Koster

Havstenssund Bohuslän 120707-09 Det har varit en hel pyssel senaste tiden, både jobb och arbete nere på klubben, och det såg ut att hålla i sig fram till veckoturen. Fast det har inte känts så farligt, vädret har ju ändå varit rätt kasst hittills. Men så gick det att klämma in några dagars ledigt, samtidigt som regnet verkade kunna hålla upp en stund. Ville gärna upp till Bohuslän igen, visste bara inte riktigt var..
Kollade runt lite på Erik & Pias sida och blev lite sugen på Fjällbacka eller Koster, båda har massor att se och inbjuder till mycket paddling. Tog med alla sjökorten för säkerhets skull..


Sjösättning

Det regnade en del när jag lämnade Malmö strax efter lunch på lördagen. Prognosen var att det skulle hålla sig hyggligt ljummet i luften och bara svaga sydliga vindar de närmsta dagarna. Dessutom chans till sol under söndagen, mellan lågtryckspassagerna..
När jag närmade mig Fjällbacka hamnade jag mitt i turistträngsel och raggarkaravan. Fick en lätt flashback, typ 30 år bak i tiden, men det kändes inte som det var riktigt det jag behövde nu. Så det fick bli vidare upp mot Havstenssund. Och det var helt rätt.. Jämförelsevis nästan öde nere i hamnen, jag kunde byta några ord med de jag mötte och packa kajaken i lugn och ro.


Havstenssund

Jag sjösatte runt sju och paddlade västerut mot en knapp förnimbar horisont. Regnet hade slutat nu men det var risk för dimma senare under natten. Svag sydvästan och en ljummen fuktighet i luften. När jag kom ut runt utsidan av Kalvön kunde man känna dyningen rulla in.
På norra sidan av Stora grundskär ligger en fin liten gräsplätt inklämd nere vid vattnet. Men nu var sanden bortspolad och det låg massor av maneter och guppade invid stenarna. Beslöt att fortsätta norrut och se om det gick att ta mig över till Koster på en gång. Jag var inte så rädd för vågorna men hade ingen lust att korsa Kosterrännan i alltför dålig sikt. Särskilt inte en lördagskväll..


Utanför Kalvön
stor bild


Svangen

Men när jag kom fram till Svangen verkade det faktiskt lätta något och man kunde till och med urskilja fyrarna på Ursholmen. Dessutom såg jag bara en lite öppen fiskebåt precis utanför. Det är ju en bit över men jag räknade med att hinna till Ramsökalven innan nio och det blev alltför mörkt.
Fin paddling, tog väl runt halvtimman, och precis när jag rundade sydspetsen på Ramsö dök första sälen upp och hälsade välkommen. Var lite orolig att det skulle vara upptaget på den lilla plätten vid Ramsökalvens ostsida. Oftast går det ju att klämma in sig ett tält till, men här är rätt trångt, och jag ville helst undvika behöva leta runt för länge.
Som tur var helt öde när jag paddlade in mot stranden. Snabbt upp med tältet, dopp och torra kläder. Lagom till jag satt och bredde ostmackor kom de första dropparna. Tidigt kväll i sovsäcken..


På väg över Kosterfjorden
stor bild


Lördagkväll Ramsökalven


Öspaning söndag förmiddag

Vaknade tidigt på söndagsmorgonen och lyssnade av sjövädret, fortsatt svag vind och uppsprickande molntäcke under dagen. Kanon, passade perfekt.. Låg och drog mig ett tag och slölyssnade på P1 innan det var dags för frukost. Kom ihåg, sen sist vi var här, att ön var rätt klättervänlig och beslöt att ta ett varv runt. Hade nog förträngt lite hur jobbigt det var dock.. Hela ön är genomkorsad av massor av borteroderade diabasgångar så det blir mer upp & ner än fram & tillbaka. Men det är bra träning och fin utsikt från toppen..


Fortfarande mycket smultron


Paddla vidare

Tillbaks till tältet klämde jag en snabb lunch innan det var dags att packa ihop. Först söderut runt Kalvens sydspets, sen vidare västerut mot Ursholmen. Fler sälar på vägen..
Här blev det mer övandring, läsa på om fyrarna och en extra kopp kaffe. Slumrade nog till nån minut på klippan också. Nu började solen bryta igenom och de såg ut att bli en fin eftermiddag..


Två fyrar


Högt upp


Några droppar 5-56 kanske..


Ursholmen
stor bild


Måskär, smala vikar..

Vidare norrut längs utsidan av Burholmen. Fler nyfikna sälar och lite rolig dyning i ryggen. Har läst om Måskär på Anettes hemsida och ville kolla in den närmare. Är det inte alltför busig vind på utsidan kan man ta sig in genom smala kanaler till en stor läad lagun. Snirklade runt en stund och gick sen i land på nordspetsen. Här ligger också en stor gräsplätt, inte lika skyddad men lite torrare. Fin utsikt från toppen av klipporna, mot en obruten horisont i väst.


..utsikt på toppen..


..och andra sidan

Efter en skön eftermiddagsfika i solen var det dags att vända om och paddla söderut. Klockan var redan fyra och jag ville in mot fastlandet igen till kvällen. Var tvungen att vara tillbaka i Malmö måndag eftermiddag..
Fast det finns ju mycket att se på vägen.. Först österut mot Lådderskären, där det också går bra o tälta. Dock, eftersom de är ganska låga, känns de kanske lite för snälla, inte mycket att klättra runt på och ingen horisont att spana ut mot. Men fina klippformationer på ostsidan som man kan paddla igenom.


Tjälleskär
stor bild

Vidare sydost till Tjälleskären. Här finns hur många fina lägerplatser som helst, både inne bland de smala sunden och på ängen vid sydvästra viken. Och helt fantastisk utsikt från nån av de många topparna, kan klart rekommenderas! Det brukar ligga en del fritidsbåtar här också men de vågar sig oftast inte in på de grunda ställena.
Innan hoppet över Kosterfjorden stannade jag till en snabbis i en av vikarna på Ramsös västsida, strax söder om hamnen. Kalasfin liten sandstrand, helt i lä, med stora havet precis runt knuten.


Skåreskär


Äpplepaus Ramsö
stor bild


Svalor på Svangen
stor bild

Skön paddling över mot Svangen igen. Fortfarande sydlig dyning på knappt under metern men inte mycket vind. Lite fler båtar den här gången men ändå ovanligt tomt för att vara mitt i semestern.
Det fanns lite vatten kvar i termosen så jag gick iland precis vid bryggan. Inte helt enkel landstigning vid sjögång och fick nog några nya repor i botten.. De håller på och reparerar själva huset men det var helt tomt överallt. Förutom några svalor som byggt bo under taknocken. Såg ett par surfskis som låg och plöjde ute på fjorden, tyvärr var nog vågorna i minsta laget den här gången..


Kaffe & Ballerina


Söderut igen
stor bild


Mycket maneter

Fortsatt söderut, förbi Ålekråkan och ner mot Kalvön. När jag passerade Stora Grundskär igen såg jag ett grönt tält och några kajaker. De brukade tydligen tälta här och sa att det funkade bra, kvällssol, lä för sydliga vindar och rimligt plan gräsmatta. Det hade dock varit aningens pyssligt att gå iland den här gången..


Ålekråkan


Grundskär

Sista biten ner mot Långeskär började jag känna mig lite mör i kroppen. Några mils paddling och en hel del sol gjorde att det skulle bli skönt att komma fram. Det låg några båtar på norrsidan men vid sandstranden var det helt tomt. Jag hade Ulsholmen i tankarna också, som reservplan. Jag har legat där många gånger innan och det är ju roligare att se något nytt.
Jag var framme precis klockan åtta och solen hade ännu inte försvunnit ner bakom kullen.


Framme Långeskär
stor bild


Tält & kajak
stor bild

Det fanns massor av plats på ängen och jag bar upp mina grejer till kanten invid klipporna. Även om jag gärna slår upp tältet på gräs är det skönt att sitta och äta mm på klipporna. Man sover gott på det mjuka men slipper få in allt skräp..
Jag satte på spritköket och vattnet var klart samtidigt som jag torkade av mig efter badet. Påsmat & ostmackor satt som en toppaluva efter en lång dag..
För att inte gå idäck direkt beslöt jag att ta en liten öpromenad efter maten. Långeskär gör verkligen skäl för namnet och det blev en rejäl runda. Jaja, benen behöver väl också tränas.
Nu började det rulla in moln från sydväst men solen hann titta fram en kort stund igen, innan den försvann ner i havet. Sov gott den natten..


Kvällspromenad
stor bild


Sista solen, söndag kväll
stor bild


Måndag morgon
stor bild

Vaknade tidigt även på måndagsmorgonen, fast nu av värmen i tältet. Långsam frukost och slappade lite på klippan, innan det var dags att packa ihop och paddla tillbaka. Klen tröst var att sämre väder var på gång igen..


Dags o paddla hem


Väcker
stor bild

Tog en sista sväng runt Ulsholmen innan jag vände norrut mot Havstenssund. Snabb lastning och en dusch, sen ner mot Malmö igen. Bara några stänk på vägen men vinden ökade rejält. Kulingvarning gjorde att vi fick köra säkerhetskursen i Kockumsbassängen, i stället för ute till havs vid Ribban som vanligt.


Havstenssund igen..
stor bild

Det blev ett snabbt beslut och det är kanske för långt att köra för så kort tid ute egentligen. Men när man väl är där känns det alltid ändå som det är värt det.. Grått när jag paddlade ut och grått när jag kom tillbaka, men sol där i mellan. Fin skärgård, ovanligt lite folk men mer säl, mycket övandrande och en hel del paddlat.. Och nu är det snart dags för Åland..

13+28+8 km.

/ Ulf

9 kommentarer till “Koster

 1. Ulf Post author

  Hej & tack! Jo det är lite vanebildande, så fort man kommer hem börjar man planera inför nästa tripp.. O hänger konstant på dmi.dk, smhi.se och yr.no för att hålla koll på vädret.. 🙂
  / Ulf

 2. jim s

  fina bilder och fint ”resereportage”. Kul när man själv kan vattnen och platserna.
  Det kan vara skönt att paddla själv, inte för att jag inte kan vara med folk, men man ror sig själv, detta samtidigt som det är lite ödsligt också. Man blir lite av en observatör, på håll.
  Ha det så fint på Åland.
  Jim

 3. Ulf Post author

  Hej igen Jim! Ibland tycker jag det är helt ok att paddla själv, och som här på västkusten ser och träffar man ju människor hela tiden ändå. Vet inte hur det skulle kännas under en längre tripp, alt i riktig ödemark dock. Möjligt man skulle bli lite asocial och prata hål i huvudet på första bästa man träffar sen..
  Roligast är nästan en liten grupp, 4-5 st, som vi har haft på de senaste veckoturerna. Då kan man testa gränserna lite mer och man ”växer ihop” rätt bra efter alla strapatser. Större sällskap blir lätt mer pyssel än avkoppling..
  Åland ska bli kul, hoppas vädret håller sig någorlunda i kragen bara..
  / Ulf

 4. Jonas Lindström

  Hej!
  För en annan som nästan aldrig varit på västkusten (mer än några dagar på Bassholmen för många år sen) ser det spännande ut.
  Fick ta fram Eniros flybild o sjökort för att få en bild av området.
  Spikar för mycket på en gäststuga men får nog ut en morgontur i hemskärgården (Hällaryds).
  Det mest Västkustlika här i mikroformat är väl kanske Jungskärven utan för Bockö.
  Jonas

 5. Ulf Post author

  Hej Jonas! Jag har själv vuxit upp på ostkusten med Stockholms och Ålands skärgårdar o det var först i vuxen ålder som jag började härja runt på syd och västsidan också..
  Men jag kan klart rekommendera ett besök i Bohuslän! En kargare och mer dramatisk skärgård med salt vatten och ett hav som kan vara riktigt busigt. Tyvärr ganska mycket folk nu under högsäsong, men de verkar ju hålla sig i hamnarna om det inte är riktigt finväder.. 🙂
  Blekinge känns där lite snällare och jag föredrar det försommar och höst. Med alla fåglar o djur på öarna, och all grönskan som först slår ut och sen stänger för vintern..
  / Ulf

 6. Anette

  Fin läsning Ulf och man blir ordentligt paddlingssugen. Kul att jag kunde inspirera dig att upptäcka en ny plats, du som paddlat så mkt i Bohuslän. 🙂 Och ett extra tack för bilderna från Långeskär vid Ulsholmen, den stranden har jag varit nyfiken på länge men ännu inte sett – vi har bara paddlat förbi ön varje gång hittills. Vi skulle varit till Koster i helgen (TKK) men blåsten gjorde att de valde fastlandssidan, och jag stannade hemma med bihålevärk. Snart har väl Leslie-resterna blåst klart!

 7. Ulf Post author

  Hej Anette! Har också paddat förbi Långeskär vid ett flertal tillfällen innan och det här var första tältgången för mig. Av någon konstig anledning brukar vi alltid hamna på Ulsholmen tillslut..
  Men jag kan verkligen rekommendera Långeskär, särskilt om man är en större grupp. Det fanns hur mycket gräsmatta som helst och med jättefin sandstrand framför. Tror det ligger en del båtar här sommartid men de verkar hålla sig borta vid klipporna. Och perfekt promenadö, även om den verkligen var låång..
  Vi har haft det lite dragigt här ner i veckan med men nu har det värsta lagt sig. Blir tälta i helgen.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.