Fjällbacka

Fjällbacka Bohuslän 110422-24 I vanliga fall brukar vi påskpaddla i Blekinge men den här gången drog vi norrut. Dels ska klubben till Nytäppetträffen i början av juni, dels innebär veckotur i Stockholms skärgård att det kanske inte blir lika mycket Bohuslän i år. Och med en väderprognos som lovade sol och nästan ingen vind hela helgen lockade havsbandet i Fjällbacka mer. Dessutom hörde vi att det nog skulle komma fler paddlare, både från Skåne, Göteborg och Stockholmstrakten. Fast det såg vi ärlighetens namn inte så mycket av, det blev ingen direkt trängsel, varken på vattnet eller på öarna..
Det var aningens glest med intresset innan, en del var redan uppbokade på annat och en del ville paddla i andra skärgårdar, vilket gjorde att det bara blev Heidi, Henrik och jag som körde upp på fredagsmorgonen. Då vi kom iväg rätt tidigt på morgonen kunde vi svänga ner vid hamnen i Fjällbacka strax efter treblecket. På sommaren är det inte att tänka på att sjösätta här men nu var det fortfarande ganska folktomt. Lite mer folk o rörelse än senast men ändå ingenting jämfört med juli månad.


Kolla kartan

Även om vi hade haft försommar i en vecka innan var det ju fortfarande bara i slutet av april, så vi hade tagit med både torrdräkter och varma kläder. Fast när vi nu packade kajakerna i nästan 20° värme kändes det svårt att dra på sig sparkbyxorna. Som tur var hade vi garderat med lite lättare paddelkläder också.
Prick fyra gled vi ut på vattnet, först rakt västerut norr om Valö, sen sydväst ner mot Gluppö. Vi såg precis ryggarna av ett annat gäng som drog norrut.


På väg ut..


Söder om Fläskön
stor bild

Runt Trybergsholmen och därefter söderut mellan Fläskön och Dyngön. Har aldrig paddlat här förut men det var jättefint, lite bebyggelse men det mesta i gammal stil. Om man nu som turist ska ha åsikter om hur folk har det i sin vardag.. Efter Fläskön fortsatte vi rakt sydväst mot Vedholmen som skymtade mellan kobbarna. Vindstilla, nästan helt tyst och ett svagt dis gjorde det till en fantastisk paddling!


Mot Vedholmen
stor bild


Framme

Jag var lite orolig att det kanske skulle vara upptaget redan, platsen är ganska liten och rymmer bara ett par tält. Men när vi närmade oss såg vi att det var helt öde..
Upp med tälten, ett snabbt dopp, ganska kyligt men nu på gränsen till uthärdligt, och sen en fika på klipporna. Man kunde nästan känna solvärmen när man låg på berget och det var skönt att varva ner ordentligt..


Kvällens tema..


Kvällspromenad
stor bild


Utsikt Väderöarna
stor bild

Innan matlagningen beslöt vi oss för en längre öpromenad för att röra lite på kroppen och få igång aptiten. Vedholmen är ganska bergig och inte helt lätt att vandra på, en hel del mer eller mindre svår klättring. Tillslut kom vi i alla fall upp på toppen, fantastisk utsikt, från Fjällbacka i öster, ner mot de höga klipporna vid Hamburgsund och ut mot Väderöarna i Väster. På hemvägen hittade vi en genväg, antingen genom buskarna eller ner för branten, som mynnade ut precis vid tältplatsen.


Kvällsmat
stor bild


Sista solen

Precis när vi skulle upp och kolla solnedgången dök Erik o Pia upp runt hörnet. De hade paddlat ut strax efter oss och tagit svängen söderut runtom Dannemark. Vi hade lyckats ockupera hela gräsplätten men på klippan bredvid fanns en helt plan tältplats. Vi satt uppe en stund och tjatande innan läggdags.
Senare under kvällen kom det en lätt bris från öster som blåste in lite mareld i vår vik. Underhållning till tandborstningen.


Morgonpromenad, stora stenar..
stor bild

Jag hade klockan på ringning till soluppgången men när jag kikade ut ut tältet var det gråmulet längs horisonten. Erik sa senare att han hade sett en snabb röd glimt innan den gick in i molnen. Hursom, det gick lätt att somna om.
När vi sedan vakande så var det fortfarande aningens kyligt i luften, lätt ostlig bris och solen värmde inte ännu. Långsam frukost innan dags för ny övandring. Men nu var det varmt.. Eftersom jag bara hade kängorna med mig fick det bli barfota och med bar överkropp. I slutet av april.
Tillbaks vid tälten var det läge för bad & lunch, och sen lite slappande innan vi packade ihop grejerna.


..o mindre stenar..


Energi..


Dags o paddla

Under eftermiddagen dog vinden ut igen och vi paddlade norrut i nästan bleke. Sällan jag har varit så här långt ut till havs utan ens tillstymmelse till dyning.
Erik visade oss runt bland klipporna på Lyngös utsida. Berget är lite slätare här än vid Dyngö t ex, och det finns gått om smala sund och fina passager. Den rosa graniten lyste vackert i eftermiddagssolen.


Mot Lyngö


Smala sund..
stor bild


..o höga klippor..


Eftermiddagsfika Norra Dyngön

Vi hade hört att Challan o Jesper troligtvis skulle luncha på Norra Dyngön så vi drog oss vidare norrut. På vägen norrut såg vi några som slog upp tält på Långeskär, hm.. Dessutom stod det ett annat tält på den norra gräsplätten. Kanske lite trångt ändå..
Inspektera klipporna på nordvästspetsen innan vi paddlade runt till viken på insidan. De höll fortfarande på med maten så vi tog en eftermiddagsfika i solen.
Tillslut blev det dags att bestämma kvällscamping och Heidi, Henrik och jag valde Långeskär, där Challan o Jesper hade sitt tält kvar. Erik o Pia paddlade norrut för att träffa Göteborgarna på Stora Måkholmen.


