Start

Så börjar det dra ihop sig igen.. Hela december hade drakbåtsgänget ockuperat verkstan med ommålning av OC6:an men nu var det ledigt igen. Petrus från Tranås levererade virket strax innan jul, byggjiggen och alla verktygen är framplockade och fiber & epoxi beställt. Bara lite pyssel med att rita upp och överföra ritningen till 19 spant och 2 stävar innan allt klart för byggstart.

Byggjigg

Under arbetet med min tävlingskajak 2008 tog jag fram en byggjigg i MDF som jag har använt till alla mina byggen sen dess. MDF är ett helt stumt material, inga inre spänningar, rör sig väldigt lite vid värme/fuktvariationer och med jämna fina ytor. Balken är tillverkad i 18 mm, mäter ca 11 x 15 x 580 cm och tyngden gör att den vilar stabilt på två bockar och sju stödben. Får den dessutom stå och sätta sig några dagar innan du kör igång så har du en väldigt stabil plattform att bygga på.
En 0,5 mm fiskelina fungerar bra som riktsnöre – den går att spänna riktigt hårt och i o med att den knappt väger något slackar den minimalt. Varken ståltråd eller vanligt snöre ger samma precision. Laser är exaktare men där får du vanligtvis större felmarginal när ljuset träffar spantet.


Dags att såga..


..något senare..

Spant

Även till spanten använder jag numera MDF men här har jag den tunnare 12 mm varianten. Alla spanten klistras upp på skivan med spraylim och sen sågar jag direkt efter blyertslinjen. Lite finputs med slipmaskin, tejp runt kanterna och till sist avslutar jag med att rita över lod & vattenlinjer på baksidan, för att kunna stämma av från båda hållen.
19 spant (20 steg..) ger 28 cm i mellan vid 560 cm kajak och funkar perfekt. Det tar visserligen aningens mer tid vid förarbetet men när de väl sitter på plats går allt mycket lättare. Du får betydligt mer kontroll vid bygget och minskar risken för ”muttertendenser” vid skarpa böjar. Har även ganska långa stävmallar för att få mjuka övergångar här.


Alla på plats


För


Akter

Montering

Jag brukar alltid börja med det mittersta spantet och sen jobba mig utåt stävarna:

– Kläm fast det med två skruvtvingar.
– Centrera 0,5 mm ovan linan (så att den inte ligger emot någonstans och du precis kan känna att den kan röra på sig..) mät ordentligt med vattenpasset både våg och lodrätt, knacka det försiktigt i rätt läge.
– Förborra och dra sen fast med 2-4 skruvar.

Har du gjort det rätt bör spantet sitta rakt nu. Sitter det snett sätter du tillbaka klämmorna, drar ut skruvarna en bit och justerar. Kolla även hur de sitter längsledes. Är 2 x 2 regeln lite skev kan de luta en aningens, det räcker ofta med att dra några tejpbitar till spanten framför/bakom. Det brukar ta några timmar att få pli på alla spanten & stävarna men jag tycker det är värt besväret. Börjar man snett blir slutresultatet sällan bättre än så.
Finns det tid så väntar jag gärna en dag till jag kör igång med listerna. Dels hinner allt sätta sig ordentligt, dels får man en chans att se allt med friska ögon. Det är lätt man har lite väl mycket tunnelseende på kvällen och missar något uppenbart fel..


Mäta in..


..och kolla


Dags att plocka fram listerna

Allt funkade rätt ok den här gången, jag petade lite på några spant men det mesta såg hyggligt rakt ut.
Det är ganska lång startsträcka innan man kommer igång med själva bygget men jag trivs med det. Jag behöver gå som katten runt gröten en tag för att komma in i rätt stämning.
Nåväl, dags att limma list..

/ Ulf

7 kommentarer till “Start

 1. jim s

  Snyggt. Det är ju så viktigt att ta det lungt i denna fas, att veta att allt är rätt, i vinkel, i lod, rakt, rätt. ska bli spännande att få se på när du limmat.
  Jag har byggt en gång och hade som riktlinje ett centrumborrat hål där vattenlinjen skär centrumlinjen, 6 mm, i varje spantmall. Satt allt rätt, kunde man se genom hela kajaken innan stävarna kom på och skymde.
  Jim

 2. Ulf Post author

  Jo just i det här skedet är jag också extra kinkigt. Det förtar lite glädjen i resten av bygget om man vet med sig att det inte var riktigt rakt från början. Eller så rakt man har kunnat få det i a f..
  Vet inte om jag bara skulle vilja ha ett centrumhål som riktmärke (mycket spring fram o tillbaka med 19 spant..) men som komplement till fiskelinan hade det nog funkat bra. Så man kan dubbel o trippelkolla allt ännu en gång till.. 🙂
  / Ulf

 3. Pingback: Näthittat 120119 | kajaknördar

 4. Ulf Post author

  Jo lite tålamod krävs men inte så farligt; Hoppa av jobbet, sätt katten på diet, släng ut tv:n och säg upp bekantskapen med alla vänner, så brukar det lösa sig.. Nja påsken ligger ju rätt tidigt i år men kanske man kan fira kristi flygare i den.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *