Infällningar fördäck

Det sista stora träarbetet innan glasfibern på däcket är infällningarna precis framför sittbrunnen. Jag började med det redan när jag byggde Corsaron, mest som ett sätt att utveckla formen. Då var kajaken bredare och hade lägre däck och det var mer för att få lite spänning i fördäcket än att kunna paddla tajtare. Det har sedan hängt med i de nya byggena och vartefter bredden har minskat och fördäcket höjts fyller de numera avsedd funktion också. Särskilt på den senaste GT:n där de är en integrerad del av däcket tycker jag resultatet blev lyckat.
Jag brukar vänta till sittbrunnen är helt klar innan jag kör igång med arbetet, dels för att kunna koncentrera mig på en form i taget, dels för att det är rätt stora hål man tar upp och det är bra om det finns lite virke kvar som håller ihop allt..


Ganska stora hål..

Form

Börjar med att försöka hitta en linje som harmoniserar med helheten. Man kan använda andra kajaker som förebild, skissa upp en ungefärlig ritning eller som jag nu, bara kopiera den gamla. Sen tejpar jag upp en pappersförlaga på fördäcket och kollar från olika vinklar, så får man en rätt bra uppfattning hur det kommer bli.
Infällningen börjar i höjd med den främre luckans bakkant, sträcker sig i en mjuk böj upp över fördäcket för att sedan vända nedåt och tangera sittbrunnen. Det gör att formen sakta växer fram strax ovanför relingen för att sen bli ett ganska markerat veck mot sittbrunnen. Sista biten ner fasas också in i den ursprungliga däcksformen.


Justera spantrutan

Utförande

Jag sågar upp hålet med en japansågen – splittrar inte virket så mycket och det är lättare att få en jämn böj – några mm innanför linjen. Den nedersta ribban spara jag ungefär hälften av, för att ha kvar formen mot skrovet. Plockar ur spanten och kapar till en ungefärlig böj. Därefter fasar jag kanterna med sandpapper och hyvel på samma sätt som runt sittbrunnen, så att det blir en lagom skarv att limma mot. Efter att ha satt tillbaka spanten behövs det ofta justeras en del för att infällningen ska få en fin form. Prova med en list att det turar snyggt mot resten av däcket. Den här gången la jag till en tunn bit för att mjuka upp böjen en aning.


Nästan klart

Sen är det bara limma lister igen.. Det blir en del pulande att få till skarvarna och ibland får man använda värmepistolen för att minska spänningen, speciellt de sista bitarna kan kräva lite extra omsorg innan den passar. Men när man kommit så här långt har man ju en del vana..

Några extra tips:

– Mät och prova flera gånger innan du sågar.. Skulle biten ändå bli för kort så spar den till nästa i stället, vinkeln är ungefär detsamma så du har redan halva jobbet gjort.

– En kantställd listbit och tejp är ett snabbt sätt att få lagom press på rätt ställe. Glöm tvingar och spännband..

– Lagom press..! Det kan vara lätt att trycka för hårt ibland och då är risken stor att det blir snett någonstans. Är det svårt att få biten på plats så använd värmepistolen i stället för våld..

– På den näst sista biten hyvlar jag bort fräsningen för att lättare kunna testa och få den smala slutbiten på plats.


Färdigt


Skarvar


Fram..


..och bak

Tyvärr är det aningens trångt i lokalen för att kunna ta bra bilder. Tejpen i skarven förvillar också lite, däcket är inte riktigt så högt som det ser ut. Men jag tror det kommer funka rätt ok, särskilt när däcket blir vitt sen och bryts av av sarg, lucknedsänkningar, linfästen mm i kolfiber..

Mer info och bilder på de tidigare byggena..

/ Ulf

7 kommentarer till “Infällningar fördäck

 1. Robert R

  Fan Ulf, man blir förbannad på dig 😉

  Det blir onödigt snyggt och jag får väl skylla på dig att jag inte får tummen ur och kommer igång med mitt Njordbygge…

  /Rob

 2. Ulf Post author

  Hm, jo.. Jag brukar bli lite nervös ungefär i mitten av bygget – blir det här bra eller är jag helt ute o seglar den här gången. Innan alla luckor, linor sarg mm sitter på plats är det svårt att få en ordentlig överblick på hur helheten funkar – man får lita på ursprungsritningen och bara köra på liksom. Men det ska nog kunna bli rätt propert tillslut, det har ju funkat förut.. Och det vore väl själva f-n annars, med så många timmar.. 🙂

  / Ulf

 3. Axel Thobaben

  Hej Ulf,very impressiv – the cut from picture three from above. Looks that there are only 10-15mm left from the initial deck.
  The workshop – is this theclub house or is this your own workshop? Looks like you have plenty of space for boatbuilding 🙂
  Best Regards,
  Axel

 4. Ulf Post author

  Hi Axel! Yes, the cutouts are rather big and it´s not so comfortable the first time you do it.. But it usually works out quite well and I´ve not experienced any real mishaps. The important thing is to do it while the deck is still firmly connected with the hull and with most of the frames in place. Once you lift the deck it´s easy to get the shape wrong..

  The club has a really nice workshop and during the winter time there´s usually not much activity there, except an occasional kayak builder every other year.. 🙂

  / Ulf

 5. Ulf Post author

  I o m att det är ungefär samma kajak som innan så slipper jag rätt mycket av fundera & testa men det har en förmåga att bli en del timmar ändå..
  / Ulf

 6. Ulf Post author

  ”Houston, we have a problem..”
  Och var det inte nog jobb ändå så kan man med lite kreativt tänkande alltid spä på med mer..

  Däcket ska ju bli vitt och då tänkte jag prova en ny metod, som visserligen innebär nån extra timma nu men som sen skulle kunna tjäna in en hel del jobb framöver.

  Tanken var att måla träet med vit grundfärg och sen färga in epoxi och glasfiber, för att få ett helt genomfärgat vitt däck. Då behöver jag inte måla däcket vitt på slutet utan bara stryka hela ovansidan med klarlack och botten med svart färg. Det skulle spara massor med pyssel med att slippa maska alla linfästen, lucknedsämkningar o sarg i kolfiber, och en burk färg mindre.

  Funkade kalas förutom en smärre detalj.. Epoxin fäste jättebra på provbiten men inte tillräckligt bra på däcket.. Så när däcket var färdig med glasiber och epoxi, vitt och grant, och jag skulle såga ut för luckorna märkte jag att väven inte satt fast ordentligt. Tur i oturen så släppte den så pass lätt att det gick ganska smärtfritt att dra bort det mesta för hand och sen bara slipa lite på slutet. Lite irriterande dock..

  Och det kommer INTE upp några bilder på det här.. 🙂

  Men nu är jag tillbaks på banan igen och ska göra ett nytt försök. På det gamla vanliga sättet..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *