List

Det känns som att det är först nu när spanten är på plats och man plockar fram listerna för att köra igång med skrovet, som bygget startar på riktigt. Allt annat jobb med ritningar, inköp och byggjigg är bara lite pyssel innan. Nu börjar äntligen arbetet med själva kajaken.
Jag har ju gjort det här några gånger och har väl en viss rutin. Inte för att jag är säker på att det är bästa metoden (troligtvis inte snabbaste i a f..) men den funkar bra och jag är hyggligt säker på slutresultatet.

Lister

Först letar jag upp två raka lister per sida, skarvar ihop, hyvlar av de nedre kanterna och klämmer fast vid relingarna. Förhoppningsvis turar de bra mot markeringarna så du kan smältlimma fast dem direkt. Brukar också klämma fast, utan att limma, en kölribba som stöd, för att inte spanten ska glida i längsled.


Första relingslisten

Sen rullar det igång..

– Plockar fram fyra nya lister (två på varje sida) med ungefär samma färg och mönster.
– Mät ut och se till att de passar ordentligt, kolla fräsningen så de turar bra med den undre och se till att skarven hamnar rätt – helst inte mitt över ett spant. Fixa en snedlask och markera med en blyertspenna.
– Stryk lim på den ena listen, kläm fast, tejpa och en klick smältlim på insidan.
– Skarva på den andra biten.
– Gå över och gör samma sak på andra sidan. Lagom till den är klar så har första sidan torkat och du kan ta bort tejpen. Om inte, ta en kopp kaffe..
– När jag har täckt stävarna lägger jag två parallella köllister som jag passar in efterhand.


Mäta ut..


..och limma


En del tejp

Några extra tips..

– Vänd alltid den runda sidan av fräsningen uppåt! Visserligen är det lättare att lägga lim i skålningen i början men definitivt inte på slutet. Den skålade sidan är också mycket känsligare och tål inte tejpningen.
– Om du har en hyvlad sida, vänd den inåt. Det är betydligt lättare att slipa den konvexa utsidan och insidan är nog tråkig ändå..
– Försök hitta en bra maskeringstejp, är den för klen kan du inte spänna ordentligt utan den går bara av. Har ett par varianter för olika situationer. Silvertejp är för tungjobbat och sliter sönder träet.
– Lagom med lim. Kladda inte för mycket, det överflödiga ska bort sen..
– Jobba effektivt. Vitlimmet torkar ganska fort så kläm ihop så snabbt du kan. Och kläm ihop ordentligt, så får du en starkare fog. Kläm dock inte snett, så att du får ett muttermönster mellan spanten.
– Tejpen klämmer ihop listerna, plastklämmorna o den lilla träbiten håller bara listen mot spanten medan smältlimmet torkar.
– Har du krångliga lister som ska böjas funkar värmepistol jättebra.
– Jag skarvar i princip alla lister. I början är det lättare att hantera och hinna limma två kortare bitar. I slutet är det enklare att justera en snedlask några mm för att få så exakta ändbitar som möjligt.

Det behövs inte så avancerade verktyg – i stort sätt allt arbete sker bara med blyertspenna, linjal, japansåg, liten hobbykniv, tapethyvel och en excenterslip. Komplettera med vanligt vitlim för utebruk, tejp och Clas Ohlsons smältlim – fäster lagom bra.


Akter


För


”Men ta bilden nån gång..” Foto: Heidi Nielsen

Stävar

Jag har lösa innerstävar i samma MDF som spanten, som jag sen plockar bort när jag gör insidan. Genom att bara limma lite försiktigt brukar de lossna rätt enkelt och du får en lätt form att lägga hålkärl och glasfiber i.
Skivan är 12 mm tjock och tillsammans med listernas 4+4 mm blir stävradien knappa 2 cm. Det ger en lagom rundhet med hyggligt mycket slityta.
När sidolisterna är klara slipar jag ner kanterna till stävens form och limmar på två utanpåliggande lager. Där bak är radien så skarp att jag skarvar med flera korta bitar medan där fram brukar det gå att böja till en hel list. Förböj med värmepistolen, några spännband och lite kreativt tänkande.. 🙂


Ytterstäv, en variant..


..och en annan metod..


..slutresultatet

Det bästa med att limma varje list efterhand är att när sista biten sitter på plats kan du börja slipa på en gång. Och använder du många spant så är formen oftast rätt ok, det blir inte så mycket grovformande utan du kan gå direkt till att jämna till ytan.
Använder elhyvel eller rasp, beroende på humör och mod, och sen en hel del långbräda. Brädan är egentligen det ultimata verktyget för att få en jämn yta och bygger nog en del paddelmuskler också.. Se till att inte pressa för hårt bara, det kan svikta en del mellan spanten och det är ju kornen som ska göra jobbet, inte din kroppstyngd..
Hämtade epoxi och fiber i går och nu ska jag bara ta en sista funderare på färgen innan jag börjar med glasfibern..
Det finns mer om limma list på mina tidigare byggen här, här och här..

/ Ulf

14 kommentarer till “List

 1. jim s

  Så snyggt och pedagogiskt.
  Gillar de runda stävarna. Där skulle jag kunna sätta divinycell, slog det mig. Lätt och fast, går att limma och slipa. (Å andra sidan ska man inte komma med sådana här kommentarer när du nu gjort så fint….)
  Heja på!
  Jim

 2. Ulf Post author

  Lars & Axel; I’m not really as fast as it looks.. It’s what we in sweden sometimes refers to as doing a ”tv-chef”, which means that you don’t show the viewers everything. While you see me building a kayak here I have already made another one in advance.. 🙂
  No, actually, I’ve been quite busy.. Even though I’ve done this a few times before it takes a couple of hours. I wanted to get good start while we’re still in january, time flies and soon it will be paddling time again..

  Jim; Divinycell hade nog vart betydligt lättare att forma men troligtvis lite mer ömtåligt. Brukar lägga en hel del lager precis under stävarna som slityta men ska man forma hela nos & aktern för att få upp slagtåligheten misstänker jag det kan bli lite klumpigt. Annars använder jag faktiskt en hel del divinycell som formar till sarg, lucknedsänkningar mm..

  Den blir nog svart i skrovet i a f, la på epoxigrunden i går kväll..

  / Ulf

 3. Micke Skogman

  Snyggt jobbat igen! Trälim klämmor och tejp verkar vara ett snyggare sätt att jobba på än häftapparat. Men om man inte har frästa lister är kanske häftning att föredra? Vad kul att det blir svart – blir däcket trävitt eller blir det också svart?

 4. Ulf Post author

  Hej Micke! Egentligen spelar det nog inte så jättestor roll för slutresultatet, särskilt om det ska målas. Men jag tycker ju själva bygget är kul och trivs att jobba med lim & tejp, och att då gå tillbaks till häftpistol för att spara tid känns lite konstigt..
  Borde funka lika bra med vanliga sågade lister också faktiskt, om inte sågkanten är för grov bara. Det mesta är ju rätt raka ytor och vid skarpa böjar drar man lite med tapethyveln så turar det bättre. Svårigheten är kanske att de kan glida i sidled men det har man ju med häftklamrar också.

  Skrovet fick glasfiber i går och blev väldigt svart, däcket lutar åt någon ljus färg – trä eller vitt..

  / Ulf

 5. Björn Holst

  Hej! Sambon och jag är i färd med varsin Njord. Skroven klamrade vi men däcken som plastades igår gjordes helt med smältlim enligt den här metoden:
  http://www.laughingloon.com/shoptips2.html
  Hans hemsida är den fulaste jag sett men tipsen är bra. Vi snokade rätt på det hårdaste smältlimmet vi hittade och fäste ribborna i spantmallarna, och med små pärlor i varann. Lite gaffatejp och ett par klämmor och tvingar för att hålla i där det krävdes medan pärlorna svalnade, och sen vidare. Det gick snabbt, krävde inte många klämmor och blev bra. Pärlorna sprätte vi bort med en sickel när hela däcket var klart, tog 10 min. Skönt att slippa slipa epoxi.
  Vi använde inte profilfrästa ribbor, utan hyvlade lite noggrant, också efter tips från
  http://www.laughingloon.com/shoptips3.html
  För övrigt är detta våra första byggen så egentligen skulle jag väl inte lägga mig i:-)

  Men ändå, länk till våra byggen på facebook:

  http://tinyurl.com/jxykweh

  om nån är intresserad.
  Björn Holst

 6. Patric

  Ja, det ÄR imponerande! Snyggt jobbat, och snyggt presenterat. Må du ha lyckans fe med dig och stolpe in när det krävs. (Själv fyller jag termosen, Valö nästa.)

 7. Ulf Post author

  Björn; Hej! Jag känner till Laughing Loon och kollade också en del på hans hemsida i början, fast det här tipset var dock nytt för mig. Men jag måste nog erkänna att jag inte alls fattar riktigt vitsen med det..
  Dels tar det alldeles för lång tid att hålla ihop listerna medan smältlimmet torkar, vitlimmet mellan hinner skinna sig och biter inte längre. Dels så får man ju ingen press på fogen. Epoxi funkar hyggligt bra ändå men med vitlim får du en betydligt starkare fog med lite press under limningen, och du gör av med mindre lim..
  Nu vet jag ju inte hur du upplevde det och hur resultatet blev men iIbland tycker jag att en del, även professionella byggare, mest krånglar till det mer än nödvändigt faktiskt – tejp är bra, billigt och lättarbetat. Oavsett om du kör med frästa eller sågade/hyvlade lister.
  Du har inte bilder någon annanstans? Är tyvärr inte medlem i ansiktsboken men det hade varit kul att se resultatet..!

  Patric; Tack! Hade gärna hängt på en sväng ner till Valö nån gång i sommar. Nu ska jag ner och vända upp skrovet, och jag tar också termosen med.. 🙂

  / Ulf

 8. Björn Holst

  Ulf, jag tror du kan klicka på facebooklänken även om du inte själv är medlem. Jag tyckte det gick smidigt, hittade en metodik där jag strök på lim på två spantlängder à 40 cm, och fixerade den första. Strök lim på en till, fixerade den förra osv. Och pärlorna höll ihop bygget utan att vara i vägen så jag kunde fortsätta med ribba efter ribba. Tejpen hindrar ju nästa ribba, vitlimmet måste torka innan man kan ta bort den.
  Well, som jag har fattat det iaf.

  Björn

 9. Micke Skogman

  Hej Ulf och Björn. Tack för kommentarerna. Och trevligt att se Björns bygge, visst blir det snyggt med svart och trävitt… Kul att ni byggde i tandem!

 10. Ulf Post author

  Hm, konstigt.. Ibland funkar länken men så ”Materialet är inte tillgänglig för tillfället”.. Men nu gick det igen o det såg ju inte så pjåkigt ut!
  Jag fattar hur du jobbar med listerna men ser nog inte riktigt fördelen ändå tyvärr.. För att komma åt att limma nästa sektion måste man hela tiden bända isär den redan limmade lite, det blir bara en sektion i taget och ingen press i fogen. Med med min metod tar du halva kajaksidan åt gången och får en mycket tajtare fog. När du sen har satt båda halvorna på ena sidan, går du över till andra – och när du kommer tillbaks igen har det torkat och du kan ta bort tejpen..
  Hursom.. det viktiga är att man trivs med sättet man jobbar och är nöjd med resultatet.. 🙂

  / Ulf

 11. Ulf Post author

  Haha, man ska vara lite försiktig med vad man säger.. Det är ruskigt vanebildande att bygga kajak, helt plötsligt står man där och limmar list igen.. 🙂

  Men som jag skrev innan, tror absolut det viktigaste är att man trivs med arbetsmetoden och resultatet, oavsett vilken tid det tar.

  Tyvärr är det så att när man testar ut nya idéer så når man sällan riktigt ända fram första gången. Man hamnar nära men kommer under arbetets gång på några egna justeringar som gör det komplett. Vid nästa bygge funkar det mycket bättre, men då har man helt plötsligt fått för sig att testa nån annan ny pryl, som som inte kommer riktigt ända fram. Och så vidare.. 😀

  Men på de senaste 6 av mina 7 byggen har jag limmat list på ungefär samma sätt. Så det funkar hyggligt.. För mig i a f..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.