Veckotur i ytterskärgård – Möja

Stockholms norra skärgård 110716-24 Det kom en del regn under natten men även denna gång nådde inte vinden riktigt upp till prognoserna. Dimma och fortsatt småregn under förmiddagen gjorde att det var läge att ta en sovmorgon och satsa på senare start. Anders, Jacob och Karl-Johan var lite mer otåliga och eftersom de dessutom ville förbi Norröra och kolla in Saltkråkan, så vi körde med dubbla avgångar. De paddlade iväg runt tolv medan Heidi och jag inte kom iväg förrän nån timma senare..
Luften var fortfarande rätt ljum och ett tag såg det nästen ut som det skulle lätta upp, men sen kom dimman smygande tillbaks igen. Inte mycket vind men den skulle öka under dagen och vrida från nordväst över mot nordost.


Jacob lagar frukost


Något tidigare gruppen..
stor bild

Vi skulle mötas runt Rödlöga till kvällen och eftersom dimman låg tät och man ändå inte skulle se så mycket, satsade vi på nästan raka spåret. Tillbaks österut mot Idskär, söder om Ramskär och sen över fjärden via Spjutstenskobbarna ner mot Trutkobbarna. Sikten låg oftast under kilometern så vi gick mestadels på kompass. Inga större svårigheter men det känns lite spöklikt att paddla igenom en nästan tom, helt grå skärgård. Innan Österöran fick vi in en del sjö akterifrån men sen på sydsidan var det helt lugnt.
Sen lunch där vi tajmade in fyravädret, hopp om mer sol i morgon igen..


Hallskäret


Lunch Österöran

Fortsatt söderut via Vidingsöra och sen sista hoppet till Rödlöga, vinden hade nu ökat precis som förutsagt och det var mer vågor på slutet. Jag var nog inte helt hundra på exakt position hela tiden men på något sätt gled vi förbi Norrstensören ungefär som planerat. Missade affären med några minuter fast kunde i a f passa på o fylla vatten och slänga sopor.
Det är ganska bebyggt runt Rödlöga och vi spanade hela tiden efter möjliga tältplatser i närheten. Ett varv runt Blomsterören strax österut, och vi hittade en perfekt klippa alldeles vid sundet. Visserligen något exponerat mot nordan men ändå med hyggligt lä. Vi sms:ade de andra och just när vi fått upp tältet och skulle bada kom de paddlande. De hade också haft en ganska stökig färd sista biten..


Blomsterören torsdag kväll..

Nu var det inte lika sommaraktigt längre och alla var ganska ruggiga efter dagen. Så innan maten fick det bli lite varmt äppelvin och som efterätt plockade Heidi fram en burk karameliserade fikon med råkräm. Dansk specialité som satt som en toppaluva, ingen risk för låga blodsockernivåer direkt.. Det hade visserligen kommit några stänk under dagen och det hängde fortfarande i luften, men vi klarade oss hela kvällen. Tror alla sov gott efter dagens paddling..


..och fredag morgon
stor bild

På fredagsmorgonen sken solen igen, allt som vanligt och åter till sommaren alltså. Eftersom affärstider ligger något efter våra tider blev det mjukstart även denna gång, och vi kunde glida in i hamnen runt 10. Rödlögaboden är väl inte billigaste stället men med bra läge och ett mycket trevligt sortiment, svårt att inte bli nöjd där. Vi fyllde på med lite mer eller mindre nödvändiga förnödenheter och toppade med glass på klippan, innan det var dags för paddling igen.


Vykort & glass på Rödlöga
stor bild


Jacob tankar vatten


Jacob & Heidi utanför Svartlöga
stor bild

Ner igenom sundet mot Västerö, ett hopp över till Svartlöga, innan vi vek söderut. Skön paddling i soldis med svag vind i ryggen förbi Viksgrundet ner till Vikskobbarna i Lillskärgården. Några få låga skär som såg väldigt trevliga ut att tälta på. Nästa gång kanske..
Det var lite i tidigaste laget men vi ville tajma lunchen med 1-vädret. Nu var det åter snack om oväder men förhoppningsvis inte förrän till kvällen.
Så efter nån timmas slappande fortsatte vi söderut igen. Via Gjusskären, Gråskär, Skötkobb ner till Tvikobb. Det var här vi passerade mot Rödkobbarna i söndags, en evighet sen..


Rast o vila Vikskobbarna
stor bild


Söderut igen, dags att kolla kartorna..
stor bild


Soldis över Möja
stor bild

Över farleden via Tärnskär, Gräsgrundet, Roskär och ännu en Tvikobbe. Nu var vi uppe i nästan 2 mil sen senaste rasten, alltså hög tid att börja spana in potentiella lägeröar. Yttre Gjusskäret såg jättefin ut men det var inte så gott om hyggligt flata klippor tyvärr. Runt hörnet på Brunskär såg vi en massa tält och Susanne berättade att grupp A-B hade basläger där.
Vi fortsatte lite planlöst runt Skötskär och Björkkobb men sen ville Anders, Jacob och Karl-Johan nog hellre återvända till de andra.


Läger Skötskär
stor bild

Heidi och jag paddlade tillbaka till Skötskär och hittade tillslut en jättefin plätt uppe bland klipporna, bra skydd men ändå med havet bakom ryggen. Upp med tält, bad och mat. Rutinerna sitter i ryggmärgen tillslut och allt funkar rätt snabbt o smidigt..
Efteråt tog vi en lång promenad runt ön. Den är ganska hög på mitten med gles skog av både björk o tall, t o m några granar, medan hela ostsidan består av fantastiska klipphällar ut mot horisonten. Lite melankolisk stämning eftersom vi visste att det här var sista kvällen ute i riktiga skärgården. På lördagen skulle vi träffas alla på Grinda, och det skulle nog bli något helt annat..
Jaja, som tröst blev det pannkakor till efterrätt! Vi gick och la oss tidigt igen och missade helt ovädret som drog förbi under natten..


Kvällspromenad
stor bild


Sista ljuset
stor bild


Dags för efterrätt..
stor bild


..pannkakor med sylt o grädde..


Solnedgång över Björkkobb
stor bild

Lördagsmorgonen började grått och vi hade ingen brådska, bara sista etappen kvar. Klockan nio sms:ade Anders, Jacob och Karl-Johan att de stack nu och eftersom de misstänkte att vi inte var riktigt klara kunde vi ses i kväll i stället..
Men tillslut kom även vi iväg och paddlade västerut, in mellan Sillöarna och sen söder runt Storö. Solen tittade fram ibland mellan molnen och det var fortfarande ljummet i luften. Och den lilla vind som fanns hade vridit ner mot öster, på väg mot sydligt. Medvind igen alltså. Snabbt stopp vid sydspetsen innan vi lyckades forcera det östra Käringholmssundet. Passerade här förra stockholmsturen men nu börjar det bli knepigt, ren djungelpaddling.
Vidare förbi Stora Mörskär, Njudholmen, södra spetsen på Södermöja och sen Södra Stavsudda. Det låg en liten glasskiosk här förut men nu såg vi ingen GB-gubbe tyvärr. Upp i sundet mellan Krokholm och Getskäret innan sista lunchen precis norr om Säck.


Kisspaus Storöskaten


Kärringholmssundet


Möja Söderfjärd


Sista rasten, norr om Säck

Efter att ha passerat söder om Norra Stavsudda, korsade vi återigen vårt spår, ganska precis en vecka sen vi paddlade ut här på lördagskvällen. Vidare via Lingonskär, Hallonskär och mellan Gränö och Hjälmö. Lummigt och fint hela vägen men nu var det tyvärr svårare att riktigt uppskatta det. Så här nära vill man bara hem.
Söder om Lilla Krokholmen hade de stenat igen sundet men på västsidan gick det fortfarande att klämma sig i mellan. Ner Karklöfladen innan västerut igen, förbi Högholmen och Snäckan. Vi följde Grindas sydsida upp mot Källviken och Hemviken, inte riktigt säker på var vi skulle tälta någonstans. Med över 40 år sen sist jag var på Grinda har man nog något diffusa minnen om hur allt såg ut. Och det har ju kanske hänt en del här sen dess också..
Men tillslut hittade vi gänget längst inne i Norrviken. Upp med tältet, bad, mat och sen några öl nere på restaurangen i Hemviken. En fin sista kväll och kul att höra allas berättelser!


Tältläger Grinda

Nytt oväder under natten och det regnade ordentligt när vi vaknade på söndagsmorgonen, som tur var lättade det upp efter ett tag och vi kunde packa torrt. Blåsten höll dock i sig och vi fick en rejält kämpig sista etapp in till Norråva, sällan har väl en halvmil tagit så lång tid. Men det var kanske en passande avslutning efter att ha haft vinden i ryggen, eller in från sidan, en hel vecka..


Sista natten med gänget..
stor bild

Så var ännu en veckotur över.. Varje gång man kommer hem brukar man känna att det här var bästa gången, bättre än så här kan det bara inte bli! Så är det, minnen bleknar och de senaste är starkast. Och så var det även denna gång.. Inte samma som förra året, men bäst på ett annat sätt.. Gruppen funkade mycket bra ihop. Jag var nog en smula orolig i början att vi skulle ha för olika förutsättningar & målsättning, men tror alla gav och tog lite. Vilket gjorde att vi blev en stark helhet som kunde hålla högt tempo, klara vågor och överfarter, tänja aningens mer på gränserna. Fler tidiga morgnar, mer paddling och tur med vädret gjorde att vi i stort sätt kunde välja och vraka fritt vad vi ville se och uppleva. Gillöga, Svenska Högarna, Skarv, Lygna, Fredel, Ängskär, Norrpada, Söderarm, Rödlöga, Svartlöga, & Möja – det känns nästan som vi fick en crash-course igenom hela Stockholms norra ytterskärgård. Nästa gång blir det nog att ta det lite lugnare så man hinner se något också..
Ett par stänk under torsdagens paddling, några skurar på nätterna, en dags dimma, annars mest sol hela tiden. Och förutom sista söndagen, nästan bara medvind..

Paddlat under veckan 19+37+9+39+39+26+36+36+6 = knappt 25 mil

Stort tack till Carin & Lars på Horisontkajak för hjälp med parkering mm och glöm inte att stödja Skärgårdsstiftelsen!

Karta över hela turen.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

4 kommentarer till “Veckotur i ytterskärgård – Möja

 1. Carin

  Ni är alltid välkomna! Vi är så bortskämda med vår enorma skärgård att det är bra att ni kommer och berättar för oss hur bra vi har det 🙂

 2. Pingback: Näthittat- 10 August 2011 | kajaknördar

 3. Ulf

  Hej Kattis! Hm, jo jag missade visst en gång till, blåste väl inte tillräckligt hård ostligt..
  Det har varit så mycket västkusten och Blekinge de senaste åren så man har nästan glömt bort hur fint det är här uppe. Men det får bli fler gånger framöver..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *