Tjörn

Bohuslän Skärhamn 110701-04 Även denna gång så hade vi nog Valöträffen som utgångsplan men liksom förra året blev det inte riktigt så. Fast vi kom betydligt närmare nu i a f, så nästa år kanske.. På väg upp mot Göteborg diskuterade vi lite i bilen och fortsatte ut på Tjörn i stället. Vi hade kollat väderprognoserna för helgen och här skulle det bli bäst helt enkelt..
Framme vid Skärhamn hann vi precis packa, parkera (mindre bra skulle det visa sig..) och paddla ut innan solen försvann bakom klipporna. Vi snirklade oss rakt västerut genom några trånga sund och ut på öppet vatten. En loj dyning bröt över stenarna, varmt i luften och de sista strålarna som letade sig fram mellan öarna. Kort men jätteskön paddling ut till Långholmen.


Tjörnbron


På väg ut


Sista solen
stor bild

Först ser man bara höga klippor men här finns en pytteliten strand längst inne i viken, och strax ovanför, en ännu mindre ganska sluttande tältplats. Ett inte alltför stort tält får precis rum mellan stenarna. Men fastän den är rätt spartansk så är den ibland helt perfekt – nära Skärhamn men utan skymt av civilisation, superlä och världens utsikt på toppen!
Upp med tältet, bad och sen mat. Vi hann med en lite sväng upp på berget också innan läggdags. Skönt att vara ute igen!


Läger Långholmen
stor bild


Glasspaus Skärhamn

Några stänk under natten och ganska grått när vi vakande. Frukost, några fler regndroppar och sen ringde Heidis telefon: ”Hej det här är Håkan från Tjörns Kommun, ni bör nog flytta er bil snarast..”
Hmm.. när jag hade parkerat kvällen innan hade jag ställt mig på den stora parkeringen uppe vid Kajutan. Visserligen helt rätt och riktigt, men vad jag dock missat var de stora skyltarna som annonserad att det skulle vara ”Pink Port” festival (Göteborgsskämt..) här hela helgen!
Jaja, det var ju bara 15 minuters paddling in och så kunde vi passa på att träffa Jim och hans mamma som satt och åt födelsedagslunch på akvarellmuseet, köpa mjölk och äta glass..


Kalvsundshuvud


Rast o vila Räbben

Så det vart ännu en paddling ut från Skärhamn.. Förbi Långholmen igen men nu vidare mot Kalvsundshuvud, igenom det smala sundet och sen ut till Grönskären. Har aldrig paddlat här förut och ville passa på och kolla eventuella tältplatser. Jättefint men inte helt enkelt att hitta landningsplatser, särskilt när dyningen rullar in, så efter en stund vände vi in mot Räbben igen. Sen lunch och tupplur i gräset.


Sol på gång..
stor bild


Runt Mollön

När vi paddlade vidare norrut började molnen skingras alltmer och solen tittade fram då och då. Skön paddling runt Kauru, ett dramatiskt ljus och fin dyning in från sidan på väg mot Slubbersholmen. Det låg visserligen några båtar i viken mittemot men inga tält på den fina lilla ängen. Konstigt, kanske alla kanotister i trakten var på Valö ändå..
Vi passade på och tog en extra sväng förbi Pulsholmen, den är också vacker men kändes mer utsatt och nordostan låg på rakt in här.


Pulsholmen


Bad Slubbersholmen

Så tillbaks till Slubban, upp med tältet, bad och sen rast o vila i solen nån timma..
Nu var solen tillbaks på riktigt igen och det blev en skön kväll. Efter maten promenerade vi runt ön och satt en stund och kollade in Måseskärs fyr borta vid horisonten. Det var fortfarande varmt i luften och det är ju ganska avkopplande att bara sitta och se vågorna rulla in..


After paddle..
stor bild


Kvällspromenad
stor bild


Dyning

Under natten kom åter några stänk och på morgonen ett drog ett par snabba byar förbi. Lite slappande i tältet och pannkakslunch innan vi började fundera på att packa ihop. Eftersom båda var lediga på måndagen beslöt vi att stanna ute en natt till. Ingen av oss var direkt svårövertalad.. Fortfarande ganska jämngrå himmel men en fuktig värme i luften och bara svag nordostan. Här behövdes definitivt mer glass..
Runt Mollön och in i Mollösund. Efter att ha letat hoppilandplatser en stund hittade vi en kort ramp inklämd mellan några gamla sjöbodar där det var ok att parkera ett tag. Promenad ner till hamnen igen där vi delade lite glass med några gråsparvar.


Innanför Lilla Mollön


Pjoddar


Palles parkering


Runt Kaurö
stor bild

Söderut runt Kaurö igen. Fortfarande västlig dyning på knapp metern fastän det blåst nord-ostligt i ett par dagar nu.. In bakom Räbben, upp med tältet, bad och lååång snackspaus på klippan innan solen försvann bakom berget. Hela tiden övervakades vi av en stor havstrut som spatserade runt lite avspänt på klippan samtidigt som han jagade bort några konkurrenter. Tillslut fick han en bit rågbröd för lång och trogen väntan..


Räbben igen..
stor bild


Koma
stor bild


Larv


Övervakad
stor bild

Efter maten gick vi upp på berget för att dricka kvällskaffe och kolla in solnedgången. Fantastisk utsikt häruppe, från Marstrand i söder till Måseskär i norr. Man kunde till o med urskilja Kärringön, Tornö, Vallerö och Härmanöhuvud! Gott om små skrevor där man kan sitta och dingla med benen över klippkanten och se havet rulla in långt nedanför..
Inte fullt lika sen kväll den här gången..


Söndag kväll
stor bild


Kummel, söndag morgon
stor bild

Jag vaknade jättetidigt på måndagsmorgonen av att solen stekte på tältet. Heidi var inte så där helt sugen på att hoppa upp men jag sparkade igång Triangiat, fick kaffe och tog en lång promenad bort till kumlarna och fyren på norra spetsen. Räbben är ganska kuperad på toppen och det blir en del bergsklättring när man ska ta sig över alla raviner. Fastän det bara är ett par, tre hundra meter tog det säkert 20 minuter.. Helt ensam förutom en fiskebåt, några trutar och en flock ejdrar.
Tillbaks till tältet vid sjusnåret hade Heidi också vaknat och det var dags för frukost. Lite slappande och sudoku innan vi började packa. Planen var att hinna in till Skärhamn innan 11 för att komma iväg hyggligt tidigt.


Räbbehuvud
stor bild


Utsikt Grönskären
stor bild


Kor Härön

Vi kom faktiskt iväg innan 10, konstig känsla, och paddlade inåt. Runt Härön och genom Kyrkesund innan hoppet över till Skärhamn. Molnen hade börjat smyga på igen vilket gjorde det lite lättare att paddla hem som tur var.
Upp med kajakerna, bad vid stranden och sen en sista glass innan nerresan till Malmö igen..


En sista glass..

Det var ett ganska snabbt beslut att sticka iväg, prognosen var lite sisådär och det är ju snart dags för veckotur. Men det blev helt ok väder och det var kanonskönt att bara drälla runt några dagar. Inte mycket av varken båtar, kajaker, mygg eller maneter. Men lagom med glass o bad..

Paddlat 2+18+9+7 km.

/ Ulf

9 kommentarer till “Tjörn

 1. jims

  Härlig runda, det är fint på Räbben! Bodde där förra året.
  Som vanligt skämmer du bort omgivningen med fina bilder.
  Mor hälsar!
  Jim

 2. Ulf

  Hej igen Jim! Har också varit förbi Räbben flera gånger men det här var faktiskt första gången jag tältade över. Jo den är verkligen fin och utsikten på västsidan är fantastisk! Sen bjuder den ju på lite rolig bergsbestigning också om man känner för det – alla bra tältöar borde ha egen fyr eller kumlar som man kan inspektera.. Hälsa mamma!
  / Ulf

 3. Ulf

  Ibland känner man att man bara måste köpa lite nya grejer och nu var det nog dags.. Kommande veckotur i stockholms skärgård innebär troligen en hel del klipptältning, Unnat är aningens trångt för 2 och Nallot har en rätt tråkig färg.. Jaja, du kanske vet hur det är..
  / Ulf

 4. Hos Kärleken

  Hej, allesammans.
  Vad trevligt att du/ni har hittat smultronen i mina barndomsvatten. Kan tipsa om att norr om Mollösund är det en badplats som är lätt att lägga till vid, bara att gå över berget och man är nere vid hamnen på direkten. Visst är det skönare att finna sitt egna utrymme och paddelstråk, än att vara översocial på Valö under en kajakträff. Kanske under mottot: hellre ett eget ö val än Valö !?

  // Rosie och Mikael

 5. Ulf

  Ja jag har också för mig att vi la till på baksidan när vi passerade på en veckotur för många år sen.
  Nu med söndagseftermiddag och rätt avstressad stämning i hamnen, var det mest kul att snurra omkring inne bland båtarna i hamnen och kolla läget. Är man bara två brukar det gå bra att hitta nån liten plats att dra upp – frågar man dessutom snällt är det sällan problem. Ibland får man sig även en trevlig pratstund.. Vissa ställen som Skärhamn, Mollösund och Havstenssund t ex har jag upplevt som lite mer prestigelösa och ”laid back” än de piffigare Fjällbacka, Kärringön mm. Inte bara under lågsäsong utan även mitt i sommaren. Fast mitt statistiska underlaget är inte jättestort, det kan ju vara en slump också..

  Även om det är jättekul att träffa andra paddlare måste jag nog erkänna att just träffar mm kanske inte är min grej. Men jag jobbar på det, prognosen lutar mot att jag kommer hamna närmare södra Göteborg nästa år vid den här tiden..

  Hursom, glassbaren nere vid hamnen i Mollösund kan verkligen rekommenderas!
  / Ulf

 6. Karin

  Ljuvliga blider att titta på! Vi åkte drygt två veckor i Stockholms skärgård, och jag brukar gå tillbaka i vår blogg för att njuta av bilderna där. Västkusten vore inte fel att prova heller 🙂

 7. Ulf

  Hej Karin! Kom precis hem i går kväll från 8 dagar i Stockeloms skärgård! Vi hade fantastisk tur med vädret och lyckades täcka nästan allt mellan Svenska Högarna o Söderarm! Massa sol, några stänk ett par kvällar och bara motvind sista dagens halvmil! Berättelse kommer så fort jag får tid..

  Fast västkusten är något annat, har du aldrig varit där så kan jag klart rekommendera det..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *