Konstruera

Det finns flera anledningar till att jag ritar och bygger egna kajaker men främst är väl att jag inte hittat någon kommersiell modell som jag varit riktigt nöjd med. Även om många funkar hyggligt inom vissa områden, tycker jag sällan de når riktigt ända fram – antingen för tunga, tröga eller tråkiga för min smak. Så i stället för att bara sitta o sura får man väl försöka fixa nåt bättre själv..

Utgångspunkt

Jag paddlar rätt mycket, från insjö och plattvatten till skärgård och öppet hav, nästan året om. Det spänner över vanlig nöjes & slöpaddling, träning och motion, instruktioner, turledning till veckolånga klubbturer. Mellan 150 – 200 mil per år de senaste tio åren. Nästan all paddling utom ren träning/tävling sker i samma kajak. Den är antagligen inte alltid det bästa valet till alla aktiviteterna men som med sina favoritjeans – sitter skönast och man har mycket minnen/känslor ihop..

Form och funktion

Min kajak ska alltså ha ett brett användnigsområde och det är många faktorer som spelar in men ska man försöka hårdra det något är det främst tre saker som jag prioriterar:

Den ska vara lättpaddlad. Med tanke på att den största delen av paddlingen sker, någorlunda, rakt fram är det väl ganska naturligt. Nu är ju kajaken egentligen inte ett direkt ”snabbt” fordon så det räcker gott med att farten bara är något högre än de flesta andras. Så att man får lite större frihet och räckvidd, och att vid gruppaddling t ex, kunna paddla runt och fotografera, hjälpa till där det behövs eller kanske bara ta en extra kopp kaffe innan man sticker iväg..

Den ska vara manöverbar. Kajaken ska helst, med minsta möjliga ansträngning, gå åt det håll jag vill – både ur säkerhets och rolighetsperspektiv, på plattvatten och i sjögång. Sen föredrar jag skädda på havskajaker, på samma sätt som jag hellre kör mc än bil. Visst, det är inte riktigt lika snabbt och bekvämt, men roligare och vem f-n har s å bråttom..

Den ska vara lättarbetad. Stor sittbrunn – lätt att kliva i, hyggligt rymlig så du kan röra benen ordentligt men med bra knästöd. Runda gummiluckor – täta och enkla att öppna. Skädda med snöre/cord – fäller upp sig själv och ingen vajer som kinkar. Gott om linor & gummicord på däcket. Kort sagt, det ska funka, länge, och med minsta möjliga underhåll..


Zedtech K1 Beta P2, modern tävlingskajak


Competizione


Corsa GT/Ny kajak

Jag har försökt tänka lite friare och i stället för att följa de konventionella idéerna om hur en havskajak ska se ut, sneglat mer på turbåtar, tävlingskajaker och surfski för inspiration. Främst när det gäller fart – friktion och vågmotstånd – men även hantering i sjögång.

– Under åren har mina kajaker blivit allt mer rundbottnade och de senaste har en ganska exakt superelips under vattenlinjen i höjd med mittspantet.


Spantform


För/midskepp/akter

– Alla kajaker går att svänga genom att kanta men en krökt köllinje ger ytterligare förbättrad manöverbarhet. Bra särkilt när kajaken börjar bli lite längre.

– Till sist har jag inga konkava ytor alls i skrovet. Fylligare ändskepp ger tydlig bog- och häckvåg, som i sin tur möjliggör högre skrovfart.


Undervattenskroppen

Allt för att få en minimal våt yta, hög marschfart, förutsägbart rörelsemönster i vågor och stor styrka i själva konstruktionen. Svag swedeform – spetsigare förskepp och fylligare akter minskar risken att kajaken börjar klättra i fart. Har även ganska litet överhäng i stävarna, för mindre dödvikt och vind/vågfång. Det högre fördäcket motverkar till viss del upplovning i sidvind samt ger mer flytkraft i surf. Håller man dessutom slutresultatet någorlunda lätt blir kajaken också ganska livlig – lätt att accelerera och svänga.

Så ser teorin ut, ungefär..

Ritning

Jag har alltid utgått från en tidigare kajak när jag har börjar skissa på nästa. Först en lös långskeppsprofil, för att sen börja titta på tvärskepp och spant. Nästan allt arbete utförs i Illustrator, ett program jag använt i många år och trivs bra i. Efter m y c k e t justerande, pillande fram och tillbaka och kontrollmätande brukar det till slut börja likna något. Jag sparar varje version när jag går vidare för att kunna se stegen i utvecklingen, ibland när saker har legat till sig lite ser man dem i ett annat ljus. Sen får allt gärna ligga på skrivbordet ett tag också, så man hinner smälta det ordentligt. Först därefter plockar jag fram BearBoatSP för att kolla av formen och få ut de data jag vill ha.


