet och kvalet innan vi bestämde oss. Även om prognosen såg helt rätt ut så är det en bra bit att köra hit upp för bara två dagar. Men det blev kanon, mycket bättre än jag vågat hoppas på. Och lite passande att årets, troligtvis, sista tur också blev årets bästa..

Paddlat 7+7 km. Klättrat Havstenssund och Ulsholmens fyra toppar..

Några bilder på flickr.

/ Ulf

13 kommentarer till “Ulsholmen

 1. Ulf

  Jo det var ett tag sen sist här också. Vi passerade i somras men då var det viktigare att komma förbi Tjurpannan innan kulingen..
  Resten av året ska det tränas för nästa års 24-timmars, kan inte låta danskarna ta över den här gången också..

 2. Ulf

  Thanks! Well, maybe just one more trip this year. Perhaps during the Christmas holidays if the weather seems ok. Later on during winter the water tends to get a bit too hard up here in the north..
  / Ulf

 3. Ulf

  Tack! Ja det var ett fantastiskt ljus och en skön stillhet. Den dramatiska övärlden i norra Bohuslän tillsammans med en så fin novemberhelg går nästan inte att misslyckas med.
  Paddling är ju alltid bra men ibland blir det faktiskt ännu bättre..
  / Ulf

 4. Ewa W

  Fantastiska bilder!
  Blir otroligt paddelsugen men just nu är det mest bygge som gäller. Fast var sak har ju sin tid! Får passa på att tacka för senast (Tjärö) och en grymt bra kurs!
  Håll paddeln blöt, så ses vi på en våg nånstans….
  /Ewa

 5. Ulf

  Hej Ewa! Blir helt avundsjuk på ditt kajakbyggande – måste visserligen putsa lite på min gamla i vinter men det är inte alls lika roligt som att bygga nytt..
  Jo vi lär nog synas på nån våg framöver, kanske inte i år dock..
  / Ulf

 6. Ewa W

  Kan väl avslöja att din vackra kajak finns med som inspiration, tillika Johans Clapotis och naturligtvis Thomassons hela varierade flotta. Nyfikenheten att skapa nåt eget och det härliga i att bygga tillsammans ett gäng gör att det är ett av mina bättre beslut faktiskt!

  Du får komma förbi föreningen om du passerar Göteborg.

  Sen får du nog ett par göteborgare till med i M24KC också…. 🙂 Har hört så himla mycket trevligt om arrangemanget att det är svårt att låta bli. Borde ju vara en bra uppladdning till Göteborgsvarvet som är helgen efter…

  Så om inte annat så ses vi i maj!

  /E

 7. Ulf

  Det jobbigaste med att bygga kajak är att det är så roligt att det ofta blir en till. Å en till. Och så vidare..

  Kul att det kommer fler Göteborgare till M24KC! Förutom att det är både roligt och karaktärsdanande är det en utmärkt uppladdning inför Göteborgsvarvet – de två milen kommer därefter kännas v ä l d i g t kort..
  / Ulf

 8. Rosie Tauchmann

  Hej Ulf, riktigt vackra bilder från vårt underbara Bohuslän! Härligt men kallt….
  Dock är det lätt att låta bli att paddla 24 timmar runt i en kanal.
  Men vad gör man inte för att få sina kickar!
  Så anmäl er alla ni som pratar, så ses vi i Malmö i maj!
  Tack Ulf, att du och Jakob drar igång detta totala anti-oriententeringsdrama igen.
  Ska bli spännande att träffa stenkatterna på trappan igen…

  Hälsningar från Rosie i Sjövik

 9. Ulf

  Jo paddla runt runt i en kanal, mitt i en stad i 24 timmar, är ett något annorlunda sätt att samla kickar på, minst sagt. Men jag kör på sådant också.. Fast det roligaste är egentligen att kunna paddla både skärgård och rundtur ibland, möjligtvis med lite mer övervikt på Bohuslän.. Vi syns i maj nästa år!
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *