Ny kajak

Nu var det ju ett tag sen sist så det borde kanske vara ok med en till.. Egentligen har jag väl ingen större anledning att bygga ny kajak; den gamla funkar bra, det kostar en del pengar och tar väldigt mycket tid. Men så är det ju rätt roligt också. Så, inget direkt svårt beslut att fatta, problemet låg mer i vad ska jag bygga för något..

Förra vintern satt Jacob och jag och spånade på nya tävlingskajaker – smalare, längre och snabbare, främst för M24KC och liknade lopp. Jacob fick tummarna ur och byggde sin Eone, som han sen paddlade 19 mil på ett dygn med, medan jag inte riktigt kom loss. Delvis på grund av att jag lägger ner nästan dubbla tiden på att bygga, dels för att jag var tveksam till hur mycket den skulle komma att användas sen. De senaste åren har min paddling fokuserat mer på havspaddling – instruktion, turledning och långfärd – än tävlingspaddling, såsom Rönne-å-rännet, DKM+ mm. Inget som jag egentligen har funderat så mycket över utan det har utvecklats själv. Vet inte hur det blir framöver men just nu trivs jag bra med det. Så efterhand kom jag fram till att det är nog en ny långfärdskajak som jag behöver i stället..

Nu låg svårigheten mer i att hitta vad jag ville förändra i min nuvarande GT. Det är ju egentligen samma skrov som den ursprungliga Corsan från 2006 och efter sex år har man ju hunnit fundera en del..


Akter


Sittbrunn


För

Jag är rätt nöjd själva grundkonstruktionen och efter senaste varianten funkar det mesta som jag vill ha det. Lagom blandning av längd, bredd och rocker ger en lätt, snabb och manöverbar kajak som funkar i allt från hobbytävlingar, instruktioner, och långfärd. Vid riktigt stökig sjö kunde en kortare och bredare båt nog varit lättare att hantera men det hade gått ut över resten av egenskaperna. Jag litar på mitt höga stöd men hoppar över fippla med kameran i metervågor. Kanske inte passar allas tycke och smak men nära mitt i prick för mig.

Så det blev tillslut mest kosmetiska förändringar – lite annat fördäck samt något höjt för & akter. Och troligtvis en annan färg..


Spant

Spanten är marginellt justerade sen förra bygget. Eller rättare sagt, nästan allt är omritat men med ett mycket snarlikt resultat.


Ritning
stor bild

Ungefär samma däckslayout, kanske några fler linor och ev kompass framför framluckan.


Däck
stor bild

Sen har jag funderat en del på färgsättningen. Vitt skrov och träfärgat däck funkar bra, lätta att bygga och underhålla, men känns aningens ospännande. En större kontrast mellan däck och skrov skulle göra att formen upplevs slankare och att relingslinjen framhävs mer, samtidigt som synbarheten ökar. Dock mer pyssel att måla..

Jaja, jag får fundera vidare på det ett tag, det dröjer ju tills jag måste ta slutgiltigt beslut. Någon blandning av vitt, svart och träfärgat blir det nog dock. Jag trivs med de färgerna och de stör inte så mycket ute i naturen eller på bild..


Trädäck, vit botten


Trädäck, svart botten


Trädäck, vit botten och svart reling


Vitt däck, svart botten


Vitt däck, vit botten och svart reling


Gott & blandat..

Alla siffrorna är ungefär samma som förra gången; 560 x 50 (540 x 47,5) cm, deplacement 131 kg, pc-värde 0,56, våt yta ca 2,1 m² och vikt runt 20 kg. Det är svårt att ge exakta siffror eftersom BearBoatSP, som jag använder för att stämma av jämnvikterna, är ett ganska primitivt program. Det använder sig bara av cirkelbågar och raka linjer (alltså inga elipser eller superelipser) när det räknar ut volym och våt yta. Funkar ok på helt klotrunda kajaker eller om du har raka sidor och/eller platt botten, men innebär en hel del gissningar på mina skrovformer.

Johan Wirsén har tyvärr slutat sälja virke men som tur var kunde Petrus uppe i Tranås fixa hem 400 m granlist. Har inte beställt epoxi ännu men hoppas kunna köra igång runt nyår.

Jag vart lite inspirerad av Johan Linders hemsida där han presenterar sitt Clapotisbygge och hoppas kunna göra något liknade den här gången. Alltså inte bara en bygglogg utan också mer detaljerade bilder & texter, med allt från själva ritningsarbetet till de olika lösningarna jag jobbar med. Får se hur det går med det..

