Knästöd

Det har tyvärr vart en del annat pyssel, jobb och sådana tidskrävande aktiviteter, men nu börjar det ordna upp sig. Knästöden är det sista som ska monteras innan det är dags att limma ihop skrov och däck. Det går visserligen bra att fixa det efteråt också, men nu kommer man åt lättare och det är smidigare att få dem exakt på rätt plats.
Och även här kör jag med en av mina beprövade metoder..


Mall i kartong

Knästöd

Om du börjar helt från scratch så skulle jag rekommendera att testa ordentligt först. Alltså tejpa ihop kajaken, lägg den på något mjukt, ta med lite hobbygrejer och sätt dig i sittbrunnen. Ta en kopp kaffe också, så du kan sitta en rejäl stund, slappna av och verkligen känna efter ordentligt hur den funkar.

– Nu plockar du fram sax och en bit kartong, och klipper till ungefärliga knästöd. Böj dem så att de känns skönt och de nyper lagom bra runt låren. Använd tejp och små kartongbitar för att fixera formen ordentligt.
– Nu när du har en slutgiltig mall kan du tillverka två separata formar. Limma upp dem på en stadig skiva.
– Täck in dem med något lämpligt släppmedel, jag brukar köra med tunn plast och spraylim. Det behöver inte vara så jämn yta för det kommer mer fiber på sen.
– Plasta, typ ca 8-10 lager blandat kol och glas.
– Lossa, snygga till kanterna.
– Sen är det bara att limma på plats med förtjockad epoxi.

Som avslutning lägger du en hålkärl och ett extra lager kolfiber över. Lite puts och några strykningar epoxi så är allt klart.


Färdiga knästöd


Förbereda limning


Distanser


Tejp, mycket tejp..

Hoplimning

När du är riktigt hundra på att allt är klart på insidan är det dags att limma ihop skrov och däck.

– Dagen innan brukar jag gå över kanterna med lite sandpapper och ge de en extra grundning med epoxi. Kolla samtidigt insida av däck och skrov ordentligt för att säkerställa att det inte finns något bart trä någonstans. Kan bli svårt att komma åt i efterhand.
– Därefter tejpar jag fast distansbitar där spanten satt, för att få så exakt form som möjligt, och att få mothåll när man spänner tejpen sen. Bind fast ett snöre så är de enkelt att dra bort dem sen..
– Lägg däcket ovanpå skrovet och kila in några distansbitar, typ 2-3 st på varje ställe.
– Nu är det lätt att komma åt att stryka på förtjockad epoxi längs med hela skarven.
– Efter du har gått varvet runt tar du bort några bitar så att det bara är en kvar på varje ställe.
– Till sist håller du i däcket, petar bort den sista biten och penslar epoxi även här. Fixera med en tejpbit och gå till nästa ställe. Genom att däck och skrov redan ligger så nära är det lätt att få det exakt på rätt plats och det blir minimalt med kladd. Försöker man lägga på hela däcket på en gång brukar det bli rätt geggigt..

Sen är det bara att gå loss med tejprullen och försöka få skarven så jämn och tät som möjligt. Som avslutning slipar man fogen och lägger på två lager glasremsor runt om. På insidan brukar jag ta hela sittbrunnen, medan i skotten räcker det med några stumpar precis vid luckorna. Ute i ändskeppen är det ju inte alls samma påfrestningar så där har jag ingenting på insidan.


Extra lager kolfiber

I det sista pysslet ingår även att snygga till i sittbrunnen och fästa sitsen ordentligt. 2-3 smala remsor ner mot botten och upp längs sidorna. En enkel mellan sits och sarg, där sitter ju styrkan på andra sidan. Även skottet/fotstödet behöver tätas med remsor, både i sittbrunn och främre skott. Eftersom det är störst belastning i ovankant där man trycker med framfoten, fäster jag alltid skottet i däcket först – medan delarna är separerade. Dessutom är det betydligt lättare att komma åt nederdelen genom framluckan sen..


Sittbrunnen klar

Då blev det en kajak tillslut i alla fall.. Så ska allt allt slipas ner och lackas, innan det är dags att tillsätta vatten..

/ Ulf

8 kommentarer till “Knästöd

 1. Gunnar G

  Mycket samlad erfarenhet i detta bygget. Bara en sådan sak som att limma skottet i däcket. Hopplöst (eller åtminstone onödigt svårt) att spara däckssidan till efteråt där man inget ser.

 2. Micke S

  Champagnen är på kylning. Väntar med spänning på få se hela paketet klappat och klart.

 3. jim s

  Imponerande. De svartvita kontrasterna och kolfibersarjen med de nedsänkta beslagen är så läckert. Ser fram mot att se allt i vatten i lagom fart och i solsken!
  Jim

 4. Ulf Post author

  Jo det börjar bli nära nu men champagnen får nog vänta en stund till tyvärr, måste jobba lite i helgen. Fast nästa vecka borde det förhoppningsvis kunna paddlas, även med den här kajaken..
  / Ulf

 5. Ulf Post author

  Erik; Särskilt i sådana här långa projekt är det viktigt att uppmärksamma och fira alla delmålen också. Så man inte blir kinkig och tappar sugen. Har hittills kört med snabbkaffe och ballerinakex men undrar om man kanske inte får ett snabbare resultat med en uppgradering av bonussystemet.. 🙂

  Jim; Exakt..!

  Axel; Thank’s! I hope everything will ready this week. One more layer of white paint to go, and then there’s just the hatches, compass and ropes & cord..

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.