Sits

Efter att sargen sitter på plats brukar jag fortsätta direkt med sitsen, den är rätt enkel att göra men ska ju fästas i bakkant mot däcket och även integreras med själva sargen också. Jag har gjutformen från de tidigare kajakerna och även om den behöver putsas upp och repareras en del mellan varven spar det mycket tid.
Sitsen är nog en av de delarna det fuskas mest med tyvärr, dessutom den som får störst konsekvenser. Sitter du inte bra blir det inte mycket paddlat. Det är nog ganska vanligt att man väntar till slutet med sittlösningen och då har man ofta inte tid, ork eller lust att få till en riktigt bra variant. Det får bli en dyna eller liggunderlagsbit direkt på botten, i bästa fall en snabbtillverkad sits i skumplast. Utan ordentlig utprovning av höjd, avstånd och sittvinkel, eller paddling för den delen..

Plugg

Första gången jag gav mig på att få till en integrerad sits, alltså sits och skott kombinerat, var precis när Skim hade släppt sina kajaker. Jag var lite imponerad av lösningen men tyvärr satt jag inte riktigt bra i den. Lågt fördäck gjorde att benen klämdes fast under knästöden och det blev för tajt.
Så jag tog min lösa skumplastsits, som hade funkat bra i ett år, och tejpade fast i botten på Corsaron som jag höll på med då. Byggde upp rygg och sidor med massor av tejp & lösa kartongbitar, och sen på med gips och remsor. Efter en del pyssel, mycket spackla, slipa och polera, fick jag ihop en bra plugg att gjuta av. Tyvärr snålade jag lite med släppmedlet (en av de viktigaste saker man lär sig i n t e spara in på..) så den fick hackas loss efteråt. Inte roligt alls.. Men resultatet vart ok och jag satt bra. Och nästa gång var det bara att gjuta av och göra en riktig form i glasfiber, ca 4-5 lager. Lagom tjock för att hålla formen men mjukare än själva sitsen, så det går att bräcka loss den sen.
Hittar du en sits du trivs med så spar man mycket jobb om den går att gjuta av direkt. Men testa den ordentligt först. Det är inte alltid den som är skönast efter 15 minuter som funkar bra efter 8 timmar, eller ett år.. Jämför gärna med cykelsadlar eller bilsäten, det är inte alltid de mjukaste som är bäst i längden..


Gjuta

Gjuta

Ibland kan det behöva fixas lite småsprickor och sånt men sen är är det bara att polera upp pluggen ordentligt och pensla på släppmedel, ca 3-4 ggr, minst.. Klipp ut ordentligt med glas och kolfiber och se till att ha några hela bitar att börja och sluta med.
Brukar börja med ett lager glas närmast pluggen, det är enklast att få att följa formen och komma in i hörnor och veck ordentligt. Nästa lager blir kolfibern och här bör man vara lite petig och försöka få den att ligga snyggt, det är ju den som syns sen. Sen varva lager, ca 6 totalt. Avsluta med en hel bit glas så får du en jämn yta ytterst som inte smutsar så mycket när du slipar.
Kör mest med en tunn skumroller och använder bara en liten pensel för att komma in i hörnorna.
Dagen efter bräcker man loss sitsen försiktigt och putsar kanterna. Den är fortfarande ganska mjuk så ta det lugnt..


Färdig sits


Inpassning

Montering

Det kan vara lite knepigt att få den att passa ordentligt men enklast är att börja i ovankant. Först kapar man till rätt bredd. Sen är ju däcket bara svagt välvt så jag fortsätter med att plana ut ovankanten på sitsen. Nu kan man ganska lätt runda hörnorna och få den att matcha kanten på sargen. Spänner fast den med spännband och en hel del passbitar för att få så tajt passning som möjligt, innan jag punktar fast den med en tunn sträng snabbepoxi. Framkanten fixar man genom att ta närmaste spant och klämma fast som mall. Prova ofta för säkerhets skull..
När allt känns ok fäster jag den med smala glasfiberremsor på insidan, från ca 1 cm och uppåt, ungefär 4-5 lager. Det blir ju en del påfrestningar här och jag vill slippa alltför många remsor på framsidan.


Fästa


Förstärkning akterdäck

Passade samtidigt på att fixa lite förstyvningar under akterdäcket. En enkel metod:

– Ett lager tejp som skydd.
– Tunna v-formade lister i cellplast, smältlimma fast.
– Mer tejp.
– Pensla på släppmedel.
– 4-5 lager kol o glas.
– Bräck loss och putsa kanterna.
– Rugga upp ytorna och limma fast med förtjockad epoxi.

Man hade nog kunnat limma fast tunna trälister också, alternativt plastat in cellplastlistena direkt. Men det hade blivit mer slipning och inte lika snyggt. När nu någon stoppar huvudet i skottet..


Glas & kol


Klart


Sits färdig


Bara knästöd och skott kvar..

Nu är sitsen klar och det ska bara några tunna remsor på insidan, mot sargen också.
Det är visserligen lite jobb med att gjuta sitsen men när den väl är gjord är det ganska enkelt att få den på plats. Den är smidig att sätta sig i, lättskött, inget som kan lossna eller trassla in sig, du tömmer kajaken på ett kick och viktigast av allt, jag sitter mycket bra i den. En del kanske saknar ryggstöd eller en liggunderlagsbit i botten men jag tycker det är skönt att slippa, även under 24-timmars faktiskt. Går ganska enkelt att lösa dock, om man skulle vara på det humöret..

Mer info om gjutning och montering från tidigare byggen..

/ Ulf

10 kommentarer till “Sits

 1. Gunnar G

  Det är svårt att veta hur mycket förstärkning som behövs i däcket på första bygget. Risken är väl att man summerar alla tips och det blir onödigt starkt och tungt.
  Jag dubblerade väven på insidan där jag förväntar mej att sitta innan ihopp och plastade in 1 ribba. Väl ihoplimmad är det för sent att styva upp den (på ett enkelt sätt).
  En remsa glas till, en ribba till, eller bara låta bli… Många svåra val.

  Sargkanten, putsar du den bara rund i ytterkant eller lägger du väv runt för att inte slita kapell?

 2. Ulf Post author

  Ofta kan det tyvärr bli tyngre än väntat, men inte säkert starkt nog ändå. Problemet är ju att både ha lite materialkännedom och veta hur man kommer att använda kajaken sen..
  Jag tyckte det räckte gott med riktade kolfiberremsor förut men sen i somras har det blivit mer klättrande på kajaken och även paddlandes sittande på akterdäcket. Och då märkte jag att det sviktade en del, särskilt vid skarven mot lilla luckan, eftersom jag inte har något extra skott där. Sen hänger det lite på skrovformen också. Ett välvt däck tål mer än ett platt. Som du säger, svårt o vet på förhand.. Och svårt att komma åt att förstärka efteråt..

  Sargkanten putsar jag bara så rund jag kan, den blir blank och fin sen när epoxin kommer på.

  / Ulf

 3. Erik A

  Oerhört vackert arbete!
  Du har inte haft några problem med skarven mellan skrov och däck vid mycket kläng? Klena motionskajaker brukar få problem med skarven som i dessa fall är för klena. Skottet bak kanske håller ihop skrovet så att flexen blir minimal?

 4. Ulf Post author

  Tack Erik!
  Vad jag har sett så har det inte varit några problem där. Dels blir det faktiskt lite anläggningsyta, skrovet är ju ca 4 mm tjockt, att limma mot, dels ligger det ju dubbla remsor glasfiber hela vägen runt på utsidan, enkla i sittbrunnen och små snuttar där jag kommer åt vid luckorna. Sen stagar nog skottet, precis som du säger, en hel del.
  Skulle det ä n d å börja röra på sig återstår väl bara att börja banta inför säsongen..

  / Ulf

 5. Gritstone Seakayaking

  Wow, looks pretty amazing…

  What are the two little circular recesses on the seat for?

  Will you build in some thigh braces as well?

  Best regards,

  Tobi

  P.S.: I really like the shape of the bow!!!

 6. Ulf Post author

  Thanks Tobi!
  The two circular holes are for my seat bones. I don´t know if they´re really necessary but they work for me. I´ve used the seat during our 24 hour competition here in Malmö and although I was pretty sore I could still walk the day after.. 🙂
  And I´ll have knee braces .. Pics will follow.. Any day soon..

  Regards
  Ulf

 7. Axel Thobaben

  Hej Ulf – again eye candy 🙂
  Your reinforcements made out of extruded polystyrol and carbon fibre looks interesting.
  Did you had difficulties with your previous boats in the past within this particular area? From your last years postings I remember pictures of a teaching session with Gordon Brown where people standing on the boats behind the cockpit.
  Or did you rasp toooo thin?

  Cheers,
  Axel

 8. Ulf Post author

  Hi Axel, Thanks!
  No real problem until we met Mr Brown.. Great training for your balance and plenty of self rescue.. Although it sometimes looks kind of stupid.. 🙂

  / Ulf

 9. Claes Lernmark

  Hej,

  Min sits har jag kompletterat med silikon. Jag gick in i en affär för häst sport. Man använder silikon att lägga mellan hästen och sadeln. Jag delade silikonet på mitten. Lade det dubbelt i sitsen och har inte haft träsmak i ändan sedan dess. Kostar omkring 260 kr. Nu skall jag göra ett ryggstöd på samma sätt.

 10. Ulf Post author

  Hm, inte hört talas om det förut.. Men om det funkar för dig så är det ju kanon. Har själv aldrig besvärats så värst mycket av trä(plast..)smaken i baken. Körde senaste 24-timmars med min vanliga gjutna sits utan någon som helst dyna. Och vad jag minns (något luddigt ska erkännas..) så hade jag inte mer ont där än i resten av kroppen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *