Hamnerö

Väderöarna Bohuslän 111111-13 Även om det började närma sig mitten av november gjorde den utdragna hösten att det var svårt att undvika ännu en övernattningstur. Vädret i veckan innan var rätt stabilt, inte så mycket sol tyvärr utan mest dis och dimma, men ovanligt milt och nästan ingen vind. Så Heidi och jag bestämde oss för att avsluta säsongen som vi började, i Fjällbacka. Massor av vackra öar, hyggligt skyddat och dessutom – om prognosen höll över helgen – kanske läge att ta sig ännu längre ut..
Vi hoppade över klubbens bassängträning den här gången och stack från Malmö direkt efter jobbet på fredagskvällen. Temperaturen låg runt nollan på vägen upp men när vi svängde in på parkeringen vid badplatsen söder om Fjällbacka precis efter midnatt, höll havet frosten borta.
Fort upp med tältet och ner i sovsäckarna. Lite blåsigt men helt molnfritt och fullmåne..


Hamnholmen

Vaknade strax före åtta av att en smal reva i min sovsäcken hade fixat snöstorm inne i tältet. Det var visserligen inte mycket dun som läckt ut men det lyckades verkligen sprida sig överallt! Jaja, silvertejp, sanering och sjörapporten – 2-6 m/s ostligt, något ökande och vridande till syd under dagen. Perfekt för Väderöarna alltså..
Snabb frukost och sen in till hamnen i Fjällbacka för sjösättning. Redan tio var vi i kajakerna och paddlade västerut. Molnigt, bara ett par plusgrader men med svag vind i ryggen.


Mot Väderöarna


Hamnerö

Nedanför Valö, mellan Fotsillarna, förbi Gåsö mot första stopp på Hamnholmen precis söder om Vedholmen. Inte helt enkel landstigningsplats men perfekt läge för toa och klementinpaus innan hoppet över till Väderöarna. Ute på fjorden var det först väldigt stilla men efterhand byggde sjön på bakifrån och vi mötte gammal dyning från sydväst, upp mot 70-80 cm. Skön paddling över och vi var ute vid Hamnerö runt ett-blecket. Precis innan vi kom fram dök en nyfiken säl upp för att hälsa välkommen!
Längst inne i viken ligger två gamla fiskebodar, visserligen utan vatten, kamin eller toa men jättemysiga och gratis att låna. Vi bar upp alla grejerna i den större stugan, kantarellsoppa och ostmackor till lunch.


LFI 8s 6M


Väderöbod

Förut var det flesta av öarna här ute fågel och sälskyddade, en del bara under vår-sommar, andra hela året om. Men efter bildandet av Kosterhavets marina nationalpark förra året har restriktionerna lättats en del, även här nere. Så eftersom det fortfarande var ett par timmars dagsljus kvar beslöt vi att ta svängen ut om Väderöbod också.
Först söderut runt Skålholmen och Stora Klåvskär innan vi siktade västerut mot den höga fyren. En del stökig sjö och lite strömmar mellan öarna. Det är i vanliga fall jättesvårt att gå iland här men det finns faktiskt två smala vikar och en pytteliten hamn på den branta ön. Kanske inte direkt enkel, men under rådande förhållanden, acceptabel landstigning..
Väderöbod är nog den fyrplats som ligger mest avskilt i Sverige och man kan bara ana hur förhållandena var här förr i tiden. Tror rekordet för vågor ligger på runt 13 meter med signifikant våghöjd på 7,7 meter.. Hrm.. Hursom, jättekul att springa runt bland klipporna och kolla in den lilla stugbyn.


Naturreservat


Liten hamn


Sälspaning

Eftersom det fortfarande var rätt molnigt så missade vi solnedgången och märkte först att klockan gått när det började skymma. Vi hann i alla fall hälsa på sälarna på västspetsen innan det blev full fart hem. Det är ju dryga fyra kilometer tillbaks till Hamnerö och vi ville helst inte mörkernavigera hela vägen. Missade man målet var det en bit till närmsta land liksom..
Tillbaka vid bodarna lyckades vi med någon slags ultrasnabb sanering, kanske inte direkt bad men med en klart uppfriskande effekt, innan matlagningen. Först Varmt o kallt som återupplivning och sen pasta som huvudrätt. Vi orkade nog hålla oss vakna till över åtta på kvällen den här gången, med hjälp av värmeljus och stugmys. När vi sen gick och la oss hade vinden vridit ner mot syd och friskat i något. Nu är ju egentligen vinade vind runt husknuten inte bästa huvudkudden ute på Väderöarna, särskilt så här års, men dryga två mils paddling gjorde att vi sov gott ändå..


Tillbaka


Lördag kväll


Måne, tidigt söndag morgon
stor bild

Jag var lite orolig för väderutvecklingen och hade satt klockan på strax innan sex för att kunna lyssna av tidiga sjörapporten. Men 3-8 m/s västligt betydde att vi nog inte behövde boka taxibåt hem och det gick enkelt att snooza vidare nån timma till..
Pallrade mig till slut upp för en kort morgonpromenad, solen hade inte gått upp ännu men månen stod högt på himlen. Tillbaks för lite morgonkaffe i stugan och sen hängde Heidi med på en längre sväng runt ön. Mindre vind än väntat och nu hade även solen trängt igenom molnbanken in över land. Hela Väderöarkipelagen består precis som Koster av grå granit & gnejs med insprängda svarta diabasgångar till skillnad från Fjällbackas rosaröda klippor. Mycket promenad och klättervänligt..


Soluppgång, något senare
stor bild


Morgonpromenad
stor bild


Utsikt mot Väderöbod..
stor bild


..och in mot land..
stor bild


Frukost i solen


Dags att lämna..

Tillbaka vid bodarna åt vi frukost i lä mot husväggen. Packning, lite städning och sen lugn paddling mot Storön, tre km rakt norrut.
Vi drog upp kajakerna vid den lilla stranden längst in i viken och promenerade in till byn. Framme vid världshuset sade de att om vi skyndade oss skulle vi nog hinna upp i utkiken också. Berget upp är ganska brant men det är ingenting mot trappan (stege är egentligen nog mer rättvisande) i tornet. Hursom, vyn därifrån är helt klart värt besväret, och det pågick lite reparationer av väderstationen så vi fick dessutom en trevlig pratstund tillsammans med utsikten!


Mot Ramnö


Storö hamn
stor bild


Heidi & utsikt
stor bild


Morotskaka & choklad

Nere på värdshuset var de väldigt väluppfostrade och rörde inte en min när två lagom skruffiga gula torrdräkter knackade på och bad om varm choklad och morotskaka. Smakade gott och skönt att sitta lite civiliserat inomhus i värmen en stund – rekommenderas!
Jag har passerat Fjällbacka vid ett antal tillfällen under åren men faktiskt bara varit här ute en gång tidigare. Det kräver en ganska hygglig och stabil prognos för att man ska våga sig ut och det är inte alltid man lyckas tajma det på klubbens veckoturer. Men nu var det precis rätta förhållanden och alldeles lagom mycket folk här ute..


Svårnavigerat..?


Österut igen

Vi hade ju en bits paddling kvar så runt två gick vi tillbaks till kajakerna igen. Ute på fjorden var det fortfarande lite gammal sjö kvar men vind och sol i ryggen gav en kalaspaddling över! En bra bit ut frågade Heidi om det fanns säl så här långt från land också? Näe, sa jag, det är rätt ovanligt på så här djupt vatten – precis samtidigt som det dök upp en rackare precis framför näsan på oss..


Över Väderöfjorden
stor bild


Runt Lyngö
stor bild

Vi siktade strax söder om fyren Södra Syster och passerade mellan Lyngö och Klättarna. Planen var att gå iland för en sen eftermiddagslunch på Kyrkogårdsön innan solen gick ner. Heidi hittade en liten skreva i lä långt uppe på berget och vi åt coscos och ostmackor samtidigt som vi la slutfinishen på helgens bränna.


Sen lunch på Kyrkogårdsön
stor bild


Sista solen
stor bild


Mot Trybergsholmen
stor bild

Lagom till solen försvann satt vi i kajakerna igen för sista etappen. Lite kallt under fikapauserna men så fort man kommer iväg stiger temperaturen i kroppen snabbt igen. Mot Trybergsholmen, mellan Hjärterö och Valö, in till Fjällbacka. Sakta och nästan ljudlöst gled vi över stilla vatten igenom en fantastiskt vacker skärgård. Helt otrolig paddling och en perfekt avslutning på säsongen för i år..!
Väl framme så var det packning och lastning i kolmörker inför resan ner mot Malmö igen. Inte direkt kallt men aningens bistert innan bilvärmen kom igång..


Låga och höga klippor
stor bild


Solnedgång över Fjällbacka
stor bild


Innanför Hjärterö
stor bild


Fjällbacka


Mot Malmö igen..

Väderöarna är kanske inte det första man tänker på i mitten av november och vi var in i det sista ganska osäkra om vi verkligen skulle våga oss ut. Det slutgiltiga beslutet togs faktiskt först på Hamnholmen när vi såg hur sjön var. Nu är visserligen Fjällbacka skärgård inte heller helt fy skam att paddla runt i, men att komma allra längst ut lockar ju mer..
Lite svalt och molnigt under lördagen men varmare och mer eller mindre sol hela söndagen, medvind både ut och på vägen tillbaka. Inge mygg, otroligt vackert ute på Väderöarna, mysiga bodar och en helt magisk paddling hem. En bra helg alltså..

