Glasfiber däck

Så var det dags för glasfiber på däcket, ännu en gång.. Om man vill ha träfärgat däck krävs rätt noggrann slipning eftersom epoxin, precis som lack, framhäver repor och ökar kontrasterna. Men om allt ska målas som här, räcker det med grovslipning för att jämna till formen och sen bara några snabba drag med 120-papper. Och precis som på skrovet grundar jag med epoxi först, det går bara åt ca 0,6-7 dl men minskar risken för blåsor betydligt. Särskilt vid vecken runt sittbrunnen och nere vid relingen där kanten kan svälta väven.
I vanliga fall brukar jag även få nedsänkningarna till luckorna på plats innan jag lägger väven men den här gången byter jag arbetsordningen. För att på så sätt kunna pigmentera glasfiber och epoxi men ändå behålla kolfibern synlig.


Grundat o klart


Hålkärl runt sittbrunnen

Hålkärl

Jag börjar med att drapera väven över hela kajaken, kolla att den passar, klippa till kanterna och därefter rulla tillbaka den från sittbrunnen, innan man börjar slabba med epoxin. Först lägger jag hålkärl längs alla skarpa hörnor runt sittbrunnen. Blanda epoxi och microballonger/pulver till lagom konsistens. Det finns några olika varianter från grynig till mer jämn, och nästan genomskinlig till ljusgrå. Sågspån går bra om du ska ha träfärgat, tänk bara på att det mörknar en del.
Om man kör med en ganska fast konsistens kan man jämna till den med fingrarna (handskar..) när väven kommer på direkt efter.


Förstärkning i stävar..

Väv

Lägg tillbaka väven över kajaken igen och försök placera den rätt runt sittbrunnen. Brukar krävas en del justeringar innan den ligger bra utan alltför mycket konstiga dragningar och veck, innan man kan börja pensla på epoxi.
Börja runt sarg och sittbrunn och jobba dig först nedåt till relingen och sen ut mot stävarna. Blandar ungefär 1,4 dl per sats och tar ca 30 cm åt gången, varvet runt – höger fram, vänster fram, vänster bak, höger bak osv. Rolla på och släta med pensel. Tänk på att vara extra noggrann med vit epoxi eftersom det är mycket svårare att se om väven är ordentligt genomvätt.


..runt sarg..


..och sittbrunn

Förstärkningsremsor och fyllnadsstrykningar

När hela däcket är klart lägger jag på extra förstärkningsremsor där det behövs, längst ute i stävarna och runt hela sittbrunnen. På sargen blir det den vanliga 160-grams väven, dubbelt längst fram, där bak och på sidorna där man lyfter sen. Men runt kanten till däcket tar jag den tunnare 80-grammaren för att få enklare slipning. Mer som ett extra skydd för genomnötning, styrkan kan man bygga upp underifrån sen när jag gör insidan.


Första lagret epoxi

När första lagret har torkat skär jag rent all väven runtom och drar ett snabbt varv med sandpappret, kanterna är rätt vassa och det är lätt att skära sig av misstag.
Jag har hyggligt varmt i verkstan så efter ett dygn funkar det att sikla alla skarvarna. Det brukar oftast även ha torkat tillräckligt för att kunna slipa med 40 och 80-papper utan att det sätter igen på en gång. Finare är så behöver man inte gå eftersom epoxin självutjämnar bra och nästa stryking sätter igen även ganska grova repor.


Andra strykningen, förskepp..


..sittbrunn..


..och akter

Jag väntar med tredje strykningen tills jag har fått lucknedsänkningarna och väv på plats, för att kunna få en jämn yta på allt.
Men det blir först nästa vecka, till helgen bör det väl paddlas lite..

/ Ulf

9 kommentarer till “Glasfiber däck

 1. Micke Skogman

  Det blir snyggt med svart skrov och vitt däck. Kanske bättre än träfärgat – jag ger mej. Micke

 2. Ulf Post author

  Jim; Jo det var fint uppe i Bohuslän! Dimma under lördagen på Vallerö men vårsol på Vasholmarna hela söndagen.. 🙂

  Micke; Det blir rätt schyst kontrast med kolfibern runt luckorna också, mer bilder kommer..

  / Ulf

 3. Ulf Post author

  Yeah, for a moment I thought about it too but then I changed my mind back to straight white again. I think it would be real difficult to get an even wood structure and the places where I put 2 or more extra layers of glass fiber becomes whiter and not so transparent. And together with the carbon stuff it will look a bit too ”busy”. Otherwise I think its kind of nice..

  / Ulf

 4. Gunnar

  Hej

  Vad har du för tips för att få glasfibern rätt utan bubblor runt de skarpa kanterna i den nedsänkta sittbrunnen?

  Har byggt den nedsänkta sittbrunnen förutom den stående sargen.
  Funderar på om det är lättare att börja lägga fiber på däck utan den stående sargen? och bygga upp den helt i glas/kolfier sen runt cellplastform tillsammans med ”toppkanten”.

  Eller finns andra fördelar med att ha en stående sarg i gran?

  mvh Gunnar

 5. Ulf Post author

  Hej Gunnar!
  Ett av det bästa tipset att få runt väven är just att undvika de skarpa kanterna.. 🙂 Försök att hålla en hålkärl/rundning med m i n s t 5 mm radie på alla kanter, så brukar det inte vara några större problem. Och, förutom själva stående sargbiten, så har jag nästan alltid runt max 45° vinkel vid avsluten. Om du kollar på de andra nedsänkningarna runt luckorna t ex. Trycka in i hörnor (konkavt) brukar funka, dra väven runt utstickande kanter (konvext) är betydligt svårare. Det är mycket lätt att väven vill lyfta..

  Det är säkert lättare att lägga väven innan du gör de stående bitarna men jag brukar vilja ha allt gjort i ett svep – lägger hålkärl & förstärkningar på en gång. Det blir starkt och är lätt att snygga till utan själva sargen skymmer jobbet. Sen när den färdiga kolfibersargen limmas på plats är det bara den övre kanten längst upp som behöver läggas förstärkningsväv på (alltså inre, övre hörnet om du fattar..). Och där syns det inte så mycket.. En stor fördel med gran i den stående biten är att du får ett betydligt större avstånd mellan den yttre och inre väven. Granen i sig ger ingen direkt styrka men tjockleken i laminatet gör den grymt stabil. Jag lyfter en tom kajak i fram och bakkant av flänsen, och en fullastad genom att greppa på insidan precis efter knästöden.

  Jag har alltid gjort på ungefär samma sätt och även om det är aningens omständigt, tycker jag slutresultatet är värt det..

  Vet att andra gör hela sargen (både stående och liggande fläns) på en gång och de är förhoppningsvis nöjda med det. Har tyvärr ingen riktig erfarenhet där..

  / Ulf

 6. Gunnar

  Hej Ulf

  Jag förstår, gjorde som du föreslog med stående sarg i gran , slipade det hela, grundade och lade det första lagret glasfiber, blev över förväntan ändå men fick ngra små luftbubblor, mest i skarven mellan ”plana” planet samt den ovan nämnda stående sargen om du förstår – men här är det ju ibland mindre än 90 grader så det är väl ej så konstigt. dessa bubblor – måste de skäras upp o lappas med småbitar nu efteråt eller kan man låte de vara? eller kanske man kan spruta in epoxy med typ en sprutspets så att de är epoxyfyllda?? luftbubblorna är lite olika i storlek men ngn är säkert 10×5 mm i denna skarv…
  mvh Gunnar

 7. Ulf Post author

  Hm, lite trist med bubblorna.. Vet inget patentsvar men det kan ibland bli att man drar något i väven och då kan den lyfta i hörnorna. Sen böjs den ju lättare diagonalt mot fiberriktningen men tvärs är det svårare.
  Hursom, lite beroende på var bubblorna sitter skulle jag skulle nog vilja skära bort och lägga på ny väv. Ligger inte väven an mot underlaget ger det sämre styrka och det kan även gå hål på bubblorna framöver. Är det ett ställe som inte utsätts för någon belastning eller nötning kan man kanske spruta in bara epoxi.
  Så, jag hade rensat bort bubblorna.. Antingen meddetsamma eller samtidigt med resten av sargen el ihoplimningen av kajaken. När man ändå håller på o kladdar i området..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.