Ut mot horisonten igen


Sista solen, Långeskär

Vi fortsatte varvet runt Dyngön innan vi satte kurs ut mot Långeskär. Framme där såg vi att det visserligen var två andra grupper på plats, men ön är stor och alla hade en egen liten strand. Eftersom det var så skönt väder och vi inte var riktigt vana att komma fram så här tidigt, paddlade vi ett varv runt ön innan vi satte igång med tälten.
Mera bad och sen matlagning. Halvägs dök solen ner bakom berget så vi drog oss upp på klippan. Kvällsmat i solnedgång och extrapromenad innan läggdags. Det finns en lång smal ravin som man kan klättra upp genom och vi lyckade nästan skrämma livet ur ett par som satt och tittade på utsikten.
Även denna kväll fick vi svag ostlig vind med lite mareld till tandborstningen.


Kvällsmat
stor bild


Sen promenad


Tidig promenad vid soluppgången


Utsikt Dyngön
stor bild

Den här morgonen var dock helt klar och strax innan sex smög jag ut ur tältet. Skönt att sträcka på sig lite och gå en sväng upp på berget för att kolla soluppgången. Fin utsikt. Och ännu skönare att krypa ner i sovsäcken igen efteråt.
Fram mot förmiddagen nån gång gick Heidi och jag i alla fall upp och slappade lite i solen. Efter ett tag vaknade Henrik och tillslut även Challan o Jesper. Frukost (nästan) i lä invid berget innan vi övandrade igen. Långeskär är mycket promenadvänligt och det finns mycket att titta på, utsikt, insjöar, konstiga klippformationer och jättegrytor.


Övandring


Kolla jättegrytor


Lunchpaus

Challan o Jesper skulle stanna kvar till på måndagen och drog vidare, medan vi lunchade och vilade lite extra. Precis när vi skulle sticka kom Erik o Pia förbi igen och vi lämnade över de solvarma klipporna till dem..
Först paddlade vi rakt österut förbi Tveklyftan innan vi vek av mot Stora Måkholmen i norr. Ännu en jätteskön eftermiddag med sol och bara svag vind gjorde att man inte villa vända tillbaka. Det blev en sista lite melankolisk fika innan vi var tvungna att dra oss hemåt igen. Enkelt att navigera efter kyrktornet i Fjällbacka..
Tillbaka packade vi ur och lastade bilarna. Henrik stannade till vid sina föräldrar utanför Göteborg och Heidi och jag var nere i Malmö igen precis efter midnatt.


Tveklyftan


Stora Måkholmen, det tar emot att paddla hem..
stor bild


Heidi visar upp vårens mode, svart ullunderställ kompletterat med en chick äggbehållare i kycklinggult..

Ännu en fantastisk helg uppe i Bohuslän! Suveränt väder, nästan ingen vind men massor med sol, och riktigt varmt för årstiden. Och äntligen den där klädsamma rödtonen i ansiktet igen. En del ejder, gäss och trut men färre än vanligt tyckte jag, eller är det bara vi som är tidiga..? Hursom, kul att träffa lite folk iallafall, det har varit aningens glest de senaste turerna.

Paddlat 8+10+12 km. Inte så jättelångt men jag räknar med att komma ikapp statistiken om ett par helger.. Erik o Pia har en del på sin blogg också.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

10 kommentarer till “Fjällbacka

 1. Pingback: Påskfikor i Fjällbacka | kajaknördar

 2. Ulf

  Ska bara se till att få vårens kanalvarvande avklarat, så ska de nog kunna bli mer skärgård & tält igen sen..
  / Ulf

 3. Basti

  Sooo nice, calm and beautiful. Our honeymoon trip was a seakayak journey from Gothenburg to Oslo. We’re both looking forward until our little baby boy can join us in the kayak. Til then we’re enjoying our photos! Thanks a lot for sharing!

  Basti

 4. jim s

  engelsmannen skulle nog sagt ” Smashing” om bilderna. Så lckert att fånga ännu en helg! Själv fick jag ihop 30 meter staket….Jim

 5. Ulf

  Hi Basti! Yes Bohuslän sure is one of my favourite places in Sweden too, specially this time of the year when it’s not as crowded as during the summer..

  Hej igen Jim! 30 m staket är ju i o f s inte fy skam det heller, men får man välja på staket och Vedholme så.. Hmm.. fast med hyreslägenhet slapp man ju välja.. Och, jo lite bättre tajming med vädret den här gången.. Det gick att härda ut..
  / Ulf

 6. Ulf

  Jo helt klart en av de bättre turerna. Tillfällen som får en att fundera på om man verkligen måste tillbringa så mycket tid inomhus framför en skärm. Och om man nu anser sig tvungen till det, varför man inte bor och jobbar närmare en skärgård i Bohuslän..
  Vi kanske syns på Nytäppet om en månad..?
  / Ulf

 7. Anette i Lysekil

  Tack Ulf för denna härliga berättelse. Kul att uppleva påskhelgen igen, sett med dina ögon, och fina ö-tips. Själv tillbringade jag hela helgen ute på Väderöarna (story kommer), och träffade Erik & Pia på Vedholmen på en fika på måndagen. Tittade efter er då. Kanske ses vi i Bohuslän på er nästa tur hit upp? :o)

 8. Ulf

  Hej Anette! Det blir garanterat fler turer i Bohuslän ganska snart, troligtvis runt Orust, typ Orust runt eller så mer samlat på Stockenträffen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *