Misterhult

Misterhult Klintermåla 110623-26 Även om väderprognosen inte var lika fantastisk som förra året blev vi ändå en bit över tjugo deltagare på MKKs midsommartur. Vi brukar försöka lämna Malmö redan efter lunch på torsdagen för att hinna packa kajaker, parkera bilar och släp i lugn och ro, och ändå hinna paddla ut i någorlunda ljus. En grupp stack direkt upp till Lilla Brändö medan Elin, Aramis, Anna, Viktoria, Heidi och jag ville prova någon ny ö att tälta på.
Vi tog alltså av direkt mot sydost, följde insidan av Vinö och siktade in oss på Boskär. Skön paddling med solen i ryggen, först nästan bleke men sen med en behaglig sydvästvind in från styrbord. Väl framme trixade vi runt nordspetsen innan vi hittade några små vikar att gå i land vid. Annars inte helt enkelt att klipplanda med en svag dyning här ute..
Leta stenar, upp med tälten och sen dansk kvällsmat bestående av koldskål och kammerjunkere. Månen kravlade sig precis över horisonten samtidigt som vi kröp ner i sovsäckarna..


På väg ut från Klintemåla


Torsdag kväll


Fredag morgon
stor bild

Fredagen började med typiskt midsommarväder, mest sol men också snabba moln som gav en del stänk. Efter frukost och en ganska lugn start packade vi ihop och paddlade norrut. I höjd med Vinö Bredhäll mötte vi Karl-Johan som var ute på en egen paddelrunda. Fortsatt upp mot Strupö Ljungskär där vi vek av mot väster och Huvfallsö. Dags för lunch och några pajer från Frukt & bär i Tollarp..
Precis när vi skulle paddla iväg igen såg vi ett gäng Helsingborgare som passerade förbi. Lite snack med Christian & co innan vi vek av norrut och de mot Karlskär utanför Snuggö.


Frukost Boskär
stor bild


Mot Huvfallsö


Huvfallsö, numera pajö


Gräslök


Lilla Brändö

Vidare norrut mellan Kålsö och Strupö, en hel del hägrar men inga älgar i år. Uppe på Lilla Brändö hade de flesta slagit läger inne i skogen eller vid viken, vilket gjorde att det fanns gott om plats på klipporna på ostsidan. Visserligen mindre kvällsol men det brukar bjudas på fina morgnar här, dessutom med lä för rådande ostanvind.
Upp med tält, bad och sen matfix innan promenad över till de andra där klippbuffén var uppdukad. Trevlig kväll med mycket sill, potatis & valfri dryck. Senare även med underhållning bestående av diverse mer eller mindre suspekta lekar & trix, typ hjula, jonglera, kasta pinne mellan benen åt andra hållet osv..


Eftermiddagssolssidan, midsommarafton
stor bild


Förmiddagssolsidan, midsommardagen

Lördagsmorgonen började också jättefint med bad, frukost och fika i lugn o ro. Folk började dela upp sig i grupper och paddlade norr respektive söderut. Heidi och jag var dock, för en gångs skull, något sena i starten och precis när vi skulle börja fundera på o paddla kom regnet, först bara några snabba skurar med sol i mellan, men sen lite mer rejält. Vi såg på långt håll fronten närma sig och norrgruppen hann precis kasta sig iland innan ovädret slog till. Åska, hällregn och en hård svepande vind som drog upp vita gäss i sundet mot Nötgårdsö.
Men det gick bra att härda ut i tältet, några ordentliga tupplurar och lite mat & övandring i pauserna. Vi lyckades till o med spana in en ensam havsörn som cirklade runt högt ovanför oss..


Nja, inte alltid sol kanske..


..sol och regn..


..men efter regn..
stor bild

Framåt eftermiddagen drog i alla fall busvädret förbi och det började långsamt klarna upp, molnen låg kvar ett tag men vinden dog ut nästan helt. Vi stannade kvar på ostsidan den här gången, en tarp övanför huvudet, för säkerhets skull, och en presenning att sitta på. Efter pastan blev det pannkakor till efterrätt..! Funkar perfekt att tillaga på lilla Triangiat, även med sprit..
De flesta var nog aningens möra efter dagens strapatser och kvällen blev lite lugnare..


..kommer ju sol..


Pasta och..


..pannkakor

När jag kröp ut ur tältet på söndagsmorgonen var sommaren tillbaks igen, helt bleke och strålande sol! Det vanliga snabbdoppet och sen dagens bästa kopp kaffe. Det låg lite uppbrott i luften men blev ändå ganska lugn frukost på klippan innan folk började plocka med sina grejer. Vi hade satt 13.00 som samlingstid i Klintemåla och de flesta ville nog hinna med lite paddling också.


Solfrukost
stor bild


Nja, några moln kanske..
stor bild


Horisont
stor bild


Örö
stor bild

Heidi och jag kom iväg runt halv elva och satte kurs österut, eftersom vi hade haft en vilodag ville vi se lite horisont igen. Förbi Nötgårdsö, runt Örö och sen in genom det lilla sundet. Nästan ingen vind alls, helt klart ute till havs men en del moln in över land. Jätteskön paddling! Ner mot Svinskär igen och sen en sista fikapaus på norrspetsen av Kålsö innan hoppet hem.
Packa bilar & släp, och tillslut, sedvanliga våffelfrossan vid fiket i hamnen..


Snabbfika Kålsö
stor bild


Strupödjupet
stor bild


Våffelvakthund

Vi hörde att det nog skulle finnas uppåt 60-70 kajaker ute under helgen men förutom Helsingborgarna så såg vi nästan inga andra. Erik & Pia lyckades vi t ex missa helt, fastän de var ganska flitiga paddlare.. Några fler bilder på MKKs blogg och Christians hemsida..
Hursom, skön tur med trevligt sällskap, mycket mat och blandat väder, både regn & sol. Kanske mest sol..

Paddlat 8+12+pass+13 km..

/ Ulf

5 kommentarer till “Misterhult

 1. Ulf

  Jo det var kul att ses, extra roligt att träffa din mamma också! Kan jag sitta och äta födelsedagslunch på akvarellmuseet i Skärhamn vid hennes ålder kommer jag vara rätt nöjd!
  Det kommer mer bilder från Tjörn, ska bara sortera lite grand..
  / Ulf

 2. Axel

  hej Ulf
  Again some nice pictures. ”Men efter regn” Looks Great – the Sea Looks like Fluid lead or Oil…
  Greets,
  Axel

 3. Ulf

  We had some dramatic weather with hard wind, thunder and lightning for a couple of hours, but afterwards everything was very quiet. Thats one of the things I like about being out in the archipelago, things can change really fast but bad weather usually don´t last for long..
  / Ulf

 4. Pingback: Midsommar i Misterhult 2011 - kajak.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *