Beslag

Nu i sluttampen av bygget är det rätt många smågrejer som ska på plats innan det är dags att att limma ihop kajaken. Linfästen, clamcleat, fotstöd och små hållare för luckor, packnät mm. Den här gången behövdes det även fixa en skål för kompassen.


Form

Clamcleat

För att reglera skäddans läge har jag en infälld clamcleat på vänstra sidan av sittbrunnen. Försänkt, för att som alla beslagen vara så lite i vägen som möjligt, och på vänster sida, för att kunna hålla styrhanden kvar på paddeln när jag justerar. Dessutom sitter den lagom långt fram, så att knätet inte riskera att ligga emot.
Den här lösningen har jag haft på nästan alla kajaker och så här går jag till väga:

– Först en form i cellplast.
– Sen gjuter jag skålen i glas och kolfiber, lossar och snyggar till.
– Såga ner clamcleaten i lagom storlek. Brukar behöva kapas i framkant och en liten bit där bak.
– Tejpa in allt och bygg upp formen med pappbitar. Glöm inte att tejpa för öppningarna på clamcleaten ordentligt. Brukar dessutom rulla en smal cylinder bakåt, dels så att clamcleaten hänger stadigare, dels så jag vet var jag ska borra hålet där bak sen. Mycket viktigt är att själva clamcleaten hamnar i rätt nivå – ligger den för låg kommer snöret inte att greppa sen.
– Gjut in allt i en blandning av epoxi, förtjockningsmedel och svart pasta.
– Nu kommer lite pill att få bort all oönskad epoxi igen.. Lossa all tejp och slipa fram, bak och ovansida. Med en liten fil el dremmel, kan man sen öppna upp ovansidan, och till sist borra ett hål för slangen i bakkant-
– Kolla att slangen passar, snöret löper fritt och nyper när du drar det bakåt.
– Till sist limmar du bara glas o kolfiberformen på plats. Själva clamcleaten tar man sist när kajaken sitter ihop.

När kajaken är klar drar jag igenom snöret, ända fram till första linfästet, igenom en liten cordögla (justera så det blir lagom motstånd) och sen tillbaks till clamcleten. Här fäster jag allt i en rund plastkula som är lätt att greppa. Anledningen till att snöret görs extra långt är att man då kan dra ut skäddan och byta cord utan att linan försvinner ner i hålet..


Gjuta in clamcleat


Färdig


Insida


Utsida

Linfästen

Linfästena görs också nedfällda, lite mindre pyssel men desto fler i stället – jag har en hel del fästen på däcket.. För att kunna dra en rejäl säkerhetslina runt hela kajaken, ovärderligt vid räddningsövningar, samt en massa cord för att fästa reservpaddel, hel på framdäcket eller delad där bak, pump, karta mm.

– Gjut de små plastkopparna. Det går ju åt några stycken så jag brukar börja i tid och sen ta ett varje gång jag plockar fram väv o epoxi. Mer info om plugg och själva gjutningen finns här..
– Mät noga var alla hålen ska vara på däcket och såga upp.
– Passa in kopparna en och en, lite pilligt beroende på hur noggrann man är..
– Borra upp och placera stålpinnen på plats.
– Limma fast med tunn epoxi först, så tränger det in ordentligt i träet och runt pinnen.
– Lägg förtjockad epoxi runt och sen ett lager fiber ovanpå.
– Slipa jämnt och ett sista lager epoxi.
– På utsidan jämnar jag till kanterna och sen lägger jag ett lager glas ovanpå. Lättast är att göra det samtidigt som relingen ska snyggas till – precis vi linfästena lägger du en bredare remsa bara.


Linfästen


Plasta in


Utsida

Jag har haft samma linfästen på alla kajaker sen 2005 ungefär, bara några fler varje gång.. Anledningen till att jag kör med samma prylar hela tiden är naturligtvis att jag tycker de funkar, för mig och min paddling. De här linfästena är lite tidskrävande att få ihop men funktionen är mycket bra:

– De är starka. Håller för räddningsövningar och att lyfta fullastade kajaker i.
– De tål användning, under lång tid. All nötning sker mot rostfritt stål och många lager kol och glasfiber.
– Du kan dra flera linor eller cord igenom dem.

Ända nackdelen jag kan komma på är att stålet kommer att rosta, nångång.. Särskilt under epoxin kan det börja krypa konstigt nog. Jacob har testat titan och jag vet det finns i kolfiber också. Nästa gång då..

Har sett en hel del andra lösningar men de faller, enligt mig, nästan alla på en eller flera av punkterna.. De håller inte för det de är gjorda för – wtf, varför bry sig.. De tål inte nötning – bara epoxi utan väv är mjukt och ändträ suger vatten som en svamp.. Du kan bara dra en lina genom varje hål – ok om man gillar ost eller prickig korv kanske.. Gemensamma nämnaren brukar dock vara att de går fort att tillverka. Och visst, prioriteringarna är olika – själv föredrar jag att bygga lite långsammare för att i stället kunna paddla något snabbare..


Små fästen

Övrigt

Dessutom brukar jag gjuta en del småfästen, typ till snöret som håller luckorna och sånt. Enkla att få till och på plats, och snygga ifall nån skulle kolla i skotten..
Fotstödet är kombinerat skott, passar 185 cm ungefär, och görs i 4 mm plywood. Lite cellplast bakom för stadga och sen väv på båda sidor. Fäster i däcket först eftersom det lättare att lägga remsor i nederkant sen när man limmat ihop allt.
Den här gången fick jag fixa en potta till kompassen också. Gjuta (ta en ballong och blås upp till lagom storlek t ex), limma på plats och sen några pluttar som man drar skruvarna i.


Plats för kompass


Klar att limma ihop..

Nu börjar de sista bitarna äntligen falla på plats och allt är nästan klart. Knästöden är kvar men de är på gång och kan sättas dit efteråt..
I går kväll gick jag över kanterna med epoxi en sista gång för säkerhets skull, trist om man missat nån fläck längst in. Så nu borde det bara vara att limma ihop den då..

/ Ulf

18 kommentarer till “Beslag

 1. Niklas

  Snyggt!
  Jag har inväntat din clamcleat, använder din skäddamodell men funderat på en bra lösning med olika varianter för låsningen men denna var enkel och ändå klurig! Låter du linan ”tura” runt en cord framåt för att hålla lite spänning och så att den inte slinker ner eller hänger och slänger??
  Jag har gjort en variant på linfästen med en rund kopp. Rädd för skarpa hörn som brottsanvisning. Sedan låter jag en UV stabil lina vara ”pinne”. Vinsten är att en knut, låst med epoxi, på vardera sidan ger en väldigt bra tryck fördelning med låg belastning på ”koppen”! Får se om det funkar i verkligheten, annars borrar jag bort dem och sätter en aluminiumpinne! (kan bli lite krypande inne i kajaken efteråt bara;) )

 2. Ulf Post author

  Hej Niklas!
  Jo det stämmer med linan, gillar inte grejer som hänger o slänger och om du spänner corden lagom, precis så clamcleaten hugger, blir det enkelt att justera skäddan.
  Du har även helt rätt med runda koppar.. Anledningen att jag kör med min fyrkantiga variant är mest lathet och att den funkar tillräckligt bra. Sen är jag ju lite kinkig med estetiken också.. Jag tycker helheten med kombinationen av raka delar, 45°-vinklar i ploppar, lucknedsänkningar mm tillsammans med de långa mjuka böjarna är rätt snyggt, och skulle jag byta ut mot en rund så skulle det förmodligen, förutom ny plugg, innebära en omritning av större delen av kajaken.. 🙂
  Och lite till mitt försvar så ligger de fyrkantiga plopparna ändå på bästa möjliga sätt.. Den flackare delen ligger längs med lindragningen, där belastningen är störst..
  Sen vet jag inte hur en lina funkar som pinne, i o m att den är lite rörlig skulle den kunna börja läcka nån gång. Aluminium är jag ganska säker på ärgar i saltvatten tyvärr..
  Men hör gärna av dig med dina erfarenheter sen..!

  / Ulf

 3. Niklas

  Hej Ulf!
  Tack för tips om alu, ett material jag gillar tillsammans med kolfiber, men tänkte inte på att det naturligtvis blir ”fult” när det ärgar. Får se om lina som pinne fungerar, har tänkt på risken för läckage men om man bakar in den i epoxi/glas när fästena sätts så hoppas jag det ska fungera? Det blir en liten accent till den ganska strama färgsättningen. Vitt skrov, träfärgat däck och svarta luckor/baljor. Min test hållare sög till sig ganska mkt epoxi så det blev en ganska stel lina. Får se om jag kan låsa mitten så det inte suger så mkt, likaså kan det bli lite kladdigt när jak lackar. Men, men problem är till för att lösas!
  Det är oerhört inspirerande att läsa om dina byggen och det underlättar väldigt mkt för en förstagångs byggare som jag. Jag tackar och bockar för att du delar med dig så frikostigt!
  Jag återkommer med ”rapport” om fästena fungerar 😉
  /Niklas

 4. Ulf Post author

  Niklas; Jag hade en clamcleat i aluminium på min första kajak och den ärgade rätt snabbt. Funkar nog fortfarande men lite osnyggt. I stort sett allt bryts ju tyvärr ner av saltvatten och uv-strålning, förr eller senare..
  Jim; Tack!

  Limmade ihop allt i fredags och tog ut den ur verkstan första gången på lördagen, kul att få se den på lite håll också.. Nu börjar det närma sig..

  / Ulf

 5. Niklas

  Alltså riktigt vacker och stilren dvs LÄCKER! ( inte något läckage;) ) Såg bara lite konstigt ut när jag skrivit min kommentar 😀

 6. Ulf Post author

  Haha, nej ordet l-cker bör man nog vara försiktig med. Vanligtvis någorlunda normalt förnuftiga kajakbyggare kan i vissa stadier av processen vara väldigt vidskepliga.. Typ särskilt när det börjar närma sig sjösättning.. 🙂
  / Ulf

 7. Ulf Post author

  Thanks Axel! It´s getting close now.. Tonight I´m gonna have a last look to see if there´s need for more epoxy anywhere, after that it´s just the painting left..
  / Ulf

 8. Micke S

  Snyggt! Hoppas den inte läcker! Det blev perfekt med vitt däck och svart skrov. Och helt igenom hög klass på finishen. Gratulerar!
  Micke

 9. Ulf Post author

  Tack Micke! Finishen är väl lite sådär på bilden, åtminstone på nära håll.. Men det börjar ordna upp sig, klarlacken är färdig och jag la första lagret svart färg på botten i går kväll. Hoppas kunna provpaddla i slutet av helgen..
  Ska försöka hinna lägga ut några fler bilder mellan varven också..
  / Ulf

 10. Micke S

  Trevlig helg! Botnia Canoe har en lättsam tävling på 4 km runt holmen Lysarholmen. Den går av stapeln på söndag. Ska bli roligt att bråttompaddla som omväxling(endast i havskajak, men ändå). Kolla http://www.botniacanoe.fi
  Micke

 11. jonas kristensen

  hej Ulf.

  hvilken clamcleat bruger du, nylon eller metal af en slags

  nåja, flotte kajakker du skaber.

  hilsen jonas.

 12. Ulf Post author

  Hej Jonas! På första bygget använde jag en clamceat i aluminium och den fungerar fortfarande efter 10 år, men har ärgat en del på ytan. Sedan 2004 har jag bara kört med de i svart nylon. Ruggar man upp ytan så smälter den bra ihop med epoximassan och man kan forma en lagom ”klump” att fälla in. Samma funktion men ser snyggare ut..
  / Ulf

 13. jonas kristensen

  hej ulf.
  tak for svar, jeg har fundet en god clamcleat i nylon. jeg har købt 3 stk så jeg har noget at øve mig på :-).

 14. Ulf Post author

  Det är egentligen inte så svårt att fälla in clamcleaten, men det kan behöva testas lite första gången.. Några extra påminnelser:
  – Rugga upp ytan ordentligt när du gjuter in den i epoximassan. Nylonet har en ganska ”fet” yta så det behövs för att få bra fäste.
  – Täpp till alla öppningar! Inte kul att peta/slipa bort mer massa än nödvändigt..
  – Se till att linan kommer löpa i rätt nivå i clamcleaten, viktigt! Hamnar den för lågt kommer den vara svårt att lossa/justera och ligger den för högt nyper inte clamcleaten ordentligt..
  Lycka till!
  / Ulf

 15. Pingback: Sits och linfästelösningar  | Niklas Kajakbygge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.