Däck

Eftersom det blir målat däck den här gången behöver jag inte vara riktigt lika kinkig med däcket som när det ska vara träfärgat. Visserligen jobbar jag väl på ungefär samma sätt ändå, inte jättemycket fusk typ, men man behöver inte hålla koll på listernas färg och ådring lika noggrant. Eftersom kontrasterna i träet ökar när man lägger på epoxi eller lack så kan det annars löna sig att försöka matcha höger/vänster och fram/ bak så noga man kan och orkar. För att få en någorlunda harmonisk ”flammighet”.


Spant på plats

Lister

Ska träet synas brukar jag dessutom vilja göra mittfisken av två parallella lister som växer mot mitten, för att den inte ska kännas för klen och avsmalnande åt fel håll. Men nu kunde jag börja med en enkel ribba och stämma av höjden ordentligt. Det är inte alltid spanten kommer exakt i rätt höjdläge på en gång och ibland får man justera något en gång till när allt sitter på plats. Därefter är det ytterligare lite pyssel med första sidolisten närmast skrovet, som måste hyvlas i nederkant för att passa ordentligt, innan man kan köra igång på riktigt. Ungefär samma procedur som på nederdelen..


Limma list igen


För

Några extra tips..

– På mina kajaker brukar de tre, fyra första listerna på varje sida kunna göras hela men sen är det lättare att bryta för sittbrunnen och ribba för och akterdäck separat. Jag tycker sällan det blir lyckat när man försöker lägga långa lister längs med hela kajaken utan man får ofta onaturliga former antingen precis framför, vid sidan av eller bakom sittbrunnen.
– Ska du ha skarpa böjar någonstans på däcket se till att värma listen och forma den så nära du kan. Om man bara böjer den med tejp, klämmor osv blir det alltid en kontraböj på andra sidan spanten, vilket resulterar i en slingrande form eller pucklar.
– Jag följer alltid relingen när jag lägger ribbor. Lägger du parallellt med mittfisken ser det mer ut som ett plankgolv. Och lägger du tvärs, t ex runt sittbrunnen, blir det parkettgolv..


Sittbrunn

Vid stävarna stoppar jag in några små passbitar längst fram och bak, för att fylla upp tomrummet i mitten. Här behöver man inte vara lika kinkig, även på träfärgade däck, eftersom det kommer en del extra lager väv på sen som det döljer träriktning mm. Huvudsaken att det blir starkt nog att tåla stötar och slitage.


Semla


Blyerts


Nästan klar


Rasp

När allt var klart tog jag ett par vändor med raspen innan långbräda och slipmaskin. Har man varit någorlunda noggrann med förarbetet går det rätt snabbt att få en hygglig form och den sista finputsen kommer sen när sittbrunn, urskärningar och luckor är på plats.


grovslipat


Färdigslipat

Nu är det stora träjobbet klart och man kan börja skönja formen ordentligt. Den påminner ju starkt om de tidigare modellerna men jag tycker nog att det svarta skrovet gör att den känns lite slankare.
Dags att köra igång med sittbrunnen, ungefär som förut, med en liten nedsänkning framför och bakom..

/ Ulf

8 kommentarer till “Däck

 1. Pingback: Däck » Kanotnytt

 2. Jonas Lindström

  Tjusigt!
  Många timmars jobb! ..men förhoppningsvis många timmars användning också. Kanske dubbel glädje?
  /Jonas

 3. Ulf Post author

  Jo några timmars jobb blir det, eller jobb och jobb förresten, det gränsar nog mer till nöjeskontot.. Och jag har dessutom sån tur att glädjen är trippel! Först formgivningen, sen byggandet och tills sist själva paddlingen. Vinst hela vägen.. 🙂
  / Ulf

 4. Däckspecialist

  Oj, oj, oj. Riktigt imponerande bygge. Måste blivit några timmars jobb på den där? Riktigt roligt att se bilder från byggets gång också 🙂 Hoppas den fungerar bra!

 5. Ulf Post author

  Idag hade vi vår i luften här nere i Malmö så det börjar väl dra ihop sig till paddling igen strax. Tur att man nästan är halvvägs.. 🙂
  / Ulf

 6. Ulf Post author

  Hi Axel! It depends on what color I´m using..
  If, like my last kayak, I decide to have the deck clear and let the wood show I´m more careful with the sanding. Usually just use 40, 80 and 120 grid sandpaper, and maybe a bit of 180-240 on the most exposed places, like around the cockpit. Even if you don´t see any scratches they have a tendency to pop up when you put on the epoxy..
  But this time the it´s going to be painted white and I can let i be more rough, after the rasp I think I used 40 and 80 grid paper. Then when the deck and cockpit is finished I´ll go over it with one more time with 120 paper before the glass fiber.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *