Sittbrunn

Har kollat en del på de föregående byggena och jag har hunnit ungefär lika långt som vanligt till årsmötet. Viktigt att hålla uppe tempot nu för när som helst kommer våren loss på riktigt, och då vill man verkligen inte tillbringa mer tid i verkstan än nödvändigt. Men nu när äntligen de stora delarna, skrov och däck, är klara är det dags att köra igång med det roligare pysslet.


Mäta och rita

Om man paddlat en del innan, alternativt byggt några kajaker, har man troligtvis en ganska hygglig uppfattning om hur sittbrunnen ska se ut. Man vet vad som är bra och vad som inte funkar..
Jag vill att sittbrunnen ska kännas som en integrerad del av skrovet och att inte sargen bara sitter som en lös ring ovanpå däcket. Dels för att jag tycker det ser lite elegantare ut, dels för att kunna ge kajaken en hygglig packvolym utan att sargkanten därmed kommer för högt upp – vilket försämrar rörligheten, försvårar rollar mm.
Eftersom det sällan blir lyckat att bara gå på känn och pröva sig fram är första steget att göra någon slags ritning på hur sittbrunnen ska utformas. Antingen via dina gamla byggen eller köpekajaker som du trivs i. Kolla alla måtten, höjd, bredd, djup mm, noga och justera det du tycker behöver förbättras. Jag brukar göra en stor pappmall på sittbrunn, sarg och hål ovanifrån och sen några småmallar från sidan, för att få rätt sväng på det.
Sen för du över linjerna på däcket och plockar fram sågen..


Ganska stort hål..


Limma småbitar

Kant

När jag har sågat upp däcket fasar jag kanten i rätt vinkel, lite beroende på hur jag ska limma listerna. Träfärgat däck kräver större noggrannhet, medan om du ska måla kan du fuska något mer. Sen börjar jag med två långa lister, för att få rätt lutning. Kör genomgående med ca 45° på de flesta diagonaler, för att få en harmonisk helhet. Därefter är det bara att limma småbitar..

Några tips:

– Ska du ha träfärgat däck så är det snyggast att fasa kanterna så inget ändträ är synligt. Målar du däcket kan man göra lite som man vill..
– Viktigt att styra upp listerna efterhand, annars blir de mer och mer vertikala ju längre ut mot sidorna du kommer. Jag brukar värma bitarna med värmepistol och bara vrida de som en korkskruv lite grand.
– Se till att få så jämna skarvar som möjligt så hugger vitlimmet mycket bättre. Det räcker oftast med att hålla biten på plats 5-10 sekunder så sitter den.

När du har kommit så långt ut mot kanterna som du tycker räcker är det bara att slipa av ytan och gå vidare till nästa steg.


Jämn böj


Stödlister

Nedsänkning

Nu blir det lite knepigare och det kräver en del stödlister.. Jag brukar börja med den mittersta tvärs över kajaken, för att få rätt höjd på nedsänkningen. Gör den lite rundad i ovankant så känns inte nedsänkningen lika platt. Därefter tar jag den mittersta ribban och formar en jämn och fin böj med värmepistolen. Lite s-böj för att harmonisera med relingen. Och till sist sätter jag in fler tvärbitar där jag tycker det behövs. Mät noga och väg av med vattenpass/provbitar. När allt är på plats tar jag fram min pappmall och ritar en stödlinje på snedbitarna, så blir det enklare att få ett jämnt möte hela vägen runt.


Mäta och rita


Limma längre bitar

Sen är det bara att limma lister igen, enkelt i början, mer pyssel närmare kanten. Förböj med värmepistolen så går det lättare att passa in utan alltför mycket våld. Viktigt att försöka hitta lister som turar bra så blir ytan jämnare och det blir enklare att slipa inne i hörnorna, utan att repa de lutande bitarna sen.
När sista kantbitarna sitter på plats så är det bara att slipa av den platta ytan. Alla kanterna brukar jag dock ta sist, samtidigt som den sista avslipningen av skrovet.


Sista bitarna kan vara knepiga..


Mäta och rita

Stående sarg

Så är det dags att plocka fram mallen igen och såga upp själva sittbrunnshålet. Jag har kör med samma mått som vanligt, runt 40 x 78 cm – enkelt att kliva i, standardkapell passar och med rätt knästöd får du ändå bra kontroll över kajaken. Dock ska hålet vara rejält runt och inte någon slags konstig nyckelhålsvariant. Tycker sällan de funkar, man sitter alltför trångt och kan inte röra dig ordentligt.
Fasa kanterna så att sargen får rätt lutning – lite där fram, mer i bakkant och rakare mitt i mellan. Två långa lister i början sen bara limma massa småbitar igen, hela vägen runt. Sen dubblerar jag tjockleken i fram & bakkant för ökad styrka, jag lyfter ofta kajaken i sargen, och för att kunna få en mjukare rundning i ryggen när man rollar.
Slipa utsidan och såga ner till lämplig höjd, ca 20-25 mm i bakkant och 30-35 där fram. Själva kolfibersargen kommer i ett senare skede.


Stående sarg


Färdigt


Det går lättare om man har hyggliga förlagor..

Så var själva sittbrunnsdelen klar och det är bara infällningarna i fördäcket kvar innan jag ska lägga väv. Nedsänkningarna till luckorna tar jag nog efteråt den här gången eftersom däcket ska vara vitt och jag vill ha de kvar i kolfiber..

Mer info på de senare byggena som vanligt..

/ Ulf

11 kommentarer till “Sittbrunn

 1. Axel Thobaben

  Hi Ulf
  very good description and great detail pictures of the cockpit rim in ”swedish” style.
  I like the work and the way you decribe and document it.
  Thanks,
  Axel

 2. Ulf Post author

  Erik; Nu har jag ju viss vana sen innan också, har jobbat en hel del både som snickare och målare genom åren. Men det gäller att komma igång tidigt med bygget, så fort det blir för varmt ute är det segt att krypa in i verkstan..

  Axel; Thanks! There will be more..

  / Ulf

 3. jim s

  Så imponerande och vackra linjer i ursparingen för sittbrunnen!
  Dessutom får vi med en bygghandbok. (Jag funderar lite på om du konar alla stående eller lutande sarjlister, nånstans måste du väl plocka gods för att få ihop kragen. Kanske att jag misat det i snabb läsning)
  Har du funderat på att bygga fioler?
  Hälsningar
  Jim

 4. Ulf Post author

  Jodå, några konade bitar är inklämda i raden.. 🙂
  Hade jag spelat fiol är risken antagligen överhängande att det hade blivit en del fioler byggda också. Kanske aningens lättare att få plats med grejerna och man hade nog sluppit köpa torrdräkt, tre hillebergstält och lite annat löst skröfs. Men jag hade inte fått samma tjusiga flytvästsolbränna varje sommar..!

  / Ulf

 5. Niklas

  Jag håller på med en ”modifierad” Njord, (hade svårt att bli av med kamel looken så jag sänkte akterdäcket lite) mitt problem med sittbrunns nedsänkningen som du gör är att inte få väven att resa sig när jag lägger på epoxi! Framför allt vid de platser där övergången till den del där nedsänkningen börjar och slutar ”släppte” det ideligen, har fått skära bort, lägga om två ggr och är inte helt nöjd ändå! Har du ngt knep?
  Jag är som alla andra imponerad över ditt (-dina) bygge (-n) allt ser så symmetriskt ut, formen, ribbornas ådring, övergångar mellan de olika delarna!
  Inspirerande!

 6. Ulf Post author

  Hej Niklas!
  Vad jag sett så kan Njorden vara knepig att få till precis runt sittbrunnen. Både stora höjdskillnader och vridning av ribborna på ett ganska kort avsnitt, som dessutom är utsatt för stora belastningar. Det kräver lite pyssel..

  Nu vet jag inte exakt hur din ser ut men några tankar..

  När man gör de stående små sneda bitarna är det lätt att de börjar bra men sen blir för vertikala på slutet – vilket gör kanten ganska vass. Vinkeln mellan insida och utsida blir då för stor precis där det planar ut (om du förstår hur jag menar..) och det är svårt att vika väven runt.
  Man bör runda alla kanter som väven ska följa till, minst, en radie på ca 5 mm, gärna mer om vinkeln är stor.
  Väven är lättare att vika runt om du vrider mönstret diagonalt, alltså inte vinkelrätt mot böjen.
  Vid svåra partier kan man lägga på några små plastpåsar med sand i, som tyngd på medan det torkar.

  Hoppas det hjälper.. 🙂

  / Ulf

 7. Niklas

  Hej igen, tackar för kommentar.
  Jo jag förstår precis hur du menar och jag tror att det är just så. Jag har fått ganska vertikala bitar precis i slutet, det såg kanon fint ut i trä men med väven blev det bubbligt och ”fult”! Ska testa att slipa ned och få en lite större radie och vrida väven just där! Detta är mitt första bygge så jag vet redan hur jag ska göra på nästa ( till hösten kanske, nu vill man bli klar och komma i våtmiljö). Det som är mest spännande är hur den ska bli i vattnet, även om man använder en färdig ritning blir ändå skrovet lite ”personligt” så man vet aldrig riktigt!!

  /Niklas

 8. Ulf Post author

  Man lär sig mycket på första bygget och det mesta blir bättre andra gången. Förutom att man får en del input från paddlingen så brukar man våga lita mer på sitt eget omdöme, ta ut svängarna och behöver inte följa ritningarna så slaviskt. Vilket du i o f s inte verkar ha gjort ändå..
  Själva byggprocessen behöver dock inte per automatik alltid gå snabbare.. 🙂

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *