Bockö

Blekinge Matvik 110520-21 Inför helgen lovade SMHI mestadels sol och växlande vindar runt syd men sen risk för regn på söndagen. Heidi hade egentligen fullt upp med plugg & tentor och jag behövde jobba fast det var synd att inte utnyttja det fina vädret. Förra gången på Ljungskär var ju aningens grå o kylig och vi såg inte mycket av Blekinge då..
Ingen brådska på fredagsmorgonen, vi lämnade klubben före lunch och var framme vid Nytäppet strax innan två. Först hälsa på hästarna i hagen, sen packa kajakerna och paddling direkt ut till Bockö.


Hallon & blåbärspaj där bak och jordgubbarna fram..


Dags att paddla, Nytäppet


Framme Bockö

I Malmö var det redan full sommar men här ute kyler vattnet mer och de flesta buskar och träd hade precis slagit ut. Allt var grönt men fortfarande ganska glest och skirt. Det ensamma äppelträdet på udden stod i full blom och tältplatsen var täckt av trift. Upp med tältet och sen sen lunch och en eftermiddagslur på gräsmattan.
Fast de tre kilometrarna ut kändes som i kortaste laget, även med våra ganska låga krav, så det blev att paddla en sväng innan kvällsmaten. Och eftersom Heidi inte hade rundat Tärnö förut var målet givet. Svag sydlig vind men lite fin dyning vid sydspetsen. Hemresan gick via Ekö och runt Joggesö, skönt att glida runt bland öarna tillbaka till Bockö.


Heidi & Hanö
stor bild


Kvällspaddling


Äppelträd
stor bild

Påspasta till huvudrätt och sen hallon & blåbärspaj från Frukt & bär i Tollarp som efterrätt. Skånes bästa gårdsbutik som Leif O visade mig en gång för flera år sen.
Vi var ju lite sent ute och hann precis upp på berget och se den sista solglimten. En ensam näktergal satt högst uppe i den döda eken och sjöng för hela ön..


Kvällsmat


Näktergal
stor bild


Lördag morgon

Vaknade ganska tidigt av att solen gassade på tältet och vi flyttade ut liggunderlagen på gräsmattan. Jag tog ett par koppar kaffe, lyssnade på morgonvädret och tog en liten promenad medan Heidi slumrade vidare. Massor med fåglar som häckde på udden, kanadagäss, tärnor, strandskator, ejder, gräs och gravänder, plus de vanliga gråtrutarna. Ett gäng får, en liten huggormsunge och en hel del fjärilar kompletterade djurparken. Dessutom var det vackra äppelträdet fullt med humlor som fick hela luften att surra när man kom i närheten.


Humla


Blommor


Huggorm

Frukost, förmiddagsvila, sola, öpromenad, lunch, mer solning, eftermiddagsvila och sen började det redan bli dags att packa ihop. Vissa dagar hinner man nästan ingenting..
Det hade blåst upp något under eftermiddagen och vi beslöt att kolla om det var mer vågor utanför Tärnö idag. Motvind utanför Brorsö och Harö men så fort vi rundat Tärnös sydspets så hade vi fina sidovådor på knappa metern.


Packning


Paddling
stor bild


Runt Tärnö
stor bild


Ananas
stor bild

Vi paddlade in i hamnen på insidan för en liten fika och för att kolla om glasskiosken möjligtvis hade öppet. Tyvärr hade de just stängt butiken men Heidi plockade i stället fram en hel ananas ur kajaken! Schyst avbrott i den något enformiga Ballerinadieten..
Medan vi mumsade vid bryggan höll några familjer på och grillade på gräsmattan alldeles bredvid. Skön att sitta där och lyssna på deras innanmaten-snack, blandat med barnlek, lite svalkvitter och med ett svagt vågbrus i bakgrunden. Komplettera med grillos i näsan och eftermiddagssolen i ögonen och du får ett perfekt avslappande slut på skön helg. Det var någon som frågade om vi möjligtvis var på väg runt Sverige, undrar om det berodde på att vi såg proffsiga ut eller om vi kanske bara var väldigt röda i ansiktet..


Ideholmen

Långsam paddling hem i soldis med vinden i ryggen. Förbi Ekö, Joggesö, över Bocköfjärden och sen runt Östra Bokö och Ideholmen innan vi kom tillbaks till Nytäppet igen. Packa upp och lasta kajakerna innan ett sista dopp vid badplatsen. Hemma i Malmö klockan 23. Lite trist att inte kunna stanna hela helgen men det kändes i alla fall som vi utnyttjat lördagen till max..


Mot Matvik


Sista doppet..

Skönt att kunna klämma in en snabb sväng upp till Blekinge fastän almanackan var ganska fullbokat. Perfekt väder, fantastiskt vacker försommargrönska och massor med fågel & djur. En del båt och kajakfolk men ingen större trängsel ännu. Och någorlunda human temperatur i vattnet..

Paddlat 13+14 km.

/ Ulf

6 kommentarer till “Bockö

 1. eriksjos

  Ser som vanligt finfint ut! Granna bilder från grann trakt. Och trevligt att ni fick lite sol i blekinge oxå efter senaste dimrundan 🙂

 2. Ulf

  Jo det är väl sällan man sett världen så monokromt sen färgteven kom.. Men nu blev det bot & bättring som tur var. O kanske ännu mer till Nytäppet nästa helg, prognosen ser ju riktigt bra ut. Än så länge i a f..
  / Ulf

 3. Pingback: hittat på nätet – 30 May 2011 | kajaknördar

 4. Arne Visser

  Hi Ulf,

  I always enjoy reading the new reports on your blog. Great pics and I also reconize a lot in your trip reports which are similar to what drives me to do these kind of things. I’m not really a fanatic kayaker, I just like to be at the water(side), a little escape from everydays hectic life, travelling, new impressions every day, a bit back to basic every now and then. A kayak is just the ultimate way of transport for this.

  I bought my first kayak in 2007 and have made a lot of trips since then, in my own couyntry Holland, a lot in Germany, in France. Sweden is on my list for a long time, hopefully this year I will manage.
  I’ll take my foldable Triton Ladoga by train or car to Kiel. From there I’ll take as pedestrian (low costs) the ferry to Gothenborg. From the termional I’ll find the closests place to build up and start. I will go north from there to Orust. After that I’ll go maybe more up north and back by public transport, or a different way between the islands along the coast. I like camping, so most nights I will spend on small islands. Every now and then an overnight stay in a more civilized place. The best plan is: make as little plans as necesarry. I’m looking forward to this trip a lot!

  Keep on writing your great reports, have a lot of fun!

  Arne

 5. Ulf

  Hi Arne, thank´s for your comment! I think I share many of your thoughts about kayaking. I like the outdoor life and since I was brought up close to Stockholm archipelago, I recon it´’s some kind of journey back to my childhood.. And it’s also a great way to exercise, both body and mind..
  I hope you will have a great trip, Bohuslän is one of my all time favorite places in Sweden. Specially the north part, from Fjällbacka to Strömstad. If you want some tips or have any questions just send me a mail..

  Kenneth; Jo det blir nog Täppet till helgen.. Behöver bättra på brännan lite eftersom en del hade den dåliga smaken att fjälla bort..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *