Insida däck

Lägga väv på insidan av däcket är det sista stora trä & epoxiarbetet och det är skönt när det är avklarat. Så länge allt sitter kvar på spanten är det visserligen hyggligt stabilt men eftersom det är lite jobb med sittbrunn, fördäck och lucknedsänkningar kan det gå en tid innan man kommer åt undersidan. Har man då otur med för stora variationer i temperatur och/eller luftfuktighet kan det lätt bli spänningar i formen. Det mesta går i o f s att lösa med milt våld men det medför en del extra pyssel..


Väv, främre luckan

Det kan vara lite knepigt att separera däck och skrov. Epoxin kan ha limmat ihop skarven och man får försöka skära försiktigt hela vägen runt. Men spanten är ju bara tejpade i skrovet och brukar lossa ganska lätt.
En del sågande runt sittbrunnen innan allt skrapas rent från smält och vitlim. Slipningen gör jag mest med en oscillerande och grov 40-papper men det blir en hel del handarbete ute i ändskepp och längs relingen också. Det brukar dock gå rätt smärtfritt, man har ju vanan inne och det är, förutom precis i sittbrunnen, inte så höga krav på finishen. Se bara till att inte få alltför stora ojämnheter som kan ge luftfickor under väven sen. Och precis som innan är det viktigt att grunda först, ett tunt lager epoxi..


Förstärkningar runt sittbrunnen


Andra strykningen

Vävjobbet går till ungefär som på ovansidan. Först spackla upp hålkärl kring sittbrunnen, lucknedsänkningar och längst ut i ändskeppen. Sen börjar jag med väven runt sittbrunnen och arbetar mig utåt, det tar lite tid men är inte särskilt svårt. Se bara till att inte dra väven för mycket upp mot kanterna för då kommer blåsorna direkt. Rolla mjukt fram och tillbaka, upp och ner längs sidorna och avsluta med att släta bort småbubblorna med en pensel. Jag brukar lägga 160-grams väv ut runt luckorna och 80 grams resten. Spar inte så mycket vikt men den kräver mindre mellanslipning.
När allt är klart lägger jag ett extra lager väv runt mittpartiet som förstärkning. Sittbrunnen är ju den i särklass svagaste delen av kajaken och jag har en del skarvar här.
Som avslutning några remsor riktad kolfiber för att stadga upp lite. Själva akterdäcket kommer jag dock att göra några separata förstärkningar till senare. Efter vi gått Gordon Browns kurs på Tjäröfestivalen har det ju blivit populärt att kunna sitta där och paddla också..


Fördäck

Dagen efter skär man rent överbliven fiber, slipar alla skarvar, snyggar till runt sittbrunnen och lägger en andra strykning epoxi.


Klart insidan

Nu när de stora delarna är klara kan man slappna av lite mer. Grejerna sitter ihop ordentligt och det går lättare att flytta runt prylarna. Dags att börja kika på sarg, sits och skädda..

Mer bilder och text på tidigare byggen..

/ Ulf

2 kommentarer till “Insida däck

  1. Peter Svensson

    Finfint! Din sajt är kanon. Mycket sevärt! Tittar runt och söker inspiration för att sätta dit en lucka på min surfski. Önskar att jag kunde dela på skrov och däck…

    Ha det gott!

    Peter

  2. Ulf Post author

    Hej Peter, tack! Jo det är något enklare att komma åt om man kan dela på grejerna.. Jag hade nog ändå gjort en liknande konstruktion men med en liten fals runt om, så man kan limma dit den ovanifrån. Lite pyssel men borde funka ok.. Typ så här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.