Skädda

På alla mina skäddakajaker har jag haft samma system med cord och snöre i stället för vajerjustering. Första varianten var aningen klumpigare och något för tajt, så den kärvade en del i början. Men med lite slipande så lirade det ok och den sitter kvar ännu, 10 år senare. Den nuvarande modellen är mer utvecklad, både i material och utseende, och funkar bättre. Fortfarande lite pysslig att få ihop men väl på plats är den smidig, hållbar och mycket lätt att använda.

Funktion

Jag är inte så imponerad av de flesta skäddalösningar på marknaden, en del funkar visserligen hyggligt om man är försiktig med dem, men många är riktigt dåliga. Allt i från vajrar som lätt kärvar, kinkar, delar som är svåra att byta/reparera, onödigt komplicerade delar (hydraliska skäddor..?), klumpiga (skäddan är 5 mm tjock men boxen är 4-5 cm bred..), glappar, olika plastsorter i kajak och skäddabox vilket gör det omöjligt att få en bra tätning/fastsättning, osv. Har även sett en del hemmasnickrade varianter, genomgående med linor på däcket, dubbla snören, vridreglage, fotmanövrerad mm, men inget som jag själv skulle vilja ha. Så det blev till att plocka fram tänkarkepsen och fundera några varv till..


Min skäddalösning

Önskemålen var:
– Bra skäddafunktion, alltså: Placering – inte för långt bak på på kajaken. Form – smal, vingprofil. Funktion – stort justeringsområde och med så lite turbulens som möjligt.
– Stark och hållbar, alla utsatta kanter bör inte bestå av trä utan många slitlager plast.
– Få rörliga delar.
– Om man paddlar på något, alt lägger kajaken på land, ska skädda inte ta skada och helst bara fjädra tillbaka.
– Enkel att justera, med en hand, med handskar på.
– Inget skröfs på däcket.
– Lätt att underhålla, byta cord och/eller lina, även på tur.
– Helst inga metalldelar (rostfritt finns inte, det är bara frågan om hur fort det rostar..).

Typ enkel & idiotsäker (nja, någorlunda i a f..). Och det mesta fick jag nog med, mer eller mindre..


Träkärna

Skäddan

Den knepigaste biten att få till är egentligen själva skäddan, när den är färdig löser sig mått och arbetsgången med resten mer eller mindre av sig själv.. Så här går det till, ungefär:

– Utgår från en bit 4 mm plywood som jag sågar ut något mindre än den färdiga skäddan, se på bilden.
– Tunnar ut baksidan och rundar framkanten, till en lagom vingprofil.
– Sågar ut de två små bitarna i bakkant som ska vara lösa sen, plastar in dem (en bit plastpåse, ballong eller något annat epoxin inte biter på) och en liten klutt smältlim och placerar de på plats igen. Lite pyssel här, tänk på att de ska gå o peta bort sen.
– Sen ska hela skäddan kläs in i lagom antal lager, typ 2 kol och 3-4 glas. Brukar ha lite tjockare i bakdelen eftersom man tar bort träkärnan här. Lättast är att pensla på lagerna ett och ett på ena sidan, vända på allt och sen vika över ett lager i taget runt framkanten. Så får man en tajt passform. Väter man ut allt på en gång innan man viker ihop det är det lätt att träkärnan glider lite i mitten.
– Lägg plast runt allt och kläm ihop ordentligt.
– Dagen efter sågar man sen ut skäddan, den riktiga formen, och petar bort de inklämda träbitarna.
– Borra upp alla hålen och putsa kanterna.
– Som avslutning brukar jag lägga något slitlager väv i själva axelhålet (troligtvis inte nödvändigt) och pensla epoxi på alla exponerade träytor.

Om allt funkade ok ska du ha en tunn, från 4-6 mm, extremt stark skädda, i rätt vingform, med gott om slityta i fram och bakkant och ett spår där lina och cord kan löpa fritt (själva fastsättningen sker genom en enkel knut..).


Det bör finnas en skädda där inne någonstans..


Något senare


Extrahål


Skäddabox

Box

Boxens form anpassas så att skäddan får lagom glapp runt om. Även här kör jag med 4 mm plywood som jag klär in med glasfiber innan, dubbla lager på insidan. Kanten runt är rätt enkel att göra men den nedersta biten kräver lite mer finlir. Ett 5 mm hål tvärs igenom och en 10 mm försänkning halvvägs, så knuten inte sticker ut från botten. Till axeln funkar en bit paddelskaft bra, hållbart och sprider belastningen över en större yta. Slangen är en vvs-anslutningssslang från Clas O, med färdig metallkoppling (mässing och rostfritt) och exakt rätt längd – 2 m. Aningens tjock men enkel att fästa och nästan omöjlig att böja sönder när man packar sen.
Justera tjockleken på boxen så att du får ca 1,5-2 mm fritt spelrum runt skäddan och limma ihop allt. För att minska glappet brukar jag klämma dit en skiva av tjock, mjuk, fetplast (typ från små mat/godisburkar) på varje sida sen när allt är klart.


Halvklar


Helklar, på plats

Montering

Mät upp och såga ut hålet i botten. Placera boxen så att skäddan hamnar precis innanför bottenkanten när den är fullt indragen. Limma fast med tjockad epoxi, hålkärl och två lager väv. Utsidan på botten jämnas till och 2-3 lager väv även här. Som avslutning brukar jag gjuta ett stöd i kolfiber. Busenkelt – fila till en plugg i cellplast, lagom lager plast, snygga till och limma fast. Snabbt, hållbart och inget efterjobb.
Skäddan monteras sen när allt är lackat och klart. Ett snöre till clamcleaten, som drar upp och en cord, som drar ner. Plättlätt..


Undersidan


Kolla skäddans läge

Som sagt, skäddan kräver lite precision vid själva bygget men sen funkar den smärtfritt och är enkel att justera. Brukar byta ut corden var 2-3 år för säkerhets skull och oftast blir skäddan lite repig i nederkant, men annars är den i princip underhållsfri. Den kan kärva ibland, man kan få in grus eller om man drar upp akter på en sand eller dystrand, men det går oftast att pilla ut igen. Ungefär som de flesta skäddor. Borde egentligen montera ett kort snöre i hålet längst bak men det har aldrig blivit av..
Den enda nackdelen jag kan komma på är att den nog blir lite ledsen om man backar på något i full fart. Kan åtgärdas med en annan form på akterkanten (så att den trycks inåt i stället, blir dock inte lika snyggt..).

Den har använts i över tio år och rätt många mil, och jag kommer antagligen köra vidare på samma modell om, gud förbjude, det skulle byggas igen..

Det blir bilder på clamcleaten också sen..

Lite mer från de tidigare byggena som vanligt..

/ Ulf

6 kommentarer till “Skädda

 1. Axel Thobaben

  Hej Ulf,
  I was wondering what Type of ”Hardware” you use as inlet for the tube/rod in the picture with the reference ”Halvklar”? You write it is a kind of sanitary coupling and you bought it at Clas O. – Do you have a reference to a web shop to compare this item with stuff I can source in CH?
  Brass and Stainless Steel sound good.
  Thanks in advance.
  Best Regards,
  Axel

 2. Ulf Post author

  Hi Axel!
  I buy most of the extras like paintbrushes and sandpaper at a local swedish business chain called ”Clas Ohlson”. It´s a bit like Ikea but with other stuff and even cheaper.. There I also found a connection hose for water that I´ve used on all of my kayaks:
  http://www.clasohlson.com/se/Anslutningsslang/Pr307881000
  Just saw of the big nut and you´re left with a brass and stainless coupling that´s easy to fit.
  Regards
  Ulf

 3. Axel Thobaben

  Hej Ulf – That is simply great!
  I knew C.O. from my various visits to Sweden but I would never make the link from this type of household supply to a Skeg-Life-cable-tube in a kajak… .
  I was laughing lood when I opend the C.O. page and realized what are you using in you boats.
  I often stand in front of those pipes when we refit parts of our house but never thought further than to my next wall to open. 😉

  Best Regards,
  Axel

 4. Ulf Post author

  I don´t remember how I came across it in the first place but it fits the bill perfectly..!
  You can get a real good bond to the skeg box. It´s sturdy so you don´t have to be too careful when pushing in your gear. The length is just perfect and the price is affordable..
  And there´s a neat clamcleat solution in the other end – I´ll show you in the next update..!
  Regards
  Ulf

 5. Ulf Post author

  Hej Carl, min skädda är ca 35 x 12 cm och den funkar bra på min båt, för mina behov. Men det är tyvärr inget man bara kan kopiera rakt av, utan helt beroende på vilken sorts kajak du bygger, var skäddan ska placeras och hurdana egenskaper du önskar. Skulle rekommendera att du i första hand hör med den som har konstruerat din kajak..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.