Bockö

Blekinge Matvik 110826-28 Eftersom Heidi hade fått sin dos av regn och motvind på Orust Runt för några veckor sen var vi lite osäkra inför årets Stockenträff, prognosen såg ju rätt trist ut med halvok på fredagen och sen mest regn resten av helgen. Men i sista stund dubbelkollade vi väderkartan och såg mer sol i Blekinge. Så fredag efter jobbet lastade vi kajakerna och körde upp till Matvik i stället..
Solen hade redan gått ner när vi kom fram till badplatsen vid Nytäppet, så snabb packning och sen iväg. Lugnt i början men en del gammal ostlig sjö över Boköfjärden på vägen ut. Vi kunde fortfarande urskilja Bockö mot horisonten men sista biten var det nästan helt kolmörkt och vi hittade en del stenar i viken..
Upp med tältet, några mackor och sen ner i sovsäckarna. Helt stjärnklart, ganska ljummet i luften och med vågbrus i bakgrunden.


Lördag morgon, gräsklipparna igång..

Vaknade rätt tidigt men låg och drog oss en stund extra, inget direkt på schemat liksom. Fullt upp med att räkna in fåren som passerade förbi med jämna mellanrum..
Långsam frukost och därefter en promenad runt ön, kolla in mer får och äta en del Björnbär. Under morgonen hade det varit helt klar himmel men nu drog det förbi gråa skyar mellan varven. SMHI lovade ostlig vind som förväntades vrida mot syd och regn under natten.


Morgonpromenad
stor bild


Molnen kommer
stor bild


Runt Tärnö
stor bild

Efter en sen lunch hoppade vi i kajakerna för lite eftermiddagspaddling, en sväng runt Tärnö och kanske kolla om glasskiosken fortfarande var öppen. Utanför Harö och Tärnös ostsida var det fortfarande rätt hög dyning men när vi rundat syspetsen lugnade det ner sig. Fin paddling på ett helt grått hav med vinden i ryggen.
Hösten är nästan bästa årstiden i skärgården, inte så mycket folk men fortfarande varmt i både luften och vattnet. Det låg en del båtar i hamnen på Tärnö men inte alls som under högsommaren. Ingen direkt rusning i Laxboden heller men de såg ut att ha det rätt mysigt ändå där de satt runt personalbordet. Och lite glass var det kvar, Heidi tog den sista lakrispinnen och jag ananassplitten..


Grått
stor bild


Sista solen

Tillbaka på Bockö beslöt vi oss för att flytta in tältet mer i lä då vinden hade ökat upp igen. Tunga moln rullade in från söder och regnet hängde i luften, det kändes att en front var på väg.
Kvällsmat, ännu en sväng upp på berget och sen läggdags. Vissa dagar hinner man nästan ingenting..


Oväder på gång


Äpplen


Söndag morgon

Det blåste och regnade rejält men det mesta svepte förbi under natten, och när vi öppnade upp tältet kikade solen fram igen. Det låg en bank av mörka moln kvar in över land hela dagen men ute hos oss klarnade det upp helt.
Alltså läge för ännu en lugn dag med fika och slappa i solen. Vinden ökade visserligen efterhand men vi låg bra i lä på gräsmattan..


Sol igen
stor bild


Öpromenad
stor bild

För att inte tappa styrfart helt tog vi en till lång öpromenad. Över berget, upp till kumlet, förbi alla ravinerna och ut på ostspetsen. Massor med Björnbär här men de skulle nog behöva mogna nån vecka till. Det finns även gott om äppel o päronträd vid de gamla husgrunderna på västsidan av ön men de flesta går tyvärr inte att äta längre. Verkar vara ett gott år i alla fall då de var helt fulla av frukt.


Brumbär


Björk
stor bild


Får


Äpplträd
stor bild

Även om vi försökte ta det riktigt lugnt går tiden ibland alldeles för fort och det blev det dags att paddla tillbaks igen. Ner med tältet, packa och sen in mot Nytäppet. Över Boköfärden blåste det fortfarande rätt bra men med beskedliga vågor in från sidan. Och efter att ha rundat Östra Bokö fick dessutom medvind sista biten hem.
Ett sista dopp vid badplatsen innan bilresan ner mot Malmö. Fortfarande behagligt varmt i vattnet..


Dags att paddla hem..
stor bild


Blåsigt på Boköfjorden


Sista badet
stor bild

Alltid skönt med en helg ute i skärgården men extra bra när det först såg ut att inte bli något alls. Så det blev ingen Stocken den här gången men Blekinge med en del vind, rätt mycket sol och regn endast nattetid. Inga aktiviteter, bara glida runt lite, slappa och äta en del..

Paddlat 3+12+4 km.

/ Ulf

6 kommentarer till “Bockö

 1. jim s

  Fina bilder!, precis som vanligt.
  Stocken var nog rätt blöt i år. Av bilderna att döma gjorde ni nog rätt som drog till Blekinge.
  Veckan innan lyckades kompisen Gunnar och jag landa i ett lokalt lågtryck med mycket åska i över 17 timmar på Vallerön. 32 mm regn kom det under tiden. På dom timmarna hinner man med en hel Håkan Nesser-roman (inte ofta man klämmer en hel roman i en stöt, nu för tiden), en och annan slatte wisky och dessutom måst avboka middag på Pettersons krog. Tur man gillar nudlar.
  Hälsningar
  Jim

 2. Ulf

  Oväder har sina för och nackdelar.. Jag har sällan böcker med men brukar köra med tvångslyssning av P1. Man får ibland lära sig en massa spännande saker som ligger utanför ens vanliga intressesfär, alternativt något mindre lockande saker som passerar snabbare mellan öronen. Eller så somnar man av tristess/utmattning när det segar ihop sig rejält..
  Men det kan vara riktigt kul att bli inblåst ibland och på Vallerö brukar det ju bli rätt pampiga förhållanden, särskilt på utsidan mot havet.. Får se om det inte hinns med någon mer Bohustur i höst..
  / Ulf

 3. jim s

  P1 vår räddare i nöden! Vad gjorde vi utan lantbruksnytt, morronekot och dagens dikt. Jag håller med dig; det är spännande att bli engagerat i något ämne man minuten innan inte visste att man skulle engagera sig i. Så är det med public service! P2 är inte så pjåkigt heller. Om du googlar på jimsandkvist’s photostream (Flickr), så hittar du en del bilder. Jag har alltså kommit ut i de sociala medierna…
  Jim

 4. Ulf

  Min favorit är Naturmorgon efter tidiga femisex-vädret på lördagsmorgonen. Där kan man verkligen gotta ner sig i obskyra insekter eller konstiga mossor, direktsänt och ofta från nån avlägsen myr ute i ödemarken. Söndagsmorgonens Andliga sånger är dock inte riktigt min melodi.. Och så förstås Tankar för dagen eller Vid dagens slut innan obligatoriska Land o sjöväder 21.50..

  Bockö i Hällaryd är toppen om man bara ska relaxa en helg. Liten o lättpaddlad skärgård, fina jämna gräsmattor för bästa sömn, rekorderliga matsalsmöbler o grillplats för optimalt matintag och lagom promenadvänligt så man inte slöar ihop helt. Möjligtvis kunde de försöka uppfostra de lokala gräsklipparna att inte göra nummer två överallt, det kan bli lite ”stökigt” när man springer omkring barfota och ska sätta upp tältet i mörkret..

  Fina bilder förresten Jim!
  / Ulf

 5. Pingback: Bockö i mitten av september | kajaknördar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *