Kolfibersarg

Nu när de stora delarna, skrov och däck, är klara brukar arbetet fortsätta med flera grejer parallellt. Eftersom delarna oftast kräver lika många moment, som var och en inte tar inte så lång tid, kan man hålla flera bollar i luften samtidigt. Kommer dock att presentera de en och en här, för att göra arbetsgången lite enklare att greppa.
Nästa steg blir sittbrunnen där jag kör med samma variant av kolfibersarg och integrerad sits som jag har haft på de senaste byggena. Sitsen har jag kvar min gamla plugg men till sargen får jag bygga upp en ny form varje gång..


Bygga form

Plugg

Först börjar jag med att grovforma de stående ribborna och runda av topparna för att få en mjuk böj mot den liggande flänsen. Eftersom det är så stor skillnad i hårdhet mellan träet och cellplasten är det enklast att ta det innan. Annars slipar man lätt för mycket på plasten.
Sen sågar jag ut en massa stavar av rosa isolerplast och limmar fast med en dutt smältlim. Försöker forma höjd, bredd och rundhet så nära slutmålet som jag kan. Dels för att få en bra uppfattning om hur den kommer bli, dels för att spara jobb sen – den färdiga sargen är betydligt jobbigare att bearbeta..
Ett lager tunn plast tejas fast runt om som släppmedel och skydd, sen är det bara att köra igång..


Plasta

Plasta

Det går åt en del glas och kolfiber så lättast är om allt är uppklippt innan. Brukar blanda ca 0,6-0,9 dl epoxi åt gången vilket räcker till ungefär två lager. Det tar lite tid att få på plasten så tar man mer hinner den börja tjockna på slutet.
3 lager kol och resten glas, totalt ungefär 10 lager. Börja och sluta med dubbla glasfiber, smutsar inte lika mycket när man slipar sen. Försök också lägga så lite om lott som möjligt, så blir resultatet jämnare.
Dagen efter kan man oftast bräcka loss allt och grovforma sargen. Men försiktigt, den är fortfarande ganska mjuk (vilket gör att du fortfarande har en viss möjlighet att justera formen).


Klart


Putsad


Framkant


Limma fast

Fästa

Sen är det bara att limma fast den färdiga sargen med förtjockad epoxi och fästa med extra remsor. Brukar börja med insidan där jag rundar framkanten för att inte skrapa i smalbenen lika lätt när man sätter sig ner. Dubbla lager på sidorna och längst fram, där påfrestningen är störst. I bakkant kommer sitsen att fästas så där kan man fuska om man vill.
På utsidan är det samma visa men lite pyssligare att komma åt. Även här dubbelt i sidor och fram o bak. Försöker göra det så prydligt som möjligt så blir det enklare att slipa. Att komma in under kanterna är inte helt enkelt..
Till sist blir det ett extra snobblager kolfiber ovanpå allt. Brukar bli 8-10 bitar som jag lägger i solfjäderform med så fina skarvar som det går. Allt jämnas till med slipning och mer epoxi.


Förstärkning insida..


..och utsida


Färdig


Bakifrån


Akterdäck

När allt är klart har man förutom en snygg sarg i kolfiber som matchar lucknedsänkningar och linfästen, en otroligt stark ring som binder ihop för och akterskepp. Sittbrunnen är ju den svagaste delen av kajaken men på det här sättet blir den så pass styv att det inte finns något flex över huvud taget och du kan utan vidare lyfta kajaken i fram och bakkant. Fullastad går det dessutom att förflytta den ensam genom att stå grensle över sittbrunnen och greppa på insidan, mellan sits och knästöd.
Det finns en del som bygger sargen fast på kajaken på en gång men det är inget som jag funderat på. Det går väl antagligen något fortare men är betydligt svårare att komma åt att slipa och få en jämn form sen.


För

Nu vidare mot sits och skädda..

Mer info på gamla byggena som vanligt.

/ Ulf

12 kommentarer till “Kolfibersarg

 1. Gunnar G

  Här ligger jag efter på alla plan. Första gången är det svårt att veta vad som syns efteråt, vad som göms och vad man ska tänka på.
  För en förstasarg är jag nöjd med min och jag fick loss min igår. Däremot är den inte putsad i ytterkant. Jag tar till mej om GF-förstärkning på in och framförallt utsidan.
  /Gunnar

 2. Ulf Post author

  Jo det är en del man brukar lära sig efter första bygget.. Dels arbetet, material & metod, dels, om man förhoppningsvis hinner med lite paddling också, vad man prioriterar i själva kajaken.
  Mycket av det jag visar här har vuxit fram efter ett antal projekt och rätt många mils paddling, och speglar ju mitt sätt att se på det. Men det är ju också det som är bra med att bygga själv – det finns inte så mycket rätt eller fel utan man gör som man vill. Och är förhoppningsvis nöjd med det..!

  / Ulf

 3. Niklas Nygaard

  Snyggt och prydligt, som vanligt! Har du alltid använt så många lager eller ökat efterhand/erfarenhet av svaj eller sprickor? ”Snobblagret” med kolfiber, lägger du det i halvtorr epoxi först och fyller när det härdat fast eller lägger du du det vått på den färdigslipade sargen? Jag ser på dina bilder att jag skaffat mig ett delikat problem! I framkant har jag en ”snygg” linje mellan däck och sargkant vilket kommer att göra slipandet underkanten nästan omöjligt 😉 Men som du säger man lär sig, nästa gång…..!

 4. Ulf Post author

  På den första kajaken använde jag mahogny till sargen men det funkade inget vidare. Såg snyggt ut men den fick sprickor precis intill knästöden och fick förstärkas med flera lager glasfiber. Sen jag började med glas/kolfiber så har jag inte haft några problem alls.
  Tror att jag alltid har haft ungefär samma antal lager/tjocklek, inget jag kan påminna mig om att jag har funderat på i a f. Dels för styrkan, dels för att bygga lite tjocklek. Så sargen inte äter kapell och blir skönare att hålla i. Däremot har jag gått ner i lager på vissa andra grejer som lucknedsänkningar och sits, som blev starka nog ändå i o m infästningarna runt om.
  Snobblagret ligger vått i vått, efter sista formslipningen. Sargen är ganska rundad så det är inga direkta problem att få fäste.
  Jag känner igen det där med att det blev lite tajt mellan däck och sarg, ingen rolig slipning. Men den syns o andra sidan inte så mycket heller.. 🙂 Har faktiskt ökat höjden några mm på de senare kajakerna. Kanske inte så mycket med tanke på slipningen som att det blir lättare att greppa, med handskar, vid räddningsövningar mm.

  Jo, man lär sig som sagt, förhoppningsvis, en massa vi varje gång. Som tur var provar man ju en del nya grejer nästa gång och gör nya fel i stället.. Där lär man sig aldrig.. Fast kanske tur det, då hade det väl inte blivit någon utveckling heller.. 🙂

  / Ulf

 5. Gunnar

  Hej Ulf

  Snygg sittbrunnssarg, Har byggt en nedsänkt sittbrunn precis som den du visar här men funderar på att nu även ribba själva flänsen så är hela konstruktionen i synligt trä..
  Har du gjort det ngn gång?
  vad tror du, spelar det ngn roll om man ribbar flänsen som en ”solfjäder” eller
  med parallella ribbor på den stående sargen?

  Med parrallela ribbor följer linjespelet däckets o nedsänkningens vilket blir snyggast men jag blev osäker på hålfastheten ute i sidorna när ändribban ligger i längsled mot stående ribb?

  Tidigare har jag fasat/skarvat däckets ribbor med nedsänkta ribb 45 grader för att undvika synligt ändträ
  tror du det har ngn betydelse även här på flänsen om man ribbar den. Det kommer ju bli en mjuk radie även här mellan stående ribb och liggandes fläns.

  Med vänlig hälsning Gunnar

 6. Ulf Post author

  Jo på första Nomaden byggde jag en sarg helt trä och med de liggande ribborna i en solfjäder runt, precis som du beskriver. Men det vart kasst, den sprack nästan på en gång. Träet har ingen hållfastighet tvärs ådringen och jag var tvungen att lägga på ett antal extra lager glasfiber..

  Därefter började jag hoppa över andras byggbeskrivningar och lita mer på mina egna metoder. Genom att bygga hela sargen, inklusive den liggande flänsen helt i kolfiber (de stående träbitarna är mest som styrning och för att få extra tjocklek i laminatet) får du en grymt stark ring som håller ihop kajaken precis där den är som svagast. Jag vill att mina kajaker ska tåla att lyftas, fullastade, i sargen genom att stå tvärs över och greppa insidan. Mycket praktiskt om man är ute o ensampaddlar, och vill slippa dra upp på klippor & stenar.

  Så träsarg är inget jag kan rekommendera, men vill du göra det så bör du pröva dig fram och se till att den håller för dina behov. Eller kontakta konstruktören av kajaken, o hör vad han har att säga. Själv är jag inte så förtjust i att ha trä överallt utan tycker man ska ha rätt material på rätt plats. Till skrovet på one-off byggen funkar det utmärkt, men till luckor, sargar mm tycker jag det finns bättre alternativ.

  Fasningen är mest kosmetisk och har nog inte så stor betydelse egentligen. Den brukar också synas mindre än man först tror. På mina målade byggen har jag hoppat över men på de med trädäck har jag svårt att låta bli.. 🙂

  / Ulf

 7. Gunnar

  Hej Ulf

  bygger själv en nedsänk sittbrunnssarg precis som ditt bygge. Har limmat dit kolfibersargen och putsat till bra resultat och skall nu förstärka med ytterliggare remsor.

  lägger du förstärkningremsor 2 lager i fram , 1 lager på sidorna över hela sargen/runt kanten eller endast i skarvarna på insida / utsida?
  När du lägger ”snobblagret” kolfiber sisst. Då läggs väl det det färdigslipade torra sargen?
  Finns ngn möjlighet att klara detta med ett sammanhängande kolfiberstycke, cirkel? eller lång remsa ca 180cm ?/ diagonalt? för utseendets skull istället för flera bitar i solfjäder?
  eller upplever du att det nästan blir så om man passar in bitarna mot varandra?

  Lägger du glasfiber i allt ändträ för att täta , tex i packlucköppningar/ skeddbox och andra genomföringar eller räcker det att pensla epoxi på ytorna?

  MItt första bygge med kanske en ngt för hög ambitionsnivå då det tar enormt med tid med smågrejerna men hoppas det blir bra när det blir klart

  Med vänlig hälsning Gunnar

 8. Ulf Post author

  Hej igen Gunnar!
  Jo ambitionsnivån är nog kanske aningens hög på ditt första bygge.. Ville också att min första kajak skulle bli så perfekt som möjligt. Men så blev, av någon outgrundlig anledning, inte fallet. Dock lärde jag mig jättemycket – vilket gör att jag idag varken paddlar eller bygger på samma sätt som då. Så numera brukar jag alltid rekommendera att man bygger en lite snabbare, för att lära sig metoden och komma igång o paddla. Dessutom så återspeglar, förhoppningsvis, min metod att bygga ganska mycket min paddling. Och det är troligtvis inte den allenarådande sättet att varken bygga eller paddla..

  Nåja, hursom.. För att förklara arbetssättet lite enklare så:
  1. Först trädäcket, nedsänkning och stående ribb i sargen. Hålkärl i nedre kanten och sen ett lager väv på ut och insida.
  2. Form runt om och gjutning av kolfibersargen. När torr, plocka av, putsa och limma på plats.
  3. Hålkärl i övre kanten, förstärkningsremsor, dubbelt fram och på sidorna. Det behövs egentligen bara runt själva skarvarna men på yttersidan brukar jag dra den från flänsens ytterkant, ner över stående sargen, och vidare en bit runt ”nedsänkningsskarven”. Dels för att det blir lättare att putsa den jämn så, dels för att nedsänkningsskarven på så sätt också får mer styrka/slitagemån.
  4. Som avslutning, när allt är torrt och slipat jämnt, lägger jag sista snobblagret kolfiber. En gång gjorde jag det med bara två bitar men det gav inget egentligt mervärde. Lägger man en schyst solfjäder ser det lika bra ut, skarvarna syns inte så mycket som man tror. Och det spar massa ganska dyr fiber. En hel bit kanske funkar i o m att kolen är rätt flexig, men inget jag har provat.

  Jag försöker lägga fiber på allt trä, och definitivt allt ändträ. Epoxi har varken styrka eller tål slitage vidare bra (ända fördelen att det går att lägga tjocka lager med..). Runt skäddabox och andra utsatta delar vill jag dessutom ha flera lager fiber.
  Den gången (må gud förbjuda att det händer igen..) som jag byggde träluckor, så la jag fiber runt luckans kanter, för att den skulle tåla lättare slag/nötning. Dock ingen väv runt hålet i däcket men där skyddar ju den undre sarg/tätningslisthållaren bra.

  Men som avslutning.. Åter, det här reflekterar ju bara hur jag ser på det. Alla håller säkert inte med och har andra lösningar i stället. Det vore kul om du också kunde redovisa ditt resultat sen, så kanske det kommer fram fler metoder..?

  Lycka till och hoppas det går bra!
  / Ulf

 9. Gunnar

  Hej

  Ok tack för tipsen, funkade finfint, Nu är allt klart för att limma ihop däck med skrov.
  förutom främre skottet, har funderat på om det skall göras i skumplast? vilket jag sett på andras samt att det troligen går snabbast, lättast. men går det att lägga epoxy o glas på eller löses det upp? om man inte lägger på glas o fiber som skyddande lager blir det väl som en sån där grön trasig plastblommeskumbit efter att man lagt i tält o grejer i packutrymmet ngra gånger
  Eller stående rib som det bakre – vilket blir snyggare men tyngre..

  Hur gör du dina främre skott?, de bakre ser jag ju att du gör med integrerad sits i kolfiber.
  Jo, jag skall visa hur slutresultaten blir snart , kajaken måste bli klar inom 5v då tillökningen väntas..

  MvhGunnar

 10. Ulf Post author

  Kör med kombo 4 mm plywood och samma rosa skumplast som jag har som formmaterial till lucknedsänkningar mm. Väv på båda sidor. Vet egentligen inte om man måste ha plywood mot fötterna men det känns säkrast. Vill dock ha väv även in mot skottet eftersom, precis som du säger, tältpinnar o sånt fnösslar sönder plasten. Och epoxi & väv funkar kanon på skumplasten (inget lösningsmedel), kontaktlim däremot äter upp den.. Om man inte grundar med epoxi eller färg först..

  Anledningen till att jag både har plywood och skumplast (i stället för tjockare plywood..) är att bara en tunn träskiva ger en kraftigare brottanvisning om olyckan är framme. Sitsen är visserligen också tunn men sitter ju inte vinkelrätt mot skrovriktningen och sviktar mer.

  Mitt främre skott funkar som fotstöd o eftersom jag byggt några stycken skippar jag inställningsmöjligheten – den passar ca 184 cm långa personer perfekt. Som förstagångsbyggare skulle jag dock inte våga det. Man utvecklas troligen en del i början och det som känns bra första året kanske inta alls funkar sen.

  O innan du limmar ihop allt så fäst skottet i däcket först. Det är betydligt lättare att komma åt nederkanten efteråt..

  Lycka till med tillökningen..!

  / Ulf

 11. Gunnar

  Hej igen

  Tänkte jag skulle skicka över en bild på resulatet av bygget efter vårt mailande om metoder mm.
  Sjösatte min Njord under v 29 på vårt sommarställe vid Raftö-tången innanför Havstensund, efter att ha gett mig denn på att det skulle paddlas under denna semester och kört ner den från Sthlm på taket. allt med däckslinor mm är ej helt klart och jag skall lägga ngt mer lager lack i vinter men den är nu invigd och får just namnet ”NJORD” som även namnet på norra bohusläns fiskeriförening . Nu när jag gick in på din sida såg jag att du var precis i krokarna samma tid. bilden med ”Finmöte” visar en av fyra likadana båtar som jag såg passera mig på bryggan i havstensund. Är själv svag för träbåtar genom min kustkryssare i mahogny. Skickar ngra bilder på mailen och tack för tipsen, kanoten o Sittbrunnen känns mkt bra hittills.
  /Gunnar

 12. Ulf Post author

  Hej Gunnar, synd att vi missade varandra! Min bild är tagen strax söder om Råssö, o det är ju bara dryga halvmilen upp. Nu stannade jag ju till vid både Resö och Kalvön sen, men det blev ett snabbt stopp även i Havstenssund. Jag mötte ett helt gäng likadana segelbåtar och det här var den första i raden, hon låg i klar ledning. Kul att se dem, det låg hygglig sjö in från havet o de gjorde bra fart. Annars tycker jag många seglare nuförtiden har missat det här med själva seglingen – även om de har rullfockar o alla hjälpmedel så är det mycket motorgång va..?

  Grattis till kajaken också, hoppas du får paddlat lite nu! Ett varningens ord bara: de här grejerna som är nästan färdiga har en oförklarlig förmåga att bli permanenta. Man vänjer sig snabbt och är inte lika sugen på att plocka fram alla verktygen igen. Bättre att ta det på nästa bygge i stället.. 🙂

  Grattis till sommarställe på det bästa stället i Bohuslän också! Jag brukar ofta lägga i vid just Havstenssund, trevligt samhälle o nära både till Fjällbacka o Koster..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.