Paddlat 23+18 km.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

21 kommentarer till “Hamnerö

 1. Ulf Post author

  Stort tack för alla kommentarer! Om man bara lyckas tajma vädret någorlunda tycker jag vår och höst är bästa tiden i skärgården, o särskilt på västkusten faktiskt. Medan Blekinge och de östra skärgårdarna ofta känns något dystra när allt det gröna försvinner, blir Bohusläns klippor bara ännu mer dramatiska..
  Sen funkar det oftast med nästan samma grejer som under sommaren, något varmare kläder och nån extra sovsäck kanske.. Ren vinterpaddling och tältning i minusgrader kräver betydligt mer erfarenhet och att man uppgraderar i stort sett all utrustning – kan ofta bli mer fokus på expedition än paddling för min del.
  / Ulf

 2. Dan Persson

  Fin skildring, fantastiskt ställe och fantastiska bilder.
  -Även om det synes att göra det onödigt svårt för sig genom att börja med paddling österut från Fjällbacka 😉

  /Dan

 3. Ulf Post author

  Haha, tyckte väl det gick lite trögt i början, måste ha satt kompassen bakofram eller nåt.. 🙂 Bäst att ändra till västerut för att korta ner resan en smula..
  / Ulf

 4. Ulf Post author

  Tack Jim! Jo det kändes som en värdig avslutning på säsongen. Tyvärr tveksamt om vi hinner ut något mer nu innan jul, får försöka pigga upp mig med lite kajakbyggande i stället..
  / Ulf

 5. Ulf Post author

  Jag var faktiskt inne och kollade på SMHI i går kväll också..! O även vi hade lite dragigt här nere kom vi nog inte riktigt upp i en signifikant våghöjd på över 7 meter – nästan som rekordet..
  Men nu när man har varit där kan man ju lättare fantisera om hur det var på Väderöbod förr i tiden, när man skulle ta spiraltrappan upp i den gamla heidenstammaren och dra upp lodet. Eller ännu värre, klättra i riggen på någon råmastare på väg in i natten.. Det var aningens saltare killar på den tiden.
  / Ulf

 6. Erik Frantzen

  Ulf skrev blandt andet:
  23 november 2011 20:56

  Tyvärr tveksamt om vi hinner ut något mer nu innan jul, får försöka pigga upp mig med lite kajakbyggande i stället..
  / Ulf

  Så har vi alligevel noget at glæde os til i vinterens mørke;o) Det bliver spændende at se hvad det bliver til denne gang.

  I øvrigt en malende beskrivelse og fantastiske billeder.
  Erik

 7. Ulf Post author

  Hej Erik! Det blir nog inte riktigt lika spännande den här gången tyvärr..
  Jag är rätt nöjd med min gamla så det blir bara mindre ändringar, ett par förstärkningar och några kosmetiska justeringar, annars i princip samma kajak. Kanske en annan färg för att skoja till det men mest för att det är kul att bygga..
  Har dock funderat på att samtidigt lägga ut en mer detaljerad byggbeskrivning och då särskilt på de olika lösningar jag jobbat fram genom åren, typ skädda, luckor, sits & sarg, linfästen mm. Med hur man gör men framförallt tänket bakom, varför jag gör det. Alltså mer av mina åsikter om kajakers funktion och form..

  Mer om det sen..

 8. Ulf Post author

  Börjar bli klar med ritningen, väntar på besked om virket och sen ska det bara köpas in lite epoxi o fiber. Så byggstart runt jul med lite tur..
  / Ulf

 9. Ulf Post author

  Har några skivor liggande som Jacob köpte när han byggde sin senaste men det är tveksamt om jag själv kommer använde det den här gången.
  Delvis på grund av att jag inte testat det förut och är inte helt 100 på hur lättjobbat/hållfast det är. I o f s har jag mest hört bra om det men eftersom jag inte siktar på en ren tävlingskajak betyder de 3-4 kg det rör sig om inte lika mycket. Lägger man ner +500 timmar i byggfasen och sen paddlar ganska flitigt så vill jag det ska funka. Även för nästa ägare.
  Sen tycker jag granen är snyggare, paulownian var lite trist i mönstret. Och även om jag skulle råka måla däcket så syns det ju i sittbrunnen..
  / Ulf

 10. Anette

  Hej Ulf & Heidi, och gott nytt år på er! Finfin berättelse och jättekul att läsa hur Väderöarna är i november jämfört med påsken när jag var där. Då låg havet som ett salsgolv ut till väderöbod och överallt hördes fågelläten. På Hamnerö ruvades det i nästan varje buske. Reservatet gjorde att jag inte paddlade ut till väderöbod. Fick sen höra att det var besvärlig ström för båtar sista biten ut mot fyren. Hur var strömmen när ni var där? Grundstötningsbilden är för härlig 🙂 Ser ut som värdshusets angöringsfilm på youtube hjälpt till i statistiken sista året. Förresten, märks att ni är vana att paddla på östkusten, det står fortfarande ”österut mot fyren” i texten :). Ha det gott! /Anette

 11. Ulf Post author

  Hej Anette, gått nytt själv! Jo påskhelgen i fjällbacka var fantastisk, riktigt sommarväder redan i slutet av april.
  Det var rejält strömt även när vi var där. På lördagen tänkte man inte så mycket på det för det var rätt stökig sjö men när vi promenerade runt Hamnerö på söndagsmorgonen var det nästan tidalrace i sundet mot Måkholmen:

  Jag tror jag måste haft en släng av kompassdyslexi i höstas. Nu är det i a f korrigerat och från o med nu kommer jag bara paddla åt ena hållet och sen kanske åt andra hållet. Möjligtvis åt ett tredje håll ibland också.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *