Nedsänkningar luckor

Kör med samma luckor som på förra kajaken, KajakSports 20 cm fram, 15 fika och 24 där bak. Nu för tiden anses det antagligen ganska snålt tilltaget men jag har vant mig vid att packa smått och de har funkat bra – lätta, täta och smidiga att ta av och på. För att få ner luckorna i jämnhöjd med däcket och få en platt yta att fästa sargarna mot gjuter jag en skål i glas & kolfiber.

Form

Jag använder för det mesta divinycell som formmaterial, lätt att bearbeta och få jämna ytor, och finns på de flesta byggvaruhus. Enda nackdelen är att det skräpar ner en del, visserligen mindre smulor än frigolit, men det fastnar precis på samma sätt överallt när det blir statiskt under arbetet.
Eftersom jag kör med 45°-vinkel även här är det ganska enkelt att rita ut formerna. Anledningen att jag har lite flackare vinkel än vanligt är dels att det blir lättare att komma till med händerna och ta av o på luckorna, dels att det är svårt att vika väven snyggt runt skarpare böjar. Har man vertikala försänkningskanter blir det mycket pyssel med väven och man får nästan göra det i två omgångar. Plus att du får en känsligare kant runt om luckan där du drar din packning fram och tillbaks.


Formar

När formen är klar så rundar jag kanterna något och spacklar upp de inre hörnorna med husfix eller annat spackel. Det gör inte så mycket om ytan är lite ruffig, bara själva formen är rätt och riktig. Avslöjas sen när du sänker ner de i däcket..
En dusch spraylim och sen kläs allt in med tunn plastfolie som släppmedel.


Extra kol

Gjuta

Ungefär 5 – 2 kol och 3 glas – lager brukar räcka. Den här gången tog jag sista lagret när jag lossat formarna, för att få en något jämnare yta. Mer info och bilder finns här..
En del använder vakuum och peelply men det tycker jag nästan är lite overkill, om du inte kör med massproduktion. Du spar visserligen några gram men den fina ytan är ganska bortkastad eftersom allt ändå ska kläs in med mer väv när de monteras sen.


Ungefärlig mall

Montering

Det kan vara aningens knepigt att få pottorna på rätt plats o höjd på skrovet. Det underlättar att göra en ungefärlig mall genom att lägga ett papper på potta och lucka, och på så sätt se hur stort hål du ska såga ut. Men tillslut finns det inga genvägar, det är slipa, prova slipa, prova osv som gäller. Kolla noga runt om alla kanter och stäm även av horisontellt och längs med kajaken. Jag brukar vilja ha de bakre luckorna något över däckshöjd eftersom kajaken är bredare här och det kommer linor och andra grejer runt omkring. Medan den främre luckan ser bättre ut om den sitter något djupare. Testa själv vad du tycker ser bäst ut.
När det känns ok så punktar jag fast pottorna med snabbepoxi, jämnar till kanterna och lägger ett lager glas över. Mest för att skydda kanten och inte riskera att det spricker, själva styrkan kommer i första hand underifrån där jag kör med hålkärl och mer väv.
Lucksargerna sätter jag på sist, efter lackningen. Sickaflex och några små M3-bultar för säkerhets skull. Bara sicka kan släppa när man tar i lite extra då det är kallt och luckorna är stela.


På plats


Bak..


..fika..


..och fram

Gummiluckor

Bakgrund:
När jag började bygga kajaker för över tio år sen var det helt öppet som i skärgårds och motionskajaker som gällde. Allt packades vattentätt och man var van vid att grejerna var mer eller mindre blöta. Även om själva påsarna var täta så droppade det på utsidan. På mina två första kajaker hade jag ett skott där bak med lucka i a la VKV Anita o Lisa. Mer som nån slags säkerhetsgrej, vattnet sipprade in där också.
När jag sen byggde min tredje kajak så hade jag fått lite vana att arbeta med trä och plast och ville försöka ge mig på att göra helt täta träluckor. Efter mycket funderande och många timmars arbete fick jag ihop något som faktiskt funkade. De såg rätt prydliga ut, tålde överbrytande sjö, rollar och pös när man öppnade dem. Men träluckor är känsliga.. Träet rör sig, kanterna blir lätt stötta, tätningslisterna behöver bytas och skulle man tappa bort en lucka, inte kul..
Så när jag ritade den fjärde kajaken, Corsan, var det gummiluckor som gällde. Problemet var mest att hitta något snyggt och smidigt sätt att få de på plats, men det tycker jag mina nedsänkningar har löst rätt bra..

Funktion:
Jag har medvetet valt att bara använda de runda luckorna, KajakSport har en del olika modeller men jag trivs bäst med LRC-HT serien. Lättare än helgjutna gummiluckor men inte riktigt i klass med click-on varianterna, som jag upplevt kan fukta lite. Eftersom jag som sagt vant mig vid att packa smått så är det rätt smidigt, tält, kängor och kök går ner utan större problem. Och då de är 100% täta så är det bara dunsovsäcken och pengar & elektronik som ligger i särskilda vattentäta påsar nuförtiden. Till kläderna har jag tunna tygpåsar i olika färger och det mesta annat ligger löspackat. Största faran för vatten i kajaken är faktiskt att någon av mina dricksvattenflaskor eller säckar läcker. Alternativt att jag glömt sätta på bakluckan eller det blir hål i botten. Händer dock inte så ofta som tur var.. Regnar det mycket kan man försöka sköta packningen under en tarp eller hålla till nära tältet.
Den lilla fikaluckans enda funktion är att jag kommer åt hela det bakre utrymmet bättre. Jag har inget skott mellan bakluckorna utan kan skjuta in dricksvattnet ända in mot sitsen, som också fungerar som skottvägg.

Fördelar:
De är täta. Punkt. Inget nästan, så gott som, bara några droppar osv..
De är enkla att ta av och på. Även när det är kallt och med handskar.
De är lätta. Mina tre luckor och sargar väger ganska på grammet 1 kg. Nedsänkningarna ungefär samma som träet du sågar bort.
De sitter fast ordentligt. Man kan klättra på kajaken utan att vara rädd att trycka in eller dra loss luckorna.
De är billiga.
De ser bra ut. Funktion är nästan alltid snyggt och tillsammans med nedsänkningarna tycker jag helheten blir kanon. Det förstärker formen på samma sätt som makeup eller fönsterkarmar, vindskivor mm på ett hus t ex.

Nackdelar:
Hm, vet inte riktigt där..
På en kajak med lägre däck kanske nedsänkningarna stjäl lite för mycket utrymme och gör det svårt att få ner grejer.
Har man riktigt stora prylar behöver man möjligtvis större hål i kajaken.

Träluckor:
Näe.. Trä är bra till mycket men när man bygger luckor är det kanske inte det mest lämpliga materialet. Plast och gummi lirar liksom bättre här..
95% av alla träluckor läcker. 99% läcker efter ett år när träet rör på sig, packningen tryckts ihop osv.
Alla en miljon fiffiga luckstängningar, spännband, låsningar, dubbla luckor osv som är fippliga att hålla på med, grejer som inte funkar, fryser fast, korroderar..
Inget som direkt förhöjer utseendet. Tja, tycke och smak är ju olika men är du förtjust i dolda fönster och dörrar, saker som ser ut som något annat (tänk plåttak i tegelmönster, urk..), så visst..

Mina åsikter om luckor på kajaker.. Ungefär..


Med luckor, bakifrån..


..och framifrån


sidovy fram..


..och bak


Ovansidan klar

Dags att lossa däcket och fixa undersidan. Lite pyssel att rensa undersidan av nedsänkningen runt sittbrunnen men annars brukar det gå rätt smidigt.
Det blir inget tältande under påsken den här gången tyvärr, som tröst kommer det nog att hända mer i verkstan i stället..

/ Ulf

7 kommentarer till “Nedsänkningar luckor

 1. Ulf Post author

  Tack, jo nu börjar det likna en kajak och de stora delarna är klara. Fixade insidan på däcket i veckan och har precis kört igång med sargen. Försöker hålla det så rent o prydligt jag kan så blir det lättare att få hygglig precision i grejerna.
  Lite trist med snö här nere idag men man vår väl köra hårt med bygget i stället. Vips så är det vår igen o då vill man ju inte stå i verkstan och fisa.. :-/
  / Ulf

 2. Jonas Lindström

  Tänkte just använda ordet imponerande och såg att Jim S just använt det!
  Istället för att bygga blir det kanske en morgontur i morgon (bygger dock en gäststuga) men långt ifrån med samma finnish.
  /Jonas

 3. Axel Thobaben

  Hej Ulf
  GLAD PÅSK for you and your Family…
  You hatches simply look great. I am preparing my own hatches very similar to yours (http://www.holzbootsbau.ch/mywp/?p=1262) but using CNC milled forms (male and female). When I am done, I will publish the STL Files of the Form-Pack for download.

  Do you plan to reinforce the area around the bow hatch that you combined with the compass? The cut out from the Deck is quite big. Maybe it is worth to put in an extra layer glass or some longitudinal stripes of you carbon fibres. The same stuff you use for your stations.

  The Idea of the combination of hatch fram and compass is cool – Will you use the Silva 70 or 80 Compass? Maybe I will do a similar kind of hatch depending of the kind of compass I can get here in Switzerland for a reasonable price… .

  Thanks for shareing – make fun to watch and push the limits of my work further.

  Best Regards,
  Axel

 4. Ulf Post author

  Thanks Axel!
  The first time I used the forms and rubber hatches I was a bit afraid that the big holes would weaken the deck – but it was rather the opposite..
  The two circular objects (deck and form) combined made the deck even stiffer. At first when you have just the form (2 coal + 3 glass) it feels a bit weak but when you glue it in place, one layer of glass on top and one underneath, plus the hatch rim, it gets much stronger. There´s absolutely no movement at all. The important part is to ensure that you have a strong bond between the deck and the form.

  The two parts where I think you have to be more careful is;
  The small hatch just behind the cockpit. Here the deck is rather flat and when you climb aboard the kayak during self rescue there´s quite a bit of strain. I feel it flexes on my last kayak and I will put some extra reinforcements here this time. Last summer we went on a course with Gordon Brown and since then you have to be able to sit on the back deck and paddle.. 🙂
  But the weakest spot of all is really the cockpit itself.. Here you have a big hole right in the middle of the kayak with the heaviest load sitting in it.. That´s why I use a carbon fibre coaming on all my kayaks and lots of extra reinforcements on the inside. You can actually lift the kayak, fully loaded, in the rim.. But more on that later..

  Yes I will use a Silva 70 compass. They´re a bit pricey but I like them..

  Ambitious project with the milled forms, are doing for more than one kayak or planning to sell forms too?

  / Ulf

 5. Axel Thobaben

  Hi Ulf
  ambitious is relativ – sounds a bit arogant but I work for Siemens Industry Software – we sell the famous CAD/CAM package NX. So using part of my daily used software is not realy an effort.
  The milling will be done at the FABLAB in Lucerne. They have a nice 3-Axis CNC Machine and that makes it easy.
  Ambitios would be a kind of vacuum bagging similar Ross Leidy did with his GP (http://www.blueheronkayaks.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1102).
  It is not planed to sell the forms – I could but I guess there is not a real market for this. I think it is better to promote the FABLAB’s and the Idea behind.
  The reason for doing this is simple – I want to refit some of my kayaks with this solution so I will end up in doing 7 or 8 Frames… .How much SEK is the Silva 70 (roughly)? Maybe it’s worth to wait until July… .

  Regards,
  Axel

 6. Ulf Post author

  At first it looked complicated but with your background it makes more sense.. Specially if you´re to make frames for more than one kayak. Sounds like you have an interesting job by the way..!

  As a matter of fact I´ve been thinking about vacuum bagging to and fro and I have a couple of old airbrushes & compressor that´s not been used since I started using Illustrator and Photoshop. But I´m not sure the result will be worth the effort. Specially when building kayaks – the weight you might save will cost you a lot of time.. Time that probably would be better spent on the water..

  Speaking of cost.. The Silva 70 you could find at 839 SEK, or 888 SEK freight included (in Sweden I guess..)

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.