Vasholmarna

Bohuslän Orust 120323-25 Vintern var mildare i år, det hade inte varit mycket snö och den sista isen släppte i kanalen för några veckor sen. Mars började riktigt fint och även om det fortfarande var kallt om nätterna så verkade våren vara på gång på riktigt. Det tillsammans med ganska mycket tid i verkstan gjorde att både Heidi och jag tyckte det var hög tid att komma ut och tälta igen. Prognosen var hygglig för helgen, ingen vind att tala om och stora solchanser, mest på söndagen. Åtminstone i Bohuslän..
Nymåne och risk för dimma gjorde att vi satsade på att komma iväg så fort som möjligt på fredagen, för att hinna ut innan mörkret. Vi lämnade alltså Malmö redan efter lunch och kom fram till Stocken strax innan sex. Jag hade snackat med Mats och fått låna hans parkeringsplats nere vid båthamnen, 20 m från iläggrampen. Lyxigt. Så även om vi var lite ringrostiga så här i början av säsongen tog det nog bara en halvtimma innan vi kom i vattnet..


Det ska ligga en kajak nånstans till höger också..


På väg ut från Stocken
stor bild

Solen hade precis dykt ner bakom Härmanö när vi paddlade ut från Stocken. Inte mycket vind men en svag dyning mötte oss när vi kom ut på öppet vatten. Det hade nog blåst en del innan för det var en stark nordlig ström precis i sundet.
In mot Vallerö igen och iland vid favoritplatsen strax innan stora stranden. Upp med tält och sen pasta till kvällsmat. Fin stjärnhimmel som skymtade fram mellan molnen..


Horisont
stor bild


Lite dimmigt lördag morgon

Normalt sätt kan jag inte skryta om att vara överdrivet morgonpigg men ute så här är det något annat. Soluppgång i skärgården är verkligen något speciellt. Innan dagen kör igång är det ofta som en helt annan värld, alldeles tyst och stilla och bara djuren är vakna. Särskilt fåglarna på vår och försommar, när de kommer tillbaka och ska muta in sina revir. Och även om jag brukar sätta klockan tidigt så vaknar jag nästan alltid innan av mig själv ändå. Man sover lite lättare i tält, särskilt första natten.
Men den här gången var det väldigt grått när jag kikade ut så det fick bli lite sovmorgon i stället. Det går att stå ut med det också..


Dimmig övandring
stor bild

Grötfrukost, kaffe och sen en promenad runt ön. Tyvärr inte mycket utsikt från toppen men rätt trevligt ändå att röra på kroppen lite.
Vi hoppades att solen skulle tränga undan dimman under dagen men det verkade smyga sig. Ibland kändes det som det skulle lätta och man kunde till o med skymta Härmanö huvud borta vid horisonten, men så vips så försvann allt igen..
Så efter lunch samlade vi ihop grejerna och packade kajakerna.


Stugby


Våren kommer
stor bild


Härmanö huvud
stor bild

Vi paddlade norrut förbi Härmanös utsida, gott om trevliga stenar att cirkla runt. Framme vid nordspetsen kollade vi lite säl innan första hoppet över till Gräsholmarna.
Det är bara knappt en kilometer men ändå var det en tid när man inte såg land någonstans. Nästa distans mot Klåvholmen är dubbelt upp så där fick vi ta noggrannare kurs och räkna tiden också. 2 km gör ca 20 minuter i 6 km/h och efter att ha korrigerat avdriften vid Skaran dök ön upp i dimman precis som väntat. Sikten låg nog bara på max 200 m nu så det blev bra träning..


Heidi & Hättan


Dimma på Vasholmarna också..

Jag är inte så hemma här och hade bara kollat i Orust Kajaks gamla tältguide, men mitt ex är rätt gammalt och det händer ju en del på 10 år. Vi kollade runt längs med ostsidan av Vasholmarna men det var först efter att ha gott iland som vi hittade den förmodade tältplatsen. Den hade nog legat inne bland musselbankarna en gång i tiden men där var rätt stökigt nu. Fast ute på klipporna ner vid vattnet fanns det gott om flata hällar, inget skydd men med fin utsikt. Nån annan dag alltså..
Bära sten, upp med tältet, ett snabbt microdopp innan det var dags för lite värmande soppa. Vi hann även med en promenad upp på toppen och kort eftermiddagslur innan riktiga kvällsmaten. Man vill ju inte riskera att gå ner i vikt på turerna..
Solen hade hållit sig borta hela dagen och dimman verkade inte vilja släppa greppet nu heller. Det blev ingen solnedgång utan det gick långsamt från en ljusare nyans till mer mörk grå. Vi började nästan fundera på om det skulle bli två dygn i sv/v som förra året i Blekinge..
Vi gick och la oss tidigt och ställde om klockorna till sommartid..


..o även på kvällen
stor bild


Söndag morgon

Jag hade lyckats ställa klockan fel och vaknade en timma tidigare i stället.. Nåja, ungefär rätt. När jag tillslut kröp ut ur tältet såg man faktiskt att det började ljusna borta vid horisonten. Kanske hopp om sol i alla fall..
Men precis som solen kröp upp över land kom dimman rullande igen och svepte in allt i ett mjukt nästan magiskt ljus. Det kändes lite som naturen tvekade en kort stund innan innan solen återvände och började värma bort diset.


Bara lite dimma den här gången..
stor bild


Solen återvänder
stor bild

Helt fantastisk morgon! Alldeles stilla och knappt en krusning på havet, dimman som långsamt lättar och solen börjar värma i ansiktet. Vi eldade på det motvilliga spritköket för lite kaffevatten och satt sen en lång stund och såg öarna växa fram runt om oss. Allt som hördes var ejdrarnas oohande, gässens trumpetande och någon enstaka trut. Och hela världen insvept i orangeröda färger..


Kajakparkering
stor bild


Trumpetorkestern anländer
stor bild


Gul….

Efter frukosten tyckte Heidi det behövdes en extra tupplur i solen och släpade ut liggunderlag och sovsäck. Jag hade mer spring i benen och bestämde mig för en rejäl övandring. Även om det blev mer klättring än promenerande..
Hela skärgården här ute består, i motsats till den vanliga gråa lite stökiga graniten, av rosa mjuka klippor. Som en vänligare variant av Fjällbacka ungefär. Antagligen helt fullt med båtar och folk under sommaren men öde så här års.
Varvet runt tog nån timma och tillbaks vid tältet blev det mer kaffe & slappa i solen.


..och blå, västerut mot Kockholmarna, Mittskär och Bonden
stor bild


Hänsynsområde


Stenskär


Förmiddagslur
stor bild


Dags att paddla igen
stor bild

Vi hann klämma in lunchen också innan det var dags att packa ihop. I kajakerna runt tvåblecket paddlade vi först västerut för att kolla in Kockholmarna. Det är mycket fint även här ute och ska kunna gå att tälta men vi lyckades inte hitta någon riktigt bra landningsplats.


Sandbotten
stor bild


Små och stora i Grundsund
stor bild

Mot fastlandet gick vi in bland de små öarna söder om Vasholmarna, mellan Körholmen och Grötö, och sen mot Grundsund. Vackert som de flesta fiskelägen här ute , men inte mycket folk i rörelse än så länge, det fina vädret till trots. Ute på öppet vatten igen fortsatte vi söderut förbi Islandsberg och ner mot Gullholmen. Vi spanade förgäves efter en öppen glasskiosk men allt såg stängt ut här med.
Men skön paddling och i motsats till gårdagens gråväder sken solen från en molnfri himmel och allt gick i blåa toner.


Islandsberg


Söderut
stor bild


Stocken


Kaffe o ostmacka på bryggan
stor bild

Tillbaks vid Stocken runt halv fem packade vi snabbt bilen och hann med en liten fika på bryggan innan resan ner till Malmö.
Även om det var grått under lördagen blev det en riktig kanonhelg! Fin paddling ut på fredagskvällen, lugnare lördag och en helt otrolig söndag! Kul att se mer av Gåsöarkipelagon, som jag bara passerat som hastigast tidigare. Mycket vackert och det blir definitivt fler besök.
Skönt med ett avbrott från verkstan och få se skärgård igen, äntligen är säsongen igång..!

Paddlade gjorde vi: 5+10+12 km.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

13 kommentarer till “Vasholmarna

 1. Pingback: Vasholmarna » Kanotnytt

 2. Ulf Post author

  Det verkar bli lite kyligare nu i dagarna men det gör inte så mycket, har lite småpyssel kvar i verkstan. Fast nästa helg borde jag kunna få bygglov igen – får se var vädret blir bäst.. 🙂
  / Ulf

 3. eriksjos

  Lite kyla är bra! då blir inte vattnet alltför kvalmigt 😉 Bäst väder spanar vi oxå efter till påsken, tror vi får sofflov!

 4. Ulf Post author

  Hm.. kvalmigt var väl inte riktigt det första ordet man kom o tänka på när man stod där utan känsel i smalbenen.. Men vi överlevde ju. O blev nog marginellt renare på köpet också..
  Till helgen kanske man till o med vågar blöta ner knäna också.. 🙂
  / Ulf

 5. tommy hautop

  Hej Ulf
  Underbara bilder samt kul o lädsa din o Eriks dialog.
  Håller med om att det inte är kvalmigt i vattnet riktigt ännu.
  Cheers

 6. Ulf Post author

  Nja vinterbadande tillhör väl inte mina 10-i-top favoritsysslor men man slipper hänga upp doftgranar i tältet..
  / Ulf

 7. Anette

  Kul att få se bilder från hemmaskärgården denna magiska helg. Ska till en Malmöpåg för det ;o) För egen del blev det 0 paddlade kilometer, men en suverän Förstahjälpen-kurs på Smögens klippor .. inkl ett fejkat brutet ben nedstoppat i havet – det brann rätt skönt i tårna medan jag väntade på förstahjälparna.

 8. Ulf Post author

  Man e jöh ejentlijen ståckholmare från början å vi ha jö faktist en del sjärgård dä me.. Men vackert var det.. o tillbaka vill jag nog igen.. 🙂
  / Ulf

 9. Ulf Post author

  Jim; Jo man får ha lite tur med vädret också.. Nu verkar det tyvärr lite trist till helgen, kanske blir till att käka sina ägg i verkstan den här gången.. :/

  Tobi; The west coast is always great but specially during off season when you have the whole archipelago for your self..!

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *