Tjäröfestivalen

Tjärö Blekinge 110902-04 Första helgen i september var det dags för Tjäröfestivalen igen – massor av kurser, turer, prova-på-paddlingar, föreläsningar, utställare, grillkvällar och barhäng i lada, ute på Tjärö i västra Blekinge. Det var kanon förra gången och årets upplägg såg ännu bättre ut, inte missa alltså..


Läger Nabben

Heidi och jag körde upp redan på torsdagskvällen, för att undvika den värsta rusningen på fredagen, och kom fram till Järnavik precis när det började bli mörkt. Det var nästan tomt på parkeringen så det gick fort att parkera & packa. Svag vind och lätt dyning från havet när vi paddlade ut.
Förutom ljuset från några få hus på land var det rätt svart men vi kunde ganska snabbt lokalisera den nordöstra hamnen på Tjärö. Däremot var det inte lika enkelt att hitta tältplatsen vid Ällingaviken. Efter att ha snurrat runt ett tag paddlade vi bort till Nabben där jag vet en fin plats. I vanliga fall inte tillåtet att campa här men vi hoppades på lite dispens under helgen..
Upp med tältet, några mackor och sen läggdags runt halv tolv. Helt stjärnklart men ändå ljummet i luften.


Dubside

Lite molnigt precis när vi vaknade men det klarnade upp efter hand. Under förmiddagen passerade några paddlare och det kom en klass som var ute på skolresa, men annars var det fortfarande ganska lugnt. Runt lunch tog vi i alla fall en promenad ner till byn för att träffa Jonas & co och kolla schemat för helgen. Det går massor av stigar på Tjärö och på vägen dit tog vi nog en av de krångligare, innan vi kom på att det ju bara var att följa ängarna på ostsidan..
Jag skulle själv hålla två säkerhetskurser, fredag eftermiddag och lördag förmiddag, och sen assistera Nigel Foster och Gordon Brown. I den mån de nu behövde någon hjälp..


Eftermiddagskurs

Oftast blir det en knapp timmes snack om paddling i allmänhet och säkerhet i synnerhet och sen blöta övningar ute på vattnet. Lite beroende av vad deltagarna har för tidigare erfarenheter och önskemål för dagen. Det är jättekul att hålla kurs och förutom att man förhoppningsvis lär andra något får man även själv en nyttig genomgång. Brukar nästan alltid ge några nya idéer och insikter, både för deltagarna och mig. Vill du utveckla dig själv, börja instruera andra..


Gamla Bettan passerar förbi..


Melonpaus


Kajakparkering

Kursen höll på från två till halv fem nånting så Heidi och jag hann med lite slappade i eftermiddagssolen uppe på Nabben. Sen dags för bad & uppfräshning och promenad ner till ladan och partytältet. Efter räkfrossan var det ett spännade föredrag av Sebastian Plur Nielsen om paddling runt Svalbarg och hans förhållande till det lokala djurlivet. En blandning av jättekul, otäckt och lite surrealistiskt att på norsk-engelska höra om hur det är att bli halvt uppäten av en isbjörn..
Mingel och snack i stora tältet gav en halvsen kväll.


Fredagskväll


Lördag morgon

På lördagsmorgonen var det lite mer tempo, frukost på vandrarhemmet mellan sju och nio och sen dags för första kursen. Körde ännu en säkerhetskurs med ungefär liknade tema som gårdagen. Det blir ju aldrig riktigt likadant eftersom nya deltagare ger andra förutsättningar. Lite bad på slutet igen dock..


Förmiddagskurs


Heidi

Kantarellsoppa till lunch och sen eftermiddag med Gordon Brown. Eftersom det på en del kurser var rätt många anmälda var vi några stycken som var beredda att hoppa in och hjälpa till om det skulle behövas. Men då både Nigel och Gordon var så proffsiga och grejade allt själva, var det fritt fram att delta i stället! Perfekt kombo att dels få vara med och träna & lära sig alla grejer, dels att på nära håll studera deras sätt att hålla kurser och lära ut!
Gordons kurs hette ”Fun & balance” och det var väl ganska precis vad det var.. Vi började med att klättra runt på kajakerna, fram och baklänges, lite kors och tvärs och sen rolla kajaken medan du själv sitter kvar ovanpå. Och till sist stå upp i kajaken.. Inte helt enkelt ens de första övningarna och de flesta trillade i ganska många gånger. Men det var ett bra sätt att träna både balans och självräddning. Som avslutning mer ”normal” paddling med fokus på bålstyrka och vridning. Jättekul kurs och Gordon är både grymt trevlig och fantastiskt duktig! Möjligtvis aningens knepigt med den skotska dialekten ibland..


Gordon


Erik


Lördag kväll

Både Heidi och jag var rätt möra efter alla övningar och det var skönt att slappa lite innan kvällsmaten. Ännu en trevlig kväll borta vid ladan med massor av mat och dryck. Men den här gången märktes det att många hade varit igång hela dagen och flera drog sig tillbaka ganska tidigt. Tror vi höll ut nästan till klockan nio.
Det hade tydligen varit musik och annat roligt i ladan under kvällen sades det..


Söndag morgon

Åter en fin morgon med kanonfrukost och lite snack på berget innan dagens aktiviteter. Nu var det dags att hänga på Nigel Foster som skulle hålla kurs i paddelteknik och manövrering. Har varit med om det här tidigare så här kände jag mig mer hemma och risken för snabba bad var betydligt mindre. Många har nog sett hans dvd:er men det är extra kul att vara med om det på riktigt. Massor med bra tips, både att träna på själv och om man ska hålla en egen kurs nån gång..


Frukost


Ällingaviken


Kurs Nigel

Efter att ha snurrat runt på alla möjliga vis med kantning, svep, kontringar och olika roder fick vi även en viss insikt i strängteori och paddling på den mörka sidan. Man lär sig mycket på kanotträffar..
En sista sopplunch uppe vid stora tältet, avskedssnack och sen dags att börja packa ihop och dra sig hemåt. Heidi och jag hade ingen direkt brådska så vi låg kvar ett tag vid tältet och njöt av solen. Nu när träffen var över vågade sig båtfolket tillbaks, så efter att vi varit nästan ensamma hela helgen började det plötsligt bli ganska trångt runt Nabben.
Tillslut lyckades även vi pallra oss iväg och paddlade en sista sväng ut mot havet, rundade Tjärös sydspets och sen in mot Järnavik igen. Lite eftersnack i hamnen medan vi packade, den sköna sensommarsolen gjorde det svårt att komma loss. Tillbaka i Malmö runt åtta..


Hem igen..

Jo det blev bra den här gången också. Till o med ännu bättre, med mer av allt; fler deltagare, bättre kurser, godare mat, högre stämning och soligare väder – en riktig kanonhelg!
Man kunde välja allt från paddelteknik, turpaddling, surfski, grönlandspaddling, laga kajak, säkerhet, rolla, navigation och fotokurser, till att paddla själv eller bara mingla runt och snacka med folk. Instruktörer och föreläsare var Gordon Brown, Nigel Foster, Dubside, Sebastian Plur Nilssen, Johan och Sara Wagner, Björn Thomasson, Johan Wirsén, Peter Ekström, Björn Ohlin och jag själv. Är du det minsta intresserad av paddling så dyk upp nästa år, Jonas har lovat skruva upp allt ett steg till då..

Jag hade inte tid att plåta så mycket men vill du se och läsa mer kolla:
Erik & Pias bilder på flickr
Erik & Pia på kajak.nu
Björn Thomasson
Anne-Grethe Holt
Peter Svensson på kayaker.net
Annette på kajakrapporten
Paddling.nu
Och inte minst den berömda fårfilmen..

/ Ulf

4 kommentarer till “Tjäröfestivalen

 1. Pingback: Tjäröfestivalen 2011 | kajaknördar

 2. Patric

  Jo, hon är allt snygg Gamla Betten. Och nu såld igen; det är lite roligt att den nya ägaren smsade lyckligt häromkvällen. Och att hon heter Johansson i efternamn, passar fint med den snygga signaturen bakom sittbrunnen. 🙂

  Själv fixtrixjoxar jag med Linders gamla Clapotis, och bokar provpaddlingar med Inukägare. Vem vet vad världen för en? Exemplifierar: häromdagen mådde jag förvånansvärt bra i NPK’s gamla fina sjuttiotalsorangea Lancer, rimligt med vridning, avslappnad stil. Det trodde jag inte för tre provpaddlingar sedan. 🙂

  Må du må!

 3. Ulf

  Brukar alltid kalla min senaste kajak Gamla Bettan så din (eller före detta din..) borde väl egentligen bli typ ”Något ännu äldre Bettan”.. Hm, hursom – skönt o höra att det gick bra med Corsan, och smidigt med samma namn också! Även om det är Sveriges vanligaste efternamn var det lite pyssel o hitta rätt köpare va..? Du får hälsa att hon kan höra av sig om hon har några frågor, behöver tips osv..
  Jo det är kul med utvecklingen, ibland så tror man sig ha styr & kontroll och vid andra tillfällen händer saker lite långsammare, av sig själv liksom. Man vet inte riktigt hur eller varför, bara det att plötsligt har man kommit till en ny plats, fått en ny färdighet eller insikt.
  Själv velar jag lite om det inte är dags att bygga ny kajak snart.. Vet inte om det kallas utveckling eller bara brist på fantasi..

  Ha det gott så länge, vi syns framöver..!
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.