Lack

Några lager lack och färg så var allt klart för den här gången.. Har mer eller mindre målat alla mina kajaker sen den första jag byggde vintern 2002. Då var det en hel del snack om varför man skulle täcka över allt det fina träarbetet med målarfärg men nuförtiden är det ganska vanligt. Både med trädäck och färgat skrov, men även helmålade kajaker. Är själv ingen renodlad trätaliban och tycker båda varianterna har sina för/nackdelar. Ett bra utfört träarbete kan visst vara snyggt att titta på men formen framhävs bättre med enfärgade ytor. Och det rör ju sig egentligen inte om en träkajak i dess renodlade betydelse, utan mer ett kompositbygge – glas/kolfiber & epoxi, och med gran som tungt men starkt distansmaterial..
Använder helst Internationals lack och färg, som jag tycker fungerar mycket bra. Ganska dyr men helt klart värt sitt pris. Lättarbetad – flyter ut perfekt och ger nästan ett sprutat utseende, och med stenhård yta.


Slipa..

Slipning

Jag börjar med att slipa hela kajaken. Först med 120 och 180-papper på bräda, för att få formen så rak som möjligt. Därefter tar jag 240-papper med mjuk kloss. Tillslut kan det behövas ta bara papper direkt i handen på knepiga ställen. Det finns även en slags slipdyna som funkar mycket bra på de små rundade ytorna runt sittbrunn och luckor.
Som avslutning försöker jag städa så gott jag kan i verkstan. Lite damm tycker jag inte är så farligt eftersom det ändå kommer bli ganska repigt överallt, men man kan ju föröka hålla det så rent som möjligt..
Torka av ytorna med lätt fuktig trasa och gärna klibbduk om du har.


..hela kajaken


Klarlack

Eftersom däcket ska vara vitt den här gången sker jobbet i tre omgångar..

Klarlack

Jag börjar med klarlacken som ska läggas i minst 4 lager. Då det går att skruva upp värmen i verkstan hinner man med en strykning morgon och kväll. Försök bara hålla max 20° under själva målningen, annars är det lätt att få synliga penseldrag. Försiktig slipning med 240 efter första lagret och mer noggrann innan sista..
Jag tar så mycket jag når i skotten och hela sittbrunnen, även undersidan av däcket, samt all kolfiber. Lite pyssligt med alla linfästen..


Svart botten, framifrån..

Svart botten

När lacken har torkat är det dags för bottenmålningen. Först maskerar jag av vattenlinjen med gul Tesa. Den är suverän att jobba med – tunn så att inga onödiga kanter byggs upp och i stort sett helt tät. Är bara underlaget jämnt kommer du få en knivskarp kant. Sen är det dags för själva målningen..
För bästa resultat brukar jag använda en tunn skumroller och sen en styvare pensel att släta med. Finns säkert dyra men billiga från Clas O duger gott. Rolla på ca 30 cm, dra igenom med penseln och avsluta med att släta ut allt med försiktig hand. Gör du rätt kommer du få ett näst intill sprutat resultat. Viktigt är att jobba raskt och aldrig gå tillbaka och peta i redan slätade ytor.
Den svarta färgen täcker bra och det räcker med 2 strykningar. Låter det sen torka nån dag extra innan jag vänder på kajaken..


..och bakifrån


Vitt däck, bakifrån..

Vitt däck

Däcket är lite pyssligare med en massa kolfiber som ska maskeras innan målningen.. Har kört med frisketfilm för airbrush förut men den gula Tesan funkar faktiskt ännu bättre – även om man får skarva en del. Se bara till att inte lägga tejpen omlott utan skär den kant i kant, så slipper du läckage. För allt skärarbete runt lucknedsänkningarna och linfästen använder jag skalpell. Vanlig hobbykniv är för grov och stum.
Sen målar man på ungefär samma sätt som botten, en liten bit i taget. Här tar jag dock undersidan och kanten av sittbrunnssargen först. Den är så knepig att komma åt så det hade stannat upp den stora strykningen för mycket.
Har du pigmenterat glasfibern innan räcker det med två lager vitt, annars behövs nog tre för att täcka ordentligt. Det var ju värmebölja förra veckan så mitt andra lager vart tyvärr lite för randigt. Det hade nog funkat men jag vet att jag hade retat mig på det.. Så i måndags slipade jag ner allt igen. På tisdagen kom kylan tillbaks och det tredje lagret vart betydligt bättre. Bara en ensam mal som gjorde en 10 cm lång dödsdans precis vid sittbrunnen. Jaja, det går att polera bort..


..och framifrån


Utomhus, vänster fram

Passade på att lyfta ut den ur verkstan igen, för att se det färdiga resultatet på lite håll. Det var på gränsen till för mörkt men man ser ju ungefär hur det blev..


Sittbrunn


Profil


Höger fram

Och då är det bara slutmonteringen kvar – skädda, kompass, lucksargar, linor & cord.. Inga konstigheter här. Skädda spänns fast med en bit 5 mm cord och en 3 mm lina upp till clamcleaten. Skär till två brickor i fet, tjock mjukplast, så skramlar skäddan mindre. Lucksargarna fästs med sikaflex och 4-6 försänkta M-3 bultar. Brukar ha 6 mm cord, så sitter grejerna säkrare. Även däckslinan är lite grövre, för bättre grepp.


Distansbrickor till skäddan


Clamcleat och lina


Kompass

Så var det bara att tillsätta vatten.. Det kommer mer så fort jag har paddlat.. Ska även försöka få till lite mer bilder i bättre utomhusljus..

/ Ulf

8 kommentarer till “Lack

 1. Pingback: Lack » Kanotnytt

 2. Ulf Post author

  Förhoppningen är väl att andra inte ska behöva göra alla de felen jag gjort. Det är ju alltid roligare att hitta nya.. Och, jo nu är det en kajak, var ute och premiärpaddlade i går kväll.. 🙂
  / Ulf

 3. Johan

  Hej
  Använder du tvåkomponent eller enkomponentfärg?

  Jag ska starta mitt första bygge om några veckor och forskar …

  /Johan

 4. Ulf Post author

  Hej Johan! Kör alltid med 2-comp. Troligtvis inte nödvändigt men det har funkat bra, så av gammal vana blir det samma varje gång.. 🙂

 5. Johan

  Tack, jag funderar också på tvåkomponentfärg. Mer jobb men håller bättre.
  Vilka mellanslag det blev …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *