Veckotur Skärgårdshavet – söder

Åland Skärgårdshavet 120714-22 Efter förra årets veckotur i Stockholms skärgård var det flera som direkt började prata om Åland igen. Även om det är en rejäl bit från Malmö så är ju själva körsträckan egentligen inte så mycket längre. Och eftersom det var så fint förra gången vi var där 2009, lockade det rekordmånga deltagare – ungefär 28 st. Inte helt lätt att räkna ihop alla, någon kom direkt från Göteborg och någon annan åkte hem efter halva tiden..
Vi körde ungefär samma upplägg igen och Peter tog på sig att fixa planeringen av bilar, färjebiljetter och camping på Sandösund. Tre grupper med olika inställningar och teman, för att tillgodose så många önskemål som möjligt. Peter och Marja tog hand om en större, mer social grupp, med plats för nybörjarna – riktning söderut. Dagmars gäng var något färre men paddlade nog lite längre – norrut. Medan Heidi, Anders, Karl-Johan och jag körde på i ungefär samma stil som förra året – så mycket som möjligt åt alla håll. Eftersom Jacob var upptagen av husbygge i Bohuslän blev det dock inte riktigt lika långa distanser, även om tempot var ok..


Färja över till Vårdö

Framåt sju på lördagskvällen hade de flesta hittat upp till Grisslehamn och efter lite pyssel med biljetterna kom alla med på Färjan. Överfarten tar bara 2 timmar så man hinner precis få i sig mat och shoppa taxfree innan man är framme i Ekerö. Nån timmas körning tvärs över ön, en kort färjetur och framme vid Sandösund runt midnatt. Förutom 2 bilar som ville se mer och åka linfärja..


På väg..

Prognosen inför veckan var lite sisådär, många lågtryck som ville passera och det regnade en del under natten. Fast när det tillslut var dags att stiga upp så lättade det upp en aningen. Helt grå himmel men vi kunde torka av tälten och packa någorlunda torra.
Eftersom vår grupp var klart minst så vart vi klara först (naturlag..) och stack iväg söderut runt tolv. Ostlig vind snett in från sidan gjorde det lite gropigt ute på öppet vatten men det var ljummet o skönt i luften. Sydost ner förbi Hästskär, Långskär, Börskär och Höghäran mot Legoskör och första stoppet. Skönt när solen kikade fram några minuter, en nyfiken korp kollade in oss en stund innan den lättade.


Lunch Legoskär


Omkörning i ytterfilen
stor bild

Vidare söderut väster om Mosshaga mot Fyren vid Enskär. Precis när vi korsade farleden kom en av de stora finlandsfärjorna förbi. De håller god fart och det gäller att passa sig, man känner sig ungefär som igelkotten som korsar motorvägen..
Efter Norrklobba hoppade vi österut ner mot Bergskär och den lilla farleden. Nästan inga fritidsbåtar ute en molnig söndagskväll. Konstigt.


Molnen lättar, tillfälligt..
stor bild


Fika Otterklobben
stor bild

Vi stannade för en kort fika på Otterkobbens nordspets och diskuterade fortsättningen. Efter ungefär 2,5 mil i raskt tempo kom vi fram att det nog började bli dags att hitta lägerplats för natten. Det hade lättat en aningen i molntäcket men de drog snabbt över himlen, solen verkade inte riktigt vilja titta fram och det vore fint att slå upp tälten innan det kom mer regn.
En halvmil sydost hittade vi Västerön med flata hällar och en liten stenstrand nere vid sydspetsen. Upp med tälten och sen mat, regnet höll sig borta som tur var. Alla var rätt trötta efter lång dag i går och inte mycket sömn på campingen, och ingen solnedgång att passa den här kvällen. Så det blev en tidig kväll. Skönt att äntligen vara på väg..


Söndag kväll södra udden på Västerön


Utsikt mot Kökar


Sidvind på Brunnsfjärden
stor bild

Det regnade en del under natten och morgonen, och vinden vred över mot nordväst, sjövädret lovade 7-11 m/s. Vi var väl inte jättesugna på att krypa upp ur sovsäckarna men tillslut gjorde vi ett ryck och kom iväg. Regnet höll upp medan vi packade och det kom bara några stänk senare under förmiddagen.
Kurs rakt sydost, via Södra Styrskär, ner mot Kökar. Ute på öppet vatten var det en hel del vågor in från sidan och mot slutet låg det nog strax under metern. När vi närmade oss Hamnö så kikade solen fram igen och det såg ut att kunna lätta framåt eftermiddagen.
Surf sista biten in bakom Karlskär och sen ett kort stopp på Hamnö. Lite snabbare än beräknat för vi fick rädda kajakerna från svallet efter färjan som kom in..


Surf in mot Hamnö


Lugnt på Kökar


Motvind vid Äspskär

Eftersom det fortfarande blåste en hel del gick vi mellan Finnö och Kökar, ner mot Karlby. Stilla innerskärgård som omväxling.
Runt Trubbenholm och sen ut mot Äspeskär, lotshuset på toppen är lätt att känna igen. Vid Lindös västspets rullade det in en hel del rätt grov sjö, våghöjd ca 1,5 m. Svartkläpparna tog det värsta i början och sen gällde det bara att hålla sig en bra bit utanför brotten. Ner till Källskär och in i norra viken. Förra gången låg här massor med segelbåtar men nu var bara en ensam liten gummibåt uppdragen på stranden.
Lunch i lä på bänken bakom det lilla huset.


Stökigt runt Lindö


Lunch Källskär


Grön lunchgäst


Öpromenad

Därefter var det dags för en öpromenad bort till Friherrens värld. Spångar leder över klapperstensfältet och förbi klipporna, därefter en smal stig igenom enris och alsnår ner mot stockstugan.
Göran Åkerheim köpte på 60-talet mellersta delen av Källskär, dikade ut alekärret och uppförde ett fantastisk sommarparadis med trädgårdar och en egen liten hamn. En större stuga i gammal finländsk stil, medan resten av trädgårdar mm var mer influerade av antika Grekland. Mycket smakfullt och allt passar faktiskt väldigt väl in i den karga ytterskärgården. Hur konstigt det än låter. 1984 överläts det till landskapet Åland och är sen dess öppet även för allmänheten. Dessutom finns på södra delen den berömda Källskärskannan, en säregen granitskulptur från istiden. Men den hoppade vi över den här gången.
Ön är verkligen väl värd att besöka, rekommenderas!


Hemma hos Friherre Göran Åkerheim


Nästan röda vinbär


Vid hamnen


Fortfarande lite dragigt
stor bild

Tillbaka vid kajakerna hittade vi det lilla fina utedasset med en hel blomsteräng framför. Obligatorisk visit, i turordning, och sen plats i kajakerna igen.
Eftersom det fortfarande låg på en del från väst drog vi direkt österut mellan Idö och Änghomen. Efter Höskär öppnade det upp och vi hade fin surf hela vägen nordost upp till Nasskär. Förra gången tältade vi på Östra Måsskär och vi beslöt att kolla läget igen. Precis när vi kom fram lättade en stor havsörn rakt framför oss..


På väg västerut, medvind
stor bild


Östra Måsskär
stor bild


Kvällsfika i solen
stor bild

Det såg bra ut den här gången också och vi gick iland och drog upp kajakerna. Visserligen låg vinden in en del men öarna innanför skyddade mot större vågor. Och vi prioriterade alla myggfritt framför lä..
Hela eftermiddagen hade varit solig och fin fast nu började molnen samla ihop sig igen. Det var fortfarande lågtryck som gällde och fronterna avlöste varandra. Men det verkade inte riktigt vilja nå fram till oss och lagom till kvällsmaten kom solen fram igen. Och som grädde på moset mojnade det precis lagom, myggorna höll sig i skinnet (sitt eget alltså..). Men man fick stänga tältet ordentligt..
Jättefin kväll och det var skönt att kunna avnjuta en solnedgång igen! Fast solen går ju ner senare här på Åland. Längre norrut och mer västligt läge i tidszonen, gjorde att vi fick kämpa att hålla oss uppe. Ofta till långt över tio på kvällarna. Sena sjövädret hamnar kl 22.50, vilket var direkt plågsamt att hålla sig vaken till. Som tur var fick man igen den timman på morgonens tidiga rapport..


Läggdags..
stor bild

Vi började med några rätt rejäla etapper och nu måndag kväll var det redan dags att vända näsan mot norr igen. Tanken var först att fortsätta hela vägen bort till Utö, det hade nog gått fort dit med den vinden i ryggen men blivit en seeg återresa. Nästa gång kanske.
Första dygnets gråväder, visserligen mest regn om natten, men ändå rätt blåsigt, hade nu bytts mot bättre utsikter – mindre vind och större solchanser. Kändes rätt bra..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

3 kommentarer till “Veckotur Skärgårdshavet – söder

  1. jim s

    Fint reportage. Ni verkar ha haft det rätt friskt, Inte mycket mygg verkar det som…. Vi väntar på spännande fortsättning. Jim

  2. Ulf Post author

    Jo det var lite dragigt i början.. Fast det ordnade upp sig sen, som tur var.. Mer bilder kommer..
    Men överlag inte så mycket mygg, eller huggormar heller för den delen, (om det nu har något samband..) som förra gången vi var här. Mer tordmular dock..
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.