Glasfiber

En av fördelarna med många spant och bra frästa lister är att skrovet blir rätt jämnt redan från början, slipningen handlar inte så mycket om att forma skrovet utan syftar mer att jämna till kanterna. Förutom kanske runt stävarna, där man kan behöva kolla att det turar ordentligt..

Slipning

Den här gången började jag att ta ett par varv med elhyveln. Om man ser till att ställa i den på minsta möjliga skärdjup och håller tungan rätt i munnen funkar det bra. Tidigare har jag använt en vass rasp som också tar ner det grövsta rätt snabbt. Fördelen med båda verktygen är att de avverkar mycket utan att man behöver trycka så hårt. Elhyveln kräver mer mod medan raspen lämnar djupare repor ner i träet. Ska man måla skrovet är det ingen fara men vill du ha träfärgat kan det bli en hel del slipning efteråt.
Därefter är det ett antal timmar med långbrädan, först 40-papper men sista varvet 80. Och som avslutning en omgång med mjuk kloss i handen, också 80-grovt. Fortfarande lite ruffigt men det gör bara att epoxin biter bättre och syns ändå inte genom färgen. Träfärgat kräver dock en hel del jobb med 120-papper också. Många repor syns inte förrän epoxi och väv kommer på, och då är det så dags..

Grundning

Jag grundar alltid alla stora ytor med ett tunt lager epoxi innan väven. Det gör att det går åt mindre epoxi sen när man lägger väven men framförallt minskar det risken för små blåsor som kan blomma upp. Särskilt viktigt på insidan och konkava ytor men bra även här. Det går åt en knapp deciliter om man gnider ut ordentligt, vilket man bör göra. Penseln brukar se rätt ledsen ut efteråt..


Förstärkningar för..

Väv

En lätt avslipning med 120-papper och sen borsta av dammet, innan jag breder ut väven över kajaken. Drapera den så att den ligger jäms med ena sidan, runt 5 cm marginal är lagom, och klipp sen av överskottet innan du börjar. Jag brukar också lägga på förstärkningslagret i botten redan från starten. Lite pyssligare att trycka epoxi genom två lager väv men det ger mycket jämnare och finare kanter runt om. Spar jobb dagen efter.. Klipper även ut ett antal remsor i olika tjocklekar och längder, att lägga runt stävarna sen.
Överhuvud taget är det bra att göra så mycket förberedelser som möjligt innan man börjar blanda epoxi. Dels härdar epoxin ganska fort, dels brukar allt bli mer eller mindre kladdigt efter ett tag..


..akter..


..och under


Epoxi

Jag blandar ca 1,5 dl epoxi åt gången, bas härdare och nu lite svart färgpasta, i en engångsmugg, papper eller plast funkar. Tar du större satser är det risk att det börjar härda direkt i muggen. Eftersom det härdar av värme funkar det att ställa en del av satsen svalt medan du jobbar, alternativt använda en plattare behållare.
Sen utgår jag från mitten av kajaken och jobbar mig ut åt spetsarna.

– Häll ut lite epoxi mitt över kölen och jobba ut den med rollern.
– En bit framåt, bakåt, sen samma på andra sidan, så tillbaks igen.
– När det har satt sig en stund kan man släta och pressa ut överskottsepoxi med en gummiskrapa. Försiktigt – tillräckligt hårt för att pressa ut bubblor men utan att dra väven snett.
– Som avslutning lägger jag förstärkningsremsorna i stävarna.

Det är ganska drygt jobb som kan ta några timmar..

Några tips till:
– Väven brukar kunna lätta vi kanterna längst ner. Antingen för lite epoxi, för mycket väv som drar snett eller så kan själva kanten (där man inte kommer åt att grunda) suga så mycket epoxi att den ”svälter” ut väven ovan.
– När du lägger extraremsor i stävarna börja med en 1 cm bred, sen en på 2 osv, till lagom tjocklek. Lite pyssel här spar tid när du ska jämna till det dagen efter..
– Jag har ca 5-7 lager precis under stäven, där kajaken tar mest stryk när man går iland. Kolla på din gamla båt så ser du var det behövs mest fiber. Och det måste vara fiber, epoxin har mycket dålig slitstyrka..


Sikla och..


..slipa


Sista strykningen

Fyllnadstrykning

Om du har hygglig värme i lokalen kan man oftast sikla och köra med 40-papper på skarvar och ojämnheter redan dagen efter. Finare papper sätter bara igen och funkar dåligt. Det gör inget att det blir en del grova repor, epoxin har bra självutjämning och tar bort det mesta sen. Avsluta med ett andra och tredje fyllnadslager epoxi. Nu suger det ju inte alls och det brukar räcka med ett par dl. Börja i ena änden den här gången, rolla ut tunnt och eftersläta med en billig pensel. Så får du en jämnare yta.
Det brukar faktiskt kunna bli hyggligt slätt under botten medan man oftast kan skönja vävmönstret på sidorna. Lättast är att låta det vara så så länge och slipa ner det först i samband med lackningen.


Klar


Snett framifrån..


..och bakifrån

När man har lagt sista lagret blir den rätt blank och särskilt den svarta ytan avslöjar alla ojämnheter. Hittade ett par ställen där jag nog ska peta lite till men på det stora hela såg det bra ut.
Nu är det ju nästan en kajak, eller ett skrov åtminstone.. Dags för insidan..

/ Ulf

12 kommentarer till “Glasfiber

 1. jim s

  Så fint!
  Förutom det elegant svarta ser man nu formen i all sin skönhet. Det ska bli spännande att se hur det blivande däcket möter språnget och hela kajaken får sin form.
  Vi i publiken avvaktar kraftfullt!
  Jim

 2. Erik Frantzen

  Det er altid en fornøjelse at følge dine kajakbyggerier.
  Tager det lang tid inden de næste billeder kommer?
  Skal skroget have klar lak eller sort lak tilsidst?
  Åh jeg er så nyskerrig
  Erik F.

 3. Gunnar G

  Nu har du fått upp bra tempo (och har förmodligen få andra plikter). Känner igen det där med slät botten och lätt vävstruktur på sidorna. På insidan lade jag väven i klibbig grundstrykning. Fördel att det fäster bra, nackdel är nog att det lättare blir luftbubblor när trät inte är tätat helt. Det är svårt att pröva andra metoden när man är igång.
  /Gunnar

 4. Gunnar G

  Epoxiblandning, du ser inte ut att väga. Mäter du 1dl +0.5 dl och lyckas skrapa ur, hälla ur, måtten tillräckligt noga? Jag har vägt i byttan (dig hushållsvåg) ur dunkarna. Det har iofs funkat bra, men jag kräver inte egen empirisk forskning utan tar gärna åt mej av andras erfarenheter.

 5. Ulf Post author

  Jim; Tack! Hoppas det blir rätt ok med språnget.. Nu när jag har vänt kajaken ser det mer naturligt ut och det är i stort sätt samma böjning som förra gången, men det kommer att synas mer p g a färgvalet..

  Jonas; Tackar..!

  Erik; Jo nu tar det nog några dagar innan nästa bilder, måste hinna jobba lite också.. 🙂 Det blir svart färg på själva skrovet som avslutning. Däremot är jag inte riktigt säker på hur jag ska lösa däcket.. Vill ha det vitt men slippa alltför mycket maskeringsjobb. Funderar på om man skulle kunna måla det med vit grundfärg först, vitpigmentera epoxi & väv, för att avsluta med klarlack. Det skulle ge en viss gulton i det vita men det kan nog bara se bra ut, inte så ”hårt” som målat vitt. Och så slipper man skära ut masker för alla luckor, linfästen mm. Får tänka igenom det några gånger till..

  Gunnar; Jo det har gått hyggligt fort den här gången, och nej, jag har inte fått så mycket annat gjort.. 🙂 Insidan är alltid knepig, det blir lätt blåsor här. Det har funkat ok med grundning och sen försiktigt arbete med väven, roller är bra.. Sen vet jag inte om inte rundbottnade kajaker är lite lättare att jobba med, har du slag så blir det ett naturligt ställe där det vill lyfta från skrovet. Eller så är det kanske lättare att bara ha ett ställe att kolla..
  Nej jag väger inte epoxin utan kör med två vanliga måttsatser á 15 kr från Classe. Tycker det är lättjobbat och har aldrig varit med om att det inte härdat. Jo en gång, när jag fick en överbliven slatt av en kompis, som inte var rätt blandning..
  Jag tror (egentligen rent empirisk kunskap..) att det inte är hundra kinkigt med rätt proportioner men däremot att det blandas väl. Har blandat ner till ett par ml utan problem..

  / Ulf

 6. Axel Thobaben

  Hej Ulf
  that looks good =8-]
  Always somethin to pick up and learn. Thansk for the detailed description that explains how you set up the whole thing and how you achive such a smooth surface.

  Do you change the bow and the stern? At least the stern looks not so radicaly trimmed backwards than your previous design. Overall the waterline looks a bit longer. Maybe it’s only the angle of the photo.
  Best Regards,
  Axel

 7. Ulf Post author

  Hi Axel! Yes I did make a small adjustment; the stern is slightly straighter and the bow has a more rounded curve. It´s not much though, so you have to have a keen eye to notice..!
  I did the last layer of epoxy on the inside yesterday so I think I´ll be able to start with the deck this weekend. Now the fun part begins..!
  / Ulf

 8. Micke Skogman

  Tack för pedagogiska bilder! Snyggt jobbat som vanligt! Tänkte väl att det blir vitt på däck, blir nog snyggt det med.

 9. Ulf Post author

  Jo det ska bli kul med vitt däck, särskilt som jag aldrig testat det förut. Har ju kört tvärt om innan och det funkade rätt ok, möjligtvis aningens enformigt med helt svart ovansida. Nu kommer sarg, lucknedsänkningar mm i kolfiber hoppa ut lite mer..
  / Ulf

 10. Axel Thobaben

  Hi Ulf,
  hmm it is not too keen. I just watch carefully to drawings and pictures. I love it – studying drawings – next best thing compared to 3D CAD.
  So from this facts, I guess you will end up by some 8-12 cm longer waterline? Means more speed by the ”cost” of the amount of a pice of paper (the sqare cm) added to the wetted surface.
  But this shouldn’t be a problem…
  Regards,
  Axel

 11. Ulf Post author

  Yeah, I know that one – I also like studying drawings and pictures, and maps.. I think it´s about that much longer waterline than the original Corsa. The wetted surface is harder to get exact, I´m not too fond of BearBoatSP and don´t trust all the particulars it calculates. But the result is a really nice kayak to paddle.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.