/ Ulf

26 kommentarer till “Ny kajak

 1. eriksjos

  Kuligt, ska bli spännande att följa!
  Vill du ha tips om en mycket fin färg så får du hojta till! Grym! 🙂
  Men den där nedersta designen kan du väl skippa?! Ser ju ”lagad” ut…
  /erik

 2. Jonas Lindström

  Lustigt, såg nu att Eriks kommentar var väldigt snarlik min men det är ju spännande det blir.
  Som tidigare är jag imponerad av dina ritningar! …och byggen!
  Jonas

 3. Gunnar G

  Ska bli intressant att följa. Dina tidigare ser väldigt fina ut. Jag har börjat en strip black pearl, men har bestämt mej för att det inte är ett möbelbygge för att ha ambition att bli klar nästa år.
  Gunnar

 4. Ulf Post author

  Tack alla! Vi får väl se hur spännande det blir, några nya tips & trix kanske går att klämma in..
  När det gäller färgerna så har jag funderat en hel del fram och tillbaka, troligtvis blir det inte så mycket orange dock. Och antagligen inte så randigt heller, det hade jag tänkt spara till mitt om/när rajserkajakbygge:

  Gunnar; nej det är inte en möbel man bygger utan ett redskap för nya äventyr..

  Erik B; jo jag har sett den också.. Fast det blir nästan för mycket ”Finding Nemo” över den.. 🙂

  / Ulf

 5. Micke Skogman

  Blir intressant att få följa ett nytt bygge! Ändskeppet har skim-kayaks knyckt av dej på sin nyaste kajak och kallar det innovativt! Kan man säga, men inte från deras sida kanske… Färgen ska vara svart skrov och trädäck! Det är snyggt.

 6. Erik A

  Det ska bli spännande att följa!
  Jag tycker att du skall fortsätta med vitt skrov och trädäck. Repor på vitt skrov syns minst. Du har ju sedan tidigare svartskrovade kajaker, så du vet.
  Inbyggd kompass bortom avtorkningsavstånd dissar jag.

  GPS låda i däcket med avrinning?

  Respekt till dig som bygger kajaker med runda packluckor. Jag hatar min stora avlånga, speciellt när kylan gör luckan stel som ett hinkplast.

 7. Ulf Post author

  Nej jag tycker inte heller Skim har lyckats helt med sin Beaufort, men jag har inte sett den i verkligheten, kanske funkar bättre där. O andra sidan lånade jag själv aktern från VKVs 100-modeller.. 🙂
  Svart skrov och trädäck är jag också ganska förtjust i. En fördel är att det är ganska lättjobbat med bara lack & svartfärg, och inte så mycket maskeringsarbete. Får se hur det blir..

  / Ulf

 8. Ulf Post author

  Vitt skrov och trädäck blir rätt ok efter ett tag, när träet har mörknat något. I början är kontrasten för liten och kajaken känns onödigt klumpig tycker jag. Hänger väl delvis ihop med att däcket är en integrerad del av formen och inte bara ett ”lock” som på en del andra modeller. Håller med om att vitt är mer lättskött (vitt epoxispackel el plastic padding..) och på däcket blir svart lätt för varmt.

  Fast det är väl egentligen som med bilar.. Första gången köpte man en vit för att det var snyggt – då syntes all skiten. Sen köpte man en svart – men då syntes det ännu mer. Så nu är det bara silvergrå el metallicbrun som gäller – behöver aldrig tvättas..

  GPS är lite emot min religion så det är tveksamt, kompassen får jag se. Eller rättare sagt inte se, möjligt att framför luckan är för långt bort för +50-synen..

  Men runda luckor rules.. Lätta att sätta på och 100% täta. Möjligtvis något knepigare att packa ibland men de få sekunderna extra på land går att leva med..

  / Ulf

 9. Ulf Post author

  Jo helvitt är ett av förslagen som fortfarande är kvar..
  Jag tycker vit ser rätt ”cleant” ut och smälter bra in i naturen. Det jag har emot är främst två saker, dels att jag i så fall nog behöver ha en svart/kolfiber-relingslinje + ev andra detaljer, för att den inte ska kännas för ”vallik”. Det funkar bra på vissa kajaker men VKVn t ex ser lite naken ut utan några avvikande detaljer. Den är lite för mjuk i formerna och ögat behöver några linjer att följa. Och jag misstänker att min kajak (liksom VKVn) kan upplevas lite knubbig. Vilket gud förbjude.. Dels tycker jag synbarheten inte alltid är den bästa. Vitt syns ofta rätt ok men man ser inte en mås lika bra som en strandskata t ex.

  / Ulf

 10. Jonas Lindström

  Kan hålla med om det lite ”vallika” som på min Anita även om det är rätt elegant att den är så avskalad. Min X-Ray med svart relingslinje som ger lite mer spänst i linjerna tycker jag är rätt fin men lite för uppnost. Gillar din stävform (lite skärgårdskryssare över den).
  Snart dags för skinkan. God Jul!
  /Jonas

 11. Ulf Post author

  Anitan är en trevlig kajak, paddlade den en hel del innan jag började knåpa ihop egna.
  Tror att inspirationen till formen på mina kajaker delvis bottnar i några av barndomens intressen, typ en blandning av skärgårdskryssare och tyska ubåtar från andra världskriget ungefär.. Jaja, detta om detta, dags för lite ledighet kanske..
  God Jul själv!

  / Ulf

 12. Axel Thobaben

  Hej Ulf
  looks promissiong :o) I will continue to check the progress and the pictures you hopefully present on this fantastic blog. Your images are – as always – stunning. The design looks good – difficult to spot the differences between this and you last designs.
  All the best for 2012!
  Best Regards,
  Axel

 13. Ulf Post author

  Hi Axel! Yes, the design is v e r y similar to my last kayak. To be frank, the real reason to build another is probably that this one is just for the fun of it.. 🙂

  / Ulf

 14. Axel Thobaben

  Hi Ulf
  I can understood this very good! I have plenty of projects waiting – not always kajaks – most enhancements at the house. But sometimes I miss the fun part.
  Axel

 15. Ulf Post author

  Sometimes I think there are way too many ”must” and not enough ”fun” projects around in my life too. Even though I always try to focus on the ”fun & work” and keep the ”must & work” parts as small as possible.. 🙂

  / Ulf

 16. Axel Thobaben

  Yep – this is a good approach. My boss sometimes complains that I ”always” do the fun parts in the ”must” projects and leftover the other parts for him 😉
  When I follow your blog I see your entries and photos, I realize, that you and your wife/partner/friend (Heidi) spent much more time on the water than we did as a family. But we are getting better and our little one got’s her first kayak this spring. So we will see. Maybe we are back in 2012 with our own boats in SE.
  Let’s focus on the fun part in 2012 – even in the ”must” projects…
  Cheers,
  Axel

 17. Ulf Post author

  It’s up to the grownups to try to be sensible and do things in the right order. Children and animals always go for the best parts first and would never dream of leaving the dessert for last.. 🙂 Maybe a bit of both is the best way to go..
  Yes Heidi and I had a great year with many new trips, she even went paddling a few more times than I did! It would be good to se you and your family in Sweden some time, just send me a mail next time you pass by and I’ll se if I can work something out. Without too much ”work” in it, that is.. 🙂
  Have a happy new year!
  / Ulf

 18. Pingback: West River 18 Umbauprojekt

 19. Patrik Lindgren

  Hur hög däcks höjd har du på denna båt? =) tänker att din otroligt snygga nedsänkning tar endel plats och kan ta bort alldeles för mycket utrymmen på en båt med lägre däck?
  däremot ser den inte speciellt hög ut i profil

 20. Ulf Post author

  Hej Patrik! Just den här kajaken har jag inte kvar men på den nuvarande (som är i princip identisk) är höjden på däcket, framför utskärningen och till botten, ca 33 cm. Yttermått, skulle väl bli 32 inner.. Sen innermåttet från nederdelen av sittbrunnssargen till botten är ca 28 cm. Det här är mätt från min ritning och kan diffa nån mm i verkligheten.. 🙂
  Med de här måtten kan jag enkelt först sätta mig på sitsen och sen veckla in fötterna, utan att skrapa upp smalbenen.
  Jag trivs med ett ganska högt fördäck och ser inga direkta fördelar med att sitta jättetajt. Det där med låg paddelföring är inte särskilt effektivt, förutom den promillen av gångerna det blåser extremt mycket och man måste ligga platt på fördäcket. Och den nackdelen kan jag leva med..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.