Enkla linjer i början..


Sida


Ovan


Spant


Kolla formen vid reling, botten, däck och vattenlinjen


Stämma av allt i BearBoatSP

Anledningen till att jag jobbar så här bakvänt är att jag vill ha full frihet att utveckla linjer och former innan allt låses in av det rätt primitiva 3D-programmet. Och eftersom jag utgått från en snarlik kajak och min ritning är så pass exakt från början behöver jag i stort sett bara BearBoat för att stämma av siffrorna.


Något djupare förskepp..


..och fylligare akter

Viktiga data är: LCB – longitudinal center of bouyancy – alltså var jämvikten ligger. När du sitter i kajaken vill du att den ska ligga i någorlunda rätt. Möjligtvis aningen framtung för att sen resa sig när den börjar klättra på bogvågen.
LCF – longitudinal center of flotation – var flytkraften ligger. Bra med mer flytkraft i aktern för att förhindra att kajaken sätter sig i fart.
CLA – center of lateral area – jämvikten sidledes, det du justerar med skäddan. Eftersom fören har bättre fäste än aktern och programmet räknar utan skädda, bör den ligga strax framför jämnvikten – så att kajaken blir lovgirig utan skädda och fallgirig med.

Färdig spantmall..


..och sidoprofil

Som sagt, kanske inte enklaste sättet att få fram en kajakritning.. Men v-f, man måste ju vara trogen sin fuskiga själ, som nån sa. Är man nu en petimeter får man väl gilla läget liksom..

Kolla gärna på Johan Linders sida om Clapotis Sea Kayak – han har ett lite annat sätt att jobba. Vet inte om det egentligen är snabbare men resultat blir ju minst lika bra.. Där finns också mycket mer information om allt annat runt omkring, tips och länkar.

/ Ulf

20 kommentarer till “Konstruera

 1. Axel Thobaben

  Hej Ulf,
  thanks for this description!!! The illustrations are very good and make it easy to follow your thoughts/goals.
  What I really like is the ”Spantform” History – There you can follow the change in design over the time in one sight. It is a kind of time line :o)
  Best Regards from Switzerland,
  Axel

 2. Ulf Post author

  I sure hope that you can understand some of my swedish writing.. 🙂
  Yes I think as I’ve become a more experienced paddler I prefer narrower kayaks – from wide & flat to round and slim. Only wish that I also could notice the same progress in paddling speed.. 🙂

  / Ulf

 3. jim s

  Spännande läsning i mellandagarna. Du är synnerligen prdagogisk i såväl text som i figurer. Följer med spänning fortsättningen.
  Lycka till!
  Hälsningar från influensasängen…
  Gott nytt år
  Jim

 4. Axel Thobaben

  Ulf – I barley can read swedish (and for the rest I use Google). :o)
  So following is not that difficult – much easier than the ”technique” part in paddling. Torso rotation, wing paddle and stuff like this. In the seekajakforum.de there are some folks like you a) building boats and b) have some focus on speed. If you like I can link you. I don’t know them personally but some of them might have some thought about the progress… .
  Axel

 5. Ulf Post author

  We have a lot of competition paddlers in our club and I’ve gotten more than enough tips on how to paddle faster. I think the biggest problem seems to be located just behind the paddle – i e there is just someone who has to train a bit harder.. 😀
  / Ulf

 6. Ulf Post author

  Hej Jim! Jag gillade att Johan L la upp så mycket information om sina kajakbyggen på clapotis.se och har här försökt visa lite på hur jag själv funderar och jobbar. Lite olika metoder men med ett liknade förhållningssätt och slutresultat.
  Tycker om hur det fungerar i kanot och kajakbyggar/paddlingskretsar. Eftersom det inte är så mycket pengar i branschen så känns det rätt generöst, man delar med sig av idéer och erfarenheter. Lite nördigt men rätt hjärtligt liksom.
  I början plöjde jag också igenom nätet för att kolla hur andra gjort och kanske sno några idéer. Och nu hoppas jag andra i sin tur kan bli inspirerade av mig, att rita och konstruera sina egna kajaker. Ett lagom stort projekt som de flesta kan ro iland, med lite tålamod och om inte alla tummarna sitter precis mitt i handen..
  Gott nytt själv och hoppas vi ses nåt i framtiden! O krya på dig..!
  / Ulf

 7. Ulf Post author

  Riktigt fräcka bilder och snyggt med gråvädersbakgrunden! Massor med olika färgkombinationer också, gott om tips för kajaken – o sv/vitt syns rätt bra..
  Kommer ihåg nån gång i ungdomen när man mötte en av de större kryssarna. De hade i stort sett samma proportioner som en vanlig 22-30:a men i dubbel storlek – masten högre än allt runt omkring.. Mäktigt!
  / Ulf

 8. Jonas Lindström

  Fick boken ”Rena skönheter” av B Jörnstedt om klassiska svenska segelbåtar i julklapp. Läsvärd med fina bilder!
  Inte för att förringa dina fina kajaker 🙂 .

 9. Ulf Post author

  Skönt med lite träbåtsporr så här års.. 🙂 Jag har en del gammal litteratur bl a ”Kryssare och kappseglare” av Hans Wahrolén som handlar om svenska segelbåtar från slutet av 1800-talet och skärgårdskryssarnas tillkomst. Bara sv/v bilder men mycket gammalt material med ritningar, hur utvecklingen gick och annan intressant läsning. 150:orna är rätt pampiga..!
  Annars är min all-time-high favorit tidskriften ”Longitude” som började komma ut 1966. Fantastisk läsning om kommersiell segelfart berättat av de som var med. Kommer inte ut längre men går att hitta på antikvariat..

  / Ulf

 10. jim s

  Roligt att någon refererar till ”Rena Skönheter”.
  En av alla så vackra skönheter i denna så läckra bok av Bengt Jörnstedt och Malcolm Haynes, är en koster, K6an LasseMaja. En koster som sticker ut mot alla vackra slädar. Denna K6a är jag uppvuxen i, min far som var båtbyggare och möbelsnickare byggde henne för sjösättning 1955. Det roliga i detta är jag för två månader sedan hade förmånen att köpa henne. Båten är i toppskick, lika fin som när bilderna i boken togs. Hon är helrenoverad och så blank. Det ska bli kul att segla koster i sommar!
  – se där ett instick i kajakbygget.
  Hälsningar
  Jim S

 11. Ulf Post author

  Jättekul att höra Jim! Jag som har vuxit upp på ostkusten är inte riktigt hemma på vad det var för båt, men var inne på nätet och kollade allt jag hittade om K6:or i går kväll. Extra roligt att det är samma båt som du växte upp med och som din pappa byggt – nästan för bra för att vara sant!! Ser fram mot massor med bilder på henne (eller säger man ”han” med ”LasseMaja”? Men han klädde väl ut sig till kvinna..?). Hursom, har i a f lagt till ditt Flickr-album bland mina länkar..
  Här är en annan fin båt som en av mina kunder var delägare i förut, nu på väg tillbaks till sitt hemland..
  / Ulf

 12. jim s

  Ulf!
  Jag är uppvuxen i ”Carina” och det namnet fick hon tillbaka vid köpet. (Tror att Lassemaja kom till när föräldrarna sålde henne – till just Lasse och Maja) Namnskylten i skuren hondurasmahogny återmonteras i sittbrunnen när vi sjösätter, är det tänkt. Tanken är givetvis att belasta omgivningen med bilder framöver….
  Tack för länkningen till min flickr!
  Minde är vacker båt!
  På återhörande!
  JIm

 13. Jonas Lindström

  Ulf och Jim!
  Läste just kapitlet om ”LasseMaja/Carina”. Roligt att läsa, och som Ulf skriver, ”nästan för bra för att vara sant” särskilt när man fick reda på upplösningen som inte kom med i boken.
  Det är bara att gratulera!
  Mina träbåtserfarenheter är sjöscouternas blekingsekor innan jag började segla Trissjolle och därefter gastade en hel del på Folkbåtar som var en aktiv kappseglingsklass i Karlshamn.
  Det kappseglas fortfarande en del med blekingsekor och i somras vann Ditte (min fru) och jag klassen ”små ekor med bomullsegel” (två ekor i klassen) på den årliga Matviksregattan i lånad eka. Vid ”Ärtsoppseglingen” fick vi roderhaveri innan start.
  http://www.bltsydostran.se/nyheter/karlshamn/21-blekingsekor-i-mal%282871893%29.gm
  Jonas

 14. jim s

  Ulf och Johan, – Nu nyttjar vi Ulfs så fina kajakforum för prat om storbåtar. Men stora är dom inte i och för sig. Så länge de går att hantera med handkraft, ensam och de uppför sig väl och balanserar i sjö och vind, har vi många likheter. Det är så vi bygger upp sjövana, förståelse för sjön, krafter och dynamik, till nytta när vi paddlar, om vi nu kommer från detta håll. Det ska sitta så mycket som som möjligt i rumpan.

  Paddling kom senare i livet för mig och jag märker att allt det som man naturligt lär sig som barn i att gå runt, att surfa och våga och pröva och pröva, det sitter inte lika naturligt när man börjar som vuxen. Så är det däremot i segling i småbåtar, sjöscouter och fisket, lite svårare i kajaken.

  I sjöscouterna i Söndrum utanför Halmstad började vi med en blekingeeka ”Muggevigge” med starkt lutande akterspegling. Hon seglade väl så där men vi kom ut!

  Ser nu fram mot Ulfs kommande bygge och se hur alla dina funderingar om egenskaper och förändringar gestaltar sig! Lycka till!
  Jim

 15. Ulf Post author

  Ingen fara, jag tycker bara det är kul att höra andras berättelser, särskilt som de är så snarlika min egen.. 🙂
  Satt och sökte på nätet och lyckades faktiskt hitta en videosnutt på ”Mosing”, den ombyggda skötbåt från Öregrund som grundlade min båtkarriär.. Jag och lillasyrran tillbringade varje sommar ombord tillsammans med morföräldrarna, runt om i Stockholms och Ålands skärgårdar. Hon är sig lik fortfarande, förutom att de har höjt relingsbordet en bit och dragit upp avgasröret lite fult. Det var många minnen som kom tillbaks när mormor startade tändkulemotorn med blåslampa och sen sparkar igång svänghjulet (åt fel håll, man kickar baklänges så tänder motorn..) – 6 knop i alla väder. Morfar skötte käk och navigation. Eftersom den var rätt omständigt att starta hade vi alltid med en eka på släp, för att ro in till handelsboden eller utforska närområdet.

  Så även om jag inte seglade som ung så var det mycket båt i uppväxten och jag började också paddla först i vuxen ålder. Men jag tycker kajak funkar perfekt som ersättare faktiskt!
  Dels tränar jag rätt mycket och då är ju paddling kanon – mage, rygg och axlar får sitt – utomhus under förhållandevis skonsamma former. Innebandy, basket och sånt ligger på is numera, lite för rädd om knän och fingrar. Dels kommer man ut på havet på ett liknade sätt som förut – aningens primitivare & mindre prylar än dagens flytande plastsommarstugor. Och att man bara kan lägga kajaken på taket och dra till vilken skärgård man vill är ju bara grädde på moset!

  Näe, ner till fritidsgården (verkstan) för att börja sätta upp jigg och såga spant..

  / Ulf

 16. Jonas Lindström

  Hej igen
  Nu spårar det ur ännu mer.. med motorbåtar. Men det är något visst med tändkulemotorer. Även om de väsnas så blir det liksom tyst mellan varje slag. Tänker på trålarna när jag var barn. Fin liten film!
  För att återgå till kajaker så startade min kajakerfarenhet när jag var barn tillsammans med en äldre granne med en Klepper 2-mans faltkajak på 60-talet. Vi paddlade ut till Tärnö och satte ett litet tillhörande segel och länsade hem. Ett allt annat än styvt skrov men stabilt. Lite som en flotte.
  Det är först för knappt tio år sen då jag köpte min första kajak en VKV Anita och gick med i Kanotföreningen Öresund i Malmö och gick en kurs som jag provade på igen. Det blir nu mest lugna turer på egen hand i Hällaryds skärgård men lite kallt och blåsigt nu i helgen när vi var uppe i stugan. Balansen är som Jim skriver inte helt självklar i kajaken (och när det dessutom är vintertemperatur i vattnet) men inte heller i min Laser som jag utmanat mig med (värre för ryggen).
  /Jonas

 17. Ulf Post author

  Britsen han satt på när han startade tändkulan har jag sovit många nätter på, det var varmt och skönt, motorn höll värmen länge.. Och man kommer nästan ihåg lukten – blandningen av diesel, terpentin, linolja (mormor målade oljetavlor) och saltvatten i näsan.. 🙂
  Hällaryds skärgård är riktigt fin, särskilt Bockö är en klar favorit!
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *