Veckotur i ytterskärgård – Söderarm

Stockholms norra skärgård 110716-24 Från Svenska högarna är det knappa en mil till närmaste skärgård men då Skarv består av ganska låga öar hade vi ingenting att sikta på. Vi var alltså tvungna att gå helt på kompasskurs, ca 20 °. Och då vinden i ryggen kom från syd sydost tog vi kurs nästan rakt norrut. Tanken att vid stor avdrift missa målet lockade inte riktigt, nästa stopp hade riskerat bli Åland. Men efter bara några kilometer anade man Söderkobben som en vit prick vid horisonten och vi kunde slappna av lite..
Vinden hade ökat något sen hoppet över från Gillöga och våghöjden låg nu på dryga metern, med en extra vindsjö som bonus. Men det var ganska lätthanterligt, ibland hann man med en surf men oftast rullade de bara mjukt förbi under kajaken. Jätteskön paddling, strålande sol, medvind och helt blått åt alla håll!


Svenska Högarna
stor bild


Äntligen Söderkobben, välkommen syn..
stor bild


Mycket fågel..
stor bild

Efter att ha passerat Söderkobben och närmade oss Söderskär möttes vi av hundratals fåglar – massvis av trutar, tärnor och tordmular på land, på vattnet och i luften. En helt otrolig upplevelse!
Vi rundade Söderskäret och i viken på norrsidan drog vi upp kajakerna, ganska dyigt och halt men med fina klippor att luncha på. Fåglarna fortsatte att flyga omkring runt oss hela tiden men de verkade som tur var inte särskilt störda. Häckningen var ju över och de uppträdde mer som lite nyfikna på vad det var för underliga varelser som gick i land på deras ö. Särskilt tordmularna återkom hela tiden, liknande långsamma o klumpiga flygande pingviner, som på låg höjd cirklade runt runt.
Välförtjänt rast o vila efter två långa överfarter, på en helt fantastisk ö!


Söderskär
stor bild


Lunch
stor bild


Ordning & reda..
stor bild

Vi hade ett kort ögonblick övervägt att fortsätta mot norr, antingen Svenska Stenarna eller Röder, men beslöt oss tillslut för att vända inåt igen. Så efter att ha packat ihop fortsatte vi vår paddling västerut.
Ett kort hopp över mot Lygna. Något mer vind in från sidan, men mot mer skyddade vatten nu. Mellan Rönnskär och Kläpparna, söder om Hamnskäret och Gulharan och norr om Stora Käringharan. Nu märktes det att vi närmade oss civilisationen igen och vi började möta båtar och t o m se bebyggelse på några av öarna igen..


Mot Lygna
stor bild


Fika Lökharan
stor bild

Vi stannade till på Stora Lökharen och tog en kort eftermiddagsrast. Karl-Johan hade tappat sin vattenflaska och behövde fylla på vätskebalansen, och alla utom Jacob var inte svårövertalade till en extra fika. Det var en ovanligt fin ö och han var nog lite rädd att vi skulle slå läger redan, efter alldeles för kort dagsdistans..
Ner mot Fredel kändes det nästan som innerskärgård igen. I sundet vid Bredskär låg massor av båtar, med jollar o vindsurfare, och fullt av hus på Stora Vånskär. Lite för mycket för oss och vi fortsatte snabbt till In-Fredel. Något lugnare men även här var vikarna på norrsidan upptagna. Nu började alla bli aningens kinkiga efter en lång dag men efter en kort diskussion beslöt vi att dra vidare ännu en bit västerut mot Ängskär.


Vidare igen..


Läger Stora Buskskäret

Både Norrharan och Mellanharan inspekterades men först på Stora Buskskäret hittade vi en klippa som fungerade. Den var nästan i minsta laget men vi fick precis plats med alla fyra tält, Jacobs visserligen något nära vattnet.. Ingen kvällssol men med kanon morgonläge. Upp med tält och sen bad och mat som vanligt.
Alla var nog lite tagna av stundens allvar och rätt möra efter dagens etapp, start från Gillöga, via Svenska Högarna, Skarv, Lygna, Fredel till Ängskär. Fantastisk paddling i sköna vågor, högsommarvärme med strålande sol & fin vind, och besök på helt otroliga öar! Klart en av de bättre dagarna, någonsin..!
Tidigt i sovsäckarna med vågorna kluckande bara några meter nedanför..


Onsdag morgon
stor bild


Mellan Ängskär och Norrskäret
stor bild

Solen strålade åter när vi vakande tidigt på onsdagsmorgonen och vi beslöt snabbt att satsa på 9.30-starten igen. Och med sydlig vind var det ju naturligtvis norrut som gällde, mot Söderarm. Gruppen hade blivit nästan oroväckande effektiv..!
Vi gick in vid Jölpan och följde sedan Ängskär uppåt. Efter Norrskäret öppnade det upp sig ett tag men sen var vi tillbaka inomskärs i Rödlöga skärgård. Visserligen väldigt vackert men skyddat, grönt och lummigt. Helt annorlunda miljö än de senaste dagarnas ödslighet med öppen horisont och kala skär.
Vi gick på varsin sida av några öar och efter Hundskäret lyckades jag tappa bort de andra. Har visserligen varit med om att någon har avvikit men har nog aldrig tappat bort hela gruppen förut.. Nåja, letade runt i Norrpada en stund men tog sen en fika och plockade fram mobilen. Några sms senare möttes vi på Östra Kålskär.


Rödlöga skärgård
stor bild


Paus Gummaskär


Stort ensmärke Idskär
stor bild

Fortsatt norrut via Storharan, Gaddboskär och Idskär, innan ett hopp över mot Ramskobben. SMHI lovade omslag i vädret, en front skulle passera under natten med både vind och regn, och vi ville hitta en tältplats i god tid den här gången. Norra viken på Södra Ramskobben såg jättefin ut men där låg tyvärr redan en vit plastbåt, så vi fick leta vidare. Efter ett tag enades vi om den stora flacka klipphällen på västra Hultskäret, massor med plats men inga bofasta eller båtfolk i närområdet. Vinden hade mojnat nästan helt nu och fastän tunna moln skymde det mesta av solen var det en klibbig, tryckande värme. Så efter att ha packat ur och fått upp tälten beslöt vi oss för att ta en sväng upp till Söderarm.


Stor fyr Söderarm


Tjärven
stor bild

Kurs norrut mot Torskär. Hamn och bryggor är gjorda för betydligt större farkoster men bland klipporna på ostsidan gick det att dra upp kajakerna. Jacob var lite trött och vände tillbaka nästan på en gång men vi andra tog en rejäl öpromenad. Har passerat förbi här massor av gånger under min barndom men det här var första gången jag var iland. Nu har väl visserligen inte Söderarm samma militära betydelse längre men det kändes ändå rätt spännande att gå omkring bland alla gamla hus och bunkrar, och inspektera den stora fyren.


Söderarmskatt


Parkering
stor bild


Söderarm


Stora Högskäret


Läger Hultskäret
stor bild

Vägen tillbaka gick utomskärs utanför Karlskär, mellan Stora Högskär och Västar Kläppkobben, innan vi rundade Hultskäret. När vi passerade några uppankrade båtar undrade de om det var vi som hade slagit upp tälten på andra sidan ön. Det tyckte synd om oss som skulle behöva uthärda det kommande ovädret i tält. Vi försäkrade dem om att vi faktiskt gjorde sånt här frivilligt och att det nog skulle bli ok..
Det var full med svärmande småmyggor inne bland träden så vi flyttade ut matlagningen längst ut på udden där det fortfarande fläktade något. Skön kväll och en fin solnedgång innan vi kröp ner i sovsäckarna. Med ordentligt stenade tält väntade vi in ovädret..


Matdags
stor bild


Onsdag kväll
stor bild

Tiden går ju fort när man har roligt, halva veckan hade redan passerat och senaste dagarna hade vi paddlat genom större delen av Stockholms norra ytterskärgård. Tur med vädret hade möjliggjort att vi kunde utnyttja dagarna till max och med vinden antingen i ryggen eller in från sidan hade vi tillryggalagt nästan 4 mil varje etapp. Med ett hyggligt tempo och utan att ta ut oss totalt. Men nu kändes det lite melankoliskt att börja planera för återresan och behöva vända söderut igen. Dock, som tröst – fastän det skulle regna och blåsa en del under morgondagen skulle vinden vrida mot norr, medvind igen alltså..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

2 kommentarer till “Veckotur i ytterskärgård – Söderarm

  1. Ulf

    Jo just vädret är väl den detaljen jag tycker det lätt kan slarvas med när det gäller turplanering. Fast det underlättar ju något att paddla i en skärgård som är så stor att man kan välja riktning lite hursom också..
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *