Bockö

Blekinge Matvik 110923-25 I slutet av september brukar MKK tillbringa en helg i Hällaryd och efter förra årets kulingtur tyckte vi det var dags för återgång till det normala igen. Så även om västan legat på rätt bra hela veckan innan, så mojnade det precis lagom till fredagen. Prognosen i övrigt var också helt ok, visserligen risk för lite stänk men fortfarande varmt i luften. Det var bara vattnet som redan hade nått vintertemperatur..


På väg ut fredag kväll
stor bild

Vi var sju stycken, Dagmar, Marja, Pär-Anders, Heidi, Henrik, Carin och jag som lämnade Malmö strax innan fyra. Vi passerade gårdsbutiken i Tollarp 10 minuter efter stängningsdags men efter att ha förklarat det trängande behovet fick vi med oss två pajer..
Svängde in på parkeringen vid Nytäppet precis innan solen gick ner, snabb packning och sen paddling österut. Inte mycket vind kvar men lite gammal dyning in från sidan över Boköfjärden. Framme på Bockö och upp med tälten i sista ljuset.
Efter ett tag hörde Henrik och Janina av sig. De hade startat något senare och stannat för mat i Pukavik, så det var helt kolmörkt när de dök upp. Men stjärnklart och pannlampor funkar bra.
Uppesittarkväll runt ganska liten brasa med mycket rök, läggdags innan elva..


Lördag morgon


Heidi
stor bild

Jag hade satt klockan på halv sju men vaknade redan innan tidiga vädret, en snabb blick ut genom tältventilen skvallrade om att det nog skulle bli en fin morgon. Så efter sjörapport och ”Vid dagens början” (om zenbuddhism och myggor..) tog Heidi och jag en promenad genom skogen upp på berget.
Solen syntes ännu inte när vi kom fram så vi satte oss en stund och lutade oss mot kumlet. Helt stilla i luften och bara en ensam fiskebåt utanför Brorsö. Eter ett tag började man ana en blodröd skiva som trängde sig genom molnen vid horisonten. Fantastisk start på dagen..


Solen
stor bild


Får
stor bild


Provsmakning


Mer äpplen
stor bild

Tillbaka vid tälten tog Heidi en extra tupplur medan jag satte på kaffevatten. Efter några koppar började resten av gänget röra på sig. Lagom till frukosten kom molnen smygande och regnet hängde lite i luften. Peter och Marja paddlade in och hämtade Stefan som kört upp sent på kvällen.
Några stänk under förmiddagen gav mer tältvila och gjorde att vi inte kom i kajakerna förrän efter lunch..


Molnigt


Stora Borre
stor bild

Fortfarande mycket moln men inget mer regn. Planen var först att paddla bort till Tjärö för att se om det möjligtvis gick att inhandla lite glass. Men sen kom Marja på att hon hade varit förbi Spjutsö på en ö med massor av skarvbon, så efter Alböle vek vi av österut. På utsidan av Eneskärvet såg vi en ensam havsörn innan vi gick iland på Fröstensskärv.


Kolla skarvbon


Fika Fröstensskärv

Vi gick en lång promenad rakt igenom hela ön, inte helt enkelt när man kombinerar barbent och brännässlor.. Det fanns mycket riktigt massor av skarvbon och vi hittade även en hel del björnbär. Nu började solen titta fram igen och vi fick en skön eftermiddagsfika.


Solen kommer tillbaka


Hämta ved

Nu när vi ändå var så nära tog vi svängen förbi Tjärö också. Och visserligen fanns nog några glassar kvar men ännu bättre, det serverades kaffe och morotskaka på vandrarhemmet! Sen när vi satt där och fikade kom vi på att det kanske gick att köpa loss lite ved också.. Jomän, det fixade sig det med..


Tjärö
stor bild

Så med var sitt vedträ i kajaken begav vi oss hemåt igen. Nu hade det klarnat upp ännu mer och det blev en fantastiskt fin paddling tillbaks mot Bockö. Helt vindstilla och solen i ögonen gjorde att man inte hade någon brådska direkt. Bara en snabb spurt på slutet, för att bli lite extra varm innan kvällsdoppet..


Heidi, Peter, Carin, Janina & Henrik
stor bild


Marja & Dagmar
stor bild


Lördagsläger
stor bild

När vi var på Tjäröfestivalen för tre veckor sen var det riktigt behagligt i vattnet men nu närmade det sig nollpunkten. Erik o Pia nämnde 8,5° på deras blogg och det stämde antagligen ganska precis..
Nåväl, lite snabb sanering efter en dag i kajaken, för att få bort den värsta neoprenlukten, innan matbestyren. Blir nog bäst så, för allas trevnad..


Bad..
stor bild


..mat

Men innan maten var det dags för lördagsgodis, Peter bjöd på whiskytoddy och Heidi o jag plockade fram blåbär & hallonpajerna. En promenad upp till kumlet igen innan det blev riktigt mörkt, gjorde det lättare att få ner kvällsmaten sen..
Den här gången fick vi mer fjutt på brasan, först något motsträvigt men i slutet brann den bra. Tror vi satt uppe till runt halv elva, som vanligt, innan det blev läggdags. Det är det bästa med hösten, det är ok att gå o lägga sig tidigt och man får ordentligt med skönhetssömn utan att behöva riskera bli väckt i ottan av en miljon fåglar..


Lördag kväll


Oxel & spindeväv

När jag kikade ut ur tältet på söndagsmorgonen låg dimman tät. Attans, inte mycket att se så man kan lika bra slumra om en stund till. Men efter ett tag blir jag oftast lite rastlös, sova är ju i o f s inte helt fel men det kan man ju göra lika bra i stan..
Så efter lite kaffe tog jag en promenad igen. Inte lika pampigt som gårdagen men ganska skönt att strosa runt i lugn och ro en stund, hälsa på fåren och kolla spindelväven. Fantastiskt vad flitiga de är under bara några få timmar..


Höstfärger


Dimma
stor bild

Dimman kom och gick hela dagen, ibland trängde sig solen fram men i nästa minut kunde man knappt se något alls. Ingen stress den här morgonen heller och vi började nog inte packa ihop förrän strax innan lunch.
Vi paddlade österut runt Bockö, förbi Harö ner mot Tärnö. Några av oss passade på att snirkla runt inne bland stenarna. Det är både kul och bra träning, o det var ju inte så mycket annat att se ändå..


Innanför Haröskärv
stor bild


Runt Tärnö
stor bild

Efter att ha rundat Tärnös sydspets lättade dimman upp igen. Lite sälspaning innan eftermiddagslunchfika på västspetsen. Kanonskönt att ligga på rygg och känna solen värma i ansiktet. Kanske sista gången man får springa barfota på klipporna i år..


Sälspaning
stor bild


Fika Tärnös västspets
stor bild


Stor larv

Tillslut var det dags att dra sig hemåt igen. Fin paddling tillbaka mot Nytäppet via Fölsö och Östra Bokö. Efter att ha lastat kajakerna blev det ett sista dopp också. Fortfarande lika kallt men enklare när man kan hoppa i från badbrygga. Fikastopp i Pukan på tillbakavägen som vanligt..


Boköfjärden
stor bild


Trollslända


Sista badet, dimman rullar in igen..
stor bild

Vissa gånger har vi varit betydligt fler på de här turerna men i år blev vi bara tio till slut. Det är visserligen kul med stora grupper också men jag måste erkänna att man slappnar av mer när vi är färre. Särskilt som turledare.. Fastän busigt väder i veckan innan blev det en riktigt kalashelg till slut! Skön paddling, trevligt sällskap och lagom tempo. Och hösten är en bra tid att tillbringa i skärgården, fortfarande hygglig värme men inte så trångt som under högsäsong. Fast i o f s är väl de flesta tidpunkter bra att tillbringa just i skärgården..

Paddlat 3+16+12 km.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

8 kommentarer till “Bockö

 1. eriksjos

  Såg ju inte så anskrämligt ut senare i veckan heller 😉 På Valö var det tokigt mycket Björnbär, men bara ett av hundra som var moget. Lite snålt… Fick bli slånbär istället, men de lockar inte lika mycket att stoppa direkt i munnen, i alla fall inte efter man känt smaken på det första 😉

 2. Ulf

  Erik; Näe, det var ingen riktig ordning på mognadet av brumbären (fantastiskt namn på danska..) på Bockö heller, läge för lite EU-stanadrdisering kanske.. Slånbär har jag dock inte testat – men jag litar nog på ditt ord.. Fast vad gör man med dem egentligen, förutom likör dvs..? O behövs det i så fall många eller räcker det med ett per flaska..? Såg ut att kunna bli ett redigt kalas om man får döma av dina bilder i s f..

  Jim; Det finns många fina träd på Bockö men äppelträdet på udden precis vid tältplatsen är favoriten. Det växer på en liten gräsplätt mitt ute bland klippor o sten men får ändå massor av frukt varje år. Dessutom har det en fin lutning åt öster från den rådande västan..

  Fina sv/v bilder på din flickr-sida förresten, gillar ”maximum reach”..
  Ha det gott / Ulf

 3. eriksjos

  mer ordning på Brumbärsmognandet på Bockö tyckte vi nog, har nog varit varmare där än på Valö i år?! Slånbärslikör på gång, får se om det blir gott. Går visst att göra saft, sylt och gelé oxå.

 4. Ulf

  Saft, sylt och gelé låter gott det med, kanske inte samma partykänsla dock.. Hursom, börjar nog bli lite sugen på att safta o sylta lite också. Hyggliga vuxenpoäng på det antar jag..

 5. Jonas Lindström

  Hej!
  Tur med vädret. Fin helg o fina bilder.
  Paddlade förbi Bockö på lördagsmorgonen innan regnet. Såg tält och kajaker. Konstaterar nu att det var ni.
  Hälsningar Jonas

 6. Ulf

  Ja verkligen en skön helg, och det lilla regnet försvann ju efter att jag hållit på o mecka med tarpen en halvtimma.. Funkar nästan varje gång..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *