Misterhult

Misterhult Klintermåla 120621-24 Hela juni var ju rätt blöt och väderprognosen innan midsommar avskräckte antagligen en del. Tillslut var det nog bara knappt tjugo kvar på listan. Men Mikkel hade ändå rätt råddigt att att få ihop transporten upp den här gången. Några, inklusive släpdragaren, var lediga hela torsdagen och ville sticka så tidigt som möjligt. Andra slutade först efter lunch och kom upp senare på kvällen. Dessutom skulle två stanna nån dag extra i Misterhult och fyra fortsätta norrut. Rätt pysslig logistik alltså. Hursom, alla kom upp till slut, de som ville vara kvar kunde paddla vidare och vädret vart mycket bättre än väntat..
Framme i Klintemåla dök dessutom Karl-Johan upp med familj, inklusive hund o bebis, och inhyrd Yoo-a-kim – kajak modell större..


Dansk treveckors-packning..

Heidi, Anders och Heidi skulle fortsätta paddla efter helgen hela kusten upp till Grisslehamn, för att möta upp inför veckoturen på Åland. Heidi var inte så sugen på o proviantera hela tiden och hade rätt mycket extra mat med sig. Typ väldigt mycket mat. När vi sen sjösatte syntes inte ”Valley”-texten på sidorna av kajaken..


På väg österut


Framme
stor bild

Förra året var vi några som övernattade på utsidan av Boskär första kvällen. Men nu låg vinden in från nordost och då är det svårt att gå iland bland klipporna där. Och även om insidan också är väldigt fin lockade inte solnedgång över Oskarshamns kärnkraftverk så jättemycket. Så det fick bli kurs mot Huvfallsö i stället.
Heidi, Viktoria, Dagmar och jag paddlade alltså rakt österut via de smala sunden vid Snuggö och Stora Vippholmen. Det hade blåst en del innan och ute på Strupdjupet hade vi lite vågor in snett framifrån. Vi misstänkte att den nordvästra delen av Huvfallsö kunde bli för dragig och solen försvinner också rätt snabbt där, så vi siktade in oss på sydsidan. Längst nere på spetsen var det stora flacka klippor med bra utsikt och tillräcklig lä. Antagligen knepigt att gå iland om sjön ligger på men nu gick det ok.


Tältläger Huvfallsö syd
stor bild


Torsdag kväll..
stor bild

Upp med tälten och sen ett snabbt dopp. Inte jättevarmt men hoppar man i från klipporna är det svårt att ångra sig halvvägs.. Fin kväll med matlagning till solnedgången och med skönt vågbrus i bakgrunden. Precis när solen gick ner dök dessutom Jesper, Charlotte, Elin och Jenny också upp. Lite pyssel att hitta någorlunda plana tältplatser men tillslut fick alla plats.


..fredag morgon
stor bild


Frukostdags

När vi vaknade på fredagsmorgonen var det fortfarande strålande sol från klarblå himmel men regn var på väg söderifrån. Förhoppningsvis skulle det inte nå oss förrän till kvällen. Vinden skulle också hålla i sig men vrida över mot nordväst.
Lugn förmiddag med flera bad,frukost och yoga, innan det var dags att sticka norrut. Vi paddlade den vanliga vägen förbi Strupö och in bland alla små öarna mot Stora Själholmen. Ovanligt mycket häger men inga havsörnar den här gången. Dock hittade vi resten av MKK-gänget som satt och fikade på en klippa.
Hela Öröfjärden hade vi sällskap av ett svanpar som försökte locka oss bort från sina ungar. De väntade in oss, flög 50 m, landade och lyfte när vi kom ifatt igen. Verkade rätt jobbigt men det funkade ju bra. Seg motvind gjorde att det var skönt o komma fram till Brändö.


Moln på gång, dags för solhälsning..


..funka sådär..


Hägerspaning norr om Strupö


Läger Lilla Brändö ost

Jesper & Charlotte och Heidi & jag brukar slå upp våra tält på den östra klippan. Visserligen ingen kvällsol men fantastisk på morgonen och nu med hyggligt lä dessutom. Eftersom regnet hängde i luften spände vi upp ett gäng tarpar som skydd.
Midsommarkvällen var det gemensam buffé. Mycket sill & potatis men något större fokus på efterrätterna..
Lite stänk på kvällen men det mesta regnet kom först under natten.


Ingen åldersgräns..


Rulla silvertejp, lördag morgon
stor bild

På lördagsmorgonen hängde först molnen kvar ett tag men snart kom solen tillbaks igen. Heidi och jag tog det lugnt efter frukosten o slappade lite på klippan. När de andra sen skulle paddla en sväng redan innan lunch beslöt vi att sikta på en senare start i stället.
Men sen dök Karl-Johan, Kerstin och Kasper upp och därefter var det dags för lunch och sen var de andra helt plötsligt tillbaks igen. Vissa dagar hinner man inte riktigt med, fullt upp med att bara göra ingenting..


Slappa i solen..
stor bild


..o i skuggan..
stor bild


Lördag kväll

Den här kvällen var det mat vid norra viken som omväxling. Men även den här gången kom det lite stänk, fast nu först lagom till läggdags.


Söndag morgon
stor bild

Lättande molntäcke under söndagsmorgonen. Tyvärr visste vi att det bara var tillfälligt, en ny front var på väg söderifrån. Skön morgon i alla fall och det blev bad och några koppar kaffe, innan det var dags för frukost på klippan igen. Heidi, Anders, Mikkel och Annika hade bestämt att försöka sticka norrut runt tio för att utnyttja den sydliga vinden och det var en del pyssel med packningen. De fyllde kajakerna så mycket som möjligt och toppade sen upp vattenförrådet med våra sista slattar.


Frukost


Fyra paddlar norrut

Efter att ha vinkat iväg dem var det bara för oss andra att också packa ihop alla våra grejer. Eftersom det inte blev någon paddling alls dagen innan ville jag ut en sväng till öppet hav på vägen tillbaks till Klintemåla. Jesper, Charlotte och Stefan hängde på. Strax innan Örö såg vi en ensam havsörn.
Tunga svarta moln tornade upp sig vid horisonten och regnet hängde verkligen i luften. Inte läge för så mycket rast på vägen och vi hann precis få upp kajakerna när det började strila. Kändes inte som man behövde byta om utan jag packade upp och lastade kajaken på bilen i neoprenkäderna. Man kan ju inte bli mer än blöt liksom. Regnet fortsatte sen, med några korta uppehåll, under hela resan ner till Malmö. Som tur var hann vi grunda med några våfflor innan vi stack..


Charlotte & Jesper vid Örö
stor bild


Strupdjupet, oväder på gång..
stor bild

Fastän prognosen var rätt kass innan fick vi massor av sol och vart sedvanligt röda i nyllet. Mycket mat, lite paddling och trevligt sällskap. Och nya kajaken fick en del repor i botten..

Paddlat 7+9+pass+14 km.

/ Ulf

2 kommentarer till “Misterhult

  1. Ulf Post author

    Hej Jim! Jo det vart rätt fint tillslut, även om prognosen innan inte var kalaskul direkt.. Och det börjar styra upp sig med tältandet igen, kom precis hem från Bohuslän och det blir veckotur på Åland nu till helgen.. 🙂
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *